Hälsokoden – Paleokokbok av Åsa Söderberg

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Naturligt njutbart

Nu i vinter kom Åsa Söderbergs andra kokbok, Hälsokoden – recept för ett friskare liv.

Tills sjukvården börjar inse det viktiga sambandet mellan maten och hälsan, så är det väldigt bra att det finns så många som har egen erfarenhet att bli friskare av mat och delar med sig av det i böcker och bloggar.

Boken är en riktigt fin uppföljare till Paleo : naturlig mat och livsstil, där Åsa beskrev på ett mycket bra sätt hur det fungerar med mat och träning när man vill leva lite mer som våra förfäder gjorde.

Det har börjat dyka upp lite fler böcker om Paleo, till glädje för alla oss som äter naturlig mat.

Åsa Söderberg är fysioterapeut, personlig tränare och kostrådgivare, så hon kan mycket om sambandet mellan kosten/kroppen/hälsan.

Här hittar du Åsas intressanta blogg Fyscoachen, där hon delar med sig av mycket som gäller mat, livet och hälsan.

Vi är många nu som fått stora hälsovinster av att ta bort socker, gluten och/eller mjölk ur vår kost och lever ett liv mer liknande våra förfäder på stenåldern.

Vi kan ju inte helt jämföra vår mat och tillgången på den med hur våra förfäder levde, inte heller det på många sätt lugnare liv de levde.

Men en sak vi kan göra är att äta så rena råvaror och så likt vår artegna föda som möjligt.

Torskrygg med jordärtskockspuré och hasselnötter

Torskrygg med jordärtskockspuré och hasselnötter

Det hela sammanfattas mycket fint i bokens efterord av Göran Burenhult, professor i arkeologi;

Varför matar aldrig djurskötarna på zoo sälarna med gräddbakelser eller varför får inte girafferna falukorv och tigrarna pizza?

Jo, för djurskötarna skulle aldrig ge sån mat till djuren som de inte är anpassade för att äta…

Åsa delar med sig av sina stora kunskaper på vad som är bra mat för oss människor och boken innehåller många goda och lättlagade recept.

Det är inga tillkrånglade rätter utan enkla recept med få ingredienser, baserade på vanliga råvaror som de flesta har lätt att få tag på.

Här nedan får du ett recept från boken som jag tycker låter riktigt läckert. Salmacarpaccio med avocado, mango och lime.

De andra bilderna i inlägget är på en del av de recept jag absolut kommer att prova framöver.

Här kan du köpa Hälsokoden på Adlibris och Bokus.

Carpaccio från Hälsokoden av Åsa Söderberg

Salmacarpaccio ur Hälsokoden

Chokladmoussetårta från Hälsokoden av Åsa Söderberg

Chokladmoussetårta från Hälsokoden av Åsa Söderberg…

 


3 läckra frukosttallrikar

Frukosttips

Nu en period har jag tänkt befinna mig rätt långt ifrån datorn, så därför får du några av mina favoriträtter i repris.

Jag får många frågor vad man kan äta till frukost när man äter LCHF.

När inte vanliga mackor med o’boy, fil och flingor eller havregrynsgröt med sylt fungerar pga högt kolhydratinnehåll och gluten.

De var alla standardval hemma hos mig tills för 6 år sen, då jag gick över till att äta betydligt mindre socker och stärkelse och ta bort gluten helt ur min mat.

Här kan du läsa lite mer om vad den här kostomläggningen betytt för min hälsa, i helgen skrev jag ett gästinlägg inne på Swedish Paleo.

Själv äter jag numer oftast nötfrukost men ibland blir det en lite kraftigare brunch om jag ska iväg nånstans på förmiddagen och det kan dröja länge till middag.

Här får du tre av de frukostar jag tycker bäst om, de går förstås lika fint att äta till en lättare middag.

Örtsallad med kiwi till stekt bacon och ägg 2 port

2 dl späda salladsdblad

1 kiwi

½ dl persiljeblad

½ dl citronmelissblad

Några skivor gurka

Ett par cocktailtomater

Avocadoolja eller olivolja

Granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Lägg salladen och örterna i en bunke. Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar.

Blanda försiktigt  ner i salladen och ringla generöst med olja och vinäger över.

Stek varmrökt bacon i bitar så det får lite färg, här får du avgöra själv hur mycket du vill ha.

Gör fördjupningar i baconet och knäck ner ägg och stek färdigt på lite svagare värme.

Vill du ha salladen lite matigare så smula över 50 g get- eller fårost. Lite nötter och pumpafrön ger fint tuggmotstånd.

Den här typen av sallad är också mycket god och mättande tillbehör till middagens kött, fågel eller fisk.

Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.

Fyllda laxrullar med äggsmör 2 port

6 skivor kallrökt lax

2 mjukkokta ägg

2 msk riven pepparrot

50 gr mjukt smör

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en salladsbädd, garnera med lite tunna äppelklyftor, paprika, tomat, citron och bladpersilja.

Ringla kallpressad olivolja och pressa lite citron över salladen.

Keso- och fröplättar 1 port

1 ägg

2 msk keso

2 msk grädde

1 msk psylliumfrön

1 msk fibrex eller pofiber

1 msk sesamfrön

1 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex eller pofiber.

Låt smeten svälla en halv timme. Rör om väl och smaka av om den är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Servera med bär, crème fraiche eller kokosgrädde.

Birgitta Höglunds nötfrukost

Min nötfrukost, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Cappuccino LCHF och medverkan i 4 tidningar

Cappuccino LCHF

Näringsrikt kaffe

Den senaste veckan har jag varit mer eller mindre däckad av en förkylning, för ovanlighetens skull.

Brukar nuförtiden bara bli lite snuvig och hostig nån dag och sen inget mer, men den här gången tog den lite kraftigare med trötthet och huvudvärk.

Jag har ju haft lite mycket på slutet så det här är nog kroppens sätt att säga åt mig att ta det lilla lugna ett tag.

Har ändå kunnat få undan en hel del skrivjobb i veckan, för jag har inte varit så sjuk.

Det blev en researtikel till nästa nummer av Expressens Allt om LCHF och korrekturläsning av två av de kokböcker som kommer ut på engelska i sommar.

Aptiten har dock inte varit på topp, som den brukar. Hade sån huvudvärk en morgon så jag klarade inte ens att få i mig min nötfrukost.

När jag kvicknat till gjorde jag då istället en riktigt god, skummig cappuccino utan mjölk.

Recept på den och bilder och länkar till de tidningar jag varit med i senaste veckorna följer om du klickar på länken nedanför bilden från 100% Östersund, där jag berättade lite om min syn på glutenfritt.

Klicka på bilden så blir den större och lätt att läsa.

Artikel från 100% Östersund

Fetkaffe DeLuxe

Fetkaffe DeLuxe

Cappuccino LCHF 1 port

2 dl starkt, hett kaffe

1 ägg

25 g smör

2 rutor mörk choklad 85%

1 krm mald kardemumma

Häll kaffet och chokladen i en hög mixerskål. Mixa tills chokladen smält.

Tillsätt smör, ägg och kardemumma och mixa tills det blivit skummigt.

Häll upp i din favoritmugg, strö på lite extra kardemumma och njut.

Vill du ha ditt kaffe helt sockerfritt så uteslut den mörka chokladen.

LCHF-magasinet

Här ser du några bilder från senaste LCHF-magasinet som finns ute på Pressbyrån nu.

Du kan också prenumerera här. Du får då 4 mycket läsvärda nummer per år för 200 kr.

I nr 1 kan du läsa Bosse Zackrissons artiklar om mig, Lindha Vikström, Nisse Simonson och fler andra Östersundare som fått en bättre hälsa med LCHF.

LCHF-Deutschland

LCHF-Deutschland fick jag i brevlådan häromdagen, där medverkar jag med olika sorters kryddsmör och majonnäs.

Har du släkt och vänner som pratar tyska så skicka gärna länken till tidningen till dem.

Där kan man också köpa Mats Lindgrens bok Frisk av mat som nyligen utkom på tyska, Gesund durch die richtige Ernährung.

Matkärlek

Jag är också med i tidningen Matkärlek som kom med sitt premiärnummer för 2 veckor sen.

Debuten var mycket lovande, det här är en tidning av hög kvalitet som verkligen håller vad den lovar, matkärleken märks tydligt.

Tidningen innehåller intressanta artiklar om hur mat med få kolhydrater har förändrat de intervjuades liv till det bättre på många olika sätt.

Allt varvat med goda recept och tips som handlar om naturligt god mat.

Matkärlek hittar du i de flesta butiker, den kan du också prenumerera på här för 129 kr för 3 nummer.

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om mig i LCHF-magasinet

LCHF-magasinet

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek


LCHF-kryssning
Lindha Vikström (Halva Lindha), Ylva Forsberg (Huså Bröd), Cecilia Nisbet Nilsson (Swedish Paleo), jag och Marie Norder Aspholm (Gävle Kost och Livsstil)

Lindha Vikström (Halva Lindha), Ylva Forsberg (Huså Bröd), Cecilia Nisbet Nilsson (Swedish Paleo), jag och Marie Norder Aspholm (Gävle Kost & Livsstil)

Trevliga möten

Den senaste tiden har jag haft många trevliga och spännande möten när det gäller naturlig mat.

Tillsammans med Ylva Forsberg från Huså Bröd deltog jag förra helgen på världens största LCHF-evenemang, den årliga kryssningen till Åbo med 650 deltagare.

Det var verkligen intressant att lyssna på alla föreläsare, det var ett mycket starkt startfält.

Men det som berörde mig mest den här gången vara alla vänliga människor som kom fram och hälsade och tackade för mina recept.

Jag har nog aldrig fått så mycket beröm på en gång som på denna kryssning, stort tack till alla er som uppskattar mina recept på bloggar och i kokböcker och kom fram och berättade det :)

Jag och Ylva delade ut smakprov på Spröda frökex till förmiddagskaffet, det blev mycket uppskattat. Huså Bröd sponsrade även med en ask kex till alla som fick en goodiebag med sig hem.

Stort tack till Karin Eldh och Margareta Lundström från Kolhydrater i Fokus som ligger bakom denna fina kryssning för oss som är intresserade av mat och hälsa.

Margareta Lundström och Karin Eldh på LCHF-kryssningen

Margareta Lundström och Karin Eldh på LCHF-kryssningen

Bland alla intressanta föreläsare vill jag nämna Gunilla Eldh, som delade med sig av en härlig berättelse om hundraåringarna på Okinawa.

Du kan läsa mer om kryssningen här inne hos Halva Lindha, Swedish Paleo, No Sugar Added, Tommy Tappar och Annika Dahlqvist.

Här på Kostdoktorn kan du se en del av hans kortare intervjuer från kryssningen och på Medlemssidorna kommer längre videos framöver.

Hoppas vi ses nästa år igen :)

Njutbar LCHF-mat på kryssning

Njutbar LCHF-mat på kryssning

Gunilla Eldh föreläser om hundraåringarna på Okinawa

Gunilla Eldh föreläser om hundraåringarna på Okinawa


Påskgodis på mitt sätt

Citrontryfflar

Påsktips och föreläsningar om nyttigare mat

Nu börjar det dra ihop sig till påskfirande så idag får du några av mina favoriter bland påskgodiset.

Jag har valt ut 3 godsaker ur mitt stora arkiv av över 1500 recept, då tiden inte räcker till att skapa nya.

Här hittar du mitt inlägg med 130 påskrecept om du missade det häromdagen och här finns några påskrecept från min grillbok hos Sanna Ehdin.

Jag har nu sen jag kom hem från Turkiet i förrgår haft fullt upp med att planera de kommande veckornas event.

Först ut handlar det om Ett sötare blod med Ann Fernholm, den 20 april i Lindesberg, läs mer om det här.

Nästa gång blir det tillsammans med Therese Renåker på restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april, då är ämnet Hormoner i maten.

Jag kommer att vara med och bjuda på lite tilltugg i form av Spröda frökex från Huså Bröd och benbuljong ur långkokningspåsen Wonderbag i pausen.

Den 28 april kan du träffa bara mig på ost/delikatessbutiken Wijnjas i Stockholm, Bergsgatan 24 på Kungsholmen.

Mellan klockan 13-16 bjuder jag på de nya smakerna på frökexen, som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd och som säljs i butiken.

Den 13 maj händer det mycket, då kommer jag och Therese att delta i en Paleohelg arrangerad av Under vårt tak.

Samma dag blev jag också inbjuden att delta i Kostfondens mingelkväll för Smarta Diabetiker.

Då det blir lite svårt att vara på två ställen samtidigt, så kommer Ann Fernholm att servera frökex och min mungbönssallad, bland mycket annat gott.

Vill du komma för att träffa mig och mina duktiga föreläsarvänner på någon av de här eventen, så läs vidare i länkarna ovan.

Nu åker jag till min mamma i Jämtland och firar en mycket lugn och fridfull påsk.

Påskägg

Påskägg hos mamma…

En liten sötsak efter maten

Påsken behöver inte innebära att man frossar i sötsaker, många har ju svårt att sätta stopp om de gräver för djupt i påskäggen.

Jag själv har inget problem med sockerberoende så jag tycker att till fest kan det vara gott med en liten dessert eller godbit till kaffet på maten.

Jag använder oftast bara naturlig sötning med lite honung eller frukt i mina desserter, kakor och godis, men du kan förstås använda vilken typ av sötning du vill.

Citrontryfflar

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Godis LCHF/Paleo

Godis LCHF/Paleo

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde/kokosgrädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra att använda kokosgrädde.

God och Glad Påsk


Påsktips del 2 – Lax

Laxpaket med fetaost

Lyxiga laxrätter

Idag innehåller mina tips till påsken goda mat 3 sätt att tillaga lax.

Traditionellt gravad lax innehåller ju en hel del socker. Här har jag istället använt sötma från rivet äpple som harmonierar fint med den salta smaken.

Hållbarheten blir inte lika bra som en med socker, så ät upp den inom några dagar eller frys in skivor och ta fram eftersom.

Gör alltid gravlax på fisk som först varit fryst minst tre dagar.

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxmousse

150 g gravad lax

1 dl crème fraiche

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet. Tillsätt crème fraiche, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mera kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg mousse-äggen på gurkskivor. En liten klick sikrom eller löjrom är gott till. Garnera med dill.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax, min kom från Börtnan

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Grönsallad

Tärnad röd paprika

Cocktailtomat

Färska örter, jag tog citronmeliss, timjan och gräslök

Kallpressad olivolja

Vit balsamvinäger

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja. Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter.

Paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till. Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också.

 


Påsktips del 1 – Sill

Inlagd sill

Heminlagd sill till påsk

Jag befinner mig på resande fot hela veckan före påsk så jag kommer inte att laga så mycket mat.

Det blir mamma som får lägga in sill och fixa lite gott tills jag kommer hem på långfredag.

Jag lägger därför ut några av mina favoriter från förr, så du får lite tips på hemlagade läckerheter inför ditt påskbord.

Idag får du mina godaste silltips, först ut en inlagd sill med betydligt mindre socker än den du köper i butikerna.

Jag har med åren minskat på sockerhalten i min sill eftersom jag mer och mer vant mig av vid den söta smaken.

Men jag väljer ändå att söta den lite grann för att efterlikna smaken av vår traditionella, svenska inläggningssill.

Det är en smak jag inte vill vara utan tre gånger per år, till påsk, midsommar och jul.

De sillsorter på burk man hittar i kyldisken i mataffärerna innehåller oftast ända upp till 24% kolhydrater.

Det mesta av sockret finns i lagen, tyvärr räknas den med i näringsberäkningen på burkarna men själva sillbitarna innehåller ingen hög halt av socker.

Vill du istället prova att lägga in sill helt utan socker så finns ett bra recept på en polsk sockerfri sill här inne på Matmedmera.

Många tror att det behövs mycket socker i inläggningen för att sillen ska hålla sig, men den håller sig alltså bra även utan bara halten av salt och ättikssprit är hög.

Vill du ha fler tips på olika rätter till påskbuffén så titta in under veckan som kommer, har förberett några inlägg som dyker upp under tiden jag är ute och reser.

Här hittar du dessutom en samling av mina 85 rätter till påskens middagar, en hel kokbok alldeles gratis.

SOS – Inlagd sill med ost och smör

Inlagd sill på mitt sätt

4 urvattnade saltsillfiléer

1 rödlök

1 morot

3 dl vatten

1½ dl ättikssprit 12%

1 dl socker, honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva moroten och löken.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med pepparkorn och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det behövs mer ättika eller sötning.

Citronsill

Citronsill

Citronsill

½ sats inlagd sill

1 ekologisk citron

½ dl strimlad gräslök eller purjolök

Ta upp sillen ur lagen. Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare. Skala av bara det yttersta gula skalet och skär strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal. Rör ner löken.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig citronsmaken. Smaka av om du vill ha mer syra eller sötma.

Rödvinssill

½ sats inlagd sill

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger. Krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar. Låt stå kallt till nästa dag för mest smak.

Smaka av om du vill ha mer kryddning.

Gott till sillen är mitt valnötsbröd, du kommer till receptet om du klickar på bilden nedan.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Om du funderar vad du ska lägga i de jättelika påskägg som säljs i butikerna nu, så rymmer de säkert en hel kokbok ;)

En fin present att ta med när du blir bortbjuden i påsk, som ger betydligt längre glädje än om du fyller det med godis.

Här hittar du min Grillmat LCHF på reapris några dagar till, på Adlibris kostar den nu bara 45 kronor och på Bokus 49 kronor.

På bilden som Mikael Eriksson tagit ser du de läcka hjortrontryfflar jag gjorde till boken.

Det är tack vare att du kära läsare och många fler köpt mina kokböcker som jag har råd och möjlighet att göra alla spännande resor den här våren.

Just nu är jag i Stockholm på väg på LCHF-kryssningen till Åbo i helgen.

I slutet på maj reser jag för första gången till USA för att delta i Low-Carb Cruise i Karibien.

Det ska bli så spännande att lyssna på alla föreläsningar och träffa så många människor som delar mitt stora intresse för naturligt god mat som dessutom gör oss så mycket friskare.

Ischokladtryffel med hjortron  Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson


Matkärlek och lyxig snabbmat

Älgchorizo från Jämtland

Jämtländsk junkfood

Idag får du ett snabbrecept på en lättlagad och god korvrätt på en smakrik älgchorizo som jag köpte på Glada Lådan i Turistbyrån här i Östersund.

Tar till riktig snabbmat nu de här dagarna jag är hemma, för jag är bara hemma på en snabbvisit.

Åker tillbaks till Stockholm till helgen, för då är det dags för årets största händelse inom lågkolhydrat-Sverige.

Det är på lördag dags för den åttonde LCHF-kryssningen, ett evenemang som växer sig större och starkare för varje år.

I år är det rekordmånga deltagare, närmare 600 deltagare är anmälda.

Här en bild lånad från Tommy Tappar där du kan läsa om fjolårets kryssning.

På bilden sitter jag själv på första parkett med Ann Fernholm, Mats Lindgren och Annika Dahlqvist.

LCHF-kryssning 2014  Bild Tommy Runesson

LCHF-kryssning 2014
Bild Tommy Runesson

Ann Fernholm och Mats Lindgren med och förläser även i år. Nytillkomna föreläsare den här gången är bland andra Bitten Jonsson, Lars-Erik Litsfeldt och Gunilla Eldh.

Alla med stor erfarenhet av LCHF och hur man kan äta sig frisk, bli fri från sockerberoende och diabetes med så enkla medel som att äta bra mat.

Här kan du läsa mer om kryssningen och vilka övriga föreläsare som deltar.

Det ska bli riktigt intressant att lyssna på dem och förstås att träffa så många med samma intresse som jag, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Igår bokade jag även in mig på LCHF-campingen i Säffle till sommaren, den hålls 25-27 juni på Duse Udde.

Det är också ett stort återkommande LCHF-event, det blir första gången jag är med där.

Här kan du läsa mer och boka in dig om du också vill komma.

Huså Bröd

I år får jag sällskap på LCHF-kryssningen av Ylva Forsberg, ägare och grundare av Huså Bröd.

Bageriet sponsrar med Spröda frökex till goodiebagen, precis som förra året.

Kom gärna fram och prata med oss om vad du tycker om kexen och min mat, alltid roligt att få feedback i verkliga livet.

Lindha Vikström från bloggen Halva Lindha, som även hon bor här i Jämtland, kommer att vara med på både kryssningen och campingen.

Vi har inte hunnit träffas sen vi hade vår LCHF-dag på Ica Matmästarn i höstas så det ser jag fram emot.

Matkärlek

Såg att redaktionen för nya tidningen Matkärlek också ska vara med på kryssningen, det här blir verkligen ett bra läge att träffa alla möjliga intressanta LCHF-personligheter :)

Jag fick hem första numret av tidningen igår och från och med idag finns den ute i butikerna.

Tidningen innehåller mycket intressanta artiklar, många bra recept och den är verkligen snygg i utformningen.

Jag bidrar själv med flera recept och så har jag blivit intervjuad om mina kokböckers väg till USA.

Om Birgitta Höglund i Matkärlek

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Min böcker på engelska kan du förboka redan nu på Amazon.com, Low Carb High Fat Barbecue släpps i början på juni och de andra två i augusti.

Grillmat LCHF är nu den enda bok som finns kvar att köpa på svenska, du hittar den för 45 kr via länken.

Grillmat LCHF

Grillmat LCHF

Skulle skriva ett snabbt inlägg, men det händer så mycket på LCHF-fronten nu så det blev lite långt ändå.

LCHF är verkligen hetare än nånsin. I dagarna kommer även nya numret av LCHF-magasinet.

Dr Nisse Simonson, Lindha Vikström​, jag, med flera här i Östersund är med i senaste numret som kommer närmaste dagarna i brevlådan och på Pressbyrån.

LCHF-magasinet

Är du inte prenumerant på den tidningen än så kan du bli det här.

Nu följer till sist receptet på min typ av jämtländsk snabbmat ;)

Snabbmat DeLuxe

Snabbmat DeLuxe 1 port

200 g korv av bra kvalitet, jag hade älgchorizo

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg. Krydda med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter från förra sommarens balkongodling.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Anne Aobadia som ligger bakom tidningen Matkärlek kom ifjol ut med en bejublad kokbok med samma namn.

Här hittar du en liten recension av boken och hennes recept på ajvar och här hittar du min majonnäs.

Nedan följer några bilder från gårdagens skogspromenad, var ute i solen och gick en och en halv timme innan jag njöt av min lättlagade korvmiddag.

Rådjur

Rådjur

Jämtländsk skogsäng i mars


Vinnare i kokbokstävlingen

Birgitta Höglunds kokböcker

Kokboksvinnare är:

Nu har jag utsett två vinnare i min kokbokstävling. Hoppas ni får mycket glädje av mina böcker :)

Tyvärr är Långkok för LCHF och Paleo slut hos förlaget, men jag hoppas att jag själv kan ge ut den igen så småningom.

