En grönare jul
Vad vore väl skinkan i all sin glans, om inte de gröna tillbehören fanns?
Jag har så länge jag kan minnas ätit en hel del gröna, goda rätter tillsammans med julmaten.
Min mamma kom från Pargas i Åbolands skärgård, hon hade med sig den finska traditionen med olika rotsakslådor till julbordet.
Morotslådan blev min favorit, jag gjorde den anpassad till lågkolhydratkost när jag skrev kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt tillsammans med Annika Dahlqvist.
Jag jobbade med många julbord under mina år som kock, då såg jag alltid till att det fanns mycket gröna rätter till den feta och goda julmaten, det förhöjde smakerna.
Ännu fler exempel på gröna, sköna rätter hittar du i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, en bok som förstås fungerar hela året för dig som gillar goda tillbehör till maten.
För dig som är vegetarian/vegan och vill ha tillbehör med extra protein, så finns det en hel del goda bön/lins/kikärtsrätter, bröd och desserter som passar till julbordet i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Med den kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Bladh by Bladh Förlag, tävlar vi i den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards till sommaren.
Idag får du recept från mina kokböcker plus några personliga julbordsfavoriter härifrån bloggen.
Morotslåda ur Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson
Morotslåda
2 stora morötter (ca 300-350g)
2 ägg
1 dl keso
1 dl grädde
1 krm riven muskot
Salt och peppar
ev 1 tsk honung, björksocker eller annan sötning
Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.
Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde.
Rör om ordentligt så det blir en slät smet.
Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning.
Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.
Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.
Servera morotslådan med skirat smör.
Vill du göra den helt mejerifri så byt keso och grädde mot majonnäs och kokosgrädde.
Citronpicklad rödlök från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad
Citronpicklad rödlök
2 röda lökar
Saft av 2 citroner
1 tsk salt
Klyfta löken fint och lägg i en bunke, pressa över citronsaften och strö över saltet.
Massera löken tills den mjuknar, låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar.
Vill du ha en hetare lök så tillsätt ½-1 tsk chiliflingor.
Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson
Turkisk morotsröra
2 stora morötter
100 g smör
½ dl turkisk yoghurt
½ dl smetana
½-1 tsk salt
½ krm cayennepeppar
Skala och riv morötterna grovt.
Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna, krydda med salt och cayenne.
Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.
Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är, den smakar bäst serverad ljummen.
För en mejerifri morotsröra byt ut yoghurt och smetana mot kokosgrädde och smöret mot kokosolja, salta då morötterna lite extra.
Wonderbag med min kokbok på köpet, endast 699 kr före 31/12
Syrlig rödkål
1 liter rödkål i bitar
ca 2–3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft
Salt och peppar
50 g smör eller kokosolja till stekning
Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar.
Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden.
Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta.
Placera grytan på ett underlägg i långkokningspåsen Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar.
Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott.
Grönsakspaté med broccoli och tomat
3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma
2 ägg
½ dl grädde/kokosgrädde
2 msk hackade örter
Riven muskot
Salt och peppar
Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
Mixa den kokta broccolin med grädde, örter och ägg, smaka av med salt, peppar och muskot.
Jag använde persilja, dragon och gräslök, men ta det du tycker bäst om.
Tomatlager
10 stora plommoncocktailtomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
1 ägg
Salt
Cayennepeppar
Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten.
Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.
Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.
Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in.
Rör under tiden, så det inte bränns, krydda och dra från plattan och låt svalna.
Mixa sen tomatröran och blanda med ägg.
Smörj en liten ugnsfast form, ca 1 liter, ordentligt med smör.
Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran.
Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.
Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen.
Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.
Känn med handen att patén är fast, ta ut formen ur ugnen och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.
Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.
Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.
Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering.
Örtaioli smakar också gott till om du inte äter mejeriprodukter.
Kryddiga grönkålschips
4 stora grönkålsblad
1 msk olivolja
1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott
Salt efter smak
Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.
Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.
Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.
Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.
Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.
Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.
Rödbetssallad
2 dl skivade, inlagda rödbetor
½-1 dl tärnad saltgurka
1 dl majonnäs
1 juläpple
½ dl crème fraiche/kokosgrädde
1 tsk Dijonsenap
Salt och peppar
Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.
Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.
Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.
Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.
Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.
Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.
Inlagda rödbetor som på 50-talet, klicka på bilden så kommer du till receptet