Glutenfritt valnötsbröd med bönor
Valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad

Saftigt matbröd

Idag bjuder jag på ett riktigt gott valnötsbröd från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

Den boken blev väldigt populär och såldes slut för några år sen, men har nu kommit i nyutgåva.

Du hittar den här i Bokus kampanj Vårhälsa för bara 99 kr.

Du kanske redan provbakat receptet på valnötsbröd som finns i min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”?

Det är ett av de mest besökta recepten här på bloggen, du hittar det här.

Här har jag vidareutvecklat det till ett bönbröd, i mitt tycke har det blivit ännu godare.

Blir du nyfiken och vill prov fler av mina brödrecept så har jag nyss gett ut en bakbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Smörgås på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad

Valnötsbröd med borlottibönor

6 ägg

150 g valnötter

100 g smör/kokosolja

2 dl kokta borlottibönor

2 dl mandelmjöl

1 dl kikärtsmjöl

1 dl krossade chiafrön

½ dl fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

1-2 msk brödkryddor

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja och mixa tillsammans med bönorna till en fin smet. Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa äggen tjockt med elvisp i ca 5 minuter. Mixa borlottibönorna fint tillsammans med vinäger och smör/kokosolja och vänd ner i äggen.

Blanda så ner äggsmeten i det torra, det går enklast med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller brödkryddor.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad. Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 60 minuter.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Här nedan ser du ett av bröden från min nya bakbok, Havrebullar med tomat och basilika.

Jag tog bilden en härlig dag förra sommaren på Skansen, det finns så fina skogsmiljöer där, mitt i storstan.

De har äntligen öppnat efter en lång vinter, så nu kommer jag att göra många besök där igen.

3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

Tre chokladtryfflar till Alla Hjärtans Dag

Kokbokskonfekt

Alla Hjärtans Dag till ära så bjuder jag på chokladtryfflar från tre av mina kokböcker.

Först ut är Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör, bilden tagen av mig.

Fotot på Ischokladtryfflar med hjortron från min grillbok är taget av Mikael Eriksson, Moccatryfflarna från bönkokboken har förevigats av Veronica Kindblad.

Du hittar länkar till kokböckerna efter recepten, mina bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör är båda med på årets Bokrea

Drottningtryfflar ca 16 st

2 dl hasselnötter

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 dl kakaosmör

5 dadlar

½ pressad citron eller lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.

Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Istället för kakaosmör kan du använda vanligt smör eller kokosolja.

Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpakärnor.

Ischokladtryffel med hjortron

100 g mörk choklad 80-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen, då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Moccatryfflar ca 20 st

2 dl kokta borlottibönor

2 dl cashewnötter

50 g mörk choklad 80-90%

50 g smör/kokosolja

½ dl starkt kaffe, gärna espresso

1 tsk vanilj, pulver eller extrakt

ca 1 krm salt

Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.

Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.

Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.

Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.

Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.

Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.

Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.

Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.

Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlags Bokrea

Min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör på Bokus Bokrea

Bönkokboken på Bokus

Fler recept på tryfflar och andra godsaker kommer du att hitta i min sjunde kokbok.

Baka med frukt & grönt kommer ut den 18/3, läs gärna mer om den här i pressreleasen från mitt förlag Bladh by Bladh.

Syrliga mangobollar

Tre chokladtryfflar till Alla Hjärtans Dag

Kokbokskonfekt

Alla Hjärtans Dag till ära så bjuder jag på chokladtryfflar från tre av mina kokböcker.

Först ut är Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör, bilden tagen av mig.

Fotot på Ischokladtryfflar med hjortron från min grillbok är taget av Mikael Eriksson, Moccatryfflarna från bönkokboken har förevigats av Veronica Kindblad.

Du hittar länkar till kokböckerna efter recepten, mina bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör är båda med på årets Bokrea

Drottningtryfflar ca 16 st

2 dl hasselnötter

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 dl kakaosmör

5 dadlar

½ pressad citron eller lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.

Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Istället för kakaosmör kan du använda vanligt smör eller kokosolja.

Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpakärnor.

