Kålvecka dag 2: Sötsur wok

Wok med kalkonbröst, gurkmeja och ingefära

Solgul wok, både nyttigt och läckert

Jag fortsätter med recept på kål, nu på vintern är ju de olika kålsorterna det nyttigaste och billigaste grönsakstillbehöret.

Idag blir det en sötsur wok som jag gjorde på kalkonbröst. Har alltid tyckt mycket om thai-inspirerad mat, förr blev det ofta wok med nudlar och sweet chili.

Till den här woken ersatte jag nudlarna med strimlad vitkål och gjorde den sötsyrlig med lite torkade aprikoser och vinäger.

Vill du inte använda söt, torkad frukt så ta en mango istället, den ger en härlig smak till en wok.

De övriga ingredienserna i min vitkålswok är inte bara goda utan också med i hälsosyfte.

Både gurkmeja och ingefära är mycket bra när man har problem med värk, vilket jag får i den här typen av väder.

Läs om 10 naturliga smärtlindrare här i tidningen Hälsa.

Här kan du läsa på Sund.nu om kålens alla näringsämnen och en del intressant om dess historia.

Vitkålen har en hög halt av C-vitamin, så den är ett bra vapen mot att mota förkylningar som brukar härja så här års.

Förr var jag ständigt förkyld, immunförsvaret var riktigt dåligt Men nu blir det peppar, peppar bara någon enstaka snuvperiod per år.

De blir också väldigt lindriga, det känns att kroppen har byggt upp ett bra försvar med mitt sätt att äta.

Det behövs just nu här i Alanya, det har varit kallt och rått de senaste dagarna.

Utom söndag förmiddag, då lyste solen och det blev en fin långpromenad till hamnen.

Wok med vitkål

Sötsur wok 2 port

300 g kalkon- eller kycklingbröst

4 soltorkade aprikoser eller 1 mango i tunna strimlor

3-4 dl strimlad vitkål

2 rivna vitlöksklyftor

1 gul lök i tunna klyftor

1 dl kokosgrädde

1 pressad lime

½ dl kycklingbuljong

½ strimlad, röd spetspaprika

3-4 msk kokosolja

2 msk riven ingefära

2 msk tamarisoja

ca 1 msk äppelcidervinäger

1-2 tsk chiliflingor

Salt

Strimla köttet  och låt marinera en stund i vitlök, ingefära, lime och soja.

Stek det gröna i hälften av kokosoljan, krydda med salt, chili och gurkmeja.

Häll upp i en bunke och stek köttet tills det fått lite färg. Krydda med salt och chili.

Blanda ner grönsakerna, häll på kokosgrädde och kycklingbuljong.

Smaka av med vinägern så du får en god sötsur brytning.

Låt alltsammans få ett hastigt uppkok. Servera med bladpersilja eller koriander.

Alanyas hamn

Alanyas hamn


Gröna tillbehör och om min videointervju hos Kostdoktorn

Utsikt mot borgen från Östra stranden i Alanya

Tillbaka i Turkiet

Nu är vi på gång med del 2 av vinterns härliga hälsoresa till Alanya.

Vi åkte hem 10 dagar över jul och nyår så en ny 45-dagarsperiod sätts igång på reseförsäkringen, så nu har vi 6 nya veckor framför oss.

De ska ägnas åt att bättra på konditionen och hälsan ännu mer, vi byggde ju upp en hel del nya muskler i höstas.

Vintern här visar sig just nu från sin kallaste sida, +2 nu på morgonen.

Vi har tur som har en riktigt välisolerad lägenhet, vi behöver inte ens använda luftkonditioneringen för att få varmt inne.

Varma kläder behövs på promenaderna när man hamnar där det är skuggigt, men i solen kan de skalas av, plagg efter plagg.

Så ett råd till dig som väljer att åka hit till Medelhavet på vintern, ta med några lätta vinterkläder hemifrån.

Är mycket glad åt min tunna dunjacka med en allvädersjacka över. De klarar storm, regn och kyla, de vädertyper som vi haft sen vi kom i söndags morse.

Upproriskt hav i Alanya

En hel del sol har vi också förstås, då är det riktigt skönt att sitta ute på balkongen.

Det är härligt att vara tillbaka härnere, inte minst tack vare alla fina grönsaksmarknader där vi är stamkunder.

I min variant av lågkolhydratkost, som är en blandning av LCHF och Paleo, ingår det som de flesta vet en hel del grönt.

Att bara äta kött, smör och ägg blir alldeles för enahanda, både vad gäller näring och smaker.

Maten blir så otroligt mycket godare med lite grönsaker till. Matsmältningen fungerar också mycket bättre om man tillför lite syra och vattenlösliga fibrer har jag märkt.

Har ibland testat att köra superstrikt LCHF med mycket fett och nästan inga kolhydrater, men då mår jag inte alls lika bra som med en fräsch grönsaksrätt som tillbehör.

Jag tillför även en del frukt och rotfrukter i min mat och har tagit bort de flesta mjölkprodukterna utom smör och get/får-ost de senaste åren.

Någon gång till fest blir det grädde, men till vardags är det smör, olivolja och kokosolja som utgör de feta tillbehören.

Här hittar du mitt förra inlägg där jag tipsar om 7 olika kryddsmör att förgylla maten med och lite tankar om hur jag ser på fettet i maten.

Idag får du tips på några av de gröna rätter vi ätit de senaste dagarna.

Vill du veta lite mer om mitt sätt att äta och vad maten gjort för min hälsa?

Ta då en titt inne hos Kostdoktorn på ett utdrag ur den video som Andreas och hans team spelade in under LCHF-kryssningen i våras.

Du kan se hela inspelningen inne på Kostdoktorns medlemssidor.

Kostdoktorns medlemssidor

 

Medlemsskapet ger tillgång till en stor mängd filmer med många stora lågkolhydratförespråkare och annat värdefullt material för dig som vill lära dig mer om naturlig mat och dess fördelar för hälsan.

Första månaden är gratis och sen kostar det bara 79 kr per månad, väl investerade pengar för dig som vill satsa på ett friskare liv.

Vill du ta del av mina ca 200 mjölk- och glutenfria Paleo-recept så hittar du den bloggen Här.

Entrecôte med syrliga grönsaker

Syrlig lök och rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 gul lök

50 g smör

2 msk kycklingbuljong

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Bryn lätt i smöret och tillsätt kålen. Låt fräsa några minuter.

Häll över buljong, vinäger och Worcester. Krydda med salt och peppar.

Låt vätskan koka in i grönsakerna och servera till en köttbit.

Jag hittade en riktigt fin kalventrecôte på Migros, bland det godaste kött jag ätit.

Gurksallad med kiwi

Grön sallad 2 port

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 kiwi

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl pumpakärnor

½ pressad citron eller lime

2 msk olivolja

Lite flingsalt

Skär gurka, paprika och kiwi i små tärningar. Blanda med persilja, pumpakärnor, citronsaft, olja och salt.

Vi åt gurksalladen till en lammburgare med stekt ägg och smör. Köper fantastiskt fin, nymald lammfärs på Güven Et Kasap.

Röd coleslaw

Röd coleslaw med valnötter 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl hackade valnötter

1 msk äppelcidervinäger

Salt och chiliflingor

Den här salladen åt vi till den absolut godaste kycklingrätt jag vet.

Hos slaktaren får vi kycklinglåren urbenade och utbankade till en stor schnitzel, du kan läsa mer om hur jag kryddade den Här.

Solnedgång i Medelhavet


7 sorters kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat
Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Feta, nyttiga och goda tillbehör

Jag fortsätter på samma tema som i mitt förra inlägg, där jag tipsade om 7 äggrätter.

Idag får du 7 goda tips på hur du kan smaksätta smöret till maten.

Jag äter alltid extra smör till min mat, inte minst för att det gör maten så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, det är därför alla som går över till att äta mer av det naturliga fettet från animalier plus smör och kokosolja tycker att LCHF-mat är så fantastiskt god :)

Men de största skälen till att jag äter rejält med fett är för att jag håller mig mätt längre och framför allt för att mitt ökade fettintag bidragit till att jag är så frisk idag.

Jag väljer att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar egen fond på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna.

Fet fisk, skaldjur, nötter, ägg, majonnäs, getost och olivolja hör också till favoriterna på min tallrik. Och förstås en hel del grönt som tillbehör.

Jag märker en klar försämring i min fibromyalgi om jag under några dagar får i mig för lite smör och annat fett, jag blir kraftlös och får mer ont i kroppen.

