Husmansfavorit
Idag får du ett av de äldsta recepten härinne från bloggens barndom för 11 år sen.
Strömmingsflundror var något jag saknade när jag tog bort gluten ur min mat, så då hittade jag på en frasig variant med sesamfrön.
Har du inte mangold till stuvningen så går det förstås lika bra med spenat.
Sesampanerad strömming med gräslöksstuvad mangold 2 port
12 små strömmingsfileér
2 msk senap
1 dl finhackad dill
Salt och peppar
1 uppvispad äggvita
1 dl sesamfrön
50 g smör
Lägg strömmingen med skinnsidan neråt, salta och peppra lätt.
Stryk på senap och strö över dill. Vik ihop två och två, med dillen mot varann.
Vispa upp äggvitan lätt på ett fat, så fäster den bättre på strömmingen.
Vänd strömmingen i vitan och lägg den sen i sesamfrö.
Vänd och strö över frön så det täcker runt om.
Lägg på ett fat, så fröna får torka fast en liten stund, då blir paneringen snyggare när Du steker.
Gräslöksstuvad mangold 2 port
10 stora mangoldblad
2 msk hackad gräslök
2 dl grädde
2 msk smör
Salt och peppar
Lite riven muskot
Strimla mangolden fint och fräs i smör några minuter, krydda och tillsätt gräslöken.
Häll på grädden och koka i ca 20 minuter tills stuvningen tjocknar, rör då och då.
När stuvningen snart är färdig, steker du strömmingen i brynt smör, ca 3 min per sida.
Starta på hög värme, dra sen ner till ettan.
Skaka pannan lätt när du lagt ner strömmingen, så den inte fastnar.
Vänd försiktigt och låt steka färdigt på låg värme.
Rör ner gräslöken i mangoldstuvningen och servera med strömmingsflundrorna och en klick rört citronsmör.
Fler av mina glutenfria recept på våra favoriter bland svenska husmansrätter hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.