Mat med vårkänsla
Sparris och kyckling är traditionell vårmat, idag har jag kombinerat dem i en smakrik och saftig kycklingpaj.
Pajen är god både varm och kall, ta gärna med den ut på picknick i vårsolen.
Skalet blir gott även till efterrättspaj, om du minskar på saltet och eventuellt smaksätter lite med valfri sötning.
Ät, njut och må gott!
Glutenfri kycklingpaj ca 4 port
75 g kallt smör
1 dl kokosnötmjöl
1 dl nötmjöl eller mandelmjöl, jag hade paranötmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 ägg
2 msk vatten
ca 1 krm salt
Skär smöret i små tärningar. Häll mjölsorterna, husk och salt i en bunke.
Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.
Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.
Tryck ut den med handflatan i en smord pajform med löstagbar kant.
Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.
Förgrädda pajskalet i 5 min på 200°.
Pajfyllning
3 dl kyckling i bitar (grillad, ugnsstekt eller kokt)
3 ägg
1 dl keso
1 dl grädde
2 dl riven ost
2 tsk smulad dragon
Salt och peppar
Till garnering: lättkokt grön sparris
Fördela kycklingen över det förgräddade pajskalet.
Rör ihop äggen med grädde, keso och den rivna osten.
Smaksätt med salt, peppar och dragon.
Fördela smeten över kycklingen, garnera med sparrisen.
Grädda på 200° i ca 30 minuter, tills äggstanningen känns fast.
Servera med en grönsallad och min goda majonnäsdressing.
Vill du skära pajen i riktigt fina bitar så låt den kallna först, ställ sen i kylen ett par timmar.
Då kan du skära fina tårtbitar med en vas kniv, värm dem då i 175 grader i ca 15 minuter innan serveringen.
Fler tips på pajer och annan picknickmat och gofika hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Den utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, vilket kändes väldigt roligt och hedrande.