Rimmad kalkon med rödbetssallad

Rimmad kalkon

Julfavoriter

Idag får du tips på en av mina favoriter på julbordet som jag gjort många gånger under våra resor till Turkiet.

Många väljer idag bort julskinkan, en del på grund av hälsoskäl, andra av religiösa skäl.

Då passar min rimmade kalkon väldigt bra att bjuda på, den är dessutom mycket enkel att göra.

Rimmat kalkonbröst

1 bit kalkonbröst på ca 500 g

2 msk salt

1 msk valfri sötning

Lite mald vitpeppar

Gnid in kalkonen med salt och valfri sötning så det blir jämnt fördelat runtom.

Sötning används traditionellt när man rimmar, men du kan utesluta det om du vill.

Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt, vänd köttbiten ett par gånger under tiden.

Torka av och bryn kalkonsteken 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.

Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Låt kallna, ställ i kylen innan du skär den i skivor och servera med rödbetssallad och senap.

Du kan tillaga kycklingbröst på samma sätt, det blir också saftigt och gott.

Här hittar du mitt recept på en traditionellt kokad, rimmad julskinka.

Rödbetssallad på gammaldags vis

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag, skär dem i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Du kan utesluta äpplet om du vill, men i min ingår den alltid, den ger en syrligt fräsch smak till salladen.

Vill du göra en god macka med kalkon eller skinka och rödbetssallad så hittar du mitt glutenfria vörtbröd här.

Fler tips på rätter som passar till jul hittar du både här i bloggarkivet och i mina kokböcker, de passar förstås extra fint även som julklappar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Glutenfritt vörtbröd på mitt sätt

Valnötsbröd

Bästa julbrödet

Idag får du ett recept på det i mitt tycke allra godaste brödet till julmaten, gott som skinkmacka med rödbetssallad och senap, som grund till sillsmörgås eller bara med smör och ost.

Baka gärna redan nu och stoppa i frysen, så undviker du att det blir så stressigt innan jul.

Brödet är även ett bra julklappstips, svep in det i en vacker kökshandduk och bind om med ett snöre, så har du en gåva med mycket kärlek och omtanke bakom.

Jag har använt ett av mina allra populäraste brödrecept som grund, ett valnötsbröd som jag skapade till kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Den är en samlad nyutgåva av mina tidigare slutsålda kokböcker ”LCHF för seniorer” och ”Långkok för LCHF och Paleo”.

I år kom min sjunde kokbok som blev en bakbok, du hittar ”Baka med frukt & grönt” här på Adlibris och Bokus, den finns även i vanliga bokhandlar.

Den blev glädjande nog utsedd till Sveriges bästa hälsokokbok på kokbokstävlingen Gourmand Awards nu i veckan, hoppas många vill ta del av mina glutenfria och sockerfria recept nu till jul ❤

Vörtlimpa

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Gravad lax med apelsin och rosépeppar med senapsmajonnäs

Sockerfri gravlax

Idag får du tips på hur du kan grava lax utan socker till julbordet.

Det här är ett av de recept jag skapade för några år sen till en julspecial med få kolhydrater inne hos Diet Doctor, tidigare Kostdoktorn.

Den vackra bilden på gravlaxen är tagen av Naomi Sherman.

Du kan grava laxen redan nu i helgen och stoppa i frysen, så blir det mindre matstress dagarna innan jul.

Här kan du även ta del av mina tankar kring julfirande på lågkolhydratvis inne hos Diet Doctor.

Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

500 g av mittbiten på laxfilén

1 ekologisk apelsin

3 msk salt

1 msk grovkrossad rosépeppar

2 dl grovhackad dill

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.

Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.

Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.

Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.

Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.

Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

½ dl osötad senap

2 tsk äppelcidervinäger

3 dl majonnäs

½ dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm peppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.

Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, de kan bli en fin julklapp till släktens mat/bakintresserade.

Alla recept är glutenfria och utan socker men däremot fyllda av goda smaker.

Du ser några bilder från böckerna här nedan som kan passa fint på julbordet.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Mandelgröt med smöröga och kanel från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Tomatsalsa med linser Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad
Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon från Baka med frukt & grönt Foto Birgitta Höglund
Kycklingschnitzel med blomkålsmos
Blomkålsmos till kycklingschnitzel

Klassisk mat på nytt sätt

Under mina år som restaurangkock serverade jag många olika typer av schnitzlar.

Allt från finaste Wienerschnitzel av kalv till enklare varianter på färsk skinka.

Då panerade med mjöl och ströbröd, numer använder jag oftast lite fiberhusk eller pofiber, uppvispat ägg och mandelmjöl eller sesamfrön när jag panerar.

Dagens kyckling har jag bara panerat i kryddor, det blir också väldigt gott.

Kryddig kycklingschnitzel

Kryddig kycklingschnitzel 2 port

2 benfria kycklingschnitzlar

2 msk olivolja

1 tsk salt

½ tsk curry

½ tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Blanda ihop kryddorna och saltet. Lägg kycklingen mellan två plastpåsar och banka ut dem ordentligt, jag brukar använda en liten kastrull.

Pensla schnitzlarna på båda sidor med olivolja och strö kryddorna jämnt över.

Lägg på en plåt på bakplåtspapper med skinnsidan upp. Ställ in i mitten av ugnen på 225º.

Stek 5 minuter och ta ut och vänd, stek 3 minuter. Vänd igen så skinnsidan får bli krispig under 3 minuter till.

Servera med blomkålsmoset, citronklyfta och smör.

Blomkål

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud

50 g getost eller fetaost

25 g smör

1 dl hackad bladpersilja

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt.

Mixa blomkålen tillsammans med ost och smör. Rör ner persiljan.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten.

Fler tips på traditionell mat hittar du i min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

I länken ovan hittar du den med hårda pärmar om du vill ge bort den som julklapp eller gåbortspresent och här som E-bok.

Vilka är de mest traditionella rätterna att laga till påsken 2021?

Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.

Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.

Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.

Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.

Påsk i de nordiska länderna

Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.

Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.

Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.

I Sverige står barn och godis i centrum

Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.

När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.

Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.

Topp 10 på bloggen 2020

Populära recept

God fortsättning på nya året och trevlig Trettondagsafton önskar jag alla läsare.

Så glad att just du kommer på besök och delar min kärlek till njutbar mat.

Det känns fint att mina recept uppskattas av så många, är nu inne på tolfte året sen jag började dela recept.

Du får förstås mer än gärna sprida bloggen vidare till dina vänner som också tycker om naturligt god mat.

Idag får du en lista på de mest populära recepten under året som gick, det märks på alla besök härinne att Coronapandemin ökat intresset för hemlagad mat.

Först ut är det recept som under många år legat i topp, så även 2020, min lilla stekskola där du får lära dig konsten att steka en tournedos.

Mina 18 år som kock lärde mig både det och mycket annat som jag delar med mig av i mina kokböcker, du hittar vägen till dem efter receptlänkarna.

1 . Så steker du en perfekt tournedos

2. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

3. Långsamstekt kyckling i ugn med örter och vitlök

Kyckling till buljong

4. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

Räksoppa

5. Räksoppa kokt på hemlagad räkfond

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

6. Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

7. 7 sorters glutenfria kakor till jul

8. Smörstekt Harr på Jämtlandsvis

9. Nystart med 7 äggrätter

10. Lax med gräddstuvad mangold

Här nedanför ser du min kokböcker och den bakbok som kommer ut till våren.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer om böckerna, jag blir väldigt glad och tacksam om du vill beställa en till dig själv eller till dina nära och kära som present.

Jag och fyra av mina kokböcker
Foto Jan Andersson LT

Lucka 24 – God Jul-frukost

En fröjdefull jul

God Jul önskar Tomten och jag alla som följt med i vår lilla Adventskalender under 24 dagar.

Med hjälp av mina och bloggvännernas recept och bilder har målet varit att skapa lite känsla av julefrid i dessa besvärliga Coronatider.

Den här julen blir ju så annorlunda för oss alla, en pandemi av det här slaget är inget vi någonsin upplevt förut.

Då är det extra viktigt att stå fast vid fina gamla traditioner, till det hör i allra högsta grad julmaten.

 

Mat är för mig en stor källa till njutning och glädje, jag hoppas att jag lyckats inspirera dig att göra varje måltid till en högtidsstund.

Tycker du om min typ av mat så ta gärna del av lite tankar om min matfilosofi i det här inlägget.

I länkarna nedan kan du läsa mer och beställa mina kokböcker, till dig själv eller som en nyårsgåva till någon när och kär.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Idag får du tips på två goda frukostar som passar riktigt bra under juldagarna.

Nu tar jag lite ledigt från skrivandet härinne, vi ses igen på Nyårsdagen då jag har lite nytt och fräscht att dela med mig av.

Julkramar från mig, Lennart och Tomten ❤

Julig chiapudding ca 4 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

1 tsk gurkmejamix

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i flera mindre glas till en julig brunchbuffé, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.

Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Bovetegröt med julsmak

2 dl krossat bovete

2 dl kokande vatten

3 dl mjölk/kokosmjölk

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

ca 1 tsk salt

ev 1 tsk valfri sötning

1 kanelstång

Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.

Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.

Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.

Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.

God Jul och Gott Nytt År

Lucka 23 – Tomtens sistaminutentips på julgodis

Gör egen julkonfekt

Ett burk med hemgjord julkonfekt blir en fin julklapp eller som en liten dessert till kaffet ditt eget julbord.

De julröda hallontryfflarna gjorde jag till min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör.

I den här länken kan du beställa ett signerat exemplar (leverans efter jul) från min samarbetspartner Kall Natur Kompani.

Hallontryfflar ca 15 st

2 dl hallon

2 dl pekannötter

50 g smör/kokosolja

4 osvavlade aprikoser

½ pressad lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.

Skär aprikoserna i mindre bitar, mixa dem med hallonröran, pekannötter och limesaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Kryddig ischoklad

50 g 70-90% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor, smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Du kan även testa att göra ischokladen efter jul som ett gott tillbehör till fikat.

Byt då ut julkryddorna mot en till två teskedar av den här Choco-Latte kryddmixen, så får du både goda smaker och en hel del nyttiga ämnen i ditt godis.

Ischoklad med mandel och bär

100 g mörk choklad 70-90%

½ dl torkade bär

½ dl mandel

50 g ekologisk kokosolja

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.

Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.

Rör ner i chokladen och smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.

Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.

Lucka 22 – Julens rödkål på två sätt

Juliga tillbehör

Då var det inte långt kvar till julafton, så glad att så många valt att följa med i Tomtens Adventskalender under december och fått tips inför julen.

Har du just hittat hit så klicka på bloggnamnet här uppe och scrolla dig neråt, så får du ta del av alla inlägg med mina och bloggvännernas juliga rätter.

Rödkål är en stående rätt på mångas julbord, idag får du ett recept på varm rödkål smaksatt med svarta vinbär och rökt fläsk.

Jag bjuder också på en kall rödkålsslaw med pepparrot och lingon, hämtad ur min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Rödkål

Rödkål med svarta vinbär 6-10 port

500 g rödkål

4 skivor varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 äpple

1 gul lök

2-3 msk smör

1-2 msk balsamvinäger

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

ca 2 tsk salt

Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver, rör ner kryddorna och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme, rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon

½ liter finstrimlad rödkål

2 dl lingon

1½ dl majonnäs

1 rött äpple

½ dl finriven pepparrot

2 msk pressad citron

Ca ½ tsk salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke och häll över citronsaft och salt.

Knåda kålen med händerna i en minut, det här gör den saftigare och lättare att blanda med majonnäsen.

Riv äpplet grovt och pepparroten fint. Blanda ner majonnäs, pepparrot och äpple med kålen.

Vänd till sist ner lingonen, smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller sting från pepparroten.

Tips: För en mildare coleslaw kan du röra ner 1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde innan serveringen.

Variera smaksättningen med till exempel rivet päron och svarta vinbär.

Finhackade örter och strimlad grönkål passar också bra till salladen.

Lucka 21 – Mitt valnötsbröd med julens vörtkryddor

Glutenfritt vörtbröd

Vörtbröd har alltid varit en favorit på jularna ända sen jag var barn.

Eftersom jag inte tål gluten längre så har jag fått avstå från det i många år, men häromåret komponerade jag det här receptet.

De färdiga vörtkryddspåsar som finns i butikerna innehåller konstigt nog gluten, så jag har istället gjort en egen kryddblandning.

Många som äter LCHF har efterfrågat ett vörtbröd med färre kolhydrater till jul, så idag får du ett av mina mest populära brödrecept i jultappning.

Choco Latte med grädde

En kopp varm choklad smakar suveränt ihop med en vörtmacka till julens fikastunder.

Antingen kan du göra den som här på kokosmjölk eller den här som var ett av de första recepten härinne 2009, gjord på vanlig mjölk

Smaksätt gärna din varma dryck med Choco Latte, en ny och energigivande kryddmix från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Tomten värmer sig på Skansen