Mandelplättar med hallon

Helgfrukost

Igår delade jag jag med mig av min bästa omelett, det blev ett väldigt välbesökt inlägg, det märks att många uppskattar ägg.

Idag får du tips på ännu en lyxig helgfrukost, riktigt näringsrika och goda mandelplättar.

Som du kanske läst härinne tidigare så äter jag nästan alltid en enkel nötfrukost, men ibland kan jag lyxa till det med en sån här tallrik.

Tål du inte mandel så kan du mixa ½ dl pumpakärnor istället för mandelsmöret.

Fler goda smårätter att förgylla frukostbordet med kommer du att hitta i min nästa kokbok.

Plättar Paleo

Mandelplättar 1 port

2 ägg

1 dl grädde, kokosgrädde eller mandelmjölk

2 msk mandelsmör

1 msk smör/kokosolja

2 tsk psylliumfrön eller chiafrön

ca 1 krm salt

ev lite vaniljpulver och/eller kanel

Lägg mandelsmör, kokosolja och ½ dl grädde i en kastrull och värm, rör ihop så det blir väl blandat.

Vispa ner äggen, fröna och resten av grädden.

Smaka av med salt och eventuell kryddning, låt smeten stå och svälla en timme.

Stek plättar i en plättlagg eller stekpanna, ett par minuter på var sida så de blir frasiga i kanterna.

Om du vill kan du steka dem som pannkakor istället.

Mandelplättar med hallon

Min bästa omelett till brunch

Glad Trettondagsafton

Idag får du ett gott brunchtips på en av mina favoritomeletter, så som jag lärt mig att laga den på Kreta.

När jag jobbade som kock så gjorde vi alltid fluffiga omeletter, genom att röra hela tiden med stekspaden mot botten av omelettpannan.

Men sen några år gör jag oftast mina omeletter på det här viset, där den får ligga helt orörd i pannan tills det är dags att servera den.

Ost/tomatomelett med skaldjur

Nu i vinter har vi ätit den här flera kvällar i veckan, antingen som den är fylld med ost, räkor, musslor eller skinka eller som tillbehör till skaldjursgratäng eller soppa.

För att få till en fin omelett så behöver du en riktigt bra stekpanna, gärna med keramisk botten, så den inte fastnar.

I samarbete med Kall Naturkompani

Här hittar du tips på min fermenterade cashewyoghurt med pumpagranola, som också passar bra på brunchbuffén, via länken till Kall Naturkompani.

Behöver du hjälp att komma i form nu efter julhelgerna så kan du där också anmäla dig till personlig kostrådgivning hos Margareta Marples, läs mer om det här.

Hennes kombucha med havtorn, som är den godaste jag smakat, kommer att finnas med i min sjätte kokbok som kommer till våren.

”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” finns nu att förhandsbeställa på Adlibris för bara 189 kr.

I den boken har jag samlat mängder av mina bästa recept som passar perfekt till njutbara bruncher.

Ostomelett med tomat och örter 2 port

4-6 ägg

2-3 msk vatten

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop äggen med vattnet och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smöret lite försiktigt i en stekpanna, bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt.

Häll äggsmeten över tomatfräset och låt steka tills den stannat på låg värme i ca 10 minuter

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Du kan också dela upp omelettsmeten till två tunnare omeletter och servera dem hopvikta.

Äter du inte ost så blir tomatomeletten väldigt god även utan, det var så jag fick den serverad i Pefki på Kreta.

Vänd den då innan du serverar, antingen öppen som på bilden högst upp eller hopvikt.

Är ni många och du vill göra fler omeletter så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Havtornskombucha vid Kallsjön i somras

3 enkla recept med ägg

Bästa brunchen

Idag får du tips på några äggrätter, nu så här i början på januari kan det vara skönt att komma tillbaka till lite enklare matlagning efter alla storhelger.

Efter nyåret är det nystart för många som svävat ut lite väl mycket med alla godsaker i jul, då är äggrätter väldigt bra att få in i måltiderna varje dag.

Ägg är ett väldigt mångsidigt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver.

C-vitamin behöver vi komplettera med, då är örter, paprika och kiwi ypperliga tillbehör.

Jag använder ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, grytor, smör och marinader.

Till sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som persilja, citronmeliss, gräslök och timjan.

Här får du tips på just en sån örtsallad som smakar väldigt gott till bacon och ägg.

 

Örtsallad med kiwi

Några blad sallad

1 knippe persilja

1 knippe citronmeliss

Några skivor gurka

Ett par cocktailtomater

½ kiwi

Kallpressad olivolja

Äppelcidervinäger

Bryt salladen i mindre bitar, plocka bladen från persiljan och citronmelissen.

Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar, blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.

Strimla 50-100 g bacon eller varmrökt sidfläsk, stek och knäck i ett eller två ägg, beroende på hur hungrig du är.

Äggröra med paprika och chili 2 port

4 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

50 g smör/kokosolja

1 tärnad, röd spetspaprika

1 tsk chiliflingor

Salt

1 tomat

Vispa samman äggen med grädde och salt.

Smält hälften av smöret i en stekpanna eller kastrull, fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.

Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.

Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.

Servera med stekt bacon och en halv, skivad tomat.

 

Snabb bondomelett 1 port

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1-2 ägg

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt omeletten stanna nån minut, låt glida över på en tallrik.

Gott Nytt 2020 och 2 tips på pizza

Nyårsskål

Nyårsdagspizzor

Gott Nytt 2020 och välkommen in på min blogg till dig som hittat hit just idag och till dig som varit här förr.

Nyårsdagen har på senare år blivit förknippad med pizza hos många, det ser jag inte minst på besöksstatistiken här på bloggen.

Du får därför två av mina recept på lite annorlunda men väldigt goda och mättande pizzor, glutenfria är de förstås som all mat härinne.

Idag, den första dagen av 2020, börjar ett spännande år för mig som jag ser mycket fram emot.

Det är inte bara ett oskrivet blad i ett helt nytt decennium, dessutom har jag nyss blivit klar med många skrivna blad som kommer i min nya kokbok i april.

Bloggen går in på sitt elfte år sen starten 2009, tänk så mycket roligt jag fått uppleva tack vare att jag började skriva om min dagliga mat.

Det har varit så stimulerande att dela med mig härinne av både recept och hur jag med hjälp av maten fått ett mycket friskare, starkare och slankare liv genom åren.

Från att ha varit rejält handikappad efter en ryggskada och steloperation, med efterföljande nervskada i ett ben och på det fibromyalgi, till det pigga, friska och energirika jag som kommit fram under de här åren, är något jag är både förvånad och otroligt tacksam över att ha fått uppleva.

Från en artikel om mig och mina kokböcker hösten 2019 LT, Östersund Foto Jan Andersson

En hälsoresa som jag beskriver mycket ingående i nya boken, där delar jag med mig av mina innersta tankar kring hur det gått till att komma tillbaka från både psykisk och fysisk ohälsa.

En berättelse som jag hoppas och tror kommer att inspirera många till att få möjlighet att gå samma väg som jag.

Du får väldigt gärna dela länken till ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” vidare i dina sociala medier om du känner någon som skulle behöva en nystart i år.

Halloumipizza med rödlök och oregano från Gröna, sköna tillbehör

Idag får du ett recept på en köttfärspizza, även kallad meatza, från Diabeteskokboken för män, som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt.

Tips nummer två är en helt mejerifri pizza, som jag skapade till min Paleoblogg för 5 år sen.

Vill du stötta mitt fortsatta skrivande så blir jag väldigt glad om du köper nån av mina 6 kokböcker.

Då kan jag fortsätta att hålla bloggen fri från allehanda reklam, så som jag velat ha den ända från starten.

Du hittar böckerna här på Adlibris och här på Bokus.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Köttfärspizzabotten 4-6 port

1 kg nötfärs, gärna av gräsbetesdjur

2 ägg

2 vitlöksklyftor

2 msk oregano eller timjan

1 msk chiliflingor eller 2 msk ekologisk tacokrydda

2 tsk salt

Pizzafyllning

200 g mozzarella

20 Kalamataoliver

1 skivad rödlök

1 liten påse rucola

1 msk oregano

Riv vitlöksklyftorna fint, blanda färsen med alla övriga ingredienser i en bunke.

Knåda alltsammans ordentligt med händerna tills det blivit väl blandat.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut köttfärssmeten i ett jämnt lager över hela bottnen.

Du kan också dela upp färsen och göra mindre portionspizzor.

Förgrädda köttfärspizzabotten på 225° i 10 minuter.

Bred tomatsåsen (recept nedan) över köttfärsbotten, lämna en liten kant runtom.

Sära på lökringarna, bryt mozzarellan i mindre bitar och fördela jämnt över pizzan.

Grädda på 225° i ca 20–30 minuter.

Tomatsås

1 burk krossade tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

½ dl rödvin

2 tsk oregano och/eller timjan

1 tsk finhackad chili, med eller utan kärnor

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk balsamvinäger

Salt

Skala och hacka löken, riv vitlöken fint.

Värm olivolja i en kastrull, fräs lök och chili utan att ta färg på svag värme tills den mjuknat.

Rör ner tomaterna och smaksätt med vin, Worcester, vinäger, örter, salt och peppar.

Höj värmen och koka upp, fortsätt puttra på medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Pizzabotten på ägg 2 port

6 ägg

3 msk olivolja/kokosolja

½ tsk torkad oregano

Salt

Vispa samman äggen med saltet, värm upp oljan i en stekpanna och häll ner hälften av smeten och strö över den torkade oreganon.

Rör inte mot botten som när du gör en omelett utan låt den bara steka på medelvärme till en pizzaliknande botten.

När den nästan stelnat så låter du den glida ner på ett ugnsfast fat eller plåt och steker botten nummer 2.

Kallrörd pizzasås

2 dl mild ajvar relish

2 msk tomatpuré

2 msk kallpressad olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Min pizzafyllning

Ugnstorkade cocktailtomater

Skivad salami eller Forbondekorv från Björks i Färila

Skivad paprika

Täck bottnarna med pizzasås och lägg på fyllningen, grädda på 225º i 10 minuter.

Servera pizzan med klickar av örtaioli på och en pizzasallad.

Pizzasallad 2 port

3 dl strimlad, färsk vitkål

½ strimlad spetspaprika

3 msk olivolja

2 msk pumpakärnor

1 msk äppelcidervinäger

Flingsalt och peppar

Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.

Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.

Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.

Gott Nytt År

Lucka 22 – Julfrukost på 3 olika sätt

Istället för tomtegrötfrukost

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till frukostäggen, alla med lite extra känsla av jul.

De ger rejält med energi så du orkar med de sista ruschiga dagarna innan jul.

Den fina Tomten på bilden ovan har hängt med mig i över 50 år.

Jag fick den när jag var liten och den har sen jag blev vuxen alltid haft hedersplatsen i mitt kök i juletid.

Jag blir glad varje morgon när jag kommer in för att koka kaffe och ser in i hans pigga ögon.

Tomtens äggröra 1 port

3 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

10 skållade mandlar

½ juläpple

2 msk smör

Lite salt

Vispa ihop ägg och grädde med en nypa salt, tärna äpplet och hacka mandeln grovt.

Bryn smöret och fräs äppeltärningar och mandeln en liten stund.

Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.

Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till.

Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare äggröra, servera med kanel och gärna en extra smörklick.

Baconochäggfrukost på mitt juliga sätt 2 port

8-10 skivor varmrökt sidfläsk

2-4 ägg

1 liten gul lök

½ juläpple

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk grovkornig, osötad senap

50 g tärnad cheddar

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar, bryn smöret och stek tärningarna nån minut, krydda med lite salt och peppar.

Blanda ner senap och ost på slutet och lägg upp röran i små skålar.

Skölj ur pannan och stek fläsket i en klick smör, lägg upp på en varm tallrik och stek till sist äggen, servera med en kopp Earl Grey.

Fetaostomelett 1 port

3 ägg

2 msk vatten

En nypa salt

Lite peppar

25 g msk smör

50 g fetaost

Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar lite lätt.

Bryn smöret i en liten stekpanna.

Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.

Smula över fetaosten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan.

Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.

Vik ihop omeletten och lägg upp på tallrik, garnera med granatäppelkärnor eller lingon, pumpakärnor och några timjankvistar.

Skulle det vara så att du inte gillar ägg, ja då är ju min nötfrukost kryddad med julsmakande kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära ett gott alternativ.

3 tips på zucchini

Höstgrönsak

Nu är det många som har gott om zucchini i växthus och trädgårdar, för alla oss andra finns de i olika varianter i både butiker och handelsträdgårdar.

Medan jag njuter av solmogen zucchini och värmen i Makrigialos på årets Harmoniresa så får du här några olika varianter att prova.

Gör gärna ett besök på Harmoniresor.se och läs mer om mina och Therese Renåkers njutbara hälsoresor, kanske ses vi på nån framöver.

Frittata på zucchini

Zucchini-frittata 2 port

3 ägg

3 dl grovriven zucchini

1 dl finhackad dill

2 msk finhackad lök

2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint

1-1½ tsk salt

2-3 msk smör/kokosolja

Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme.

Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg.

Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme.

Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º.

Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan.

Coleslaw på rödkål

Rödkålssallad 2 port

3 dl finstrimlad rödkål

½ dl granatäppelkärnor

½ dl finstrimlad bladpersilja

3 msk olivolja eller majonnäs

1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.

Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.

Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Servera frittatan som frukost eller en lättare middag.

Till lunch smakar den gott som tillbehör till fågel eller fisk.

Den passar också fint som tapas. Låt den då kallna och skär upp i trekanter.

Lammfärsbiffar med grönsakswok

Lammfärsbiffar 2 port

300 g lammfärs

1 ägg

2 msk majonnäs

2 msk smör/kokosolja

Örtsalt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke och tillsätt ägg, majonnäs, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Gör under tiden i ordning grönsakswoken.

Zucchiniwok 2 port

3 dl zucchini i bitar

1 röd spetspaprika

1 grön spetspaprika

5 cm purjolök

2 msk fint skivad ingefära

2 msk smör/kokosolja

1 dl kokosmjölk/grädde

1 tsk curry

½ tsk gurkmeja

½ tsk paprikapulver

½ pressad citron

Salt och chili efter smak

Bryn zucchinibitarna några minuter så de får lite färg.

Strimla under tiden purjo och paprika.

Tillsätt det strimlade och ingefärsskivorna, låt fräsa runt en minut.

Krydda och häll på kokosmjölken. Låt koka upp och puttra ett par minuter tills såsen tjocknar.

Smaka av med citronsaften.

Hetta upp smöret och klicka ner färsen till 6 mindre biffar med hjälp av en sked.

Stek biffarna 2-3 minuter på var sida, servera på en bädd av grönsakswoken.

Skink- och svampsås 1 port

1 dl finskuren svamp

1 dl tärnad skinka

½ dl finstrimlad purjolök

1 dl grädde

2 msk smör

½ tsk fransk senap

1 msk finhackad färsk dragon

Lite Worcestershiresauce

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan.

Stek några minuter till under omrörning.

Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Krydda med lite salt, peppar och Worcester.

Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar.

Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här.

Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med.

På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.

Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag.

Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak.

 

Morötter på tre sätt på Morotens Dag

Alla dessa dagar

4 april är det Morotens dag, en dag värd att uppmärksamma tycker jag.

Jag är nämligen väldigt förtjust i morötter, vilket märks både här på bloggen och i mina kokböcker.

Här kommer några av mina favoritrecept på rätter som är både goda, nyttiga och rätt billiga.

Ät, njut och må gott.

Vegetarisk morotskaka på grönsaker från Ås Trädgård

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

2 msk smör/kokosolja

1 msk pumpafrön

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpafrön, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.

Stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.

Den är även god som tillbehör till kött eller fisk, då räcker den till två portioner.

Frittata med nässlor

Ugnsomelett med morötter och nässlor 1 port

2 ägg

1 dl förvällda nässelskott eller spenat

1 dl grovrivna morötter

2 msk hackad rödlök

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn de rivna morötterna och löken i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.

Grovhacka nässlorna och vänd ner bland morötterna och låt fräsa en liten stund.

Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.

Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.

Omeletten är god även kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.

Morotslåda med svamp 4 port

2 stora morötter (ca 300-350g)

2 dl hackad, brynt blandsvamp

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

2 msk pumpafrön

1 krm riven muskot

Salt och peppar

Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med svamp, keso, ägg och grädde.

Rör om ordentligt så det blir en slät smet, smaksätt med muskot, salt och peppar.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera morotslådan med skirat smör och gurka, tomat eller en sallad.

I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker.

Nedanför ser du ett bonustips, en enkel och god sallad med kokta morotsstrimlor, citron, salt, olivolja och pumpafrön.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Marinerade Morötter med Citronolivolja och Pumpakärnor

Omelett med ost, tomat och örter

Snabbmat med mycket näring

Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett.

Den är god bara som den är eller med en sallad, jag serverade den med kräftstjärtar och majonnäs.

Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza.

På bilden ovan har jag räkor, musslor, getost och örter som fyllning.

Ostomelett med tomat och örter för 2

Omelettsmet:

6 ägg

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt.

Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt, häll äggsmeten över tomatfräset.

Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka.

Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter.

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Gör du fler så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Klicka på bilden så kommer du till ett recept på en krispig ostomelett

Höstens godaste omelett

Smakrik ostomelett

Den här omeletten passar fint både som brunch eller en lättare middag och kombinerar flera av höstens goda smaker.

Passa på att plocka lingon nu i helgen, vårt svenska superbär är helt gratis och bara väntar därute i skogen.

Här hittar du recept på min sockerfria lingonsylt och här en raw chokladkaka med lingontopping.

Ostomelett 1 port

3 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

Havssalt

2-3 msk smör

5 skivor lagrad ost

½ svenskt äpple i tärningar

½ dl färska lingon

½ tsk kanel

Vispa samman ägg, grädde och salt lite lätt. Bryn smöret i en liten stekpanna.

Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.

Lägg på den skivade osten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan.

Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.

Vik ihop omeletten och lägg en klick smör i pannan, stek äppeltärningarna med kanel under en minut, strö lingon över äpplena.

Låt omeletten glida över på en tallrik, lägg äppelröran bredvid.

Fler njutbara recept med lingon, äpplen och andra godsaker som växer runtom oss hittar du i mina senaste kokböcker, beställ dem gärna i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Kafferep med godsaker från Baka med frukt & grönt
Picklad blomkål med citron och rosépeppar från Gröna, sköna tillbehör
Biff Greta med maskrossallad

Favoritpytt

Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat.

När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass.

Jag serverade en sallad på späda maskrosblad till, nu finns det gott om dem att plocka ute i naturen.

De smakar ungefär som rucola, så passa på nu när de finns i överflöd, istället för att köpa dyra blad i påsar.

Fler recept på godsaker att plocka gratis ute i naturen hittar du i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Biff Greta 2 port

300 g ryggbiff, entrecôte eller oxfilé

1 gul lök

2 äggulor

2 tsk Dijonsenap

1 tsk grovkornig, osötad senap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

1 palsternacka

Skär biffen i små tärningar och hacka löken. Blanda köttet i en bunke med äggulor, senap och Worcester.

Krydda ordentligt med salt och peppar. Låt stå och dra åt sig av smakerna en stund.

Skär palsternackan i fina tärningar och stek gyllenbrun och mjuk i smör. Krydda lätt med salt och peppar.

Hetta upp en omelettpanna, bryn smöret och häll ner köttet.

Låt bryna ett par minuter, vänd med stekspade och bryn en liten stund till.

Lägg upp på tallrik med palsternackan.