Hoppas du har och har haft en härlig sommar, var du än befunnit dig.
Jag har haft det riktigt bra, trots att vädret varit lite väl upp och ner här i Jämtland.
Tog helt ledigt från bloggandet några månader, men nu tänkte jag börja uppdatera här lite då och då.
Bloggen firade hela 13 år den 11 juni, det har blivit väldigt många timmars skrivande härinne genom åren, så det var skönt med lite ledigt må du tro
Jag har inte bara legat på latsidan under sommaren, så gott som dagligen har jag delat med mig av recept på Facebook och Instagram @birgittahoglundsmat.
Där hittar du mycket smått och gott om du känner att du behöver lite inspiration så här efter semestern och så får du se lite bilder från min sommar, här nedan några av dem.
I länken ovan kan du läsa mer om den på Adlibris där den nu är på rea för bara 159 kr, här finns den hos Bokus.
Bakboken, som blev den andra där jag fick det stora förtroendet att ta alla bilder själv, har blivit riktigt populär.
Jag har fått så många förfrågningar genom åren om jag inte kunde skriva en bakbok, det var verkligen roligt att mitt förlag Bladh by Bladh också tyckte att det var en bra idé.
Här en bild från en artikel med fem av mina bakrecept i tidningen Land förra veckan.
Så roligt att få vara med där, har läst den i många år då vi hade den i mitt barndomshem.
Boken har även uppmärksammats internationellt och utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.
Jag har märkt att vi är många nu som tycker om att använda naturliga ingredienser och smaker i bakverk och matbröd.
Det känns verkligen roligt att få ta del av många positiva röster från de som läst den, både bland dem jag träffat personligen och via meddelanden och mail.
Här en röst om boken som gjorde mig riktigt glad:
”Birgitta Höglund är min favoritkock. Nu har hon kompletterat raden av kokböcker med denna om bakning. Det är en vacker, färggrann bok med inspirerande foto av författaren. Vilka miljöer!
Trots att en del recept innehåller nötter och mandel (som jag inte tål) så finns gott om alternativ för oss allergiker. Författaren visar återigen att det går utmärkt att avstå från gluten och raffinerat socker.
En bok som får mig att njuta av både innehåll och omslag.”
Har du köpt min bakbok så blir jag väldigt tacksam om du vill ta dig tid att dela den i dina sociala medier, skriva en liten recension eller gilla bokens sida inne hos någon av nätbokhandlarna.
Ditt stöd betyder mycket för mig
Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd
3 ägg
1 dl vatten
2 msk kallpressad olivolja
Ca ½ tsk salt
3 dl grovriven zucchini
2 dl riven gräddost
½ dl finhackad, färsk timjan eller 1 msk torkad
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 msk bakpulver
Till garnering: 2 msk kallpressad olivolja
1–2 msk små färska timjankvistar eller 1 tsk torkad
1 msk flingsalt
Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini, ost och timjan.
Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten och låt svälla i 10 minuter.
Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i smeten och släta till med slickepotten.
Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från kanten och botten i glasformen.
Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet skärs upp, så håller det ihop bättre.
Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.
Tips Zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza eller varm smörgås.
Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.
Det här zucchinibrödet passar fint både till augustis kräftskivor eller som botten till en smörgåstårta, i boken hittar du recept på en sån med smakrika fyllningar.
Jag gjorde den som bakelse till bilden nedan, den blev väldigt god kan jag lova.
Vill du läsa mer om mig, min mat och de övriga kokböckerna så gå gärna in via den här länken.
Nu drar sommarens alla festligheter igång, det börjar idag med Mors Dag.
Sen följer alla andra fester, som Studenten, skolavslutningar, konfirmation och semesterfirande.
Varför inte bjuda på en buffé med goda och lättfixade tapasrätter, här nedan får du recept på några av de jag gillar bäst från bloggens 13-åriga historia.
I och med det här inlägget tar jag nu lite sommarledigt från bloggen, men du hittar så gott som dagligen mat- bak- och desserttips på min Facebooksida och på Instagram @birgittahoglundsmat
Fyllda svamphattar ca 4-8 port
16 svamphattar, champinjon, blodriska, kantarell eller liknande
Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.
Fyll korgarna med röran strax innan serveringen, garnera med citronmeliss eller andra gröna blad och ev lite rom på toppen.
Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslorca 4-8 port
8 stora skivor Serranoskinka
1 dl krämig ost, t.ex Cantadou eller min egen färskost
8 valnötskärnor
8 st rökta musslor
Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.
Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.
Som del i en större tapasbuffé räcker det med 1-2 rullar per person.
Gravad älgstek (många portioner)
1 liten älgstek på ca 500 gram
1 msk salt
1 msk valfri sötning
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
5 enbär
5 vitpepparkorn
Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.
Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och vald sötning
Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.
Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.
Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Köttet är gott att äta som det är men du kan också steka det lätt.
Bryn då en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.
Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.
Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.
Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom, närhelst du är sugen på ett gott tilltugg.
På bilden har jag serverat köttet med en lagrad ost och smörstekta kantareller, de inlagda trattkantarellerna här nedan smakar också väldigt gott till.
Chilimarinerad lever 4-8 port
200 g kalv/ungnötlever
½ citron
1 msk oregano
1-2 tsk chiliflingor
ca 2-3 tsk flingsalt
2 msk smör och lite olivolja till stekning
Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften.
Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.
Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.
Hetta under tiden upp smöret och en skvätt olivolja i en stekpanna.
Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.
Lägg upp på en tallrik, häll smöroljan från stekpannan över och garnera med cocktailtomat och persilja. Strö lite extra flingsalt och chiliflingor över.
Levern blir också god som en varm sallad med rucola, citron och tunt skivad rödlök till.
Inlagda trattkantareller (många portioner)
½ liter små trattkantareller frysta eller torkade och blötlagda
1 dl vatten
½ dl ättikssprit 12%
½ dl valfri sötning
1 liten gul lök
1 lagerblad
10 enbär
5 hela kryddnejlikor
5 vitpepparkorn
1 kanelstång
1 krm salt
Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.
Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.
Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.
Det går fint att använda annan svamp också, ta vad du har.
Marinerade ugnstorkade cocktailtomater ca 10 port
500 g cocktailtomater
ca 1 msk flingsalt
2 tsk torkad timjan eller oregano
Kallpressad olivolja eller rapsolja
Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform, strö lite flingsalt och torkad timjan över.
Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.
Det är viktigt att tomaterna är helt täckta med olja, då håller de väldigt länge i rumstemperatur..
Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.
Oljan som blir över när du ätit upp tomaterna kan användas till grillmarinad och salladsdressing.
Pimientos de Padrón ca 10 port
500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón
1 dl olivolja
ca 1 -2 msk flingsalt
Skölj paprikorna och låt dem torka.
Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.
Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.
Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.
Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.
Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.
Avokadosallad med korianderca 6-8 port
2 välmogna avokado
10 cocktailtomater
2 msk grovhackad koriander
½ pressad citron eller lime
2 msk olivolja
Salt och peppar
Skär avokadon i bitar och tomaterna i 4 delar.
Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor, blanda försiktigt.
Syrlig blomkål från min kokbok Gröna, sköna tillbehör
Syrlig blomkål med citron och rosépeppar
1 liter små blomkålsbuketter
5 dl kokande vatten till förvällning
Ättikslag:
5 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
1–1½ msk salt
1 ekologisk citron
2 msk rosépeppar
Lägg blomkålen i en bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå i en minut. Häll blomkålen i ett durkslag och spola en stund i kallt vatten.
Blanda ihop ättikslagen, tvätta och skiva citronen tunt och blanda med blomkålen. Häll upp på en ren burk, se till så att lagen täcker blomkålen.
Tips: Jag har gjort den här inläggningen mild så blomkålssmaken kommer fram mer, den passar då även barnen bättre.
Blomkålen håller sig ett par veckor i kylen. Vill du ha en mer hållbar inläggning, tillsätt då mer ättikssprit, salt och eventuellt valfri sötning.
Somrig sallad med örter och citron
Färsk, grovhackad vitkål
Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja
Späda svartvinbärsblad
Späda maskrosblad
Grovhackade cashewnötter eller mandlar
Saft och skal från ekologisk citron
Mild, kallpressad olivolja
Flingsalt
Här har jag inga specifika mått utan gör så mycket sallad som du tror går åt till dina gäster, den håller sig även till nästa dag om det blir över.
Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.
Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.
Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.
Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.
Jordgubbssallad med basilika ca 10 port
250 g jordgubbar
½ dl strimlad basilika
3 msk mild olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Flingsalt
Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.
Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.
Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.
Kex med ost och mandel 10-12 st
2 dl riven ost
1 dl flagad mandel
½ dl sesamfrön
½ dl vatten
1 tsk psylliumhusk
Lite salt
Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.
Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.
Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
En god avslutning, fikontryfflar med apelsin från Baka med frukt & grönt
Fikontryfflar med apelsin ca 15 st
1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
6 torkade fikon
50 g rumstempererat smör eller kokosolja
2 dl skalade hampafrön
Att rulla i:
½ dl skalade hampafrön
Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.
Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.
Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips:
Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.
Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.
Jag blir väldigt glad om du köper någon eller några av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande, de kan bli en fin present att ta med på sommarens fester istället för vin och blommor.
I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid.
Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, röror och sallader till varmrätten, det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.
I kokboken delar jag dessutom med mig av hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till ett friskare liv.
I dagarna är det 13 år sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost, ett beslut jag är mycket tacksam över.
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)
100 g minimozzarella
2 dl finstrimlad fänkål
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl finstrimlad citronmeliss
1 dl pumpakärnor
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
½ dl citronolivolja
1 granatäpple
1–2 tsk smulat flingsalt
Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna.
med en sked. Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.
Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.
Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar. Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.
Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt. Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.
Här nedan ser du några fler bilder från Gröna, sköna tillbehör, köp den gärna om du vill stötta mitt skrivande.
Många av mina läsare har genom åren bett mig att ge ut en bakbok, så du må tro att det var väldigt roligt att få göra den, särskilt som jag även tagit alla bilder själv.
Den utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards.
Här nedan ser du några av matbröden från boken, fotograferade ute i den vackra naturen på Djurgården i Stockholm.
Så var det då äntligen ett nytt år igen, ett helt nyskrivet kapitel i livet som vi kan fylla med de bästa av handlingar.
För mig och Lennart kommer även 2022 att handla om att så långt det är möjligt se till att vi håller oss så friska vi kan.
Lennart blir 79 och jag 61 i år, så det kommer förstås att bli en utmaning, men vi gör så gott vi kan.
Jag och Lennart i Alanya på Luciadagen 2021
Det är nu snart 13 år sen jag gick över till att äta mat med färre kolhydrater och helt utan gluten, på den vägen kommer även årets resa att fortsätta.
En berättelse som jag vet berört många, den handlar om hur jag tagit mig tillbaka till ett friskare liv såväl fysiskt som mentalt, med hjälp av bra mat och träning.
Du hittar boken i länken ovan på Adlibris, den finns även att beställa hem i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.
Den blev glädjande nog utsedd till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris i november.
Pizzamuffins ca 6 st
1 dl mandlar
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk
2 ägg
2 dl crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl sockerfri chilisås
½–1 tsk chiliflingor
½–1 tsk salt
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 dl riven, vällagrad ost
1 stor tomat
18 svarta oliver
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Tips:
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.