Pannbiff de Luxe
Som lördagsmiddag bjuder jag på en lite lyxigare pannbiff lindad med bacon.
En pannbiffsmet åt Wallenbergarhållet får du genom att blanda färsen med grädde och äggula .
Istället för vitt bröd eller ströbröd så blandar jag i psylliumfrön eller chiafrön och låter dem svälla.
En majonnässås och en syrlig sallad med färsk koriander blir ett gott tillbehör till biffarna.
Smaken på färsk koriander är ju väldigt speciell, lite parfymerad, har du svårt för den så kan du ta hackad persilja istället.
Tillsammans med gurka, tomat, citron, kallpressad olivolja och lite flingsalt blir det en väldigt god sallad till de smakrika biffarna.
Baconlindade pannbiffar 2-3 port
400 g blandfärs
6 skivor bacon
½ dl grädde/kokosgrädde
1 äggula
2 msk psylliumfrön eller chiafrön
1 msk sesamfrön
1 msk grovkornig senap
½ tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar
2 msk smör till stekning
Blanda allt till smeten, rör sen i färsen försiktigt, låt stå i kyl och svälla i några timmar.
Forma färsen till 6 runda biffar, linda en baconskiva runt varje, fäst änden med en tandpetare.
Bryn biffarna ordentligt på båda sidor, salta och peppra.
Låt eftersteka på medelvärme i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka biffar du gjort, vänd ett par gånger.
Ta bort tandpetarna och servera med salladen och paprikamajonnäsen som du kan förbereda innan du gör pannbiffsmeten.
Rostade rotfrukter, brysselkål eller broccoli är också gott till.
Paprikamajonnäs
1 dl av min hemgjorda majonnäs
½ röd paprika
1 tsk paprikapulver
½ tsk balsamvinäger
Lite flingsalt
Finhacka paprikan och blanda med övriga ingredienser.
Låt stå i kylen för att mogna i smaken en stund, smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.
Kokbokstips
Fler av mina recept på både vardagsmat och festrätter med få kolhydrater hittar du i ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker” och i E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”
Jag skrev Stora diabetesboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut många populära böcker i ämnet.
Husmanskostboken är skriven med Dr Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen.
Den kokbokens förord är skrivet av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm, där hon beskriver fettets stora betydelse i vår mat.