Bloggen fyller 10 år och mina bästa tips på äggröra

Jag vid Storsjön häromveckan

10-årsjubileum

Idag är det precis 10 år sen jag startade den här bloggen efter en 3-timmars bloggkurs.

Innan dess hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.

Men vilket otroligt decennium det varit, så glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat.

Både den här vägen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina kokböcker.

Här hittar du mina bästa grilltips, det är ett nytryck av tidigare slutsålda Grillmat LCHF som kom ut för precis 1 år sen.

Har du nyss hittat hit så kan du läsa mer om mig och min hälsoresa här.

Snart är bloggen uppe i 7 miljoner visningar, så intresset för min typ av naturligt god mat att njuta av har verkligen varit stor de här åren.

Tack för att du följt mig på resan och ett ännu större tack till dig som köpt mina kokböcker och på det viset bidrar till mitt bloggande, så jag inte behöver ha så mycket reklam härinne ❤

Här ser du mitt första recept från 11 juni 2009 🙂

Ekologiska ägg från Kreta

  • 2 Ägg
  • 3 msk Grädde
  • Smör
  • Hackad Gräslök
  • Salt o Peppar

Smält smöret, rör ner äggen. Tillsätt grädden och värm försiktigt under omrörning. Krydda med gräslök, SoP.

Ja, så enkelt var det då för 10 år sen, jag har försökt fortsätta på den enkla vägen, så att alla ska kunna laga mina recept, oavsett förkunskaper i köket.

Här får du en äggröra till, med lite mer smak.

https://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/04/nov-11-19-005-1.jpg?w=300&h=225

Äggröra med paprika och chili 2 port

4 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

50 g smör/kokosolja

1 tärnad, röd spetspaprika

1-2 tsk chiliflingor

Salt

1 tomat

Vispa samman äggen med grädde och salt.

Smälthälften av smöret i en stekpanna eller kastrull.

Fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.

Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.

Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.

Servera med stekt, varmrökt bacon och en halv, skivad tomat.

Bilden här nedan är från Nationaldagen, äggröra något som jag väldigt ofta njuter av, enklare och godare matlagning får man leta efter.

Vill du träffa mig och kanske köpa en kokbok så finns jag på Ecocaféet i Östersund lördag den 15 juni mellan 11-16.

Då bjuder jag på kombucha från Kall Naturkompani, Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Är du i närheten så hoppas jag vi ses.

Kombucha från Kall Naturkompani fotograferat vid Kallsjön

Grillsommaren är här

Mina bästa grilltips

Nu är grillsommaren igång på riktigt, vilken värme vi fått 🌞

För dig som vill ta del av mina bästa grilltips och samtidigt bidra lite till mitt skrivande här på bloggen, så får du väldigt gärna köpa min grillkokbok här på Lumio Förlag.

Här finns den på Adlibris och här på Bokus.

Grillboken blir en perfekt present till sommarens alla kalas, om du redan har den själv.

Dela gärna inlägget vidare på din Facebook, blogg, Instagram eller var du helst tillbringar din tid på nätet.

Vi njöt av Nationaldagen på Frösön

Snabb köttfärsröra

Mer snabbmat

Jag brukar oftast långkoka mina köttfärssåser, det gör dem väldigt möra och smakrika.

Men har jag lite bråttom så köper jag lammfärs, den behöver inta alls lika lång koktid som nöt- älg- och fläskfärs för att bli bra.

Den här röran gör jag ofta och tar med som färdkost på flyg- och tågresor, den är väldigt god kall också.

Vill du ha mer än sallad som tillbehör så är det väldigt gott med smörstekt, strimlad vitkål, rödkål eller grönkål.

Jag steker den i rejält med smör, kryddar med salt, peppar och en liten skvätt vinäger.

Har jag benbuljong så häller jag på några matskedar som får koka in, det ger väldigt mycket smak och bra näring till kålen.

Ingredienser till Turkisk Köttfärsröra

Kryddig köttfärsröra 2 port

300 g lammfärs

3 msk smör eller kokosolja

2 röda paprikor

10 svarta oliver

1 dl vatten eller buljong

½ dl ajvar

2 tsk oregano

½-1 tsk chiliflingor

Salt

Kärna ur oliverna, skär dem och paprikan i tärningar.

Bryn paprikan tills den får lite färg, tillsätt köttfärsen och låt den bryna en stund, rör om ordentligt.

Krydda med chili, oregano och havssalt.

Rör ner ajvar, oliver och vatten/buljong, låt koka upp och puttra i 15 minuter.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Vill du prova på en långkokt köttfärssås så klicka på bilden nedan så kommer du till receptet.

Från min kokbok Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Gröna bönor i tomat till falukorv och ägg

Lättlagad korvlunch

Fram till för 10 år sen, innan jag började med LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten…

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då bara glutenfri bönpasta.

Bönor ingår då och då i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker eller någon annan form av probiotika äter jag nu varje dag, det är väldigt bra för magen.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Gurka och persilja ger lite smak och färg åt det hela och det blir extra nyttigt med en klick smör till.

Fler tips på god och näringsrik mat av den typ jag äter idag hittar du i Diabeteskokboken för män.

Korv med syrlig rödkål från Diabeteskokboken för män Foto Mikael Eriksson

Äggakaka LCHF

Stadig frukost

Det här är en av de första rätterna jag hade med på bloggen för 10 år sen.

Idag finns över 1800 inlägg härinne, det har verkligen varit roligt att dela mina recept med så många.

Det har varit en stor fördel för min egen hälsa att jag startade den här bloggen i början av min LCHF-karriär, det har gjort att jag kunnat hålla mig till bra mat utan alltför stora snedsteg.

Så det finns en hel del rätter att välja bland härinne om du behöver inspiration och känner du dig lite extra generös så får du gärna köpa någon av mina kokböcker som tack.

Äggakaka

Äggakaka med bacon 2 port

6  ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 paket varmrökt bacon i tärningar

2 msk smör

Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.

Bryn bacon i smöret, rör ner äggsmeten.

Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan och låt steka på svag värme i  ca 20 min.

Lägg på ett lock sista minuterna, så stelnar den på ytan och blir lättare att ta ur pannan.

En äggakaka ska egentligen vändas i originaltappning men det fungerar inte så bra utan mjöl i smeten.

Coleslaw med pepparrot

Coleslaw med pepparrot 3-4 port

5 dl strimlad salladskål eller vitkål

2 dl crème fraiche/kokosgrädde

2 msk riven, färsk pepparrot

1 halv pressad citron

ev 1 strimlat äpple

Salt

Blanda kål och äpple i en bunke, pressa över citronen.

Rör ihop crème fraiche, pepparrot och salt.

Blanda allt försiktigt, låt stå en stund i kylen så smakerna mognar fram.

Servera äggakakan med coleslaw och lingon.

Här hittar du mitt recept på lingonsylt utan socker.

Sockerfri lingonsylt

Kokbokssignering i Falun

Kokbokssignering på Gott&Reco i Falun

Utflykt till Falun

Idag lördag 25/5 kan du träffa mig på Gott&Reco i Falun, ett mycket trevligt café med butik som bara serverar gott och ekologiskt fika och mat, allt är glutenfritt och sockerfritt.

Här kommer några bilder från igår, då vädret gjorde att jag fick hålla till inomhus, men idag hoppas jag vädergudarna tillåter att jag står ute, precis bredvid Stora Torget.

Jag signerar Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Bjuder också på lite tilltugg, Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips med rödbetshummus från bönkokboken.

Hoppas vi ses ❤

Catarina Lagerström, en av delägarna på Gott&Reco

Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd

Öländska Bönchips på fjälltur

Halva Lindha och jag trappar upp träningen

Försommar i Jämtland

Senaste veckan har jag njutit av den allra vackraste årstiden hemma i Östersund.

Det har blivit en hel del avkoppling i solstolen på balkongen men jag har också hållit igång med mina träningsrutiner.

Jag går inte på gym utan föredrar många och långa skogspromenader, det är väldigt välgörande för muskler, leder, cirkulation och lymfsystem.

Dessutom tränar jag hemma en timme varje morgon med mitt eget program med mjuka rörelser, varvat med balans- och gummibandsträning och egen lymfmassage.

Det här har fått mig att få bättre balans och styrka i vinter, på kuppen har jag blivit slankare än på säkert 30 år.

Det här en härlig morgonrutin jag inte skulle vilja vara utan, det är riktigt bra träning på min nivå för att stärka ryggen och mitt nervskadade ben.

Igår blev det en intensiv och mycket trevlig dag i det fina försommarvädret.

Började tidigt, halv nio blev det en härlig morgonpromenad i vacker skog hemma hos goda vännen Lindha (Halva Lindha) med trappträning varvat med mycket prat och skratt.

Det är riktigt uppfriskande med en sån start på dagen, både jag och Lindha njuter av naturlig träning.

Att varva långpromenaderna med lite pulsökande träning som att gå i trappor eller backar, det gör underverk för både kropp och själ.

Vi har båda nu på vårvintern börjat trappa upp träningen mer, det märks ganska snart hur konditionen förbättras och hur stark man blir av den den här formen av motion i kombination med rejält med bra LCHF-mat till.

Lindha har haft det kämpigt senaste året med viktuppgång, då hon halkade av banan med LCHF och inte orkade träna, men nu är hon på rätt väg igen.

Det känns roligt att vi kan hjälpa och stötta varann nu på hennes andra viktnedgångsresa.

Efter några timmar ute i det ljuvliga vädret åkte jag hem och bytte om för en utflykt till Myssjö, Oviken med vännerna Siri och Göran.

Där njöt vi av en fantastisk buffé på lokalodlad mat, kärleksfullt tillagad av kocken Magdalena, som driver en vackert belägen sommarrestaurang i den lilla byn, Magdalenas Catering.

Smör smaksatt med björklöv, coleslaw med lingon och svarta vinbär och maskrospesto var några av de läckra tillbehören till inkokt lax och små pannbiffar, bättre återhämtningsmat efter ett träningspass kan jag inte tänka mig.

En dag med sol, vårgrönska, fågelkvitter, god mat och trevligt sällskap, vad mer kan man begära?

Missa inte ett besök hos Magdalena om du är i Jämtland i sommar.

Utsikten från Magdalenas restaurang i Myssjö

Nu bär det av på en vecka till min lilla stuga i de stora skogarna i norra Dalarna.

Jag inleder med några dagar lite längre söderut, så bor du i närheten av Falun hoppas jag vi ses på Gott&Reco vid Stora Torget på fredag 24 eller lördag 25 maj.

Läs mer om eventet i länken här till deras Facebooksida, där står tiderna då jag finns på plats och signerar Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Länkarna ovan går till böckernas sida på respektive förlag, Lumio och Bladh by Bladh, men de finns också här på Adlibris.

Under dagarna i Falun bjuder jag på Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips. med rödbetshummus.

Bilden nedan är tagen för precis 1 år sen, då jag hade en väldigt trevlig dag på Gott & Reco, signerade kokböcker och pratade mat med många intresserade Falubor.

Vill du ta chansen att vinna min grillkokbok, så fick Lindha ett signerat exemplar som hon lottar ut här på sin blogg, tävlingen pågår till söndag 26/5.

Härlig svalka efter ett av veckans träningspass, en kall havtornskombucha från Kall Naturkompani

Kycklinggratäng med tomat och mozzarella
Dagens middagstips är en otroligt smakrik och fyllig kycklinggratäng med härliga smaker av tomat och mozzarella. Lite hetta av sambal oelek, allt i en form med en mustig buljong. Lika gott att servera med ett rustikt bröd som till pasta eller ris. Dofterna i köket får man på köpet. En middag som garanterat kommer göra […]
Morsdagstips och rabarberpannacotta

Presenttips

Nu på söndag är det Mors dag, en dag att uppmärksamma kvinnan som är orsaken till att vi är här, för det är åtminstone en sak vi alla har gemensamt ❤

Jag tänkte tipsa om några presenter med bestående värde idag, som Mor kan ha glädje av i många år.

Det första och största presenttipset passar mammor med många barn, då den är av det lyxigare slaget.

Tillsammans med hormonexperten Therese Renåker arrangerar jag njutningsfyllda hälsoresor till Makrigialos på Kreta, tillsammans med resebyrån CE Travel.

Den 3 oktober bär det av på en vecka, för tredje året i rad, du kan läsa mer om den resan här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Under veckan delar jag med mig av min egen hälsoresa, hur jag ätit och tränat mig friskare efter en ryggskada och fibromyalgi.

Jag lär ut min lätta morgongymnastik med lymfmassage och har en matlagningsdag med gruppen med recept från mina kokböcker.

Jag har varit i Makrigialos många gånger, så jag visar deltagarna mina favoritrestauranger och lugna stränder, dit inte så många turister hittar.

Therese delar under våra samtal/föredragsstunder med sig av sina stora kunskaper om ämnen som hormoner, stress, sömn, lymfsystem och förstås hur vi kan må bättre med hjälp av naturlig mat.

Blir det för mycket med en resa för din kassa, så finns här hennes samlade kunskaper i en nätkurs ”Du och dina hormoner”, en mycket bra investering i hälsan.

Therese har nyligen sadlat om från kostrådgivare och lärare på Paleo Institute till författare.

Här hittar du hennes mycket gripande och tankeväckande debutroman ”Mata inte skuggorna”.

Det för mig som av en händelse över till mina egna böcker, som också blir en bra present till varje Mor som gillar mat.

Här på Lumio Förlag kan du köpa ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Bokus och Adlibris finns förutom grillboken även mina andra kokböcker, beställer du idag så hinner de fram innan helgen.

Vill du inte köpa något, så är alltid en god, hemlagad middag en uppskattad present.

Jag bjuder dagen till ära på en riktigt härlig vårdessert på späd rabarber, passa på att njuta av den nu när den är som finast.

Kokospannacotta med rabarber 6 port

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl finstrimlad rabarber

2 tsk pressad citron eller lime

ev 1-2 tsk honung eller annan valfri sötning

3 gelatinblad

1 vaniljstång

Lägg gelatinbladen i kallt vatten låt dem bli mjuka i minst 5 minuter.

Smält rabarbern på svag värme några minuter med citrussaften.

Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma smeten, smaka av med lite sötning om du vill.

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur föna med en kniv och koka upp dem och stången tillsammans med grädden

Ta från värmen och låt stå tio minuter, ta sen upp vaniljstången och skrapa ur de sista kärnorna.

Mixa grädden tillsammans med rabarberkompotten i kastrullen med en stavmixer.

Häll upp i portionsformar eller glas, ställ i kylen för att stelna i ca 3-4 timmar.

Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund i hett vatten innan du stjälper upp dem.

För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.

Garnera med tunna skivor av rabarber och citronmeliss.

Fiskpudding med skirat smör och gräslök

Resträtt

Dagens mattips blir en smakrik fiskpudding, perfekt att ta till om du har fiskrester i kylen.

När jag gör mejerifria gratänger så brukar jag använda majonnäs istället för riven ost, det blir väldigt bra.

Använder du rökt fisk så hoppa över kaviaren, den är med för att sätta lite sting om man använder kokt eller stekt fisk.

Fiskpudding 4 port

4 dl kokt, stekt eller rökt fisk i små bitar

4 ägg

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost eller 1 dl majonnäs

1 dl hackad gräslök

ev ½ dl rökt kaviar

Salt och peppar

1 skivad spetspaprika till garnering

2 dl skirat smör

Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av med salt och peppar.

Häll upp i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt puddingen stanna en stund i formen och servera den sen med skirat smör över.