Turkiskt långkok och Tomtens Adventskalender lucka 4

Långkok på kalkonlår

Lättlagat långkok i lergryta

Tänk att ta sig en riktig långpromenad och sen komma hem till en färdig lunch…

Ja, så var det häromdagen, härliga dofter mötte oss i dörren.

Innan vi gick skar jag bara lite grönsaker, kryddade och la ner i lergrytan som legat i blöt i 15 minuter.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

På grönsakerna placerade jag ut bitar av ett urbenat kalkonlår och ringlade över en god, kallpressad olivolja.

På med locket och in med grytan i ugnen och sen var det bara att gå ut några timmar.

Långkok är riktigt näringsrik snabbmat. Det är bara förberedelserna som tar en liten stund, sen sköter det sig självt.

Du kan om du vill byta ut köttet i grytan mot till exempel kyckling, fläsklägg eller lamm.

Vill du lära dig mer om långkok så kan du här köpa min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

En bra julklapp till den matintresserade är den också förstås :)

Tomten tog sig också en långtur. Nedanför receptet kommer lucka 4 i adventskalendern och du får se vart han tog vägen.

Långkok i lergryta

Turkiskt långkok 3-4 port

600 g urbenat kalkonlår

200 g pumpa

200 g aubergine

20 cocktailtomater

1 grön paprika

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 dl kycklingfond

1 dl olivolja

2 lagerblad

2 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk balsamvinäger

1 tsk chiliflingor

Salt och svartpeppar

Lägg lergrytan med lock i kallt vatten så det täcker, låt dra åt sig av vattnet i 15 minuter.

Skär pumpa, aubergine och paprika i bitar om ca 3×3 cm. Hacka lök och vitlök.

Häll av vattnet och blanda grönsakerna med kryddor och buljong i grytan.

Salta och peppra köttet på båda sidor och lägg det ovanpå grönsakerna.

Ringla olivoljan över. Lägg på locket och ställ in i kall ugn.

Sätt ugnen på 125º och låt grytan stå inne i ca 3 timmar.

Lyft av locket försiktigt så du inte bränner dig på den heta ångan.

Servera kött, grönsaker och buljong tillsammans med en grönsallad och en dressing på majonnäs, osötad senap och dill.

Lucka 4

Tomten njuter av sol och kultur vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

PS. Platsannons:
Restaurang PriMaten i Uppsala söker en erfaren kock, så här skriver ägaren Lars Fahlén:

”I första hand vill jag ha en effektiv erfaren hantverkare med smakerna i behåll, och gärna med intresse av vår filosofi (Paleo/LCHF) såklart.”

PriMaten – ekologiskt grottkök och kaffe
Frukost- & lunchservering, take away & delivery
Science Park : Stallet : 018-471 69 49
http://www.primaten.org : Mobil 0733-646311


Indiskt långkok i lergryta

Indiskt långkok med kalkonlår

En fantastisk matlagningsmetod

På 70-talet köpte jag som många andra en Römertopf.

En vacker lergryta som på modernt stenåldersvis långsamlagar maten och tar den till kulinariska höjder.

Jag använde den då inte så många gånger förrän den blev stående bland andra lika lite använda köksprylar långt inne i ett skåp.

Under något av alla de flyttlass jag packat genom åren så försvann den och jag saknade den inte heller.

Men när jag skulle skriva min långkokbok ifjol så tänkte jag att jag måste ju testa den här metoden igen.

Det blev några riktigt goda recept och sen tog jag med grytan hit till Alanya i vintras.

Här har jag gjort en del gott i den, det är verkligen en suveränt bra och enkel form av matlagning.

Häromdagen gjorde jag i ordning den här grytan och ställde in i ugnen innan vi gick på en 2-timmarspromenad vid havet.

Det doftade alldeles underbart när vi kom hem. Det var bara att lägga upp lite sallad och sleva upp den smakrika grytan.

Den smakade himmelskt, kalkonköttet var så mört så det föll i bitar när gaffeln stacks i.

Jag köpte urbenat kalkonlår men det går lika bra med kycklinglår, fläsk- eller lammgrytbitar.

En del kryddor har också fått åka med hemifrån, i den här grytan passade en indisk, ekologisk kryddblandning från Spicemaster, Murgh makani.

Här följer ingredienserna i Murgh makani om du föredrar att blanda till den själv.

Koriander, spiskummin, kanel, kryddnejlika, ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar, röd chili, lagerblad och kardemumma.

Här kan du läsa på Mitt kök om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Till indisk mat är det gott med lite syra och sötma från frukt.

Jag köper en ursprunglig variant av bananer här i Alanya, de är mycket goda och inte alls så söta som vanliga bananer.

Uteslut dem bara om du tycker de innehåller för mycket kolhydrater för ditt sätt att äta.

Grytan går förstås också att tillaga i en vanlig gryta i ugnen eller på spisen eller i en slowcooker.

Crock Pot och Nordic Cooker är båda märken jag kan rekommendera.

Grytan i ugnen tar ca 3 timmar på 125º, på spisen ca 2 timmar på låg värme.I en slowcooker tar den ca 5-6 timmar på låg effekt.

Grytor till långkok

Några olika grytor jag använde till långkokboken

Skulle jag laga till grytan på något av de visen, då skulle jag bryna köttet först för mer mustig smak.

I en lergryta blir innehållet brynt av värmen och det sätter en speciell smak på köttet.

Tycker du eller någon i din närhet om att laga långkokta grytor?

Ta då en titt här på min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Indiskt långkok i Römertopf

Indisk köttgryta 4 port

800 g urbenat kalkonlår eller kycklinglår

1 liter zucchinibitar

2 små bananer

1 stor, gul lök

½ dl riven ingefära

2 msk kokosolja

2 msk tahini, sesampasta

2 msk Murgh makani

1 msk gurkmeja

1 tsk kanel

ca 1 tsk salt

50 g smör

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten så det täcker i 15 minuter.

Skär köttet i bitar på ca 3×3 cm och löken i tunna klyftor. Lägg i en bunke med tärnad banan och zucchini.

Strö över alla kryddor, riven ingefära, kokosolja och tahini.

Blanda väl och häll över i lergrytan. Hyvla smöret över köttet i grytan.

Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn. Sätt ugnen på 175º och låt stå inne i 2 timmar.

Det är viktigt att grytan ställs in i en kall ugn, annars kan den spricka.

Var försiktig när du lyfter på locket så du inte bränner dig på het ånga.

Jag serverade grytan med en grönsallad av rucola, bladpersilja, mynta och granatäpple. Myntayoghurt-haydari, olivolja och granatäppelvinäger över salladen.

Här några bilder från fredagen som blev en riktigt vacker dag med en tur till grönsaksmarknaden.

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksmarknad

Fredagsmarknaden i Alanya

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet