Julmånaden inleds!

IMAG0859Nu är det 1 advent och den mysiga Julmånaden inleds härmed!
Nu tänds det ljus och dricks glögg och äts pepparkakor för det vilda i var mans hus.

Detta är fikans högtid också, för visst bjuder man hem många på just lite Julfika!
Det bakas på underbara kryddor som saffran, kanel, kardemumma osv osv.
Juldoften ligger tung i köket var och varannan dag ;)

Nu ska ni få alla mina goda Jul-recept, det finns nog inte något klassiskt jul recept som inte är omgjort till LCHF!
Så låt er väl smaka här kommer min radda av goda jul-recept som med garanti kommer att göras någon gång under denna Julmånad!

Vill börja med en länk till allt julgodis som brukar tillverkas i huset.
Där finner ni det mesta som syns på bilden till höger ;)

Annars lär man stöta på följande i huset under denna månad:

Risgrynsgröt (Keso)
Keso a la Malta ( den godaste av dem alla )
Laxcheesecake
GLÖGG
Pepparkakor – Krispiga
Lussekatter
Julbröd
Julskinkan alltid gjord på nitritfri krav skinka

Tar härmed ledigt från bloggen och passar på att:

ÖNSKA ALLA EN HÄRLIG ADVENTSTID, JUL & Nyårs helg!

 

Julplaneringen i full gång hos de flesta

julkulaNu är det inte långt kvar tills den långa härliga julhelgen börjar, endast en vecka kvar till Julafton!
Är det någon helg som är så traditionsbunden och innehåller en massa måsten som jul? (Skulle väl vara midsommar då…)
Här sammanställer jag lite godsaker som vi kan behöva påminnas om och som kan passa till julhelgen.

Hur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten  Lussekatt eller  Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite  Glögg  och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge  när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till sönerna…
Jag gillar också att alltid hitta på något nytt till julbordet och i år blir det min  Laxcheesecake, den ska serveras väl kyld.
Ris á la Maltan som här hos oss ( och säkert andra) heter Keso á la Malta, den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket gott som äts hela Julafton att dessert faktiskt inte får plats hos oss. Vi ser mer frukten och julgottorna så som Ischoklad, mina  Bountykulor och min chokladfudge som dessert. Det mumsas ju på detta mest hela kvällen sedan. I år får jag inte glömma att smaksätta en bunta ischoklad med whiskey, annars blir äldste sonen inte glad på mig. ;)

Ja, cirka så här lär även denna jul te sig…  Hur kommer det se ut hos dig?

GOD JULPLANERING PÅ ER ALLA!

 

Bloggar etiketter:

Laxcheesecake

Väldigt passande på buffébordet, med sill och annat gott!
Serveras väl kyld och gärna på iskross under fatet om man ska låta den stå framme en längre stund.

8-10 port

“Bröd”:
75 gram smält smör
2 dl malda valnötter
2 dl mandelmjöl
1 tsk brödkryddor

Fyllning:
200 gram varmrökt lax
400 gram cream cheese
2 dl creme  fraiche
1 msk finhackad dill

Garnering
1 burk röd rom
dill och citron

Gör så här:
Smält smöret och blanda ner valnötsmjöl, mandelmjöl och brödkryddor, blanda väl.
Bred ut “brödet” i botten på en smord springform ca 24 cm diameter, platta till “brödet” ordentligt.
Skär den skinn och benfria laxen i små små bitar. Finhacka  dillen.
Vispa samman creme cheese och creme fraiche och blanda ner lax och dillen.
Ställ kallt i några timmar innan servering.
Skär loss från kanten och lyft försiktigt över på fat och garnera genom att breda röd rom över och dill och citronskivor.
Även räkor, ägg och annat passar på.

Tips: Finklippt gräslök passar också bra att ta i eller annan lök som charlottenlök, om man gillar lite löksmak.

I många tårtor är det kavring och detta är min uppfinning av kavringsbröd!

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,

Härlig midsommarhelg önskas alla läsare!

Njut helgen och sillen och framförallt jordgubbarna.
Här kommer vi äta friskt av de båda och också av laxcheesecaken.

Jag hoppas vi alla får ett skönt midsommarväder

Dansa lugnt!