Rödbetor på två sätt

Älskad rotfrukt

Ända sen jag var barn så har rödbetor varit nummer 1 bland rotfrukterna för mig.

Något jag på senare år förstått betydligt mer av är att de förutom att vara väldigt goda, även är väldigt nyttiga knölar,

De innehåller precis som många andra mörka frukter och rotfrukter mängder av antioxidanter och fytonutrienter, växternas näringsämnen med enklare ord.

De är bra för bland annat blodtryck, hjärta, tarm och lever, så i dessa dagar när alla (inklusive jag själv) jobbar på att förbättra hälsan, så är den en riktigt supergrönsak.

Här kan du läsa mer i en intressant artikel om rödbetans hälsoeffekter på Kurera.

På bilden ovan ser du de mjölksyrade rödbetor som Ylva Forsberg på Huså Bröd bidrog med recept på till min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Inlagda rödbetor har alltid varit något jag tyckt mycket om, men de köpta är tyvärr alldeles för söta för mina smaklökar idag.

Här hittar du ett recept på inlagda rödbetor jag publicerat härinne som kommer från en av mina gamla kokböcker från 50-talet.

Då användes betydligt mindre socker till inläggningar än det matfabrikanterna säljer idag.

Numer äter jag helst just de mjölksyrade, de här från Solsyrans eller Tistelvinds Borsjtj är de godaste, tycker jag.

Solsyrans mjölksyrade rödbetor…

I dagens recept har jag använt citrussaft istället för ättika eller mjölksyrning, det ger också en mycket god smak till rödbetan.

Hållbarheten blir förstås kortare, men den håller sig fint upp till en vecka i kylen.

Jag använder ofta min Wonderbag när jag kokar grönsaker i lägenheten i Alanya, då vi bara har gasspis.

Då behövs bara ett kortare uppkok och så kan jag gå ut på promenad medan de lagas klart i långkokningsbagen, helt utan tillsyn och med minimal energiåtgång.

På bilden nedan den i storlek Mini-Lunchwarmer som jag brukar ha med varm eller kall mat i på picknick, den fungerar också fint att laga till en mindre mängd i grytor på ca 1 liter.

Citrusmarinerade rödbetor med dill

1 kg jämnstora rödbetor

ca 1 msk salt

Vatten så det täcker

Till marinering

2 citroner

2 mandariner

1 dl finhackad dill

ca ½ tsk salt

Borsta rödbetorna ordentligt, men skär inte av rotspetsen och bladfästen för då försvinner en del smak vid kokningen.
Lägg rödbetorna i en gryta och täck med vatten.
Tillsätt salt, koka upp och koka i 20 minuter under lock.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt rödbetorna stå i bagen i  6-8 timmar, beroende på storlek.
Har du ingen Wonderbag så låter du rödbetorna puttra på svag värme under lock i ca 1-2 timmar, beroende på storlek och hur färska de är.
Häll av vattnet i durkslag och spola med kallt vatten.
Skär av bladfäste och rotspets, gnugga av skalet med tummen, det lossnar lätt från de kokta rödbetorna och dela dem sen i 4 delar.
Lägg ett smörpapper eller dubbelvikt hushållspapper på skärbrädan så blir den inte missfärgad.
Pressa saften ur frukterna, blanda till marinaden och lägg ner rödbetorna, ställ i kylen några timmar så utvecklas smakerna mer.
Jag garnerade rödbetorna med finstrimlad purjo vid serveringen, då behåller den sin fina färg.

Lagen som blev över när vi ätit upp rödbetorna använde jag som smaksättning till en läckert rosa ayran, som jag blandade på kefir, lite vatten och salt.

Äppelfritters från Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson

Äppelfritters och grön drink ur Den läkande maten

Nyttigt och njutbart

Kan något vara riktigt läckert och läkande på samma gång?

Ja, det här receptet och ett 70-tal till från Cecilia Nisbet Nilssons nya kokbok Den läkande maten är ett smakfullt bevis på det.

Även alla som lider av autoimmuna sjukdomar, som celiaki, psoriasis, allergier och magproblem kan njuta sig till ett friskare liv med hjälp av riktigt god och samtidigt inflammationshämmande mat.

Cecilia är medicinjournalist och kostrådgivare med inriktning på Paleo och har själv i många år varit drabbad av flera sjukdomar som hon nu lyckats bemästra med hjälp av maten.

Hon driver sen ett antal år Swedish Paleo och delar där med sig av mängder av fina recept och matlagningsvideos.

Här kan du gå med i Paleoklubben på Facebook och där få ta del av mängder med intressanta recept, tips, filmer och annat kopplat till stenålderskosten.

I Cecilias nya kokbok är det metoden AIP, autoimmuna protokollet, som beskrivs, där man genom att utesluta vissa livsmedel läker den skadade tarm som är upphov till många av våra vanligaste sjukdomar.

En tarm som är i balans är, som många av oss redan fått erfara, en förutsättning för att vi ska må bra även i den övriga kroppen.

Idag är det så många som en på tio som lever med en/flera autoimmuna sjukdomar och var femte svensk lider av allergier.

Cecilia har själv med hjälp av sin kostomläggning blivit fri från astma, allergier, psoriasis och ledvärk.

Jonas Bergqvist, författare till flera hälsoböcker och som även driver Paleo Institute, har skrivit ett intressant förord till kokboken om matens stora inverkan på vår hälsa.

Charlotte Gawell har tagit de fina bilderna till boken, omslaget är bland de läckraste jag sett bland alla hälsoböcker just nu.

Boken blev så framgångsrik när den kom ut vid nyår så den har varit slutsåld ett tag, men nu kan du köpa den till det rabatterade priset 185 kr här på Bokus.

Nu över till det recept jag valt ut från boken, äppelfritters, så här beskriver Cecilia sitt recept;

Kokbanan ger dina goda magbakterier sin egen frukost i form av resistent stärkelse.

I äpplets skal finns flavonoider, en grupp viktiga antioxidanter, och fruktköttet är fullt av C-vitamin.

Äppelfritters 2 port

1 kokbanan

1 äpple, med skal

1 krm malen äkta kanel

1 tsk honung

1 krm äkta vanilj (urskrapade frön från vaniljstång)

1 msk kokosolja till stekning

Skala kokbanan genom att snitta den på längden och sedan bryta av skalet.

Riv den grovt på ett rivjärn. Riv äpplet grovt.

Blanda kokbanan och äpple och krama ur vätskan.

Tillsätt kanel, honung och vanilj och blanda igen.

Forma fyra bollar, platta till dem till små biffar och stek på låg värme, ca 4 minuter per sida.

Ät äppelbiffarna ljumma som de är eller med en klick kokosgrädde.

Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Veronica Kindblad

Glutenfri kolbulle till vårvinterns utflykter

Bästa vinterpicknickmaten

Det absolut godaste jag vet när det är dags för utflykter är kolbulle, något jag fick låta bli under många år eftersom jag inte äter gluten sen jag började med LCHF för 9 år sen.

Men efter ett tips av några läsare som hade använt mitt glutenfria pannkaksrecept från Gammaldags husmanskost så blev det möjligt att njuta av den gamla klassiska skogshuggarmaten igen.

Några som delar min förtjusning över den här rätten är Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha och hennes familj.

De vistas mycket uppe i Jämtlandsfjällen på vintrarna och brukar göra kolbullar efter en lång dag i skidspåret.

Både Lindha och hennes man Magnus har gjort en fantastisk vikt- och hälsoresa de senaste 5 åren.

Från att ha varit kraftigt överviktiga båda två under många år, så har de nu både blivit slanka och riktigt vältränade.

Lindha och Magnus Vikström idag

Magnus åkte Vasaloppet förra helgen och klarade de 9 milen mellan Sälen och Mora med beröm godkänt på drygt 11 timmar.

Lindha skulle ha åkt Tjejvasan helgen innan, men den krockade med årets största evenemang för alla oss som är intresserade av lågkolhydratkost, LCHF-kryssningen.

Hon valde istället att delta som en av föreläsarna där för att kunna inspirera många fler till en bättre vikt och hälsa med sin berättelse.

Jag hann tyvärr inte lyssna på henne då, jag var upptagen med kokbokssignering vilket var väldigt roligt då jag träffade många som även inspirerats av min hälsoresa.

Så nu tar jag chansen om en månad i Uppsala istället, onsdagen den 11 april berättar Lindha om hur hon lyckades med det svåra konststycket att på 18 månader tappa halva sin vikt, 70 kilo, med hjälp av rejält med god LCHF-mat och en lika rejäl portion träning.

En mycket stor bedrift, när många söker en quickfix med olika bantningsmetoder, så insåg Lindha och hennes man att det krävs ett hårt arbete för att lyckas.

Det krävs en hel del träning och självdisciplin för att på så kort tid gå ner så enormt mycket i vikt och inte behöva ta till plastikkirurgi efteråt.

Jag är fascinerad över hur de båda lyckats nå sina mål genom att stötta varann i både med- och motgång.

Så vill du också ha tips och hjälp med hur du kan förändra ditt liv, så kom till PriMaten och lyssna på Lindhas gripande berättelse.

Här kan du boka via PriMatens Facebookevent, har du inte Facebook så gå in här på Halva Lindha och läs mer.

Lars Fahlén, krögaren på Sveriges första LCHF/Paleorestaurang, dukar upp sin mycket populära buffé kl 17 innan föreläsningen börjar kl 18, om du vill passa på att äta middag samtidigt.

Där plockar man vad man vill ha bland alla godsaker och betalar efter vikt, ett väldigt bra och prisvärt system.

Här kan du ta del av den LCHF-pizza som jag skapade till PriMaten vid starten för 6 år sen.

Nu över till Lindhas tolkning av mitt recept på bästa picknickmaten, passar ju fint nu när det är sportlov i Norrland.

Stekning av Kolbulle

Kolbulle 4 port
4 ägg
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
Salt/vitpeppar
Stekfläsk/bacon
Vispa äggen och grädden och blanda ner salt/vitpeppar. Vi tar med oss smeten i en väl tillsluten burk.
Vi blandar i fiberhusken i smeten strax innan vi ska till och steka, för smeten tjocknar snabbt annars, speciellt när det är kallt ute.

Min kommentar: Det grovtärnade fläsket, ca 200 g till den här satsen, brukar jag låta steka i smör en stund i pannan innan jag häller över smeten.

Låter sen kolbullen steka över öppen eld i en gjutjärnspanna tills den stannat och sen vänder den och låter steka färdigt på andra sidan.

Den ska vara välstekt och riktigt knaprig, en del vill ha den med lingonsylt, du hittar min sockerfria här i länken.

Ät, njut och må gott i snön i vårvinter, det finns ju minst sagt gott om den varan på många platser i år.

Recension av bönkokboken på Matkärlek

En recension fylld av Matkärlek

Jag fick ett mail från Anne Aobadia som skriver nättidningen Matkärlek.

Hon har läst och recenserat min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Anne är väldigt förtjust i mat och den matkärleken lyser igenom i hennes fina ord om vår bönkokbok.

Tidigare drev hon tidningarna Mat & Hälsa och Matkärlek, numer är hon receptskapare hos Diet Doctor.

Anne har även gett ut flera riktigt fina kokböcker, den senaste i raden Vardagsgott kan du köpa till rabatterat pris här om du anger koden LCHF149.

Krämig tomatsoppa med kyckling

Lättlagad hälsosoppa

Nu under våren har jag lite ledigt mellan mina kokboksengagemang och tänkte dela med mig av den vardagsmat jag lagar här i Alanya, vi har ju tillgång till så fantastiskt fina råvaror på grönsaksmarknaden och hos slaktaren.

Istället för att ägna så mycket tid åt mitt Facebook och Instagram så har jag tänkt skriva mer här på bloggen.

Som du kanske läst härinne förut så kokar jag ofta min egen benbuljong på ekologisk kyckling eller höna.

När vi är här i Turkiet brukar jag varva mellan äldre och yngre fjäderfä, hönan ger en kraftigare buljong med mer kollagen, kycklingen ger mer och godare kött.

Häromdagen kokade jag en höna, det köttet passar bra som tillbehör i en soppa, då den inte har så mycket kött på benen.

Jag långlagar buljongen på energisnålt vis i Wonderbag, läs gärna mer om olika tillagningssätt på benbuljong här.

Tomatsoppan som blev till i samband med buljongkoket var väldigt enkel att laga och den blev riktigt krämig och god.

Jag har fått en helt annan syn på det här med tomatsoppa idag, minns den pulvervariant vi fick i skolan som något riktigt smaklöst och blaskigt.

Så har du också såna minnen bör du prova att radera ut dem med den här matiga soppan som dessutom är sprängfylld med näring, till skillnad mot pulver/burksopporna.

Tomatsoppa 2 port

6 tomater

10 cm purjolök

1 gul lök

1 äpple

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 dl kycklingbuljong

1 kokt morot från buljongkoket

½ dl äppelcidervinäger

2 msk hackad, färsk timjan

Salt och peppar efter smak

Till serveringen:

2 dl strimlat, kokt kycklingkött

2 dl kokta kidneybönor

Skär tomaterna och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.

Bryn lökarna och äpplet i smöret så det får lite färg.

Tillsätt tomaterna och den kokta moroten i mindre bitar, låt fräsa en stund.

Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.

Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.

Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.

Jag serverade soppan med Öländska bönchips med örter, vill du ha en macka till så prova gärna det här brödet.

Eftersom vi har gasspis här i Alanya så kokade jag bara upp soppan i fem minuter under lock, sen fick den laga sig klart i två timmar i min långkokningspåse Wonderbag medan jag tog en promenad.

Vår i Alanya och kikärtsröra med chili och dill

Vår i luften

Nu har vi installerat oss för vår tredje och sista månad i Alanya för den här vintern.

Mars är en riktigt härlig månad här, vårvärmen har satt igång ordentligt och flyttfågelstrecken drar in från Afrika.

I helgen var det precis 15 år sen jag och Lennart träffades härnere på min första långsemester hit till Medelhavskusten.

Då var jag rejält handikappad efter min ryggskada och åkte hit för att träna upp mig så gott jag kunde innan steloperationen av ryggen.

Ett klokt beslut visade det sig, jag blev ju både starkare och träffade mannen i mitt liv.

Vi har fortsatt att resa hit varje vinter sen dess, vi trivs fantastiskt bra med den turkiska ortsbefolkningen, klimatet och inte minst maten.

Vi handlar ekologiskt och närodlat på grönsaksmarknaden, hos slaktaren och i de eko-butiker som börjar dyka upp på flera håll i staden.

Ekologisk, ursprunglig, även glutenfri/sockerfri mat börjar bli populärt även här, så det är enkelt att leva med naturligt god mat.

Baljväxter är stort i det turkiska köket, här finns verkligen variation på bön/kikärtsrätter att hämta inspiration till vårt eget liv med bönor.

Torkade bönor från grönsaksmarknaden i Alanya

Både jag och Lennart har blivit friskare, piggare och slankare sen vi började lägga till bönor i maten i våras.

Läs gärna mer här och här i inlägg på bloggen eller i min senaste kokbok, som handlar just om bönor.

Idag får du en nyskapad kikärtsröra som kom till när vi skulle äta fisk igår.

Kikärtsröra med yoghurt och chili

3 dl kokta kikärtor

2 dl turkisk yoghurt

1 inlagd, grillad paprika

1 chili eller 1 tsk chiliflingor

1 dl finhackad dill

1-2 msk äppelcidervinäger

Salt efter smak

Kärna ur och finhacka chilin, var försiktigt så du inte får saft i ansiktet, det kan svida rejält.

Vill du ha röran riktigt stark så låt kärnorna vara kvar.

Mixa alla ingredienser väl, smaka av med salt och om du vill ha mer syra.

Servera som tillbehör till fisk eller som dip till Vårrus med nyponpulver från Öländska bönchips.

Glutenfritt bröd till söndagsfrukosten

Lättbakade frukostbröd

Innan jag började mitt glutenfria liv var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna.

Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya recept, så när mjölet försvann ur mitt liv blev det till att lära mig att baka på ett annorlunda sätt.

Särskilt när brödet samtidigt ska innehålla färre kolhydrater, då fungerar ju inte de glutenfria mjölmixerna.

Här är ett av de första bröd jag hittade på, ett som jag fortfarande bakar ibland då det är så enkelt att göra.

I mina kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, hittar du många fler goda matbröd och kaffebröd.

Just nu är det bokrea på Gammaldags husmanskost, bara 129 kr mot ordinarie pris 249 kr.

Ostbröd ca 20 st små

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche

25 g smält smör

½ dl psylliumfrön

2 msk hela linfrön

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

2 dl riven halloumi

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och riven ost, låt stå i kylen att svälla 1 timme.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper, bred ut smeten till platta kakor.

Grädda i 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram eftersom, fräscha då på dem i ugnen eller brödrosten så blir de som nybakta.

Bokrea – Gammaldags husmanskost endast 129 kr

Rea på god mat

Just nu har mitt förlag Lumio bokrea, min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt säljs för endast 129 kr.

Här nedan ser du några av Mikael Erikssons vackra bilder från boken.

Kokboken är en samlingsutgåva med recept från mina slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Så förutom Annika Dahlqvists förord finns även Ann Fernholms med från Långkok, en mycket intressant betraktelse om fettets betydelse i vår mat.

Recepten är helt glutenfria och så långt det är möjligt anpassade även till alla som äter mejerifritt.

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Gubbröra
Foto Mikael Eriksson

Torsk med äggsås
Foto Mikael Eriksson

Baconlindad renfärslimpa Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor Foto Mikael Eriksson

Recept på hummus och rödbetshummus från Bönkokboken

Hummus och rödbetshummus från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Himmelsk röra

Idag får du ett snabbt inlägg med en himmelskt god rödbetshummus, åtminstone om man ska tro på huvuddelen av de som smakat den på mina event senaste tiden.

Bor du i närheten av Östersund så är du välkommen att provsmaka rödbetshummusen ihop med Öländska bönchips och kombucha i morgon mellan kl 11-15 på Ecocaféet, Storgatan 26.

Jag signerar också min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, läs mer om det eventet här hos Ecocaféet.

I morgon är det också, dagen till ära, speciellt Bokreapris på endast 169 kr.

Den vackra bilden i boken är tagen av vår mästerliga fotograf Veronica Kindblad.

Här nedanför en av de bilder jag tog på de mjölksyrade rödbetorna när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård utanför Östersund.

Dela gärna inlägget vidare om du har vänner i Jämtland.

Solsyrans mjölksyrade rödbetor…

Hummus

3 dl kokta kikärtor

½ dl kallpressad olivolja

ca 2-3 msk pressad citron

2 msk tahini (sesampasta)

1-2 vitlöksklyftor

½-1 tsk salt

Ca ½ dl vatten till spädning

Mixa tahini, citron, vitlök, salt och lite vatten till en fin smet.

Tillsätt kikärtorna och olivolja, mixa slätt.

Späd med mer vatten om du tycker hummusen blir för tjock.

Smaka av med salt och citron.

Vill du ha lite mer sting i din hummus så smaksätt med spiskummin eller chili.

Rödbetshummus

1 sats hummus

½ dl mjölksyrade rödbetor

1-2 tsk sumak

Lite salt

Mixa hummusen tillsammans med rödbetorna och sumak, smaka av om du vill ha mer sälta.

Recept på vännen Ylva Forsbergs (Huså Bröd) mjölksyrade rödbetor finns i bönkokboken.

Har du inte tid eller lust att vänta så går det fint med t ex Tistelvinds Borsjtj eller Solsyrans.

LCHF-kryssning och kokbokssigneringar

Lowcarb-båt

I morgon, lördag den 24/2 kl 19.30 är det dags för LCHF-kryssning i regi av LCHF-magasinet igen.

Det är Europas största Lowcarb-event, det här blir den elfte i ordningen.

Jag har varit med flera gånger tidigare men nu var det några år sen, så det ska bli roligt att träffa så många matintresserade igen.

Båten Silja Galaxy seglar ut i morgon kväll och det finns några biljetter kvar om du är intresserad av att följa med, här kan du läsa mer om vilka som föreläser.

Jag och mina medförfattare Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson från Smarta Diabetiker kommer att signera vår bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag har också med några exemplar av Gammaldags husmanskost på nytt sätt, så då kan du passa på att få den signerad av både mig och Annika Dahlqvist.

Några rätter från bönkokboken

Idag fredag är det signering på Paradiset Söder mellan kl 16-19, du kan läsa mer här på deras Facebooksida.

Då kommer även min samarbetspartner Öländska bönchips att vara med och bjuda på bönchips, jag och Paradiset bjuder på några goda röror ur kokboken och kombucha till.

På tisdag kan du träffa mig på Ecocaféet i Östersund, där kommer jag också att bjuda på lite gott och signera kokboken mellan kl 11-15.

Hoppas vi se på nåt av de här ställena, kom gärna fram och hälsa på båten.

Ann Fernholm
Foto Lisa Lindblad

Mest ser jag fram emot att få lyssna på goda vännen Ann Fernholm, hon deltar med ett helt nytt föredrag om cancer och dess koppling till fetma, det ska bli mycket intressant.

Ann jobbar för fullt både som vetenskapsjournalist och författare, även hon kommer att signera sina böcker på båten.

Hon är också initiativtagare till forskningsstiftelsen Kostfonden, som fått många stora donationer den senaste tiden.

Pengar som går till oberoende forskning på matens inverkan på vår hälsa, med fokus på lågkolhydratkost.

Här kan du också vara med och lämna ditt bidrag till den forskningen.

Arrangörerna Margareta Lundström och Karin Eldh på LCHF-kryssningen