Bråda dagar
Tänk så mycket roligt som händer i mitt liv just nu.
Kokboksarbete pågår, om nån trodde att man svänger ihop en receptbok på nolltid, ja då tror den fel.
Jag hade min fantastiska fotograf Micke här och tog bilder till min och Lars-Erik Litsfeldts kokbok häromveckan, de blev som vanligt något alldeles extra.
Micke har verkligen blick för att få fram själen i min mat, jag är så glad att vi nu jobbar ihop med min fjärde kokbok.
Glad är jag också över att nästa vecka få besök av min kära vän och kompanjon Therese Renåker.
Hon kommer upp hit till Östersund för att ha vernissage, hålla en kurs och en föreläsning.
Vi börjar på måndag den 28 med kombinerad releasefest/vernissage, då jag signerar min nygamla kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Therese är inte bara föreläsare med stort expertområde, hon är även en duktig konstnär, till denna vernissage har hon med sig tavlor i vaxtekniken enkaustik.
Bor du i Jämtland eller i närheten så är du varmt välkommen till Ecocaféet på Storgatan 26 kl 18 på måndag.
På torsdag den 31 blir det föreläsning om hur vi kan hantera vår stress, även den på Ecocaféet. Läs mer och boka här.
Den 7 september åker vi med samma föreläsning till Malmö, där träffar du oss på In the Pink, den föreläsningen kan du boka här.
På alla de här eventen sponsrar Huså Bröd med frökex bakade efter mina recept.
Många av min läsare har hört av sig och undrat var man kan köpa frökexen, då de ännu inte hunnit spridas över precis hela landet.
Här hittar du länkar till respektive kex på nätbutiken Smakrummet.
Spröda frökex original (anis,fänkål och kummin)
Spröda frökex med nässlor, libbsticka och vitlök
Spröda frökex med kardemumma, kakaonibs och vanilj
Saknar du dem i en delikatessbutik på din ort, så be dem gärna ta hem Huså Bröds produkter.
Jag hittade dem till och med på min Coop Nära i Torvalla utanför Östersund igår, så även de stora kedjorna har dem i sitt lager.
Hoppas vi ses, på bokvernissagen eller på föreläsningskvällarna.
Proteintillskott på naturlig väg
Jag har aldrig varit speciellt intresserad av kosttillskott, vare sig det gäller proteiner, vitaminer eller mineraler.
Köper bara två kosttillskott från hälsokostbutiken, magnesium för mitt nervskadade ben och Omega-3 för dess antiinflammatoriska effekt.
Jag tycker bättre om att få i mig det jag behöver den naturliga vägen, alltså genom mat.
Det är inte så ofta jag dricker min mat, men nu de här senaste dagarna har jag testat en god och näringsrik smoothie när jag haft fullt upp med kokboksjobb.
Den här drinken mättar mycket bra eftersom det är både kycklingbuljong, avocado och kokosolja i den.
Ännu bättre blir det med sällskap av ett par frökex med rejält med smör.
Visste du att mina frökex från Huså Bröd är väldigt proteinrika på naturlig väg?
De med nässlor, vitlök och libbsticka som du ser på bilden innehåller 18,5 g protein och bara 2,39 g kolhydrater
Så de är inte bara ett gott tilltugg, de funkar också bra som återhämtning efter träningen.
Kokar du din egen kycklingbuljong till smoothien så får du även där ett mycket bra tillskott av protein, tillsammans med det viktiga kollagenet.
Efter receptet får du se lite bilder på hur det kan se ut när man gör en kokbok, bilderna är från fotograferingen kring alla mina tre böcker.
Den första såldes slut för flera år sen; LCHF för seniorer, den finns nu i nytryckt och omarbetad upplaga, med tillägg av recept från likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.
Alla recept är som alltid i mitt kök helt glutenfria och här är så gott som alla anpassade även till mejerifritt à la Paleo.
Du hittar boken som heter ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” på Lumio förlag, här finns den hos Bokus och här på Adlibris.
Bilderna på smoothien och nässelkexen har jag tagit på Ecocaféet i Östersund.
Grön smoothie 2 glas
2 dl varm kycklingbuljong
1 påse bladspenat à 65 g
1 välmogen avocado
Saft av 1 citron
2 msk riven ingefära
1 msk kokosolja
Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills smoothien blivit slät.
Häll upp i glas och garnera med kokosflagor.
Ät gärna smoothien med sked, då mättar den längre.
Vill du ha ännu mer energi i den så kan du mixa ner 1 dl kokta mungbönor och späda med lite mer buljong eller vatten till lagom konsistens.
Här kan du läsa vad som hände med mina klimakterierelaterade värmeböljor (vallningar) när jag började lägga till lite bönor i min mat i våras.