Foto Monica Höglund-Jonsson
Spännande tider
Nu var det ett tag sen jag skrev härinne, den senaste veckan har varit fylld av nya spännande saker och intryck.
Så att sätta mig ner och ägna de timmar det tar att skriva ett blogginlägg har helt enkelt fått prioriteras bort.
Tisdag till fredag förra veckan ägnade jag mig åt något helt nytt, nämligen att vara med på Sveriges största restaurangmässa, Gastro Nord.
En fantastisk upplevelse, jag är väldigt tacksam över att jag blev inbjuden att delta på mässan av Pelle Agorelius.
Pelle är en man med många järn i mat-elden både i Sverige och internationellt, bland annat genom sitt representantskap för kokbokstävlingen Gourmand Awards.
Legendariske kocken Leif Mannerström och Pelle Agorelius på Gastro Nords Producentscen
Jag berättar om Wonderbag
Jag representerade mitt förlag Bladh by Bladh och vi delade vår monter med Öländska bönchips och Wonderbag Sweden.
Många positiva mässbesökare hittade till montern och köpte Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och lät sig väl smaka.
Vår monter
Bönchipsen, Wonderbag och bönkokboken var väldigt populära, det märktes, så här mycket har jag nog aldrig pratat under 4 dagar i hela mitt liv.
Jag var till och med uppe på scenen och pratade samtidigt som jag serverade några bönrätter från boken, något jag knappast trott att jag skulle våga mig på.
Jag och förläggare Annika Bladh blev också intervjuade om vår bönbok tidigare den dagen av Pelle.
Förutom några fjärilar i magen strax innan så gick det väldigt bra, det var inte alls en så skrämmande upplevelse som jag tidigare inbillat mig, en känsla som dröjt sig kvar ända sen skoltidens svåra mobbing.
Men nu har jag alltså kommit över det gamla hjärnspöket, så nu blir det till att åka runt och berätta mer om min hälsoresa framöver.
Vill du att jag ska komma till din hemort så hör gärna av dig på birgitta.hoglund (@) jamtland.nu
Glödande grillkol Foto Mikael Eriksson
Jag har mycket roliga saker framför mig nu i maj, har just gjort klart justeringarna i manuset till nyutgåvan av min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Boken har ett nytt förord av Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak och jag har ändrat om recepten så att de allra flesta går att laga till helt mjölkfritt för den som vill.
Bönkokboken är just nu på gång att översättas till norska på Forlaget Lille Måne, det ska bli så roligt att få ge ut min första kokbok där.
Bedre med bønner – Kokeboken for hele familien
Det som väntar närmast är att på fredag den 4/5 kan du träffa mig på nya hälsobutiken Happy Food Store på Sveavägen 11.
Klockan 12-16 finns jag på plats, signerar bönkokboken och bjuder på en indisk kikärtsgryta från boken.
Vill du hålla koll på vad jag håller på med så får du gärna följa mig här på Facebook och här på Instagram, eftersom jag inte kommer att ha så mycket tid över till bloggandet just nu.
Green Food försåg mig med god sallad och bönor till lunch varje dag på mässan
Jag fick många nya, trevliga kontakter bland både besökare och en del producenter på Gastro Nord, som hade råvaror som passar in i min matfilosofi och som jag tyckte om.
Klicka på länkarna och bilderna så kommer du till deras hemsidor.
Här kan du läsa om företaget Nordisk Råvara, som arbetar med att ta fram våra traditionellt odlade baljväxter på nytt.
Det finns faktiskt en hel del sorter som under de senaste decennierna fallit i glömska, men nu börjat odlas igen.
Jag fick en påse av deras Delikatesslins som odlas i Skåne, till den bönbjudning jag hade när jag var uppe på scenen.
Gunnar Backman från Nordisk Råvara
Jag gjorde en linssalsa från kokboken, den blev väldigt god med den nötsmakande linsen, stor skillnad mot de importerade påsar vi är vana vid.
De finns än så länge att köpa hos restauranggrossisterna och i några butiker, bland annat Urban Deli i Stockholm, fler ställen hittar du här.
Eugen Stolin från Vegetariska Kockars Förening
Jag fick mycket bra tips och hjälp med att lägga upp maten jag bjöd på av Eugen Stolin från Vegetariska Kockars Förening.
Här kan du läsa mer om den tävling de arrangerar i höst i Grythyttan för att kora den som lagar bäst växtbaserad mat här i landet, anmäl dig gärna om du gillar att tävla i mat.
Några fler riktigt goda saker jag smakade var wasabi odlad på Island, Nordic Wasabi smakar som ett mellanting mellan pepparrot och wasabi.
Den passar mycket bra till en lite modernare variant av vår gamla klassiker kokt torsk med skirat smör.
Nordic Wasabi
Ingrid Münch från Allt Gott och Herbaria hade pepparprovning
Jag träffade också på en vän sen många år i blogg- och matsammanhang, Ingrid Münch som har riktigt fina ekologiska kryddor och torkade bär på Allt Gott.
Älvdalslax i mina hemtrakter i Dalarna har en både god och vacker rom från regnbågslax, här fint upplagd i Smakrikets monter.
Marit och Anders Beronius på Älvdalslax
Grönsöö Sparkling med Älvdalsrom
Jag smakade också en mycket god äppelmust blandad med mineralvatten, Grönsöö Sparkling.
Den finns än så länge bara hos grossisterna, men deras Grönsöömust finns på Systembolaget så man kan blanda till gott alkoholfritt bubbel själv.
En annan mycket god dryck är Lingon 100% som familjen Agorelius tillverkar på Saxhyttegubben.
Den finns också på Systembolaget och passar bra som alkoholfri snaps, de har också den lite mildare Blåbär 100%.
Båda passar mycket bra att blanda med mineralvatten eller mousserande vin för den som vill ha en fräsch drink.
Sist men inte minst, ett varmt tack till min närmaste mässgranne Gute Glass som försåg mig med den godaste glass man kan tänka sig när energiförråden höll på att ta slut av allt prat
Gute Glass på Gastro Nord
Och som avslutning en blommande körsbärskvist, de hade slagit ut ordentligt under veckan jag stod inomhus.
Nu ska jag ägna så mycket tid jag bara kan åt att vara ute i den vackra våren istället för att sitta inne och häcka på sociala medier, vi ses och hörs.