Grillmat LCHF finns fortfarande att köpa här på Adlibris och här på Bokus. Passa på nu när den är så billig, den kan också snart vara slut.

Tack till alla som var med och tävlade och delade länken till mina kokböcker på Facebook.

Långkok för LCHF och Paleo går till: Åsa Österlund

Åsas motivering:
Min 23-årige son har med hjälp av LCHF på bara ett drygt halvår fått en livskvalité han aldrig tidigare haft. En livslång överväldigad trötthet och en allt allvarligare depression har nu gett med sig och han vill och orkar för första gången i sitt liv göra saker. Och från att mat mest har varit något ångestladdat har han nu blivit väldigt intresserad av mat och matlagning. Jag hade lovat honom att han ska få din bok – Långkok, men dessvärre har den ju nu sålt slut och går inte att få tag på längre. Därför vill jag gärna vinna boken till honom.

Grillmat LCHF går till: Cecilia Olander

Ceceilias motivering:

I somras när en tromb tog paviljongen och gubben slog sönder tummen och jag lyfte sönder axeln under bygget av vår nya veranda i stugan i Nyhem utanför Bräcke i vårt vackra Jämtland, eller hur Birgitta Höglund då var vår stora fina char smoke grill en tröst :) skulle därför bli väldigt glad att vinna din LCHF Grill kokbok.

Grillmat LCHF 45 kr på Adlibris

Grillmat LCHF 45 kr på Adlibris


Hemgjord falukorv LCHF

Falukorv med ketchup

Falukorv för finsmakaren

Idag får du recept på en av de mest populära maträtter vi har här i Sverige, nämligen falukorv och ketchup.

Ja, för det är ju favoritmat för både stora och små, god och lättlagad vardagsmat.

Men i de billigare varianter som butikerna erbjuder, tyvärr inte så vidare nyttig och oftast inte heller så god.

Falukorv innehåller ofta väldigt lite kött och utfyllnad med potatismjöl och mindre attraktiva bitar från grisen.

Det finns förstås falukorv av bra kvalitet också, särskilt gjord på små, lokala charkuterifabriker som lägger mycket stolthet i sitt mathantverk.

Här i Jämtland har vi flera duktiga falukorvsfabrikanter, Trångsviken/Ramsele, Änge Chark och Hedmans Delikatesser är mina favoriter.

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

För fyra år sen fick jag förfrågan av Anna Hallén om jag kunde ta fram ett 30-tal recept till hennes kokbok LCHF för familjen.

Ett riktigt roligt uppdrag, där det blev en utmaning att skapa recept på rätter som barn gillar, men med betydligt bättre näringsinnehåll.

Jag har själv alltid älskat falukorv och ketchup, så här fick jag hitta på recept med smak så nära originalet som möjligt, men med betydligt mindre kolhydrater.

I min tappning blev korvskivorna avlånga, men du kan förstås stoppa och sjuda korvsmeten i fjälster om du vill innan den skivas och steks, så får du traditionellt runda skivor.

Här hittar du min hemgjorda ketchup/chilisås, dra ner lite på chilin om du vill ha en mildare variant till barnen.

LCHF för familjen hittar du här på Bokus och här på Adlibris. Den finns också att köpa på Akademibokhandeln för 99 kr såg jag idag.

Boken har tyvärr ingen bild med på min falukorv så du får mina egna från receptskapandet.

Missa inte tävlingen som pågår nu och fram till kl 18 på söndag kväll den 1 mars.

Där kan du vinna någon av mina kokböcker, Grillmat LCHF eller Långkok för LCHF och Paleo.

LCHF för familjen av Anna Hallén

Fyrkantig falukorv

Hemgjord falukorv 3-4 port

250 g köttfärs, fläsk, blandfärs eller vilt

100 g varmrökt sidfläsk

1 ägg

25 g smör

2 dl iskallt vatten

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1 krm mald vitpeppar

½ krm mald muskot

½ krm mald kryddnejlika

Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar. Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna. Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo