Tunna frökex med smak av pepparkaka/LCHF-pepparkakor

Pepparkakshjärtan av frökex

Pepparkakshjärtan på nytt sätt

Som många säkert redan känner till så hittade jag häromåret på ett frökex som nu bakas och säljs av Huså Bröd.

Nu när de frökex jag tagit med hit till Alanya var slut, så kom jag på en ny variant som passar perfekt till jul.

Degen blev väldigt bra, den fungerar fint att kavla ut mellan bakplåtspapper och stansas till pepparkakshjärtan.

Så nu kan alla vi som inte äter gluten eller kakor med mycket kolhydrater också njuta av ett pepparkakshjärta till Lucia och jul.

Jag kryddade smeten med färdig pepparkakskrydda som jag tog med hemifrån, men du kan också blanda egen av mald kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.

Sötman i mina pepparkakor kommer från 1 msk honung, vill du inte ha det så hoppa bara över.

Honungen ger både färg, smak och sprödhet till de här kexen, jag vet inte hur det skulle fungera med björksocker eller sukrin.

Som Kostdoktorn så klokt påpekade häromveckan så är den här mängden honung i ett kakbak närmast homeopatisk ;)

Frökex med pepparkakssmak

Pepparkakor med frön och kokos

2 dl vatten

50 g smör

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer.  Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så grädda en stund till. Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Vi avnjöt våra pepparkakshjärtan med smör och Roquefort-ost inköpt i den fina frukostbutiken som är den första till höger när man kommer in i Saluhallen.

Jag vill passa på att göra reklam för en god väns blogg, som inte har med mat att göra.

Therese Renåker skriver så många tänkvärda tankar som ger själen den näring den så väl behöver <3

Pepparkakor med Roquefort-ost

 Lucka 12

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor…


Lumia Christmas Äppelglögg med clementin och julsmak

kryddburken_christmas_dish_600
Till jul behövs värmande, mustiga drycker. Här är en lite fräschare, syrlig variant med äpple och clementin som passar utmärkt som välkomstdrink eller till glöggkvällen. Den kan göras dagen innan den ska serveras och är dessutom alkoholfri och passar både stora som små. Den som vill spetsa med något starkare kan förstås göra det.

Vill man servera glöggen med annat är russin och nötter är det både festligt och fint med en skiva frukt i varje kopp. Använd små pepparkaksformar och stansa ut olika figurer så är det lätt att hålla reda på vems som är vems. ;-)
Bilden är tagen med Nokia Lumia 930.
Ta chansen och var med och tävla om en egen Lumia HÄR! 
Recept :
1 kg röda juläpplen
1 kg söta clemetiner
2 msk skivad färsk ingefära
2 kanelstänger
4 stjärnanis
1 tsk kardemummakärnor
4 – 5 msk flytande honung
GÖR SÅHÄR :
Kör äpplen och skalade clementiner i en råsaftcentrifug. Sila juicen i en finmaskig sil. Koka upp i en kastrull och lägg ner resten av ingredienserna. Skumma av om det behövs. Stäng av värmen och låt stå och dra 1 dygn i kylskåp. Sila glöggen och förvara i kylskåp. Hållbar ca 1 vecka. När glöggen skall serveras, värm upp önskad mängd och smaka av med flytande honung.
Julmånaden inleds!

IMAG0859Nu är det 1 advent och den mysiga Julmånaden inleds härmed!
Nu tänds det ljus och dricks glögg och äts pepparkakor för det vilda i var mans hus.

Detta är fikans högtid också, för visst bjuder man hem många på just lite Julfika!
Det bakas på underbara kryddor som saffran, kanel, kardemumma osv osv.
Juldoften ligger tung i köket var och varannan dag ;)

Nu ska ni få alla mina goda Jul-recept, det finns nog inte något klassiskt jul recept som inte är omgjort till LCHF!
Så låt er väl smaka här kommer min radda av goda jul-recept som med garanti kommer att göras någon gång under denna Julmånad!

Vill börja med en länk till allt julgodis som brukar tillverkas i huset.
Där finner ni det mesta som syns på bilden till höger ;)

Annars lär man stöta på följande i huset under denna månad:

Risgrynsgröt (Keso)
Keso a la Malta ( den godaste av dem alla )
Laxcheesecake
GLÖGG
Pepparkakor – Krispiga
Lussekatter
Julbröd
Julskinkan alltid gjord på nitritfri krav skinka

Tar härmed ledigt från bloggen och passar på att:

ÖNSKA ALLA EN HÄRLIG ADVENTSTID, JUL & Nyårs helg!

 

Julkakor LCHF och Tomtens Adventskalender lucka 1

 Njutbara pepparkakor

Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.

Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.

Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.

Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.

LCHF för seniorer

Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.

Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.

Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors - Annika Dahlqvist Birgitta Höglund

Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.

Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.

Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.

Mjuk pepparkaka

Mandelmusslor

Chokladkladdkaka

Kardemummakaka

Mandelbakelse

Hjortronbakelse

Småkakor med saffran

Kryddkakor

Lussekatter

Mandelostkaka

Frökex med kardemumma

Chokladtryffel med passionsfrukt

Chokladdoppade kokoskakor

Kokoschoklad

En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.

Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)

Ät, njut och må gott!

Pepparkakor LCHF

Pepparkakor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pepparkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung eller annan sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Tomtens Adventskalender lucka 1

Tomtens Adventskalender Lucka 1

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 23 dagars semester…

 


Paleokampen och glutenfria lussekatter
Paleolussekatter från Under vårt tak

Paleolussekatter från Under vårt tak

Paleokampen och adventsfika

Idag får du lagom till 1a advent ta del av ett lånat recept på lussekatter från Paleobloggen Under vårt tak.

Mina bloggvänner sen flera år, Kostrådgivarna Jenny och Magnus Andersson, har så mycket gott på hyllorna i sitt Paleoskafferi.

De bjuder inte bara på god mat, de har även mängder med bra information för alla som vill lära sig mer om Paleokosten.

Nu har de precis utvecklat ett helt nytt sätt att sprida kunskapen om vårt ursprungliga sätt att äta. Stenålderskost på modernt vis.

De lanserade häromdagen sin Paleokampen, ett interaktivt spel att samla släkt, vänner, grannar eller jobbarkompisar runt.

Lite som man förr samlades runt lägerelden och delade med sig av sina kunskaper, historier och erfarenheter.

Så här beskriver de själva sin Paleokamp:

“Paleokampen är en sällskapsaktivitet – en lite annorlunda femkamp – som förenar lek, kunskap och härligt umgänge under en helkväll. Genom lättsamma texter, goda smakupplevelser och kluriga frågor guidas deltagarna genom aktiviteten med målet att ha roligt tillsammans och lära mer om Paleo.”

Paleokampen

Ett riktigt spännande initiativ, att genom några timmar av roliga lekar, provsmakning och ett quiz, tillsammans på ett lättsamt sätt kunna lära sig mycket mer om bra mat.

Jag hämtade mycket kunskap på Under vårt tak innan jag själv gick över till min variant av LCHF/Paleo för ca 1½ år sen.

Jag märkte under vintervistelserna här i Turkiet att jag mådde bättre i mage och leder av att inte använda så mycket komjölksprodukter.

Har fått många förfrågningar senaste åren om just mjölkfria recept, så därför startade jag förra vintern min Paleoblogg, som idag ligger kvar som ett receptarkiv med ca 200 recept.

Här följer receptet på lussekatterna direkt från Paleoskafferiet.

För en mer LCHF-anpassad variant, byt kokossockret mot den sötning du föredrar.

Missa inte min Adventskalender som börjar i morgon, med bilder på Tomtens semester vid Medelhavet ;)

Tomte i Midvintersol

Lussekatter
6 st ägg
3 msk kokossocker
0,5 dl kokosmjölk
1 dl kokosmjöl
1 dl kokosolja
1-2 tsk nystött kardemumma
2 tsk bakpulver
4 msk psyllium

OBS! Psyllium och fiberhusk är samma sak (malda/pulvriserade frön).

Pensling/dekoration
1 st ägg
Efter tycke & smak russin

Givetvis kan man ha i saffran (0,5 gram till detta receptet) i lussekatterna om man föredrar det men vi föredrar kardemumma.

Receptet är till ca 12-15 Paleolussekatter.

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält kokosoljan
  • Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke
  • Tillsätt kokosmjölken och den smälta kokosoljan
  • Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i bunken
  • Vispa samman till en deg
  • Låt svälla ca 5 minuter
  • Rulla och forma till lussekatter och lägg på en plåt med bakplåtspapper
  • Vispa upp ägget och pensla på lussekatterna
  • Dekorera med russin
  • Grädda i ugnen i ca 20 minuter till lussekatterna fått fin färg

 


Mjuk pepparkaka LCHF

Bakelse LCHF till jul

Pepparkakskladdkaka

Mjuk pepparkaka har alltid varit en favoritkaka hos mig, gärna en med riktigt mycket kryddsmak.

När jag gick upp till saluhallen i regnet i tisdags för att handla grönsaker såg jag mängder av pumpor.

Har funderat ett tag på att använda pumpa i brödbak, zucchini funkade ju riktigt fint upptäckte jag häromdagen.

Nu kom jag på ett nytt recept som kunde passa riktigt bra ihop med pepparkakskryddor.

Jag köpte ½ kg pumpabitar och gick hem och startade bakandet, lägenheten fylldes efter en stund av härliga juldofter.

Pumpa

Pumpa och Chili på Söndagsmarknaden i Alanya

Regnet och kylan gjorde att det var en riktigt trevlig sak att pyssla med, särskilt som det var bara +9 grader ute.

I Antalya snöade det såg vi på TV och topparna runt stan här var vita, väldigt ovanligt så här års.

När jag tog bilderna på bakelsen igår hade vädret återvänt till det normala med sol och värme igen.

Kakan blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka, den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av en god julbakelse.

Jag använder osaltat smör här i Turkiet eftersom det är det enda som finns i butikerna.

Jag tillsätter därför lite salt i kaksmeten, det lyfter fram smakerna till ännu högre höjder.

Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.

Den smakade fantastiskt gott nybakad och ljummen med kaymak, en traditionell, tjock grädde med 60% fetthalt och granatäppelkärnor till.

Har du inte det så kan du ta vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche och lingon eller tranbär till din bakelse.

Mjuk pepparkaka LCHF

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

ca 1-2 krm salt

Eventuellt 1-2 msk honung eller annan sötning

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Adventsfika med pepparkakskladdkaka


Indiskt långkok i lergryta

Indiskt långkok med kalkonlår

En fantastisk matlagningsmetod

På 70-talet köpte jag som många andra en Römertopf.

En vacker lergryta som på modernt stenåldersvis långsamlagar maten och tar den till kulinariska höjder.

Jag använde den då inte så många gånger förrän den blev stående bland andra lika lite använda köksprylar långt inne i ett skåp.

Under något av alla de flyttlass jag packat genom åren så försvann den och jag saknade den inte heller.

Men när jag skulle skriva min långkokbok ifjol så tänkte jag att jag måste ju testa den här metoden igen.

Det blev några riktigt goda recept och sen tog jag med grytan hit till Alanya i vintras.

Här har jag gjort en del gott i den, det är verkligen en suveränt bra och enkel form av matlagning.

Häromdagen gjorde jag i ordning den här grytan och ställde in i ugnen innan vi gick på en 2-timmarspromenad vid havet.

Det doftade alldeles underbart när vi kom hem. Det var bara att lägga upp lite sallad och sleva upp den smakrika grytan.

Den smakade himmelskt, kalkonköttet var så mört så det föll i bitar när gaffeln stacks i.

Jag köpte urbenat kalkonlår men det går lika bra med kycklinglår, fläsk- eller lammgrytbitar.

En del kryddor har också fått åka med hemifrån, i den här grytan passade en indisk, ekologisk kryddblandning från Spicemaster, Murgh makani.

Här följer ingredienserna i Murgh makani om du föredrar att blanda till den själv.

Koriander, spiskummin, kanel, kryddnejlika, ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar, röd chili, lagerblad och kardemumma.

Här kan du läsa på Mitt kök om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Till indisk mat är det gott med lite syra och sötma från frukt.

Jag köper en ursprunglig variant av bananer här i Alanya, de är mycket goda och inte alls så söta som vanliga bananer.

Uteslut dem bara om du tycker de innehåller för mycket kolhydrater för ditt sätt att äta.

Grytan går förstås också att tillaga i en vanlig gryta i ugnen eller på spisen eller i en slowcooker.

Crock Pot och Nordic Cooker är båda märken jag kan rekommendera.

Grytan i ugnen tar ca 3 timmar på 125º, på spisen ca 2 timmar på låg värme.I en slowcooker tar den ca 5-6 timmar på låg effekt.

Grytor till långkok

Några olika grytor jag använde till långkokboken

Skulle jag laga till grytan på något av de visen, då skulle jag bryna köttet först för mer mustig smak.

I en lergryta blir innehållet brynt av värmen och det sätter en speciell smak på köttet.

Tycker du eller någon i din närhet om att laga långkokta grytor?

Ta då en titt här på min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Indiskt långkok i Römertopf

Indisk köttgryta 4 port

800 g urbenat kalkonlår eller kycklinglår

1 liter zucchinibitar

2 små bananer

1 stor, gul lök

½ dl riven ingefära

2 msk kokosolja

2 msk tahini, sesampasta

2 msk Murgh makani

1 msk gurkmeja

1 tsk kanel

ca 1 tsk salt

50 g smör

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten så det täcker i 15 minuter.

Skär köttet i bitar på ca 3×3 cm och löken i tunna klyftor. Lägg i en bunke med tärnad banan och zucchini.

Strö över alla kryddor, riven ingefära, kokosolja och tahini.

Blanda väl och häll över i lergrytan. Hyvla smöret över köttet i grytan.

Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn. Sätt ugnen på 175º och låt stå inne i 2 timmar.

Det är viktigt att grytan ställs in i en kall ugn, annars kan den spricka.

Var försiktig när du lyfter på locket så du inte bränner dig på het ånga.

Jag serverade grytan med en grönsallad av rucola, bladpersilja, mynta och granatäpple. Myntayoghurt-haydari, olivolja och granatäppelvinäger över salladen.

Här några bilder från fredagen som blev en riktigt vacker dag med en tur till grönsaksmarknaden.

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksmarknad

Fredagsmarknaden i Alanya

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet


Ostkakans dag

Swedish cheesecake

Så var det dags för ännu en speciell dag, häromveckan var det Kladdkakans dag och nu är det Ostkakans dag…

Det går helt klart att öka försäljningen på det mesta genom att hitta på en speciell dag, se bara på Alla Hjärtans Dag och Halloween. Eller Kanelbullens dag som också blivit så otroligt stort.

Men den här dagen är ju som gjord för oss som njuter av en naturlig lågkolhydratkost :)

Ostkaka på ägg, grädde och keso passar ju riktigt bra för alla som äter LCHF.

Originalet småländsk ostkaka innehåller vetemjöl, men den här är garanterat glutenfri.

Här kan du läsa lite mer om olika typer av ostkaka.

God som den är istället för omelett till frukost eller i en mindre portion som dessert, med bär och grädde. Variationsmöjligheterna är stora med den här rätten.

Klassisk smaksättning på ostkaka är bittermandel. Du kan använda hel bittermandel och mala eller riva lite till ostkakan.

Men var lite försiktig, eftersom bittermandel är giftigt i större mängd.

Du kan annars använda bittermandelolja som finns på butikernas bakhyllor. Bara nån droppe räcker eftersom den har väldigt koncentrerad smak.

Jag använde kardemumma och vanilj som smaksättning. De är favoritkryddor i en god dessert här hos mig. Kanske för att jag inte äter bullar längre.

Gallina-kaka från Gallina Ovum

Gallina-kaka från Gallina Ovum som dessert

Den smaksättning använde jag också i en annan typ av ägg-ostkaka som jag och äggfarmarna Gallina Ovum i Jämtland tagit fram.

Vi hade provbakning och fotografering förra veckan, bilder togs till receptet som ska finnas med i en broschyr som ska ligga i äggkartongerna.

Där kommer också att finnas information och bilder av de olika lantraser som äggen kommer från.

Gallina-kakan som den nu heter kommer också att serveras och säljas på mässor och marknader. Receptet och lite mer om vårt samarbete hittar du Här.

Receptet passar roligt nog lika bra att äta som en förrätt som en dessert, upptäckte vi på provsmakningsdagen.

Här nedan serverad med rom, hackad rödlök och en fetaost-crème.

Den smakade himmelskt, en helt ny rätt skapad av Anki Svensson, en av medlemmarna i Gallina Ovum.

Gallina-kaka som förrätt

Gallina-kaka som förrätt

Nu närmast kan du få möjlighet att smaka på äggkakan på Fjäderfä-dagen. Det är en informationsdag för höns- och äggintresserade på Torsta i Ås den 29 november.

Anmälan för att delta på föreläsningarna den dagen skickas till: info(@)gallinaovum.se

I år finns också både fina ägg från olika lantraser och Gallina-kakan att köpa på Jamtli Julmarknad den 5-7 december.

Här kan du läsa ett av mina inlägg från julmarknaden för några år sen.

Det är en väldigt fin, gammaldags marknad med mängder av gott mathantverk, hemslöjd och andra traditionella marknadsfynd.

Ostkaka med keso  2-4 port

2 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

½ dl mandelmjöl

Havssalt

Äkta vaniljpulver

Nymald kardemumma

2 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde. Blanda i kryddorna. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Grädda i 40 minuter i 175°. Servera ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Ostkakan räcker till 3-4 personer som dessert eller till 1-2 som frukost eller middag.

Koka sylt på 2 dl frysta jordgubbar och 1 tsk pressad citron. Söta om du vill med lite björksocker eller honung.

Använder du ingen sötning så frys det som blir över.


Njutningsfylld nötfrukost

Nötfrukost i Dalarna

Annorlunda frukost

Många har undrat över den nötfrukost som jag ätit nu i flera år. Det har skrivits en hel del om den i olika grupper på Facebook och på många bloggar runtom landet.

Det var på en hälsoresa till Gran Canaria med Anna Hallén som det hela började. Hon berättade om alla de nyttiga ämnen man får i sig genom att äta 1 dl blandade nötter per dag.

Nötfrukost på Gran Canaria

Hade svårt att se hur jag skulle få in en så stor mängd som en deciliter varje dag, eftersom jag sällan äter något mellanmål.

Så då blev det en frukost av det istället, med små smörkuber till. En frukost jag fortfarande inte tröttnat på.

Här har Heléne Löfvendahl beskrivit nötfrukosten på ett mycket bra och informativt sätt, med beskrivning av vilka nyttiga ämnen som finns i olika nötter och frön.

Många föredrar att blötlägga och sen ugnstorka sina nötter först för att göra dem ännu nyttigare, hur du går till väga kan du läsa här på Paleobloggen Under vårt tak.

Jag köper ekologiska nötter och äter dem naturella med smöret till morgonkaffet, ur en liten skål med en tesked. Tar en-två smörkuber och några nötter i varje tugga. Det smakar som att tugga på en grov smörgås.

Ibland strör jag även på en ekologisk kryddblandning, Morning Wellness från Spicemaster, det är både gott och riktigt nyttigt.

Kryddblandningen innehåller gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma. Gurkmeja och ingefära har en inflammationshämmande effekt.

Kanel verkar blodsockersänkande och kardemumman är bra för matsmältningen, så det är riktigt bra att få i sig lite av alla de här kryddorna varje dag.

Birgitta Höglunds nötfrukost

Det tar tid att tugga i sig en hel deciliter nötter, mycket bra tuggmotion blir det och en mättnadskänsla som håller i sig upp emot 5-6 timmar för mig.

Ibland lägger jag till ett kokt ägg till frukosten så jag får i mig mer protein, när jag vet att det dröjer länge till lunch.

Det är även en perfekt liten måltid att ta med i en burk som färdkost på resor och utflykter.

Nötfrukost på Åland

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber. Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över. Ät med en tesked och njut :)

Här får du en näringsberäkning på den här frukosten så du ser att den fungerar även om du äter strikt LCHF.

Energi kcal: 498,10 Energi kJ: 2083,85
Proteiner: 7,84 Fiber: 3,34
Kolhydrater: 6,61 Vatten: 6,32
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 48,96 Kolesterol: 64,00
E-mättade: 19,40 Mättade: 17,48
F-mättade: 9,26
Vitaminer:
A: 166,75 B1: 0,23
B2: 0,13 B3: 0,88
B6: 0,19 B9: 29,55
B12: 0,00 C: 0,40
D: 0,15 E: 6,71
Mineraler:
Fosfor: 230,00 Järn: 2,02
Kalcium: 81,30 Kalium: 287,25
Magnesium: 120,65 Natrium: 121,70
Selen: 6,03 Zink: 1,84
10Gram Valnötter
10Gram Hasselnötter
10Gram Paranötter
10Gram Sötmandel torkad
10Gram Cashewnötter
25Gram Smör 80% fett


Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

Kladdkakans dag

Förra helgen var jag bjuden på kalas hos min systerson och hans fina familj. De är mycket roade av matlagning och bakning, så det serveras alltid något riktigt läckert.

De bakar alltid något som även jag kan äta, den här gången en alldeles underbart god chokladkladdkaka.

Den gick hem även hos barnen, min systerdotterdotter på 4 år sa hänfört: Det här var den godaste tårta jag ätit…

Det är inte ofta jag delar med mig av recept som inte är mina egna. Men idag gör jag ett undantag.

Det är visst kladdkakans dag idag, så då passar det ju fint med en nyttigare variant än de flesta man hittar på nätet och i kokböcker.

På söndag är det ju dessutom Fars dag, så ett bakrecept som det här kan passa fint även då.

Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk (inbunden)

Receptet kommer från boken Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer.

Det märks när man tittar på topplistorna över sålda böcker att det är väldigt populärt att baka utan socker och gluten idag.

Själv hade jag den stora äran att få bidra med recept som passar barn (och vuxna) till Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar (inbunden)

Du får idag receptet precis som det är direkt ifrån boken Smarta sötsaker.

Du som äter LCHF kan förstås minska på dadlarna och använda kokosnötmjöl istället för bovetemjöl om du vill.

Ändra då mjölmängden från 2 dl bovetemjöl till 1 dl kokosnötmjöl, annars blir kakan lätt torr.

Minska även dadlarna till hälften och öka på kokosoljan till det dubbla istället, så får du till en kaka med mindre kolhydrater och mer fett.

Jag ska testa att baka den här kakan till jul med torkade aprikoser. Det tror jag kan bli riktigt gott, jag gillar dem bättre än dadlar.

Chokladmoussen till toppingen kan du söta med banan istället för honung om du vill eller ta nån annan sötning.

Chokladkaka med hallon och crème fraiche

Chocolate Chai Mudcake 10-12 bitar

3 dl dadlar utan kärna

2 dl vatten

1½ dl mandel eller hasselnötter

1 dl kokosolja

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

1 msk bakpulver

2 dl bovetemjöl eller rårismjöl

3 msk kakao

2 äggulor

3 dl kokosmjölk

4 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Koka dadlar och vatten på svag värme tills det blir en grötaktig massa, i cirka en kvart.

Mixa nötterna till mjöl, i med dadlarna, kokosoljan, kryddor, bakpulver, mjöl, kakao och äggulor.

Kör på full effekt och tillsätt kokosmjölken lite i taget. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten.

Fördela smeten i en springform och grädda mitt i ugnen, i ca 50 minuter.

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chokladmousse till topping

2 mogna avokador

½-1 dl kakao

2 msk honung

2 dl vatten

Valfritt: 2 dadlar utan kärna

Mixa tålmodigt, gärna med stavmixer, tills du har en fluffig och slät mousse. Späd eventuellt med lite mera vatten.

Chokladkladdkaka Paleo/LCHF