Ischokladtryffel med hjortron

100 g mörk choklad 80-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen, då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Moccatryfflar ca 20 st

2 dl kokta borlottibönor

2 dl cashewnötter

50 g mörk choklad 80-90%

50 g smör/kokosolja

½ dl starkt kaffe, gärna espresso

1 tsk vanilj, pulver eller extrakt

ca 1 krm salt

Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.

Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.

Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.

Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.

Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.

Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.

Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.

Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.

Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlags Bokrea

Min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör på Bokus Bokrea

Bönkokboken på Bokus

Fler recept på tryfflar och andra godsaker kommer du att hitta i min sjunde kokbok.

Baka med frukt & grönt kommer ut den 18/3, läs gärna mer om den här i pressreleasen från mitt förlag Bladh by Bladh.

Syrliga mangobollar

Lucka 7 – Annorlunda julköttbullar

Medelhavsbullar

I år är ju som vi alla vet allting annorlunda kring julen på grund av Coronapandemin.

För att undvika trängsel i butikerna innan jul så är det bra att börja handla och förbereda julmaten redan nu.

De här köttbullarna har en annorlunda smaksättning än våra traditionella, de har istället smaker från Medelhavsköken och ett gott inslag av kikärter.

De fungerar fint att frysa in, antingen ostekta eller stekta, bara att värma till julbordet.

Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som blev utsedd till Best in the World i sin kategori på Kokboks-VM i Kina häromåret.

Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker blev väldigt populär och har nu utkommit på nytt efter att ha varit slutsåld en period.

Nu finns den med mjuka pärmar till ett lägre pris, bara 149 kr här på Adlibris och här på Bokus.

Jag har hört av många bokköpare att de här köttbullarna är ett väldigt bra sätt att få in mer baljväxter i maten, även för de allra kräsnaste små och stora i familjen.

Kikärtssmaken märks inte men de ger en väldigt fin konsistens till bullarna.

Köttbullar med kikärter från Låt bönor förändra ditt liv-Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Köttbullar med kikärter, rosépeppar och örter 4 port

500 g köttfärs, gärna av vilt, kyckling eller kalkon

2 dl kokta kikärter

1 ägg

1 dl hackad färsk persilja

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk oregano

2 msk krossad rosépeppar

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

Mixa kikärterna fint och blanda med ägg, citron, vitlök, örter och kryddor i en bunke.

Smula ner färsen i bunken, blanda hastigt ihop alltsammans till en smidig köttbullssmet.

Stek en liten klick färs och smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten emellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Stek köttbullarna i omgångar i riktigt varm stekpanna i smör/kokosolja, inte för många i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått lite färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen.

Stektiden är cirka 6-8 minuter innan bullarna är klara.

Farsdagstips 2 – Lamm Korma

Lamm Korma
Foto Veronica Kindblad

Indisk favorit

Jag är väldigt förtjust i indisk mat och framförallt i Lamm Korma.

Ett mustigt långkok med krämig smak av cashewnötter, kokos, ingefära, vitlök, kardemumma och citron.

Du hör ju, det kan ju knappt bli bättre, så passa på att laga den här grytan till Far på söndag.

Här kan du beställa Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken där receptet finns, så kan han bjuda tillbaka en annan gång.

Lamm korma med kikärtor och blomkålsris 4 port

500 g benfritt lammkött

3 dl kikärtor

2 dl cashewnötter

2 dl kokosgrädde

2 dl kycklingbuljong

1 dl kokosolja

1 gul lök

1 bit färsk ingefära, ca 1 dl skuren

3 vitlöksklyftor

2 msk gröna kardemummakapslar

1 msk korianderfrön

1 msk gurkmeja

1 msk spiskummin

1 msk kanel

ca ½ msk salt

1 tsk chiliflingor

1 pressad citron

Grovhacka och mixa cashewnötter, ingefära, lök och vitlök.

Har du ingen mixer så hacka det riktigt fint istället.

Krossa kardemummakapslarna lätt i mortel, låt en del vara hela.

Rosta kryddorna i en torr, het stekpanna ett par minuter under omrörning, så utvecklas smakerna mer.

Skär köttet i strimlor, stek i kokosolja i en gryta ett par minuter tills det fått lite färg, krydda med salt.

Blanda ner nötpastan med köttet och låt fräsa med några minuter. Rör om mot botten så det inte bränns fast.

Blanda ner kryddorna, kokosgrädde och kycklingbuljong, blanda om väl.

Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 1½ timme, tills köttet är riktigt mört och såsen kokat sig tjock, blir den för tjock så späd med lite vatten.

Vänd ner kikärtorna, smaksätt med citronsaften och eventuellt lite mer salt. och servera med blomkålsris eller broccoli.

Ett nyttigare lördagsgodis

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Njutbar energiboll

Idag bjuder jag på ett kokboksrecept som du kan njuta av till lördagsmyset, efter gymträningen eller på skogspromenaden.

Mina syrliga och fräscha bollar är fyllda av energi från kikärtor, kokos och bärpulver.

Äter du inte kikärtor så kan du mixa cashewnötter till bollarna istället, blötlägg dem i några timmar först.

Här får du tips på lite goda och värmande drycker som passar fint att dricka till bollarna för en extra energikick.

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, i länken hittar du nyutgåvan för bara 138 kr.

Fler exempel på nyttigare godsaker hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, i länken kan du beställa ett signerat exemplar.

Apelsinchokladboll från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Fisk- och skaldjursgryta och ett besök i Jämtland

Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Några dagar i Jämtland

Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver.

Jag blev inbjuden att signera mina kokböckerÅs Trädgårds Skördefest i lördags, en härlig matmarknad jag inte ville missa så jag åkte upp i fredags.

På grund av Coronapandemin så har ju nästan alla marknader ställts in i år, så nu tog jag chansen att få komma ut och träffa folk, utomhus och på avstånd förstås.

Det var verkligen en välbehövlig energikick att nu få träffa och prata lokalproducerad och god mat med så många glada och positiva matintresserade.

Trots det mycket lynniga vädret så hade alla humöret på topp, vi hade nästan alla typer av väder under dagen, strålande sol, halv storm, regn och snö.

Alla följde gårdsbutikens råd att hålla avstånd med minst 5 morötters längd lagda på rad, jämtländsk humor när den är som bäst 😉

Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri sålde goda ostar

Jag hoppas mina recept kommer till stor glädje för alla som köpte böcker, jag slog rekord i försäljning under dagen.

Bilderna från Skördefesten har jag lånat från Ås Trädgård, hade så fullt upp hela dagen så jag hann inte gå runt och fota.

Flammans Skafferi serverade goda rätter på Ås Trädgårds grönsaker

Vill du också köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör så finns den att beställa via webshopen hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani i länken ovan, säljer dem där eftersom jag inte har någon egen nätbutik.

Passar också på att gratulera Margareta som vann både silver och guld för sin goda kombucha på SM i Mathantverk som avgjordes i fredags.

Silvermedaljören Kombucha Original

Sänder dessutom ett varmt tack till kära syster Monica för en mycket god middag efter kokbokssigneringen.

En sån lyx att efter 5 timmar i kallblåsten få sätta sig framför en brasa med ett glas bubbel med gott tilltugg, följt av en fisk-och skaldjursgryta på egenfiskad fisk och hemodlat grönt med aioli till och en ljuvlig passionspannacotta efteråt, allt smakade underbart.

Idag får du ta del av mitt recept på en liknande gryta från kokboken Gammaldags husmanskost.

Monicas var dessutom smaksatt med finrivet apelsinskal, det gav en väldigt fräsch och god smak till grytan.

På söndagsförmiddagen tog vi en långpromenad i ett vintrigt snölandskap, bilder från det ser du nedanför receptet.

Det var höst på lördagen och vinter på söndagen, så jag fick verkligen uppleva det fjällnära vädrets alla växlingar under den här helgen.

Monicas fiskgryta smaksatt med rivet apelsinskal

Fisk- och skaldjursgryta ca 8 port

1 kg färska blåmusslor

500 gr laxfilé

500 gr sejfilé

200 gr räkor med skal

50 gr smör, olivolja eller kokosolja

3 dl strimlad purjolök

2 bifftomater

2 stånd fänkål

2 morötter

1 gul lök

1 pressad citron

2 dl vitt vin

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong 

2 msk fänkålsfrön

2 msk anis

1 kuvert saffran

ca 1-2 tsk salt

ca 1 tsk chiliflingor

Kokning av musslor:

1 kg blåmusslor

2 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl strimlad purjolök

10 vitpepparkorn

½ tsk salt

Tvätta musslorna under rinnande vatten och undersök så att inget skal är skadat.

Släng dem och de som är öppna och inte stänger sig när man trycker ihop skalet.

Koka upp vatten och vin med purjolök, pepparkorn och salt.

Lägg i musslorna, på med locket och koka på hög värme i 5 minuter.

Ta från spisen och rensa bort de musslor som inte öppnat sig. Låt svalna i sitt spad medan fisksoppan görs i ordning.

Skär fisken i bitar, pressa över citronsaft.

Salta lätt och blanda väl, det här ger mer smak till grytan.
Skär ett kryss i tomaterna, skålla dem en minut i kokande vatten.

Kyl under rinnande kallt vatten, dra av skalet och skär i mindre bitar.

Krossa fänkålsfrön, anis, saffran och chili i en mortel.

Skär fänkål och morötter i tunna skivor, hacka löken. Fräs alla grönsaker, salta och peppra.

Häll ner grönsakerna i en elektrisk långkokare eller i en stekgryta.

Häll så över buljong, vin och  kryddor.

Låt puttra på låg värme 1½ timme på svag värme, rör då och då.

Blanda försiktigt ner fisken mot slutet av kokningen och låt den sjuda under lock i 5 minuter.

Lägg ner musslor och skalade räkor att bli varma strax innan serveringen.

Smaka av om du vill ha mer vin eller salt och servera grytan med aioli och rostat valnötsbröd.

Ett vintervackert Nälden

Höstvackert på min systers trapp

My kind of Fredagsmys

Ristafallet i höstskrud

Jämtlandshälsning

Hej, nu var det ett tag sen jag hörde av mig här inne, har inte legat på latsidan om nu nån trodde det 😉

Veckan har varit fylld av trevliga möten och spännande nya uppdrag som börjat sättas på pränt.

I måndags träffade jag Charina Knutsson på Jamtli, hon är redaktör för årskrönikan Jämten som kommit ut varje år ända sen 1906.

Jamtli

Så även i år och den här gången är undertecknad en av författarna i boken.

Den här gången avhandlas det glada 80-talet och mitt bidrag blir hur kroglivet såg ut här i Östersund på den tiden, ur mitt kockperspektiv.

Riktigt roligt och hedrande att få ett sådant skrivuppdrag, första gången jag skrivit något i den vägen, annars har det ju mest varit härinne och i mina kokböcker.

Boken Jämten lanseras den 25 november med releasefest på Jamtli, vi får hoppas att Coronarestriktionerna lättats lite mer innan dess.

Jag återkommer en annan dag och berättar mer om vad jag sysslat med, är så glad att ha möjlighet att få vara här i Jämtland nu och uppleva alla vackra höstfärger.

Dagens recept blir marinerad lever, hade den stora turen att få älgkalvlever av min systerdotter Martina häromdagen.

Jag vet att många vill ha tips på hur man på ett gott sätt ska få i sig den nyttiga levern, det här är min favorit.

Jag fick en burk fermenterad chilisås smaksatt med citron till, som Martina hade gjort.

Gå gärna in och gilla och dela hennes och storasystern Jessicas restaurang Kroken på Facebook, så kanske Martina är snäll och delar med sig av receptet.

Jag och Lennart var där och åt lunch förra fredagen, marinerad kyckling med bearnaisesås, så gott.

Lyckligt lottad som har två älgjagande systerdöttrar som dessutom är kockar 🙂

Tapas på kalvlever 2-3 port

200 g kalvlever

½ citron

ev 1 tsk chiliflingor

1-2 tsk oregano

Flingsalt

Smör och olivolja till stekning

Skär levern i centimeterstora tärningar, lägg i en bunke och pressa över citronsaften.

Krydda med oregano och rejält med flingsalt, vill du ha lite sting så ta chiliflingor också, det hoppade jag över idag.

Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.

Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.

Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom, stek max ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.

Levern blir också god som en varm sallad, med rucola, citronklyfta och tunt skivad rödlök till.