Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet

Två sorters sill

Vill du ha lite inspiration till julbordets sillar så hittar du här två av mina egna favoriter.

Jag använder mitt bästa recept på inlagd sill som bas för att sen smaksätta sillbitarna på olika sätt, det ger den bästa julsillen tycker jag.

De två sillfiléer som jag har i recepten motsvaras av 120 grams burkar med inlagd sill köpt i butik om du hellre använder den än lägger in egen.

Vill du lägga in julsill helt utan socker så hittar du här recept på det hos Paleoskafferiet.

Vitlökssill med örter

2 inlagda sillfiléer

1 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

½ dl av min enkla majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

En nypa peppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från sillen.

Rödvinssill med kummin

2 inlagda sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger/äppelcidervinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Julklappstips i sista minuten

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna nedan som går till dem alla på Bokus och Adlibris.

De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Nu hinner de inte komma hem i brevlådan innan julafton men ett tips är att skriva ut bild på den kokbok du vill ge och slå in som ett presentkort.

Väljer du en E-bok så kan du ladda hem den direkt till mottagarens dator eller platta, ett lätt och smidigt sätt att handla julklappar.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Stora diabeteskokboken på Adlibris

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)

Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)

Senapssill och citronsill till julbordet

Sillfavoriter

Senapssill är ett givet inslag på julbordet hos många, idag bjuder jag på den goda sillen i min tappning.

Det finns många varianter, men den enklaste och godaste enligt min smak är en vanlig hovmästarsås utan dill, blandad med inlagd sill.

Många gör felet att inte lägga in sillen i en ättikslag först, innan de blandar den med någon sås som smaksättning.

Resultatet blir inte gott, mest bara rå saltsillsmak.

Så börja alltså med att lägga in den urvattnade saltsillen, här hittar du mitt bästa recept på inlagd sill.

Vill du göra det riktigt enkelt till jul så kan du köpa en burk färdiginlagd sill.

Plocka upp bitarna ur lagen utan att lök och kryddor kommer med, skölj sillen och låt den rinna av, blanda sen med såsen.

Recept nummer två idag är en annan av mina absoluta favoriter, citronsill.

Den gjorde jag mycket till julborden när jag jobbade som restaurangkock.

Senapssill

En sats inlagd sill

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

1 msk valfri sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl neutral rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce eller tamarisoja

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna någon dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna några dagar innan jul för mindre stress i juldagarna.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Här kommer ett bonustips, en fin julsill på Paleoskafferiet inlagd helt utan socker.

Julsill
Sockerfri julsill på Paleoskafferiet
Foto Jenny och Magnus Andersson

Julklappstips

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.

De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Stora diabeteskokboken (Inbunden på Adlibris)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)

Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)

Krämig laxmousse till julbordet

Snabbfixad julmousse

Idag får du recept på en riktigt krämig och smakrik laxmousse, som passar både som en lyxig liten förrätt eller som en del av julbordet.

Vill du grava laxen själv så hittar du här min äppelgravade lax och här en gravad med apelsin och rosépeppar.

Du kan göra moussen klar ett par dagar innan jul, rör då ner lite mer majonnäs innan serveringen om den blivit för fast.

Laxmousse
150 g gravad eller rökt lax

1 dl av min hemgjorda majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

För dig som fortfarande inte hunnit komma på vad du ska ge bort i julklapp, så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.

Ett tips är att skriva ut en bild på någon eller några av böckerna och ge bort i ett presentkort.

Då får mottagaren bestämma själv om hon eller han vill ha en inbunden kokbok eller nedladdningsbar E-bok.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok, skriven med Annika Dahlqvist)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker

Juligt frukosttips

Tomtens tips idag är en riktigt god och mättande äggröra kombinerad med goda smaker från äpple, mandel och kanel.

Frukosten ger rejält med energi, bra att ladda med extra ork nu så här veckorna innan jul.

Den fina Tomten på bilden med äggröran har bott hos mig i 60 år.

Jag fick den när jag var liten och den har sen jag blev vuxen alltid haft hedersplatsen i mitt kök i juletid.

Snabb julfrukost 2 port

4-5 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

25 g skållade mandlar

1 juläpple

50 g smör

Salt efter behag

Vispa ihop ägg och grädde med lite salt. Skär äpplet i små tärningar.

Bryn smöret och fräs äppeltärningar, mandel och kanel en liten stund.

Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.

Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till.

Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare röra.

Smaka av om äggröran är lagom salt.

Pudra över ordentligt med kanel och njut av en riktigt mättande julfrukost, en kopp te till värmer gott i vinterkylan.

Julklappstips

Än hinner du beställa julklappsböcker, antingen på nätet eller hos din lokala bokhandlare.

Här nere kommer länkar till mina populära kokböcker på Bokus, bara de två översta finns kvar som inbundna.

De nedre är helt slutsålda från förlaget men de kan laddas ned till dator eller platta som PDF.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Erikson
Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt

En kall och en varm

Rödkål är ett måste på julen för många, så idag bjuder Tomten och jag på två lättlagade recept.

Först ut är en julig sallad med äpple, mandel och purjo, riktigt fräsch till skinka, köttbullar och prinskorv.

Det andra kåltipset är en mycket god, snabb och enkel variant av varm rödkål som jag ofta lagar både till jul och övriga tider på året.

Rödkålssallad ca 4-6 port

5 dl finstrimlad rödkål

2 juläpplen

1 dl strimlad purjolök

1 dl skållad mandel

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk senap

1 msk balsamvinäger

Salt och peppar

Lägg den strimlade kålen i en bunke. Krama den en stund med handen, så blir den saftigare.

Strimla äpplena fint och skär den skalade mandeln i smala bitar.

Rör ihop dressingen och häll den över rödkålen. Vänd försiktigt ner äpple, purjo och mandel, smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Ställ kallt ett par timmar så utvecklas smakerna mer.

Salladen håller sig fräsch flera dagar så du kan förbereda den i god tid till julbordet.

Syrlig rödkål 2-4 port

5 dl strimlad rödkål

2-3 schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt den strimlade kålen och fräs i ca 5 minuter, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och kålen bli så mjuk som du vill ha den.

Servera rödkålen till en korv av hög kvalitet eller till julmaten, den är god till såväl kött, fisk som gröna rätter.

Rödkålsslaw med lingon

Här ovan ser du en annan av mina favoriter, en rödkålsslaw från E-kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den blev min första vegetariska kokbok och även den första som jag fick äran att fotografera själv.

Kanske E-boken kan bli en fin julgåva till matintresserade vegetarianer eller till alla andra som älskar de gröna tillbehören?

Här följer länkar till mina övriga kokböcker, det finns något för alla smaker.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok, skriven med Annika Dahlqvist)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Falukorv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Mitt bästa recept på inlagd sill

Min julsill

Det här sillreceptet använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3.

Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar.

Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till samma mängd.

Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd.

Mindre sötning med socker/honung påverkar inte hållbarheten på inläggningen.

Salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid.

Däremot vet jag inte om sukrin, stevia eller björksocker kan ha någon annan kemisk påverkan på inläggningen, så där rekommenderar jag att du äter upp sillen inom ca en vecka.

Här på bloggen ”Mat med mera” hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning.

I våra östra grannländer används inte socker överhuvudtaget till inläggningar av den här typen.

Sillindustrins inläggningar är ofta väldigt söta, så var det inte i de svenska, traditionella recepten förr.

Ett stort fel i många olika sillrecept är att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först innan den blandas med olika smaksatta såser.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Nu framemot jul kommer jag att dela med mig av några smaksatta sillar, där använder du den här sillen som bas.

Det här receptet kan du dubbla eller tredubbla om du vill ha riktigt mycket sill till jul.

Inlagd sill

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Tycker du den fortfarande är för salt så byt vattnet och låt stå i kylen några timmar till.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Juliga boktips

Vill du ha fler tips på goda rätter till julhelgerna eller att ge bort som ätbara julgåvor så hittar du mängder med passande recept i mina kokböcker här nedanför.

Böckerna blir förstås också fina och uppskattade julklappar, antingen som inbundna eller som E-bok att ladda ner till mottagarens platta eller dator.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Gubbröra från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Julpaté och cumberlandsås med lingon

Hemgjord paté

Idag bjuder jag på en smakrik paté, när jag jobbade som restaurangkock gjorde vi alltid olika sorters patéer till julbordet.

Det är lite pyssel med blir väldigt gott, den passar riktigt bra att förbereda nu i god tid innan julen.

Jag serverar patén med cornichons, lingoncumberland som du hittar längre ner i inlägget och inlagd svamp, ett recept på det hittar du här.

Julpaté med lingoncumberland

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör

2 ägg

2 dl grädde

½ dl konjak

1½ msk psylliumhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk nymald vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar.

Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret.

Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite i löken, ta från värmen och låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén.

Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, husk och lök, vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter.

Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Du kan frysa in patéerna ogräddade för att ta fram och grädda innan jul, tina dem då i kylen över natten.

Lingoncumberland

4 dl lingon

1 ekologisk apelsin

2-3 msk valfri sötning

1 tsk Colemans senapspulver

½ tsk mald ingefära

½ tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger

1 knivsudd cayenne

Några droppar Worcestershiresauce

Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.

Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.

Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.

Fyll upp på burk och förvara i kyl, såsen håller i minst en månad.

Tomtens jultips

Du hittar fler av mina recept som passar till julen i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.

