Ugnsstekt kyckling och Topp 10 2021

Det här kycklingreceptet har lockat väldigt många besökare hit till bloggen genom åren, inte så konstigt för det är väldigt lättlagat och gott.

Det är kul att se statistiken så här vid årsskiftet över de mest populära recepten, det syns tydligt att min lågkolhydratvariant av husmanskost går hem ute i stugorna.

Här ser du de recept som fick mest besök under 2021, med länkar till inläggen om du också vill testa.

Nr 7 Underbar kladdkaka

1. Så steker du en perfekt tournedos

2. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

3. 7 sorters glutenfria julkakor

4. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

5. Smörstekt harr på Jämtlandsvis

6. Räksoppa kokt på hemlagad räkfond

7. Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

8. Mat att ta med till semestern i stugan eller husvagnen

9. Lättbakat nötbröd

10. Kolbulle utan gluten

Örtkryddad kyckling i ugn 4 port

1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,3 kg

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver.

Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt. Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Koka gärna en god gräddsås på stekskyn till, du kan följa det här receptet på pepparsås och ta mindre av pepparn.

Fler tips och recept på min typ av mat hittar du i kokböckerna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Nyårsdagens bästa tips på smoothies och pizza

Gott Nytt År

Så var det då äntligen ett nytt år igen, ett helt nyskrivet kapitel i livet som vi kan fylla med de bästa av handlingar.

För mig och Lennart kommer även 2022 att handla om att så långt det är möjligt se till att vi håller oss så friska vi kan.

Lennart blir 79 och jag 61 i år, så det kommer förstås att bli en utmaning, men vi gör så gott vi kan.

Jag och Lennart i Alanya på Luciadagen 2021

Det är nu snart 13 år sen jag gick över till att äta mat med färre kolhydrater och helt utan gluten, på den vägen kommer även årets resa att fortsätta.

Du hittar berättelsen om min hälsoresa och de bästa tips på mat som jag använt mig av för att bli friskare i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”

En berättelse som jag vet berört många, den handlar om hur jag tagit mig tillbaka till ett friskare liv såväl fysiskt som mentalt, med hjälp av bra mat och träning.

Du hittar boken i länken ovan på Adlibris, den finns även att beställa hem i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.

Första receptet på pizzamuffins kommer från min senaste bok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Den blev glädjande nog utsedd till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris i november.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Tips:

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Smoothie

Näringsrik smoothie 1 stort glas

50 g gröna blad, jag hade spenat och persilja

1 avokado

2 msk macadamiaolja (kokosolja går också fint)

1 msk riven ingefära

1 msk äppelcidervinäger

1 msk ekologisk gurkmeja

1 tsk örtsalt

1 dl vatten + 1 dl kycklingbuljong

eller

2 dl vatten +

1 tsk vegetabiliskt buljongpulver och 2 blad gelatin

Mixa de gröna bladen med avokado, olja och kryddor.

Har du inte buljong så blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter och smält sen i lite av vattnet med buljongpulvret.

Mixa ner vatten och gelatin i smoothien. Häll upp i glas.

Smoothie

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja, avokadoolja eller kokosolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter min smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

Halloumipizza 2 port

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

Bred på ett lager tomatsås, pizzafyllning efter smak och riven gräddost.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasallad 2 port

3 dl strimlad, färsk vitkål

½ strimlad spetspaprika

3 msk olivolja

2 msk pumpakärnor

1 msk äppelcidervinäger

Flingsalt och peppar

Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.

Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.

Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.

Hoppas du får en riktigt fin start på det nya året med hjälp av mina tips.

Bilden nedan tog jag en härlig sommarmorgon vid Kallsjön häromåret, hoppas även kommande sommar blir lika vacker.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Chiapudding med saffran och kanel + 2 andra julfrukosttips

Juliga frukosttips

Idag får du några recept att njuta av under julhelgens många, långa sovmorgnar.

De går alla fint att förbereda dagen innan så är det bara att ställa fram på en brunchbuffé tillsammans med julens alla goda rester.

Vill du ha en god macka till, så hittar du här mitt vörtkryddade valnötsbröd.

Med det här inlägget önskar jag all mina läsare en riktigt God Jul!

Julens chiapudding ca 2-8 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

1 tsk gurkmejamix

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i flera mindre glas, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Julens nyttigaste bärgröt 2-4 port

1  dl blandade bär, t ex blåbär, hallon, björnbär, havtorn, körsbär, hjortron

½ liten banan

1 msk nöt- och kryddblandning (se recept nedan)

1 msk kokosolja

1 msk riven ingefära

1 msk pressad citron eller lime

½-1 dl värmd kokosmjölk eller grädde

Lite smulat flingsalt

Nöt- och kryddblandning som räcker till många grötportioner

2 dl grovkrossade valnötter

2 dl mandelmjöl

1 dl nässelpulver

1 dl kanel

½ dl mald kardemumma

½ dl gurkmejamix

Blanda allt till nötblandningen väl, förvara i en burk i kylen.

Blanda den varma kokosmjölken och kokosoljan så den smälter i en mixerbunke.

Bryt sönder bananen i bitar och lägg ner i vattnet.

Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt ihop till en gröt.

Smaka av med lite flingsalt, det gör gröten ännu godare.

Jag serverade min värmd med en smörklick i, det blir väldigt gott och mättande.

Vill du hellre servera den som en smoothie, så tillsätt bara lite mer kokosmjölk när du mixar.

Tomtens müsli ca 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk kanel

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel, salt och sötning om du vill, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Förvara müslin i rumstemperatur, då är den godast.

Jag serverade müslin med lite yoghurt och hallonsylt i små glas.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 091214-001.jpg

Kokbokstips

Chiapuddingen i inledningen är en julvariant av ett recept från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Fler naturligt goda bakverk och smårätter att njuta av hittar du i min senaste bok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Några av mina recept från Gröna, sköna tillbehör
Revbensspjäll och syrlig rödkål till julbordet
Ingefärsmarinerade revbensspjäll med stuvad rödkål

Julmat med sting

Idag bjuder jag på ett av de julrecept jag skapade till Diet Doctor häromåret, i länken kan du läsa mer om mina tankar kring julmaten.

Recepten lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman och har spridits runt hela världen.

Här hittar du min julpaté med picklade lingon och rödlök, grönkålspaj med valnötter och fetaost, gravad lax med apelsin och rosépeppar och pepparkaksmuffins med apelsinfrosting.

Ingefärsmarinerade, tjocka revbensspjäll ca 12-15 port på julbordet

1½ kg huggna, tjocka revbensspjäll i hel bit

Marinad:

Skal och saft av 1 ekologisk citron eller lime

½ dl glutenfri tamarisoja

½ dl riven ingefära

2 msk olivolja

1 tsk grovmald svartpeppar

Till ugnsstekning:

2 stora rödlökar

3 lagerblad

Marinaden

2 tsk salt till spjället

Tvätta citronen och torka den väl. Riv det yttersta skalet och pressa ur saften. Vispa ihop med övriga ingredienser till marinaden.

Lägg ner spjället i dubbla fryspåsar, häll över marinaden.

Knyt igen och massera in marinaden väl, lägg på ett fat och ställ in i kylen i ett dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden.

Sätt ugnen på 175˚. Skala och skär lökarna i tjocka klyftor och lägg dem tätt bredvid varann i en ugnsform.

Stick ner lagerbladen bland löken och häll över marinaden från påsen. Ta ut spjället och salta på var sida, lägg det med köttsidan ner på rödlöken.

Sätt in i mitten av ugnen och stek i ca 1½ – 2 timmar, beroende på tjockleken. Låt det stå inne tills köttet lossnar lätt från benen.

Vänd några gånger under tiden och ös då sky över köttet. Den sista halvtimmen med köttsidan vänd uppåt så spjället får fin färg.

Ta upp spjället och låt svalna på skärbrädan en stund under ugnsfolie, skär sen upp köttet i mindre bitar längs benen.

Sila av skyn som bildats i formen och använd till en gräddsås.

Serverar du revbensspjällen på julbordet så passar det fint med min syrliga rödkål till som du hittar här nedanför.

Rödkålsstuvningen på bilden ovan hittar du här, den passar bra om du serverar spjällen som varmrätt.

Syrlig rödkål 2 port

5 dl finstrimlad rödkål eller grönkål

2 schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt den finstrimlade kålen och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och servera grönsaksfräset till revbensspjället, det smakar också gott till julskinka eller kalvsylta.

Sistaminutentips på julklappar

Här hittar du mina kokböcker om du vill dela med dig av mina recept genom att ge bort ett presentkort på någon/några av dem i julklapp.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Två syrliga rödbetssallader till julmaten

Julens godaste sallader

Något av det godaste jag vet på julbordet är rödbetssallad och jag har i många år gjort den här inläggningen av rödbetor som innehåller mindre socker än de man köper i butikerna.

Jag är snart inne på mitt sextonde år på lågkolhydratkost, så numer har jag börjat uppskatta att marinera rödbetorna istället för att använda den vanliga inläggningslagen med ättika och socker.

Citron eller äppelcidervinäger ger en väldigt fräsch syra till rödbetorna, prova gärna de här båda recepten.

Citronmarinerade rödbetor

3 kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Rödbetssallad med sting ca 6-8 port

3 medelstora, kokta rödbetor

2 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce eller tamarisoja

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.

Fler tips och recept på vegetariska smårätter hittar du i min E-kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Här nedan ser du några av rätterna från boken som jag fotograferat ute i naturen hemma i Jämtland och vid min stuga i nordvästra Dalarna.

De passar alla fint tillsammans med den rätt kraftiga julmaten om du också vill öka det gröna inslaget på julbordet.

Zucchinisallad med örter
Rödbetsmousse med chèvre
Salladsdressing med lingon och rosépeppar
Fröknäcke med nässlor och parmesan
Pepparnötter med ädeloströra från Baka med frukt & grönt

Njutbart till glöggen

Idag bjuder jag på ett recept från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

De smakar riktigt gott till en liten mugg glögg, kaffe eller en stor mugg te.

Bakboken har fått ett väldigt fint mottagande, häromveckan utsågs den till och med till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris.

Extra stolt över det eftersom jag själv tagit alla bilder till boken, precis som till min förra, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du ha tips på fler av mina kakor så hittar du det i inlägget 7 sorters glutenfria julkakor.

Pepparnötter med ädeloströra ca 20 st

6 torkade plommon

50 g smör eller kokosolja

½ dl pepparkakskryddor

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca ½ tsk salt

Ädeloströra:

100 g ädelost

1 dl crème fraiche

Skär plommonen i små bitar och koka upp med smöret och pepparkakskryddorna. Låt svalna och mixa sen ner äggen.

Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner äggblandningen och blanda om väl. Låt degen svälla i tio minuter.

Knåda ihop degen och forma till små bollar, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Ädeloströran gör du genom att mixa ihop ädelost och crème fraiche tills det blir slätt. Fyll i spritspåse med stor tyll, lägg den i kylen en timme så den blir fast.

Spritsa pepparnötterna strax innan serveringen. Jag garnerade med tunna klyftor av färska plommon och en liten timjankvist.

Tips:

Servera pepparnötterna till ostbrickan eller som ett tilltugg till julglöggen.

Du kan ta bara hasselnötsmjöl eller mandelmjöl, jag tycker kombinationen av dem båda blir god.

Tål du inte nötter och mandel så använd pumpafrömjöl istället.

60-årsdag och tårta på två sätt

Födelsedagstårtor

Idag är det min 60-årsdag, tänk vad tiden går fort när man har roligt.

Bloggen startade jag redan 2009, det har blivit en hel del matskrivande både härinne och i mina 7 kokböcker under de senaste 12 åren.

Skrivandet har bidragit till mycket roligt som har hänt under de här åren, jag har fått träffa väldigt många mat- och hälsointresserade på boksigneringar och resor både härhemma och utomlands.

Idag firar jag min födelsedag i lugn och ro tillsammans med Lennart på okänd ort, härinne bjuder jag dagen till ära på två av mina favorittårtor.

Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.

Min kärlek till naturen grundlades också väldigt tidigt, jag var ofta med mina föräldrar ute i skogen i närheten av vårt hus i norra Dalarnas fjälltrakter.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 244535468_1271333309962185_7119165839410791200_n.jpg

I det första receptet har jag gjort om mammas sockerkaka till en glutenfri variant, men smaken är nästan den samma som jag minns.

Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt både björksocker och honung till den här tårtbottnen med bra resultat, det blir en smakrik tårta som inte känns så söt.

Tycker du om min typ av naturligt goda bakverk så hittar du fler i min senaste kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.”

För dig som vill läsa om hela min hälsoresa under de senaste 20 åren och samtidigt ta del av en stor mängd av mina favoritrecept, så hittar du den både som vanlig bok och E-bok här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Hjortronbakelse

Glutenfri sockerkaka till gräddtårta

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker, honung eller valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse, pannacotta eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.

Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.

119126600_322652098945439_2974416483361849783_n

Moussetårta ca 12 bitar

Bärmousse:

2 dl cashewnötter

5 kärnfria dadlar

1 dl crème fraiche, smetana eller kokosolja

5 dl bär, jag använde urkärnade körsbär

1 pressad citron

Chokladbotten:

2 dl pumpafrön

2 msk Choco Latte-mix eller kakao

Ca ½-1 krm salt

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

8 kärnfria dadlar

1 dl smält smör eller kokosolja

Garnering

Skivad frukt, bär och citronmeliss

Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraiche och bär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.

Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.

Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.

Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.

Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.

Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.

Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.

Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.

Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.

Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.

Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.

Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.

Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.

Här nedanför ser du en bild från fotograferingen av Gröna, sköna tillbehör och en på mig från unga år, trivs lika bra i skogen nu som då.

Birgitta Höglund i Underbara Kungsholmen
Glutenfria frukostbullar

Lättbakade småfrallor

Det här brödreceptet hittade jag på i bloggens barndom för att ta med som färdkost på en resa.

De blir väldigt saftiga och goda, perfekta att ha med att njuta av som ett mellanmål med smör och ost till en kopp kaffe eller te, då det ibland kan vara svårt att hitta något gott på resande fot när man inte äter gluten.

Här har jag gjort ett recept där jag tagit vara på äggvitorna när jag gjort majonnäs, men du kan ju ta två hela ägg istället om du vill.

Glutenfria bovetebullar ca 12 st

1 dl bovetekross

1 dl vatten

1½ tsk salt

1 ägg + 2 äggvitor

1 dl yoghurt 10%

2 msk psylliumhusk

½ dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

Koka upp vatten, bovetekross och salt. Ta från värmen och låt svalna.

Rör sen ner yoghurt, fiberhusk blandat med bakpulver, frön och det smälta smöret i boveteröran.

Vispa ägg och vitor till tjockt skum, vänd ner i smeten. Låt svälla i en halvtimme.

Rulla till bullar och grädda i mitten av ugnen på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Fler bröd och bakverk hittar du i min senaste kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Nedan ser du några av mina bilder från den boken, Chokladvåfflor och Havrebullar med tomat och basilika.

Här finns receptet på chokladvåfflorna här på bloggen, de passar fint som utflyktsfika i sommarvärmen.

Glutenfria chokladmuffins till kaffet

Glutenfria Chokladmuffins

Mumsiga muffins

Idag får du recept på ett lättbakat och gott fikabröd att ta med ut i det fria att njuta av till eftermiddagskaffet.

De är också goda att använda till en gräddbakelse, dela och fyll med pannacotta eller fromage, spritsa grädde eller kokosgrädde runtom och garnera med bär.

Gräddbakelse LCHF

Chokladmuffins ca 10-12 st

2 ägg

1-2 msk valfri sötning

2 dl hasselnötsmjöl, mandelmjöl eller pumpafrömjöl

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

½ dl kakao

1 msk psylliumhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma eller kanel

½ tsk vaniljpulver

½ dl smält smör/kokosolja

Ev lite solrosfrön, pumpafrön eller hackade nötter som garnering

Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.

Blanda mjöl, kakao, husk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke.

Vänd ner crème fraichen i äggsmeten, sen mjölblandningen och rör sist i det smälta smöret.

Fördela smeten i mindre bullformar, fyll till 2/3 och strö över lite frön eller hackade nötter om du vill.

Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 10 minuter, låt svalna på galler.

Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.

Kokbokstips

Fler recept att baka inför kommande picknickar och kaffebjudningar hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den innehåller gott om recept på smårätter, matbröd, pajer, våfflor, röror, smoothies och annat gott som passar till sommarens utflykter och grillkvällar.

I länken här ovan till Bokus kan du läsa mer om tillbehörsboken och beställa den för bara 211 kr, ett gott tips till student/gåbortspresent.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget så passa på nu om du vill ha ett exemplar.

Här nere ser du en lakritspuck från boken, det är glutenfria/ekologiska caféet Gott&Reco i Falun som bidragit med det receptet till min kokbok.

Lakritspuck från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Påsktårta

119126600_322652098945439_2974416483361849783_n

Moussetårta till Påsk

Idag får du recept på en glutenfri tårta som jag skapat tillsammans med min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Margareta gör förutom en fantastisk kombucha (recept finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör) även olika ekologiska kryddmixer som hon säljer i sin nätbutik.

De är precis som kombuchan riktigt goda och näringsrika, perfekta att blanda i en varm dryck eller mat och som här i bakverk.

Den här tårtan har jag kryddat med Choco Latte, en blandning av raw kakao, maca, ceylonkanel, ingefära, kardemumma, carob, ashwaganda, mesquite, lakritsrot och kokosmjölkpulver.

Påsktårta ca 12 bitar

Bärmousse:

2 dl cashewnötter

5 kärnfria dadlar

1 dl crème fraiche, smetana eller kokosolja

5 dl bär, jag använde frysta, urkärnade körsbär

1 pressad citron

Chokladbotten:

2 dl pumpafrön

2 msk Choco Latte-mix eller kakao

Ca ½-1 krm salt

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

8 kärnfria dadlar

1 dl smält smör eller kokosolja

Garnering

Skivad frukt, bär och citronmeliss

Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraichen och tinade körsbär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.

Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.

Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.

Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.

Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.

Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.

Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.

Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.

Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.

Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.

Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.

Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.

Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.

Boktips

Tycker du om den här typen av naturligt goda bakverk så hittar du fler i min alldeles nyutkomna bakbok.

På bilden ovan ser du Syrliga mangobollar från ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.”

Här kan du läsa recensioner av boken hos mina fina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak och hos Tina Haldorsson på färgrika hälsobloggen Colorful Health.

De är alla tre kokboksförfattare och har så mycket gott både på bloggarna och i kokböckerna, så ta en rundtur inne hos dem för mer påskinspiration.

Här har jag skrivit om och delat recept från Jennys och Magnus kokbok Ren & naturlig mat och bakbok Nyttigare Gott och här om Tinas hälsobok Läkande Dundermat.

Ännu mer godsaker som passar till helgen hittar du i den här länken till mina 130 bästa Påsktips.

GLAD PÅSK!