Baconfyllda champinjoner

Fyllda champinjoner

Läcker smårätt

Den här rätten har jag ätit flera gånger på Restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta.

Den passar fint både till brunch eller som en lättare middag, i mindre format även på en tapasbuffé.

Fyllda champinjoner 2 port

6 stora champinjoner

2-3 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

1 liten, gul lök

½ dl riven, lagrad ost

½ dl riven fetaost

Lite salt och peppar

Bryt bort foten på champinjonerna och hacka dem fint.

Blanda med finhackad bacon och lök. Fräs i smör några minuter, peppra och salta lätt.

Fyll hattarna med röran och lägg på ett lager riven ost.

Gratinera på 225 grader i ca 15 min.

Servera på en salladsbädd med tomat, olivolja och vinäger.

Fler goda smårätter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt.

Här nedan ser du grekiska tomatbiffar från tillbehörsboken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Krämig kantarelltoast med örter

kantareller_toast_kantarelltoast_recept_rostbrod_svamp_lvallssnacks

Jag gissar att många av er har ätit massor med goda kantareller vid det här laget. Favoriten är naturligtvis på ett rostat bröd och jag gör hellre en krämig variant än enbart smörsteker dom. Lite som en tunnare stuvning och med härliga örtkryddor.

 

4 port

Det här behöver du : 

½ kg kantareller

smör

1 finhackad schalottenlök

1 finhackad vitlök

1 msk örtkrydda

100 gram philadelphiaost

1 dl grädde

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Rensa kantarellerna och skär eller bryt i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och torrstek dom till vätskan dragit ur. Tillsätt smör, schalottenlök, vitlök och örtkryddan. Sänk sedan värmen och rör ner philadelphiaost och grädde. Låt såsen puttra på låg värmen tills den blivit krämig. Smaka av med salt och peppar. Servera på kantskuret rostat bröd.

 

kantareller_toast_kantarelltoast_recept_rostbrod_svamp_lvallssnacks_tips

Rensa kantareller är sååå kul, eller hur?… 😛

 

kantareller_toast_kantarelltoast_recept_rostbrod_svamp_lvallssnacks_kramig_smorgas

Härligt krämig stuvning som doftar helt ljuvligt gott i hela huset.

 

kantareller_toast_kantarelltoast_recept_rostbrod_svamp_lvallssnacks_kramig_smorgas_gradde

Bon apetit!

Svampröra med tomat och vitlök

Svampröra

Svamp- och tomatröra med vitlök 2 port

200 g svamp, jag hade ostronskivling

8 cocktailtomater

3 vitlöksklyftor

3 msk smör

1 gul lök

2 msk hackad rosmarin

Saft av ½ citron

Salt och peppar

Skär svampen i mindre bitar. Dela tomaterna i fyra delar och skiva vitlöken och löken.

Bryn svampen tills den fått färg, krydda med salt och peppar.

Tillsätt lökskivorna och rosmarinen och låt dem steka med en stund.

Rör ner tomaterna och citronsaften, låt koka ihop tills tomaterna mjuknat.

Jag serverade svampröran till rökt makrill, kokt ägg och sallad.

Blandsvamp


Ostgratinerade champinjoner

Ostgratinerade champinjoner

16 st jämnstora champinjoner

2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan god ost

1 dl finskuren purjolök

3 msk smör

2 tsk hackad, färsk timjan

2 vitlöksklyftor

Några droppar citronsaft

Salt och peppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.

Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Servera som tapas eller som en vegetarisk rätt med stekta grönsaker och blomkålsris.

Champinjonerna är också goda som tillbehör till kött eller fisk.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett annat av mina recept på gratinerad svamp och med fler tapastips till fredagsmyset.

Svenska tapas


Asiatisk kycklingsoppa

Skogssvampsoppa

Hälsosam kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl kycklingbuljong

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 tsk gurkmeja

1-2 tsk Skogslycka (ekologisk svampkrydda) eller viltkrydda

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken.

Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg.

Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmeja. Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningen.

Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt.

Ta soppan från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Mandelplättar och hallon smakar gott efter soppan.

Mandelplättar med hallon


Inläggning av svamp

Inlagd blodriska

Skogens läckerheter

Att plocka gratis svamp i skogen och lägga in i ättikslag är en riktigt gammal mattradition.

Svamp har i alla tider varit ett bra proteintillskott till maten när det varit ont om kött och fisk.

Min svamp får en lite sötma från honung, men du kan annars använda sötningsmedel om du vill.

Hållbarheten blir lång av salt och ättika, det är faktiskt bara vi här i Sverige som använder så hög halt av socker i våra inläggningar.

Jag använde blodriska till min inläggning, men du kan ta vilken god matsvamp du vill.

Ankleverterrine med inlagd blodriska

Inlagd blodriska

1 liter blodriska i mindre bitar

1 liter vatten

1 msk salt

Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.

Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.

Inläggningslag

3 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

ca ½ dl honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 hela nejlikor

2 stjärnanis

2 lagerblad

1 kanelstång

1 rödlök i skivor

1 skivad morot

Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.

Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.

Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.

Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.

Inlagd blodriska

Blodriska


Svampsås till fläskkarré

Fläskkarré med skogssvampsås

Skogssvampsås 2 port

2-3 dl blandsvamp i skivor

½ dl strimlad purjolök

3 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

50 g ädelost

2 msk vitt vin eller ½ msk äppelcidervinäger

½ tsk Tamarisoja

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun under några minuter.

Tillsätt purjon och låt den bryna med utan att ta färg.

Krydda med salt, peppar, soja och vin. Låt vätskan koka in.

Häll på grädden, koka upp och smula ner ädelosten.

Hoppa över osten om du vill ha en mjölkfri sås baserad på kokosgrädde, ta då t ex 1 tsk torkad dragon som smaksättning istället.

Låt såsen puttra tills den tjocknar på svag värme i cirka 30 minuter, rör då och då.

Jag serverade svampsåsen till fläskkarré, tomat och kokt blomkål med skirat gräslökssmör.

Smörsopp vid Storsjön


Många grillkvällar blir det!

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.02244643767806487,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens alla grillkvällarna har det blivit några bilder i telefonen av. 😛 Bjuder här på några favoriter med tillhörande tips och recept. Marinerade, färska champinjoner och majskolvar är bara det en grillmiddag i sig! Så tokgott.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.448106050491333,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Fläskköttet till spetten marinerar jag med olja/soya/balsamvinäger/salt & peppar, och ett par matskedar Colman´s senapspulver. Mängden justeras efter tycke och smak. Blir riktigt gott! Till alla grillrätter är en blandsallad det godaste o h gärna med en vinegrette. Den här är min klassiska som jag ofta gör och den är himla god att dressa även över bakpotatisen.

 

Vinegrette till sallad :

2 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

Salt & vitpeppar

Italiensk örtkrydda

Lökpulver

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka om. Smaka av om du vill öka på någon krydda. Dressa över salladen precis före servering.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.195810123285975,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Kyckling på grillen är en favorit. Jag brukar ofta lägga kycklingen i marinad dagen före eller ha haft den i en saltlag då blir det himla mört och saftigt.

 

Marinad till kyckling : 

1 kg kycklingfiléer

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

2 msk kinesisk soya

1 msk sweet chilisås

2 msk kycklingfond

1 msk tomatpuré

2 tsk D´Elidas chilisås

Salt och peppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.04397912422684236,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

En grillad bit oxfilé som jag bara smort in lätt med olja och sedan gnidit in med en rub-blandning av lite olika torra kryddor såsom; svartpeppar, flingsalt, baconkrydda, chiliflakes, paprika och lökpulver. Jag grillar oxfilén först över direkt glöd och sedan vid sidan om med locket på tills den är färdig. Känn med ett finger eller använd termometer så får du ditt kött precis som du vill ha det. Glöm inte att låta det vila en stund före du skär upp det.

Vad är väl en oxfilé utan bearnaisesås? 😉

 

Kall bearnaisesås :

1 finhackad schalottenlök

2 dl  creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk vitvinsvinäger

½ dl finhackad persilja

4 tsk torkad dragon

1 tsk dijonsenap

1 tsk socker

1 krm vitpeppar

½ tsk salt

 

GÖR SÅHÄR :

Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.533170223236084,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Bakpotatis naggar jag med gaffel och kör i micron ca 10 – 12 minuter. Därefter pensla med olivolja och stör över salt, peppar och grillkrydda och lägger på grillen precis före den ska ätas så blir det fin, krispig yta.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.009666613303124905,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Till allt grillat är det ju så vansinnigt gott med kryddsmör, speciellt eller rättare sagt ett måste till bakpotatis också. Här kommer lite olika tips på aromsmör du enkelt gör själv och fryser in.

 

Rödvinssmör : 

300 gram smör

4 msk rött vin

1 finhackad rödlök

Grovmalen rosépeppar

Salt & Peppar

 

Café de Paris :

300 gram smör

½ gul finhackad lök

1 finriven vitlöksklyfta

1 tsk vanlig senap

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 tsk dragon

Salt & vitpeppar

 

Fisk – aromsmör :

300 gram smör

1 msk tomatpuré

1 msk vitt vin

klippt gräsklök

några droppar pressad citron

Salt & citronpeppar

 

Vitlökssmör :

300 gram smör

6 – 8 vitlöksklyftor

2 tsk vitvinsvinäger

Några droppar pressad citron

Salt och vitpeppar

 

Pepparrotssmör :

300 gram smör

2 msk riven pepparrot

½ tsk vitvinsvinäger

Salt & Peppar

 

Persiljesmör :

300 gram smör

Finhackad persilja

Några droppar pressad citron

Salt & vitpeppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1007414301249643,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Grillad lövbiff med pommes och pepparsås, en riktig goding!

 

Pepparsås : 

2 msk smör

4 msk vetemjöl

4 dl mörk oxbuljong

2 tsk mörk balsamvinäger

1 tsk tomatpuré

1 tsk soya

½ tsk nymalen svartpeppar

½ tsk nymalen rosépeppar

1 krm nymalen grönpeppar

2 dl grädde

Salt

en nypa socker

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och vispa ner vetemjölet till en slät konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud såsen på svag värme. Smaka av med salt och en gnutta socker. Tillsätt eventuellt en burk champinjoner. 😉

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.0985620458933969,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

6 – 8 port

Potatissallad

ca 2 kilo nypotatis

5 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 finhackad purjolök el. 2-3 salladslök

1 finhackad liten gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 knippe blandade färska örter

Trocomare örtsalt

 

GÖR SÅHÄR :

Koka nypotatisen i saltat vatten eller använd kall överbliven potatis. Ställ undan o låt svalna. Rör ihop resten av ingredienserna i en stor skål. Krydda och smaka av. Skär potatisen i lagom stora bitar och vänd ner försiktigt i krämen. Smaka av med örtsalt. Potatissalladen blir ännu godare om den får stå till sig några timmar före servering.

Svamp- och baconröra till fläskkarré

Fläskkarré med svampröra

Svampröra 2 port

4 dl svamp i bitar, jag hade röksvamp

4 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

2 msk hackad citrontimjan

2 msk finhackad purjolök

2 msk olivolja med citron

2 tsk vit balsamvinäger

Nymald vitpeppar

Rensa de fasta, vita röksvamparna genom att dra av det sega skinnet. Dela svampen mitt itu.

Är den helt vit inuti är den mycket god, men har den börjat bli gulbrun så är den bara att kasta.

Skär baconet i små bitar och stek tillsammans med svampen i smöret.

Krydda med vitpeppar, salt behövs inte, eftersom baconet är så salt.

Stek tills svampen fått en gyllenbrun färg och baconet blivit lite knaprigt, tillsätt löken mot slutet.

Ta från värmen och blanda ner de hackade örterna, olja och vinäger.

Servera med fläskkarré, ugnstorkade tomater och bearnaisesås.

Fläskkarré med svampröra


Svampsoppa med knaperstekt bacon

Svampsoppa

Svampsoppa 2 port

2 dl hackad blandsvamp

½ liten gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

Salt och peppar

1-2 tsk pressad citron

2 dl kycklingbuljong

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad gräslök

1 msk hackad timjan

½ dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök.

Krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra. Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Blandsvamp

Blandsvamp