Någon av dem kanske kan bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Inbunden (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips Inbunden

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Kycklingleverpaté med havtornsgelé fån Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Gravad lax med apelsin, dill och rosépeppar

Smakrik gravlax

Idag får du tips på hur du kan grava lax utan socker till julbordet, här använder jag sötman och syran i en apelsin för att ge riktigt god smak.

Du kan grava laxen redan nu och stoppa i frysen, så blir det mindre matstress dagarna innan jul.

Det här är ett av de recept jag skapade för några år sen till en julspecial med få kolhydrater inne hos Diet Doctor, världens största lågkolhydratsida.

Den vackra bilden på gravlaxen häruppe är tagen av Naomi Sherman.

Här kan du även ta del av mina tankar kring julfirande på lågkolhydratvis inne hos Diet Doctor.

Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

500 g av mittbiten på laxfilén, gärna viltfångad

1 ekologisk apelsin

3 msk salt

1 msk grovkrossad rosépeppar

2 dl grovhackad dill

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.

Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.

Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.

Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.

Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.

Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

½ dl osötad senap

2 tsk äppelcidervinäger

3 dl majonnäs

½ dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm peppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.

Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.

Tomtens julklappstips

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.

De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Alla recept i mina kokböcker är glutenfria, utan vitt socker och anpassade så långt det går även till dem som inte äter mejeriprodukter.

Något som de alla däremot innehåller är mängder av njutbara smaker.

Du ser några bilder från böckerna här nedan som kan passa fint som en liten förrätt eller att servera som tillbehör på julbordet.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt)

Stora diabeteskokboken på Adlibris

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)

Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost (E-bok)
Foto Mikael Eriksson
Mandelgröt med smöröga och kanel från Stora diabeteskokboken (Inbunden)
Foto Mikael Eriksson
Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)
Foto Mikael Eriksson
Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Foto Birgitta Höglund
Julköttbullar på mitt sätt

Foto Veronica Kindblad

Medelhavsbullar

I år är det kanske dags att prova en lite annorlunda köttbulle till julbordet?

De här köttbullarna har en annan smaksättning än våra traditionella, här har jag istället hämtat inspiration från Medelhavsköken och drygat ut färsen med kikärtor.

Att blanda färs med baljväxter har blivit väldigt populärt senaste tiden.

Köttbullarna blir inte bara billigare, kikärtorna märks inte i smaken men de ger en väldigt fin konsistens till bullarna.

Jag har hört av många följare att de här köttbullarna är ett väldigt bra sätt att få in mer baljväxter i maten, även för de allra kräsnaste små och stora i familjen.

De fungerar fint att frysa in, antingen ostekta eller stekta, bara att värma till julbordet.

Köttbullar med kikärtor, rosépeppar och örter 4 port

500 g köttfärs, gärna av vilt, kyckling eller kalkon

2 dl kokta kikärtor

1 ägg

1 dl hackad färsk persilja

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk oregano

2 msk krossad rosépeppar

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

Mixa kikärterna fint och blanda med ägg, citron, vitlök, örter och kryddor i en bunke.

Smula ner färsen i bunken, blanda hastigt ihop alltsammans till en smidig köttbullssmet.

Stek en liten klick färs och smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten emellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Stek köttbullarna i omgångar i riktigt varm stekpanna i smör/kokosolja, inte för många i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått lite färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen.

Stektiden är cirka 6-8 minuter innan bullarna är klara.

Låt dem kallna och kyl, lösfrys dem sen så är det lätt att ta fram så många du vill ha när det är dags för middag.

Julbokstips

Det här receptet skapade jag till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev redan 2018 tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den inbundna kokboken är helt slutsåld från förlaget men den finns att ladda ned som E-bok för bara 99 kr i länken ovan.

För mer tips på både annorlunda och traditionella rätter till julbordet så hittar du många såna recept i Stora diabeteskokboken (Inbunden) och i Gammaldags husmanskost (E-bok).

Oxsvans Stifado kryddad med julsmaker från Gammaldags husmanskost

Foto Mikael Eriksson
Lättlagad julostkaka på keso med saffran
Saffransostkaka LCHF

Min juligaste ostkaka

Den här falska ostkakan gjord på keso brukar jag göra ofta i juletid.

Den är så lättfixad och god, passar lika fint till frukost som efter torsdagssoppan, till mellanmål eller kvällsfika.

Vill du variera smaksättningen så kan du tillsätta rivet apelsinskal och kardemumma/kanel eller finriven bittermandel istället för saffran.

Saffranspannkaka LCHF

Ostkaka med keso  2-4 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Fler av mina glutenfria recept med färre kolhydrater hittar du i kokböckerna nedan.

Kanske kan de hamna i några hårda paket i julklappssäcken?

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

mandelpepparkakor
Mandelpepparkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson