Stockholm i mitt hjärta
Det har blivit rätt glest mellan inläggen nu sen jag kom hem till Sverige.
Har haft en hel del att göra i Stockholm senaste dagarna och så har jag njutit för fullt av det vackra vintervädret, de dagar vi haft sånt.
Det har blivit många promenader, jag åker så lite tunnelbana som möjligt, tycker det är betydligt vackrare ovan jord.
En tidig morgonpromenad fick jag se en örn ute på Riddarfjärden där den satt och åt på ett byte.
Naturen finns alltid i närheten, även mitt i storstan.
Stod en halvtimme och tittade, sen var det skönt att värma mig med en Chai Latte på Kaffekoppen i Gamla Stan.
Det är ett av få ställen som gör sin på lösviktste istället för sötat pulver.
Jag ber alltid att få den utan honung men med extra kardemumma, det smakar himmelskt.
Gläds mycket åt den båtlinje som går mellan Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand, tar ofta båten över för att handla på Paradiset på Brännkyrkagatan.
De har nu fått in kycklingbuljong och kycklingköttbullar från Scandinavian Organics, de har haft problem med leveranserna men nu är de igång med produktionen igen.
Jag gjorde en tomatsås till köttbullarna på smörfräst rödlök, cocktailtomater, buljong och lite ketchup, hittade en god från Stonewall Kitchen på Paradiset.
Vill du göra egen ketchup för att få den helt sockerfri så hittar du mitt recept här.
Till köttbullarna smörstekte jag strimlad grönkål och rödkål, kryddade bara med ekologiskt örtsalt från Spicemaster.
Det blir så mycket godare än pasta och så läckert i färgen.
Har du inte handlat på Paradiset än så rekommenderar jag verkligen ett besök.
Förutom på Söder finns en butik på Regeringsgatan bakom NK och en helt nyöppnad i Sickla.
Det känns fint att handla på butiker med riktigt bra, ekologiska råvaror till lika bra priser.
Det här inlägget låter kanske som reklam för de butikerna och produkterna, men jag är inte sponsrad.
Tycker bara att det är väldigt roligt att kunna stötta de som jobbar hårt med att få spridning på sina ekologiska produkter och ge tips på det jag gillar.
Här följer några bilder från dagens båttur med Linje 85 till Söder och från kvällspromenaden till Stadshuset.
Dagen började med snöfall, men slutade i strålande sol.
Stockholm i mitt hjärta
Det har blivit rätt glest mellan inläggen nu sen jag kom hem till Sverige.
Har haft en hel del att göra i Stockholm senaste dagarna och så har jag njutit för fullt av det vackra vintervädret, de dagar vi haft sånt.
Det har blivit många promenader, jag åker så lite tunnelbana som möjligt, tycker det är betydligt vackrare ovan jord.
En tidig morgonpromenad fick jag se en örn ute på Riddarfjärden där den satt och åt på ett byte.
Naturen finns alltid i närheten, även mitt i storstan.
Stod en halvtimme och tittade, sen var det skönt att värma mig med en Chai Latte på Kaffekoppen i Gamla Stan.
Det är ett av få ställen som gör sin på lösviktste istället för sötat pulver.
Jag ber alltid att få den utan honung men med extra kardemumma, det smakar himmelskt.
Gläds mycket åt den båtlinje som går mellan Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand, tar ofta båten över för att handla på Paradiset på Brännkyrkagatan.
De har nu fått in kycklingbuljong och kycklingköttbullar från Scandinavian Organics, de har haft problem med leveranserna men nu är de igång med produktionen igen.
Jag gjorde en tomatsås till köttbullarna på smörfräst rödlök, cocktailtomater, buljong och lite ketchup, hittade en god från Stonewall Kitchen på Paradiset.
Vill du göra egen ketchup för att få den helt sockerfri så hittar du mitt recept här.
Till köttbullarna smörstekte jag strimlad grönkål och rödkål, kryddade bara med ekologiskt örtsalt från Spicemaster.
Det blir så mycket godare än pasta och så läckert i färgen.
Har du inte handlat på Paradiset än så rekommenderar jag verkligen ett besök.
Förutom på Söder finns en butik på Regeringsgatan bakom NK och en helt nyöppnad i Sickla.
Det känns fint att handla på butiker med riktigt bra, ekologiska råvaror till lika bra priser.
Det här inlägget låter kanske som reklam för de butikerna och produkterna, men jag är inte sponsrad.
Tycker bara att det är väldigt roligt att kunna stötta de som jobbar hårt med att få spridning på sina ekologiska produkter och ge tips på det jag gillar.
Här följer några bilder från dagens båttur med Linje 85 till Söder och från kvällspromenaden till Stadshuset.
Dagen började med snöfall, men slutade i strålande sol.
En fantastisk matlagningsmetod
På 70-talet köpte jag som många andra en Römertopf.
En vacker lergryta som på modernt stenåldersvis långsamlagar maten och tar den till kulinariska höjder.
Jag använde den då inte så många gånger förrän den blev stående bland andra lika lite använda köksprylar långt inne i ett skåp.
Under något av alla de flyttlass jag packat genom åren så försvann den och jag saknade den inte heller.
Men när jag skulle skriva min långkokbok ifjol så tänkte jag att jag måste ju testa den här metoden igen.
Det blev några riktigt goda recept och sen tog jag med grytan hit till Alanya i vintras.
Här har jag gjort en del gott i den, det är verkligen en suveränt bra och enkel form av matlagning.
Häromdagen gjorde jag i ordning den här grytan och ställde in i ugnen innan vi gick på en 2-timmarspromenad vid havet.
Det doftade alldeles underbart när vi kom hem. Det var bara att lägga upp lite sallad och sleva upp den smakrika grytan.
Den smakade himmelskt, kalkonköttet var så mört så det föll i bitar när gaffeln stacks i.
Jag köpte urbenat kalkonlår men det går lika bra med kycklinglår, fläsk- eller lammgrytbitar.
En del kryddor har också fått åka med hemifrån, i den här grytan passade en indisk, ekologisk kryddblandning från Spicemaster, Murgh makani.
Här följer ingredienserna i Murgh makani om du föredrar att blanda till den själv.
Koriander, spiskummin, kanel, kryddnejlika, ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar, röd chili, lagerblad och kardemumma.
Här kan du läsa på Mitt kök om gurkmejans hälsosamma egenskaper.
Till indisk mat är det gott med lite syra och sötma från frukt.
Jag köper en ursprunglig variant av bananer här i Alanya, de är mycket goda och inte alls så söta som vanliga bananer.
Uteslut dem bara om du tycker de innehåller för mycket kolhydrater för ditt sätt att äta.
Grytan går förstås också att tillaga i en vanlig gryta i ugnen eller på spisen eller i en slowcooker.
Crock Pot och Nordic Cooker är båda märken jag kan rekommendera.
Grytan i ugnen tar ca 3 timmar på 125º, på spisen ca 2 timmar på låg värme.I en slowcooker tar den ca 5-6 timmar på låg effekt.
Skulle jag laga till grytan på något av de visen, då skulle jag bryna köttet först för mer mustig smak.
I en lergryta blir innehållet brynt av värmen och det sätter en speciell smak på köttet.
Tycker du eller någon i din närhet om att laga långkokta grytor?
Ta då en titt här på min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Indisk köttgryta 4 port
800 g urbenat kalkonlår eller kycklinglår
1 liter zucchinibitar
2 små bananer
1 stor, gul lök
½ dl riven ingefära
2 msk kokosolja
2 msk tahini, sesampasta
2 msk Murgh makani
1 msk gurkmeja
1 tsk kanel
ca 1 tsk salt
50 g smör
Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten så det täcker i 15 minuter.
Skär köttet i bitar på ca 3×3 cm och löken i tunna klyftor. Lägg i en bunke med tärnad banan och zucchini.
Strö över alla kryddor, riven ingefära, kokosolja och tahini.
