Det var den första av mina 8 kokböcker där jag fotograferade själv, ett mycket roligt jobb.
Jag tog med rätterna ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och i min hemby i nordvästra Dalarna.
Den boken har blivit väldigt populär och är som flera av mina tidigare kokböcker snart slutsåld, den kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt som det ser ut i dagsläget.
Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.
Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.
För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.
Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.
Rödbetstzatziki
2 stora, kokta rödbetor
1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana
2 msk kallpressad olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm peppar
Ca 1–2 krm salt
Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.
Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.
Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.
Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.
Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.
Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.
I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.
Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:
”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”
Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.
Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.
För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.
Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.
Rödbetstzatziki
2 stora, kokta rödbetor
1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana
2 msk kallpressad olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm peppar
Ca 1–2 krm salt
Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.
Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.
Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.
Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.
Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.
Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.
I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.
Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:
”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”
De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.
Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.
De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.
Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.
Kryddkakor ca 20 st
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 msk psylliumhusk
2 msk valfri sötning
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
2 krm mald ingefära
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.
Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.
Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.
Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.
De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.
Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.
De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.
Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.
Kryddkakor ca 20 st
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 msk psylliumhusk
2 msk valfri sötning
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
2 krm mald ingefära
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.
Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.
Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.
Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Tips:
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.
Bladh by Bladh förlag där bakboken är utgiven har tyvärr lagt ner sin verksamhet, men jag jobbar på att få den utgiven på nytt då den blivit väldigt populär.
Du hittar liknande recept på smårätter och bakverk som passar fint till sommarens alla utflykter i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som även den snart är slutsåld och utgiven på samma förlag.
Nu när vi närmar oss midsommar så får du här ett tips på en riktigt god tårta som du kan förbereda i god tid innan middagen.
Min glutenfria sockerkaka är väldigt god till tårtbotten, du kan även göra den sockerfri till diabetiker med till exempel xylitol/björksocker.
Vill du inte använda björksocker så väljer du något annat sötningsmedel, men jag tycker den ger minst bismak när jag nån gång använder konstgjord sötning.
Baka kakan och stoppa in den i kylen när den svalnat, fromagen till fyllningen blir också bra av att få stelna över natten.
Sen är det bara att dela tårtbottnen, fylla med fromagen, spritsa grädde på och garnera med jordgubbar, hallon, hjortron eller andra bär.
Citronmeliss ger både god smak och vacker färg åt tårtan.
Vill du hellre servera midsommardesserten i glas, så är fromagen också väldigt god som den är med lite vispad grädde och ett bär på toppen.
Bärfromage 6-8port
4 dl frysta skogshallon, färska jordgubbar eller ditt favoritbär
4 dl grädde/kokosgrädde
4 ägg
ev 1-2 msk valfri sötning
4 gelatinblad
2 tsk pressad citron
Mixa bären med stavmixer, passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.
Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.
Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.
Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.
Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.
Vispa grädden i en tredje bunke.
Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.
Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.
Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.
Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.
Glutenfri sockerkaka till gräddtårta
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör
1 dl grädde
1 dl valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 krm salt
Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.
Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och fromagen häruppe.
Mousse och pannacotta passar också fint som fyllning, det gör tårtan väldigt saftig och god.
Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.
Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.
Eller baka sockerkakan i muffinsformar, dra då ner gräddningstiden till ca 15 minuter.
Idag bjuder jag på ett riktigt gott tillbehör till grillat eller som ett komplement i en matig sallad.
Kiwi är en av mina favoritfrukter, det syrliga fruktköttet är väldigt gott till mat.
Kiwi är inte bara god utan dessutom en väldigt näringsrik frukt, den innehåller hög halt av antioxidanter och C-vitamin, den är faktiskt även bra för en god nattsömn.
Kiwisalsa med limepicklad chili
2 kiwi
10 cm gurka
1 dl hackad koriander
½ dl hackad gräslök
Saft och skal av 2 ekologiska lime
1 chili
1 tsk flingsalt
Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.
Tvätta, torka och riv skalet fint av limen och pressa ur saften.
Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt stå i ett par timmar.
Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små.
Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.
Salsan räcker till ca 4 portioner, är ni fler runt grillen så är det enkelt att dubblera receptet.
Sen min kokbok ”Baka med frukt & grönt” såldes helt slut från förlaget häromveckan så har nu tillbehörsboken blivit ännu mer efterfrågad.
Den här kokboken är också snart slutsåld och är inte heller aktuell för nytryck, så vill du ha ett exemplar så är det dags att passa på nu.
Det är den första kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv, en väldigt rolig utmaning att kombinera mitt matlagningsintresse med det för natur och fotografering.
Bilderna tog jag ute i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid stugan i min hemby Husvallgölen i nordvästra Dalarna.
De vackra glasen på bilderna i det här inlägget fick jag låna från glasblåseriet Storsjöhyttan i Östersund när jag skulle fotografera kokboken.
Förutom mina bästa recept på allt det goda gröna som passar fint till alla sommarens måltider så innehåller den också berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av naturligt god och näringsrik mat ätit mig till just ett friskare liv.
Jag hoppas min berättelse kan inspirera många till att äta både gott och hälsosamt med hjälp av mina lättlagade recept.
Alla recept i boken är glutenfria, vegetariska och de allra flesta anpassade även för mejerifritt.
Bakverken och olika sorters sylt är precis som i bakboken sötade med frukt istället för socker.
Förordet är skrivet av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare.