Saftigt matbröd
Idag bjuder jag på ett riktigt gott valnötsbröd från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.
Den boken blev väldigt populär och såldes slut för några år sen, men har nu kommit i nyutgåva.
Du hittar den här i Bokus kampanj Vårhälsa för bara 99 kr.
Du kanske redan provbakat receptet på valnötsbröd som finns i min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”?
Det är ett av de mest besökta recepten här på bloggen, du hittar det här.
Här har jag vidareutvecklat det till ett bönbröd, i mitt tycke har det blivit ännu godare.
Blir du nyfiken och vill prov fler av mina brödrecept så har jag nyss gett ut en bakbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Valnötsbröd med borlottibönor
6 ägg
150 g valnötter
100 g smör/kokosolja
2 dl kokta borlottibönor
2 dl mandelmjöl
1 dl kikärtsmjöl
1 dl krossade chiafrön
½ dl fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
1-2 msk brödkryddor
2 tsk bakpulver
ca 1 tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält smör/kokosolja och mixa tillsammans med bönorna till en fin smet. Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa äggen tjockt med elvisp i ca 5 minuter. Mixa borlottibönorna fint tillsammans med vinäger och smör/kokosolja och vänd ner i äggen.
Blanda så ner äggsmeten i det torra, det går enklast med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller brödkryddor.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad. Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 60 minuter.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Här nedan ser du ett av bröden från min nya bakbok, Havrebullar med tomat och basilika.
Jag tog bilden en härlig dag förra sommaren på Skansen, det finns så fina skogsmiljöer där, mitt i storstan.
De har äntligen öppnat efter en lång vinter, så nu kommer jag att göra många besök där igen.