Ann Fernholm skriver ett mycket intressant förord om fettets betydelse för mättnad och smaksinne i min Långkok för LCHF och Paleo.

Här kan du läsa lite mer om hur viktigt det är med fett i maten hos Dr Annika Dahlqvist.

Annika och jag skrev boken LCHF för seniorer tillsammans för några år sen, där skriver hon ett långt förord om alla fördelar en LCHF-kost för med sig.

Boken riktar sig förstås inte bara till äldre utan fungerar för alla som tycker om naturligt god, gammaldags husmanskost.

Just nu har Bokus rea på mina kokböcker samt många andra böcker med hälsosam mat, lagom till den tid på året som många vill ta tag i och förbättra sin livsstil.

Här länk till alla hälsoböcker under kategorin Nystart hos Bokus.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Många är tyvärr lite fettskrämda fortfarande, har fått kommentarer även bland LCHF-are av typen:

”Hur kan du äta så mycket smör…?”

Jag har ju under de snart 6 år som jag ätit LCHF kommit fram till vad som passar just min kropp bäst och det är 3 mål mat om dagen med mycket fett tillsatt.

Fasta och halvfasta som 5:2 och 16:8 fungerar inte för mig, jag får mer värk om jag inte tillför bra bränsle med jämna mellanrum.

Smörhus

Jag har ett lite speciellt sätt att känna när det är dags att äta. Magen kurrar  ju inte längre som förr när jag åt en kolhydratbaserad kost.

På mig är det istället de små musklerna i underarmarna och i ansiktet som säger till när det är dags för påfyllning.

De börjar strama, pirra och småvärka lite. Fortsätter jag då utan att äta något så blir nästa steg att jag blir trött och matt.

Hjärnan och motoriken hänger inte med riktigt och jag blir då inte nåt vidare uppmärksam om jag sitter och skriver vid datorn, är ute och går eller ännu värre, kör bil.

Så det allra bästa för mig är att äta ungefär var 5 timme. Det blir lagom mellan frukost, lunch och middag.

Getost och ekologiskt smör i Turkiet

När vi är i Turkiet blir det ofta även ett mellanmål till kaffet på eftermiddagen, som ett frökex med smör eller en ostrulle.

Vi tar också en energidrink innan långpromenaden på förmiddagen, den ger kraft och energi till flera timmars promenad och jag är inte trött ens när jag kommer hem.

Den är ett mycket bra sätt att få i sig en daglig dos av den nyttiga kokosoljan, antioxidantrika kryddor och C-vitamin.

Smör från Kittelbergets Gårdsmejeri

Smör från Kittelbergets Gårdsmejeri

Brynt vitlökssmör

Kryddsmör med Tomat och Purjolök i Paprikaring

Kryddsmör med tomat

Kryddsmör Fajita

Kryddsmör Fajita

Feta-smör

Kaviarsmör med äggula och dill

Örtsmör

Tacosmör

Fler tips och recept på fet och god lågkolhydratmat hittar du i mina kokböcker.

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om böckerna.

Priserna är just nu otroligt låga, LCHF för seniorer kostar bara 49 kr och de övriga två 79 kr.

Reapriser på Bokus

Reapriser på Bokus


Tips på nystart med 10 äggrätter

Ägg

Nytt år med nyttigare mat

För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.

Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 12 år, så det blir inga större snedsteg över jul och nyår.

Jag vet att jag mår bäst både i kroppen och själen om jag håller mig till min vanliga mat.

Så att överäta godis eller kakor, dricka för mycket alkohol eller äta mat med mycket kolhydrater är inte längre något jag trillar dit på.

Jag njuter då och då av ett glas vin, något glutenfritt bakverk eller en bit mörk choklad.

Men jag har sån tur att jag inte har några större problem med beroende, så jag kan nöja mig med just ett glas, en bit eller en kaka.

För många är det svårare så därför dela jag idag med mig av min Topp 10 på riktigt goda äggrätter som mättar ordentligt och ger mycket näring.

Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.

Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till de recept jag tycker bäst om när jag äter ägg.

Pizzamuffins

Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Mandelvåfflor med äggsmör och chaffles

Äggbrunch med bönsallad

Krispig ostomelett

Krispig ostomelett

Brunch med ägg och sardiner

Blomkålsgratäng med ägg och varmrökt fläsk

Pytt i panna med halloumi

Bacon och ägg med örtsallad

Räkor på sötpotatistoast med vaktelägg

Vill du hellre ta del av mina recept i bokform så hittar du dem här:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Baka med frukt & grönt (utkommer mars 21)

Birgitta Höglund i LT Foto Jan Andersson

Jag och några av mina kokböcker Foto Jan Andersson, LT

Laxgryta i hummersås

laxgryta_fiskgryta_lax
Hur tänker ni med nyårsmaten?
Vad planerar ni att laga? Har ni menyn klar? Berätta hemskt gärna vad ni tänker äta så blir jag hur glad som helst. :-P Ska försöka orka ta mig till affären imorgon (dunderförkyld o feber va de ja….) och har inte en aning om vad nyårskvällen ska bjuda på.

Jag är också säker på att ni känner mig och mina recept på Kryddburken så några renodlade tips-inlägg besparar jag er. Ni kan istället kika i kategorin med FÖRRÄTTER och TILLTUGG, där finns många små enkla tips på plockmat, snittar, rullar, tandpets-plock och annat gott.

Det jag märker att ni söker extra mycket på just nu är KÖTT.
Viltkött, hjortstek, entrecôte, rådjur, black n´ white, fläskfilé, etc.

Om jag kan tipsa om något riktigt gott så tycker jag att saltbakad entrecôte med rödvinssås är lyxigt och passande till nyår! Detta kött kan du dessutom skjutsa in i ugnen på nyårsaftons morgon eller 3-4 timmar före gästerna kommer om du vill servera köttet varmt. Det tillagar sig helt själv och behöver ingen större omsorg. Lägg mer energi på tillbehör. :-P

Servera med till exempel potatisgratäng, rösti, crusched potatio, potatistårta etc. Alla recept hittar du under kategorin POTATISRÄTTER.

Nu till dagens recept som är nog så gott, krämigt och lyxigt om man vill de. Tycker man inte om hummer som är den klassiska nyårsrätten men gillar smaken, (jaaaa, jag älskar fiskbullar i hummersås) då kan man välja detta alternativ. ;-)

Gyllenbrynt, stekt lax i en sås med hummersoppa, fond, lök och tomater. Det här vill ni inte missa, jag lovar. ;-)

4 port
Det här behöver du :
4 bitar laxfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
1 burk a´600 gram Campbells hummersoppa
1 – 2 msk konc hummerfond
1 msk tomatpuré
1 knippe finhackad salladslök
3 färska klyftade plommontomater
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Skär laxen i mindre bitar. Brynt i het panna med rikligt med smör så de bara precis får fin färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka ihop ca 10 min. Smaka av. Tillsätt ev mer fond, salt och peppar. Servera till en god pasta, ris, eller med potatisstomp.

TIPS! 
Vill man äta denna rätt som en soppa kan man späda ut med vatten och öka på mängden fond en aning.

lax_recept_gryta_fiskgryta_laxgryta
Smaklig måltid! :-P

Svensk julmat i Turkiet och sista minuten-tips på goda julbordsrätter
Svensk jultallrik i Alanya

Svensk jultallrik i Turkiet

Njutbar julmat

Julen är en riktigt bra högtid för alla oss som äter lågkolhydratmat med en stor andel natuligt fett.

Åtminstone om man ser till julbordets läckerheter med alla feta, goda kötträtter och rökta, gravade och inlagda fiskar.

Ägghalvor med räkor och majonnäs spelar också en stor roll, tänk vilka mängder av dem som gick åt när jag jobbade med julbord på restaurang.

Jag vill även kunna njuta av en skinkmacka till jul, igår kväll blev det en riktigt god sådan på mitt nypåhittade vörtbröd.

Här i Alanya njuter vi av några få svenska läckerheter som fått åka med i bagaget, för till jul är det ju alltid gott med det traditionsrika.

Spröda frökex från Huså Bröd tar vi också med hit, det är riktigt gott ihop med inlagd sill.

Här hittar du ett inlägg med ett nytt zucchinibröd och länkar till 15 andra av mina populära brödsorter.

Såser och sallader baserade på majonnäs är finfina tillbehör tillsammans med vanliga sallader med gröna blad i alla former.

Rödkål, grönkål, långkål, kålsallader är alla riktigt nyttiga och goda, de går förstås alldeles utmärkt att göra utan en massa tillsatt socker.

För i min värld ingår det mycket grönt till maten, den blir ju så mycket godare och nyttigare av det.

Här hittar du ett inlägg med en hel del gröna rätter som passar fint tillsammans med julmaten.

Julgodiset och julkakorna kan vara en svår nöt att knäcka för många som lider av sockerberoende.

Men det går att göra en hel del gott med betydligt mindre sötning än i de traditionella godsakerna.

Här hittar du ett recept jag gjorde häromveckan på fröpepparkakor, så goda antingen som de är eller med smör och ädelost på.

I dagens inlägg får du förutom länkarna ovan även bildlänkar till många rätter som du hinner laga till så här dagarna innan jul.

Ta en titt på dem och få tips på hur du kan njuta av ett både smakrikt och färggrant julbord.

Många passar fint att ta med som en julgåva om du är bortbjuden någon av helgdagarna.

Jultallrik på mitt sätt

Julbord på mitt sätt i Alanya

Smörhus till julbordet

Smörhus till julbordet

Rödbetssallad med hemgjord Majonnäs

Rödbetssallad

Rödkålssallad med mandel

Rödkålssallad med mandel

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

Fyllda ägghalvor

Fyllda ägghalvor

Kycklingleverpaté med Lingoncumberland och inlagda Kantareller

Min julpaté

Lingoncumberland

Lingoncumberland

Köttbullar

Köttbullar

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Rödkål

Rödkål

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Hjortroncrème

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Keso à la Malta

Keso à la Malta

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Kryddig ischoklad

Kryddig ischoklad

Lucka 23

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba...

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba…

Tomten

Tomten


Rödbetssallad och annat gott rödgrönt till julbordet

Rödbetssallad med hemgjord Majonnäs

Röda och gröna röror till julmaten

Först och främst vill jag tacka för alla fantastiskt fina kommentarer jag fick igår, angående mitt beslut att lägga ner min Facebook-sida <3

När jag började blogga och senare lät min Facebook-profil bli offentlig, så bestämde jag mig för att svara på alla frågor från mina läsare.

Tycker att det hör till ett fint internet-vett att besvara de frågor som ställs. Men med tiden blev frågorna och därmed svaren bara fler och fler…

Så efter ett långt och moget övervägande så bestämde jag mig för att bara finnas tillgänglig för alla härinne på bloggen.

Du är varmt välkommen att följa mig här och komma med frågor som gäller det jag skriver om, nämligen hälsosam och god mat.

Eftersom jag har 18 års erfarenhet som restaurangkock och snart 6 år med min typ av LCHF-livsstil så har jag ju rätt mycket att dela med mig av.

Det känns viktigt för mig att hjälpa så många som möjligt att hitta en väg till en bättre hälsa, genom en så enkel sak som via maten vi äter.

Men för många är det inte lika enkelt, jag är lyckligt lottad som har mina stora matkunskaper.

Nog om det ämnet, nu över till de goda tillbehören till julbordet.

Jämtländska delikatesser till julbordet

Jämtländska delikatesser till julbordet och Tomtens första besök hemma hos mig

För mig är grönsakerna mycket viktiga för att ett julbord ska bli komplett, så var det även under alla år som jag jobbade med stora julbord.

Den feta och goda julmaten blir ännu läckrare med gröna tillbehör, såser och röror.

Syrliga grönsakstillbehör med majonnäs lyfter maten till ännu högre nivåer.

Först ut blir min rödbetssallad, den är alltid ett måste till skinkan hos mig.

Efter den följer några andra krämiga sallader som passar till julmaten. Portionsangivelserna gäller som tillbehör på julbordet

Inlagda Rödbetor

Rödbetssallad ca 6 port

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl inlagd gurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche

1 tsk  senap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag. Lägg ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd.

Skär rödbetorna i små tärningar. Tärna äpple och gurka lika fint.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor. Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Rödbetssallad LCHF

Rödbetssallad med keso ca 4-6 port

1 liten burk keso

1 dl majonnäs

1 tsk Dijonsenap

2 inlagda rödbetor

Salt och peppar

Skär rödbetorna i små tärningar. Rör ihop keso och majonnäs, smaksätt med senap, salt och peppar.

Vänd försiktigt ner rödbetshacket.

Coleslaw med pepparrot

 Coleslaw med pepparrot ca 6-8 port

½ liter finstrimlad vitkål

ca 1 dl riven pepparrot

1 dl grädde

½ dl majonnäs

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Blanda pepparrot, vinäger, salt och peppar med den strimlade kålen. Krama med fingrarna så kålen blir mjuk.

Rör ihop majonnäs och grädde till såsen och häll över kålen, blanda väl och ställ i kylen en stund.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Zucchinisallad

Zucchinisallad ca 6-8 port

3 dl tärnad zucchini

2 msk smör

1 msk pressad citron

Salt och svartpeppar

1 dl majonnäs

½ dl finhackad dill

1 finhackad liten, gul lök

2 msk kapris

Bryn zucchinin lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Lucka 18

Tomten tycker också om det rödgröna, här med sin favoritblomma, eldkrona...

Tomten tycker också om det rödgröna. Här med sin favoritblomma, eldkrona…


Lättlagad majonnäs med stavmixer

Mitt bästa recept på majonnäs

Idag får du ett riktigt lättlagat recept på ett av julens oumbärliga tillbehör.

Majonnäs ingår i många sallader och tillbehör till julbordet och den blir absolut godast och nyttigast om man gör den själv.

Det här receptet använde jag i många år när jag jobbade på restaurang, då gjord i betydligt större satser i en stor degblandare.

Många tror det är svårt att göra majonnäs själv, men följer du mitt recept så kommer du säkert att lyckas.

Satsen går bra att dubbla och den håller sig ungefär en vecka i kylen.

Kommande dagar får du några goda sätt att använda majonnäs, för en fetare och godare jul :)

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger

ca ½-1 krm salt

Lite nymald vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Använd rumstempererade ingredienser så går majonnäsen lättare att få ihop.

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Du kan också använda elvisp eller vispa för hand med ballongvisp.

Var då försiktigare när du häller i oljan, häll den i en smal stråle och vispa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i lite större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk och förvara i kyl.

Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Jag använder alltid en neutral rapsolja, tycker den kallpressade ger en för stark smak.

Du kan om du vill ta 50/50 rapsolja och mild olivolja.

Lucka 16

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden...

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden…


Lyxig hamburgare med annorlunda dressing

Hamburgare DeLuxe

Smakfylld hamburgerdressing

Hamburgare tillhör en av mina absoluta favoriträtter, särskilt när man gör den själv på nymald färs.

Bättre snabbmat än just hamburgare är svårt att få till, ja om man utesluter vanligt bröd och pommes frites förstås.

Här serverade jag hamburgaren med en dressing som kom till en dag när jag hade en skål med mjukt smör framme.

Hamburgare 4 port

400 g gräsbetesfärs

25 g smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare, bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Smörig hamburgerdressing

Smörig hamburgerdressing 2 port

50 g rumsvarmt smör

½ dl hemgjord majonnäs

1 dl finstrimlad purjolök

2 msk sockerfri chilisås

1 msk grov, osötad senap

½ tsk grovmalen svartpeppar

Salt

Rör smöret tillsammans med ketchup och senap. Blanda ner majonnäs och purjo, smaksätt med salt och peppar.

Låt stå en stund så smakerna mognar medan du steker hamburgaren.

Jag serverade vitlöksstekta blomkålsskivor, mjölksyrad gurka, oliver, tomat, rädisor och bladpersilja till.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, de översta är med på Bokrean några dagar till.

På bilden längst ner ser du en älgburgare med getost, blåbärsdressing och aioli från min grillkokbok, fotograf Mikael Eriksson.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

A¦êlgfa¦êrsburgare_LV0C0248

Grönsakspaté till julbordet och Tomten lucka 5

Vegetariskt på julbordet

Här kommer ett av mina vegetariska favoritrecept i repris, så du får ett riktigt gott grönt alternativ till julbordet.

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de krogar där jag jobbade.

Serverade den som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden, 80-90-talet, var det inte lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag. Intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha ett stort inslag av grönsaker i min mat, LCHF är definitivt inte bara kött och smör i mitt kök.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Tomatlager

10 stora plommoncocktailtomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.

Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Blanda i kryddor och Worcester, smaka av. Låt svalna.

Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.

Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen. Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde. Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.

Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering. Örtaioli är också gott till.

Lucka 5

Benjamin Syrsa och Tomten

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå…