Bästa svampsåsen
Under mina år i olika restaurangkök, kokade jag mängder med kantarellsås.
Det var en mycket uppskattad sås, det var bara pepparsåsen som var mer populär bland gästerna.
Dagens recept är ett riktigt storkok som räcker till en middag för 10-15 personer.
Nu i Coronatider är man kanske sällan så många runt middagsbordet, men det är alltid bra att koka sås i stora satser.
Du kan också göra en god soppa på den här basen, tillsätt mer buljong och mjölk, så blir det en riktigt läcker svampsoppa eller ta lite mindre vätska, så har du en stuvning.
Kantarellsås
1 liter grädde/kokosgrädde
5 dl förvällda, hackade kantareller
1 stor gul lök
50 g smör/kokosolja
2 dl kycklingbuljong
1 dl madeira, portvin eller vitt vin
1 msk Tamarisoja
1 tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar efter behag
Hacka löken fint, bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning.
Krydda rejält med salt och peppar.
När vätskan kokat bort, häller du på madeira, worcester och soja.
Vill du inte använda vin så kan du pressa en halv citron över svampen istället, det är extra gott om du använder kokosgrädde då det neutraliserar kokossmaken.
Låt koka in tills hälften av vätskan gått in i svampen, häll sen på grädden.
Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.
Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast.
Späd med lite vatten ibland om såsen blir för tjock.
Smaka av om det behövs mer kryddor eller en skvätt vin till.
Servera till kött, fisk, fågel eller grönsaksrätter.
Fler tips på goda tillbehör hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Här kan du läsa en recension av den inne hos Diet Doctor (Fd Kostdoktorn).