Mina goda julköttbullar
Köttbullar är både enkelt och rätt kul att göra själv. Jag gör det inte så himla ofta men till jul då minsann ska det rullas köttbullar för fulla muggar. Så i söndags fixade jag ett lass köttbullar med lite julsmaker :) Jag brukar tillaga köttbullarna i en långpanna i ugn, och sedan steka dem i […]
Långkok – perfekt söndagsmiddag!
God morgon! Söndag igen och vad passar då inte bättre än god och lättlagad middag? Om ni inte redan har bestämt vad ni ska äta ikväll så får ni tips och recept här. En härlig gryta med långkokt högrev passar bra tycker jag, särskilt en höstig söndag. RECEPT (ca 6 portioner) Köttet ca 1,3 kilo […]
Indiskt vitkålsfräs – curry och spiskummin

DSC_0051Ett helt fantastiskt gott tillbehör till det mesta!
Vitkål fräst med mycket smör och curry och spiskummin, alla ni som tycker om indisk mat ni kommer älska detta!

Ingredienser för 3-4 portioner:
1/2 stort vitkålshuvud
50 smör eller mer
1-2 tsk curry beroende på hettan
0,5 tsk mald spiskmummin
salt och vitpeppar efter smak

Gör så här:
Grovriv vitkålen eller strimla den tunnt.
Fräs vitkålen (ej få färg) i en rejäl klick smör i en järngryta. salta och peppra efter smak. Strö över spiskummin och curryn.
Blanda väl runt och ta i eventuellt mer smör. Låt kålen mjukna under lock ca 5-10 minuter, beroende på om du vill ha tugg eller mer mjuk vitkål.
Serveras till det mesta men här goda gräsbetesbiffar.

 

Lammfärsbiffar med mos

Goda lammfärsbiffar som serveras på ett fat med en mos gjord på ärtor och mynta.

Gör så här
1. Börja med att blanda färsen med lök, vitlök, spiskummin, salt och peppar.
2. Forma sedan ca 8 biffar och stek dem tills de blir gyllenbruna i en stekpanna.
3. Fräs sedan ärtorna i smör och mixa dem i en matbredare med mynta och saften från en citron. Salta även.
4. Servera biffarna och moset, gärna med en fräsh sallad till!

LCHF recept för Grillad entrecote med zucchini- och avokadsallad


Grillad entrecote är alltid gott! Zucchinisalladen har en god blandning av krispighet från zucchinin och krämigheten från avokado.

LCHF Grillad entrecote med zucchini- och avokadsallad
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
En kruka persilja
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
saften av 1 citron
600 g entrecote i skivor
1 stor zucchini eller två mindre
2 avokador
1 citron
salt
peppar

Gör så här

  1. Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
  2. Repa bladen av persiljan, riv eller pressa vitlöken, kärna ur och hacka chilifrukten och lägg det i en mixer.
  3. Tillsätt spiskummin, paprikapulver, saften av en citron och salt och mixa till en röra.
  4. Klappa in blandningen på köttbitarna och låt det marinera i minst en halvtimme, gärna längre, i rumstemperatur.
  5. Skär zucchinin i tärningar och lägg i en skål. Mixa avokadorna med saften av en citron och smaka av med salt och peppar. Blanda med zucchinin.
  6. Grilla köttet i några minuter på varje sida eller använd en grillpanna på spisen.
  7. Servera med sallad och citron.
LCHF recept för Grillade kryddiga spett med paprikasås

Oxfilé ger ett perfekt resultat, men välj gärna även andra bitar att grilla som omväxling. Kryddningen passar både till nöt- och fläskkött.

LCHF Grillade kryddiga spett med paprikasås
Portioner: 4 st
Tid: 1 timme + 30 min + 20-30 min för tillagning

Ingredienser

Grillspett:
600 g oxfilé
1 vitlöksklyfta
1/2 msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk starkt paprikapulver
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl rapsolja

Paprikasås:
250 g rostad paprika på burk
1 dl crème fraiche
1 msk vit balsamsvinäger
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Sallad:
gröna salladsblad
olivolja och vinäger
salt och peppar

Övrigt:
Grillpinnar

Gör så här

  1. Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
  2. Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar.
  3. Riv vitlöken och blanda med chilipulver och spiskummin i en skål. Lägg ner köttet och rör om ordentligt i kryddblandningen.
  4. Låt det vila en timme och tillsätt sedan paprikapulver, vinäger, olja och låt dra ytterligare minst 30 minuter, gärna längre!
  5. Tillsätt sedan salt, trä upp köttbitarna på blötlagda grillpinnar och grilla i grillpanna eller på utegrillen.
  6. Pensla med eventuell överbliven marinad. Peppra lite extra på spetten när de är färdiggrillade.
  7. Gör i ordning paprikasåsen medan köttet marineras. Mixa rostad paprika med balsamvinäger till en jämn smet. Blanda crème fraiche för hand. Riv eller pressa vitlöken och blanda i.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera grillspetten med såsen och en sallad med gröna blad, olja, vinäger och lite salt och peppar!