Blanda väl och häll över i lergrytan. Hyvla smöret över köttet i grytan.
Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn. Sätt ugnen på 175º och låt stå inne i 2 timmar.
Det är viktigt att grytan ställs in i en kall ugn, annars kan den spricka.
Var försiktig när du lyfter på locket så du inte bränner dig på het ånga.
Jag serverade grytan med en grönsallad av rucola, bladpersilja, mynta och granatäpple. Myntayoghurt-haydari, olivolja och granatäppelvinäger över salladen.
Här några bilder från fredagen som blev en riktigt vacker dag med en tur till grönsaksmarknaden.
Texmex-smör
Färdiga kryddmixer från texmex-köket säljer väldigt mycket, särskilt till fredagsmysets taco-fest. Men ofta innehåller kryddblandningarna ingredienser som inte är bra vare sig för barn eller vuxna.
Glutamat, E-621, är väldigt vanligt att tillsätta i kryddpåsar och färdiga röror för att förhöja smaken när råvaran inte är så särskilt bra.
Salt, socker, konserveringsmedel, citronsyra, klumpförebyggande medel är andra mindre bra saker att krydda maten med.
Jag fick hem ett prov på helt rena kryddblandningar från Spicemaster, här är det bara ekologiskt odlade kryddor och inga tillsatser alls.
Jag har testat deras produkter tidigare och tycker de är riktigt goda. Här gjorde jag ett smakrikt kryddsmör, gott till både kyckling, kött och fisk.
Det är ju väldigt sällan jag har reklam på min blogg, men just idag har jag flera saker jag vill marknadsföra lite extra.
Fick ett tips på Facebook igår att till och med söndag kan du få ett gratispaket av Spröda frökex från Huså Bröd.
Det är hälsobutiken Liveo.se som har det generösa erbjudandet att om du handlar för 200 kr så får du ett kexpaket på köpet.
Extra trevligt i sammanhanget är att Kostdoktorn just i dagarna ändrat i sina rekommendationer kring bröd på sin sida LCHF för nybörjare.
Nu är allt bröd med gluten borttaget ur rekommendationerna och han tipsar istället om just de här kexen under rubriken ”Istället för bröd”.
Så till sist en blänkare om Sveriges största matbloggstävlning. Tycker du om min blogg eller har du nån annan favorit-matblogg så är det hög tid att nominera till Folkets val i Matbloggspriset 2014.
Du kan rösta via länken fram till och med söndag den 12 okt vid midnatt.
Fajitasmör ca 2-3 port
100 g ekologiskt smör
1-2 tsk Spicemaster kryddmix Fajita
ca 2 krm flingsalt
1 krm balsamvinäger
Skiva smöret och lägg det i en bunke, låt det mjukna en stund i rumstemperatur. Strö över kryddan, salt och vinägern.
Vispa samman allt under några minuter med elvisp, så det blir fluffigt. Smaka av om smöret har lagom halt av sälta, syra och styrka.
Lägg upp i en skål, gör smörrullar eller fyll det i en spetspaprika. Hur du gör det enklast kan du läsa Här.
Bilden nedan kommer från min kokbok Grillmat LCHF, den kan du köpa här på Adlibris.
Delar med mig av ett fint meddelande jag fick på Facebook häromdagen, om hälsofördelarna med att äta LCHF.
Så här skriver Anders Furesang;
”Tack för allt du inspirerar mig. Jag fick min diabetesdiagnos för xact 1 år sedan, mitt ”långsocker” låg då på 76, efter 6 månader på 62, läser din artiklar och köpte din grillbok, efter en sommar med god mat och dryck var jag orolig, men efter min träff i fredags med min diabetessköterska så sa hon: 48!!
då sa jag, träffa mig till jul och jag har 42….ska fixa det här, lovar dig. Tack för din inspiration. Stor beundrare av dig Birgitta.”
Tack för dina fina ord och för att jag fick dela din historia, Anders, det kan säkert inge hopp till många andra diabetiker :)