Chilimarinerat grillspett och prat med Ann Fernholm om sockerfria marinader

Smakrika spett

Idag får du tips på en lättgjord marinad som passar riktigt bra till grillspett, passa på att njuta av grillat nu när vi fått så underbart försommarväder.

Det var många år sen sommaren kom så plötsligt, alla träd och buskar blommar samtidigt här i Stockholm.

Igår åt jag lunch på Blekholmen tillsammans med vännen Ann Fernholm och vi pratade bland annat om hur gräsligt mycket socker det är i matfabrikernas marinader och såser.

Här kan du lyssna på en P1-intervju med Ann om de sockrade grillsåserna.

Det är verkligen bra att hon som granskande journalist nagelfar fabrikanternas innehållsförteckningar.

Sprid gärna intervjun vidare så kanske det blir en motreaktion hos allmänheten mot färdiga grillsåser och vi får se bättre alternativ i butikerna.

Du vet väl att Ann även är initiativtagare till Kostfonden, som jobbar med att ta fram oberoende studier på lågkolhydratkostens inverkan på vår hälsa.

Igår var också en speciell dag för mig, firade då 9 år med mina recept i cyberspace.

Här kan du gå in och ta en titt på de recept och bilder jag då publicerade, tanken var då att starta en hemsida med namnet Kalaskokeri.

Men det blev ju en blogg med namnet Birgitta Höglunds mat istället och den har gått riktigt bra sen dess 🙂

På de 9 åren har det faktiskt hunnit bli 5 kokböcker, varav tre är utgivna i USA.

Vill du ha fler sockerfria och smakrika recept att prova i sommar så kan du här förbeställa min grillbok som snart kommer i nytryck.

Chilimarinad till grillspett 4 port

½ dl rapsolja

½ dl min sockerfria chilisås

2 msk balsamvinäger

1 msk oregano

1 msk Worcestershiresauce

2-3 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor

Riv vitlöken fint och rör ihop med det övriga.

Stoppa bitar av t ex fläskfilé, karré, lamm, biff eller kycklingbröst i en fryspåse och häll på marinaden, knyt och massera runt.

Låt ligga i kylen några timmar, har du tid att vänta så blir det ännu godare efter 1-2 dygn, vänd några gånger under tiden.

Lägg träspett i vatten en stund innan grillningen, så bränns de inte lika lätt.

Trä upp 4-5 köttbitar per spett och grilla tillsammans med skivor av zucchini, bitar av paprika och halverade aprikoser.

På bilden härovan har grillspettet sällskap av min hemgjorda, kylda bearnaisesås, det blir riktigt gott som kallt bearnaisesmör.

Doppa en sked i hett vatten och ta upp såsen med, då går det lätt att forma den stelnade såsen till ett ägg.

Nu ska jag ut och njuta vidare av sommarvädret, hoppas du också tar chansen.

Jag på Blekholmen

Sockerfri gravlax på grillen

Grilltips

Just nu upplever vi den varmaste majmånad i mannaminne, perfekt väder för alla som älskar att grilla.

Jag kommer nu under försommaren att dela med mig av mina bästa grilltips från mina olika bloggar härinne.

Vill du ha fler recept, fast mer beständiga i bokform, till dig själv eller att ge bort som present så kommer snart min tidigare grillkokbok i nytryck.

Grillmat LCHF eller som den engelska översättningen heter, Low Carb High Fat Barbecue, blev väldigt populär och såldes slut på svenska för några år sen.

Birgitta Höglunds bästa grilltips är kokbokens nya titel, du hittar den till specialpriset 159 kr på Lumio förlag om du förbeställer via länken.

Recepten är desamma som i förra utgåvan, men nu anpassade även till mejerifritt så långt det är möjligt.

Nytt är också förordet, skrivet av mina vänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak.

Tycker du om mina recept så blir jag väldigt glad om du delar dem vidare till dina vänner ❤

Grillad lax

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit chumlax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera fisken med fetaosten, en grönsallad och aioli, här smaksatt med citronmeliss och rucola.

Haydari smakar också väldigt gott till, det är en turkisk vitlökssås som är mitt recept den här månaden inne hos Öländska bönchips.

Haydari, turkisk vitlökssås med Öländska bönchips Chilidill
Foto Amelie von Essen

Snart dags för min grillkokbok

Glödande grillkol
Foto Mikael Eriksson

Grillpremiär

Så, då var sista korrekturet till nyutgåvan av min grillkokbok inskickat till Lumio Förlag.

Eftersom så många känner till min blogg idag så bestämde vi att även boken skulle få mitt namn och signum i titeln.

Något som förstås känns extra roligt, det här är verkligen en bok som ligger mig varmt om hjärtat.

En del av er känner säkert igen bokomslaget från förra gången den gavs ut 2013, då hette boken Grillmat LCHF.

Det nya förordet är skrivet av Jenny och Magnus Andersson på finaste Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du förhandsbeställa boken till specialpriset 159 kr, ordinarie pris efter utgivningen är 195 kr.

Jag har nu omarbetat de allra flesta recepten så att de även är anpassade till alla som äter mejerifritt, till exempel inom Paleo.

Recepten är förstås  gluten/sockerfria, något som blev extra aktuellt idag när Ann Fernholms läsvärda artikel om de sockrade grillmarinaderna publicerades i Aftonbladet.

Bilderna i boken är tagna av Mikael Eriksson, en väldigt stormig septembervecka i Jämtland, därav de vackra glödbilderna som du ser exempel på i inlägget.

För dig som har vänner som inte pratar svenska så hittar du boken  på engelska på Amazon.

Hjälp mig gärna att dela inlägget vidare till dina vänner, tack på förhand ❤

Glödande kol
Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs med chiliglaze
Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto
Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår
Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Fetaoströra och Gastro Nord

Krämig röra

Idag får du en riktigt god röra som passar fint till Spröda frökex med nässla eller till Öländska bönchips.

Som du säkert sett härinne tidigare så bakar Huså Bröd mitt recept på frökex.

Det började med ett recept på ett frönäcke med mjöl som jag fick från en Facebookvän för 7 år sen, där hon bad mig omvandla det till ett glutenfritt LCHF-kex.

Jag hittade då på ett helt nytt recept som gjorde succé, det har fått en otrolig spridning på sociala medier och även blivit kopierat i flera kokböcker.

Speciellt populärt har det blivit i Lowcarb-kretsar, då det innehåller väldigt få kolhydrater men rejält med protein och fett från kallpressad kokosolja.

Vill du baka dem själv så hittar du receptet i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Nu i år har jag också börjat samarbeta med Öländska bönchips, det är väldigt roligt att bjuda på de goda, glutenfria chipsen när jag är ute på mina kokbokssigneringar.

Nu under den kommande veckan från tisdag till fredag kan du träffa mig på Gastro Nord på Stockholmsmässan, där jag kommer att sälja Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och bönchipsen.

Här hittar du en kod hos Öländska bönchips som ger 40 kr rabatt på Kokboken, där finns även en del av mina recept på goda röror som passar till chipsen.

Här nedan en bild från min signering i fredags på nya ekologiska, glutenfria och sockerfria caféet Gott&Reco i Uppsala.

Jag har också med Wonderbag till mässan och visar upp hur man kan laga mat på ett hållbart vis med minimalt med el, gas eller ved.

På bilden har jag iskyld kombucha i bagarna, som fungerar väldigt bra som kylbag också.

Kombuchan är från Restaurang PriMatens egna tillverkning som jag bjöd på under dagen, det passade väldigt bra då det var +23.

Hållbarhet är temat på Gastro Nord på torsdag, då jag kommer att vara med på scenen där jag bjuder på några bönröror och blir intervjuad av Pelle Agorelius om min syn på hållbar matlagning och förstås om bönkokboken.

Pelle har många järn i elden, förutom att arbeta med Gastro Nord driver han Husmansbord och Saxhyttegubben som tillverkar olika sorters bärdryck, bland annat 100% Lingon som finns på Systembolaget som ett alkoholfritt alternativ till snaps.

Ser fram emot att få smaka den, då jag älskar smaken av helt osötade lingon.

Pelle Agorelius är även Sverige-representant för den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, så som du förstår är jag väldigt stolt att ha blivit inbjuden till mässan av honom.

Så, det var det som händer den här veckan, det är mycket spännande tider kring min mat just nu.

Nu över till receptet, som även är väldigt gott till all slags grillat.

Fetaoströra med timjan ca 4 port

100 g fetaost

2 dl yoghurt 10-17%

2 msk finhackad timjan

Lite flingsalt och peppar

Hacka timjankvistarna fint och mosa fetaosten med en gaffel eller mixa den med yoghurten.

Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar.

Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Ringla lite olivolja över och garnera med örter.

 

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Entrecote Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Bästa grilltillbehören

Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock.

Café de Paris är en riktig kryddsmörsklassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker.

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, ja åtminstone för alla som inte grillar oavsett väder och gradantal ute, de håller ju på året runt.

För mig är grillandet förknippat med sommarvärme, då smakar det som bäst att äta ute.

Grillmat LCHF blev min andra kokbok och den har varit slutsåld på svenska i flera år, här finns den både som E-bok och vanlig på engelska under titeln Low Carb High Fat Barbecue.

Nu har Lumio Förlag bestämt sig att ge ut den på nytt här i Sverige, till glädje för alla som missat den tidigare.

Nu finns kokboken att förhandsbeställa, i nytryck heter den ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Ordinarie pris blir 195 kr men i länken ovan kan du förhandsbeställa den för bara 159 kr.

Lumio har tidigare gett ut min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det nya förordet till grillkokboken är skrivet av mina vänner Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak.

Här får du ett smakprov från boken att njuta av till det grillade redan nu i helgen, solen verkar ha kommit för att stanna och ge oss lite vårvärme.

Kryddsmör Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Här nedan följer några fler av Mikael Eriksson vackra grillbilder från boken.

Parmalindat, fyllt kycklinglår Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Gazpacho och ostkex
Foto Mikael Eriksson

Surkålspesto

Spröda frökex från Huså Bröd med surkålspesto

Både gott och nyttigt

Idag får du ett riktigt hälsorecept, för du har väl inte missat hur bra det är för oss att äta surkål?

Har du svårt för att äta den syrliga kålen som den är så prova den här smakrika peston.

Surkålspeston är skapad av Ylva Forsberg på Huså Bröd, som bakar mitt recept på Spröda frökex.

Pestoreceptet och även Ylvas mjölksyrade rödbetor finns med i min senaste bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

I länken härovan till boken på Bokus så finns den för 202 kr, som E-bok kostar den bara hälften, 101 kr.

Surkålspesto

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät.

Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta.

Förvara peston i en burk i kylen, se till att den är täckt med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Nu på fredag den 13/4 mellan 16-19 signerar jag min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bönkokbok på Paradiset, Brännkyrkagatan 62 i Stockholm, priset för boken är där 169 kr.

Då får du också smaka på min rödbetshummus till Öländska bönchips och kombucha.

Den hålls välkyld i klimatsmarta Wonderbag som fungerar både som kylväska och långkokningspåse.

Bild från min förra kokbokssignering på Paradiset

Bönsalsa med chili och koriander

Ännu en bönsallad

Idag får du  tips på en riktigt god bönsalsa som vi ofta ätit i vinter.

Jag gjorde en liknande till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, en sallad med sting som passar väldigt bra till grillat.

Den är även riktigt god till den osttallrik vi brukar äta till eftermiddagskaffet.

För några veckor sen tog vi linbanan upp till borgen och skulle ta en fika på Café Alanya som ligger i de gamla stadsdelarna.

En oas att komma till, vilken skillnad mot den brusande storstaden.

Alanya och de äldsta stadsdelarna sett från Borgen…

Jag beställde lite ost och oliver till kaffet/teet, vi fick en hel tallrik med olika ostar, paprika, tomat, gurka, oliver, olivolja, citron och bladpersilja, en typiskt turkisk frukosttallrik.

Öländska bönchips har jag numer alltid med i fickan på våra utflykter, de smakade väldigt gott som tillbehör.

En liknande osttallrik har sen blivit det stående fikatillbehöret även hemma på balkongen.

Om vi motionerat mycket på dagen så förstärker jag tallriken med lite bönsallad och mjölksyrade rödbetor, du hittar ett riktigt gott recept på dem i bönkokboken.

Torkade bönor från grönsaksmarknaden i Alanya

Turkiska läckerheter från Mezza Natural

Här ovan en bild på lite olika get/fårostar, tomater, vinäger och getyoghurt som jag köpt på Mezza Natural, en riktigt bra butik med stort ekologiskt sortiment.

Missa inte att besöka den butiken när du kommer till Alanya, den ligger på 25-metesgatan, här hittar du deras Facebooksida.

Bönsalsa 4-8 port

3 dl kokta bönor av valfri sort

1 stor tomat

1 dl finhackad koriander

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

2 msk äppelcidervinäger

½-1 färsk chili

Salt efter smak

Skölj bönorna väl och låt rinna av, kidney, borlotti eller svarta passar riktigt bra.

Skär tomaten i små tärningar och finhacka chilin, ta bort kärnorna om du vill ha en mildare salsa.

Rör ut tomatpurén med vinäger, salt och chili.

Blanda ner olja och koriander, vänd sist försiktigt ner tomathacket och bönorna.

Smaka av om du vill ha mer hetta, sälta eller syra.

Får salladen stå i kylen några timmar så utvecklas smakerna ordentligt.

Vill du ta del av flera recept på baljväxter så köp gärna min bönkokbok, den såldes slut på några dagar på Adlibris men nu har de fått in den igen.

Här finns den på Bokus, även där för bara 169 kr nu i januari.

Vill du hellre handla på en riktigt affär, så finns den på Akademibokhandeln fram till 20 januari för 179 kr, ordinarie pris är 249 kr.

Här två bilder som jag fick från vännen Therese Renåker, som beskriver boken så här:

”Säga vad man vill, men jag tror inte att det är möjligt att göra en vackrare kokbok.

Även om min mage inte tolererar ett dagligt inmundigande av bönor, så kan jag smaka lite då och då och ögat kan få njuta ohämmat av denna sagolikt vackra bok.”


Resetips till Kreta och fräsch bönsallad

Ännu en njutresa

Som du kanske läst härinne tidigare så arrangerar jag och min goda vän Therese Renåker resor till Makrigialos på Kreta.

Nu har vi precis släppt biljetterna till nästa års resor, som går av stapeln när höstmörkret börjar lägga sig över Sverige.

Den 4/10 och 11/10 2018 flyger vi till Kretas sydostligaste spets, där solen och värmen dröjer sig kvar mest hela vintern.

De två grupper som följde med nu i höst blev lika förtjusta i platsen, dess invånare, naturen och den goda maten som jag blivit under mina resor dit de senaste 5 åren.

Kanske det är dags för dig att komma iväg på en sån resa och njuta av harmoni, god mat och gott prat?

Makrigialos i kvällssol
Foto Therese Renåker

Vare sig du åker själv, med en vän, käresta, moster, farbror, kusin eller granne, så kommer jag och Therese att visa er det bästa av det vi funnit i den lilla fiskebyn.

Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på Harmoniresors hemsida.

I de här länkarna finner du vårt Program, Pris och innehåll och här kommer du till Bokningssidan.

Under resorna nu i oktober hade jag lite lättare matlagning med deltagarna då vi tillsammans provade några nykomponerade rätter med grekiska smaker.

Den här bönsalladen blev så populär på hotell Villea Village så ägaren Vassilis kommer att ha den med på menyn till hotellets Barbeque-kvällar framöver.

Här hittar du en annan av de rätter vi lagade, en cashewnötröra med mjölksyrade rödbetor.

Bönsallad med apelsin och dill
Foto Therese Renåker

Black Eye-bönor Villea Village 8-10 port

6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)

1 dl finhackad dill

1 dl olivolja

2 finrivna vitlöksklyftor

Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime

1-2 tsk salt

Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.

Hackad dill till bönsalladen
Foto Therese Renåker

Barbeque på Villea Village
Foto Therese Renåker

Aspros Potamos-dalen sedd från Villea Village
Foto Therese Renåker

 


Rapport från harmoniresan till Kreta med recept på rödbetscrème

Rödbetscrème med frökex
Bild Therese Renåker

Lång bloggpaus…

Nu var det länge sen jag hade lust att skriva här inne, det har varit fullt upp med kokboksskrivande, resor och annat som tagit mycket tid av mitt liv.

Men sett av besöksstatistiken att väldigt många hittar hit varje dag ändå, så roligt att bloggen har blivit ett receptarkiv som många ofta återkommer till för att hitta ny inspiration.

Själv har jag inspirerats till att använda ännu mer grönt i min matlagning efter min och Therese Renåkers resa till Makrigialos på Kreta.

Vi tillbringade 2 veckor på denna ljuvligt lugna plats med de resenärer som hade bokat in sig på våra 2 premiärturer med Harmoniresor.se.

Det var verkligen roligt för mig att visa de två grupperna alla fantastiskt fina platser, restauranger och butiker som jag upptäckt under mina resor till den lilla fiskebyn de senaste 5 åren.

Och förstås att presentera dem för några av mina vänner i byn, vi blev så väl mottagna överallt dit vi kom, gästfriheten är stor.

En dag gick vi upp till konstnärsparet Makis och Maria och deras studio Stousa i Aspros Potamos-dalen.

Vi besökte även Myrto Boutsari i hennes vackra butik, där det blev en hel del keramik och smycken inhandlat.

Maria på Stousa Foto Therese Renåker

Makis, Foto Therese Renåker

Restaurangbesöken på kvällarna blev mycket uppskattade, Makrigialos håller hög kvalitet på både råvaror och det som lagas till.

Ofta är det familjerestauranger med lång tradition av vällagad grekisk husmanskost.

Vi bodde på ett mycket lugnt och fint hotell, Villea Village, med en härlig atmosfär som gör att man verkligen kan koppla av.

Långt ifrån den stimmiga miljö som man hittar på ett All Inclusive-hotell, det här boendet passade oss perfekt.

Hotellfrukost vid poolen på Villea Village

En av dagarna lagade vi lite mat tillsammans som vi sen avnjöt vid poolen, som skuggas av stora olivträd.

Här nedan ser du några bilder från vår matdag och du får ett recept på en riktigt god röra  jag hittade på under resan.

Jag hade med mjölksyrade rödbetor i bagaget i en mini-Wonderbag, den höll sig kall över 1½ dygn med en kylklamp.

Jag äter ju som många vet vid det här laget lite bönor och mjölksyrade grönsaker till min mat varje dag, det är numer även min form av magmedicin på resor.

Rödbetscrèmen passade väldigt bra både till det grillade och som pålägg på mina frökex med nässlor, vitlök och libbsticka från Huså Bröd.

Ylva Forsberg, grundaren av bageriet på Åreskutan, var med på resan och berättade om frökexen och vårt samarbete.

Ylva bidrar även med recept på mjölksyrade rödbetor till en av mina kommande böcker, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som kommer i slutet på året.

Vill du ta del av fler bilder från vår resa så kan du följa Harmoniresor.se på Instagram.

Rödbetscrème Makrigialos

4 dl blötlagda cashewnötter

1 1/2 dl mjölksyrade rödbetor

1 dl olivolja

1-2 tsk salt

1 tsk citronsaft

Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten.

Låt rinna av väl och mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät röra.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Matfix pågår Foto Therese Renåker

Mjölksyrade rödbetor
Foto Therese Renåker

Ylva Forsberg, Huså Bröd

Hotellet grillade kött och fisk till våra gröna tillbehör
Foto Therese Renåker

Morgonpromenad i Aspros Potamos-dalen

Souvlaki från Golden Beach på lunchen efter andra veckans matfix

Cappuccino i all enkelhet på Petra Bay


Fläskkarré med glaze av svarta vinbär

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Höstnjutning

Nu är det hög tid att ta vara på alla härliga svarta vinbär som dignar på buskarna, innan fåglarna äter upp allt.

Passa på att göra min goda svartvinbärsglaze som jag hade med i min för tillfället slutsålda Grillmat LCHF.

Planer finns på att trycka på nytt, precis som nyutgivna Gammaldags husmanskost.

Den är en kombinerad utgåva av mina tidigare böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Du kan köpa kokboken direkt från förlaget i länken ovan, här hittar du den på Bokus och Adlibris.

Glaze till grillning som säljs färdig på flaska, innehåller ofta en hög halt socker.

Inte bra alls, både med tanke på kolhydraterna och på de skadliga ämnen som bildas i köttbiten när sockret hettas upp över grillen.

Den här glazen, gjord på svarta vinbär och lime, är helt fri från tillsatt socker och ger fläskköttet en härligt syrlig smak.

Koka gärna en större sats och frys in till kommande grillmiddagar.

Här hittar du också mitt recept på sockerfritt gelégodis.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål, en grönsallad och grillade skivor av förvälld rättika.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Ett kryddsmör passar bra till, 7 recept på det hittar du här tillsammans med ett inlägg om fettets betydelse i vår mat.

Här nedanför ser du några bilder från torsdagens föreläsning tillsammans med vännen Therese Renåker på restaurang In the Pink i Malmö.

I pausen berättade jag om min egen resa från utbrändhet av just stress och och åren som följde med ryggskada, steloperation, fibromyalgi och hur jag blivit friskare med hjälp av maten.

Jag har alltid trott att jag inte klarar att stå på en scen och prata inför en publik, men tänk, nu har jag bevisat motsatsen för mig själv…

Allt går, bara man vågar släppa rädslan och ta första steget.

Vill du att vi ska komma till din hemstad med vår föreläsningsturné, så får du gärna förmedla kontakt till nån som kan arrangera den.

Läs gärna mer och ta kontakt på Therese hemsida Kloka Råd.

Längst ner ser du en film som visar en del av allt det goda de serverar på restaurangen.

Therese Renåker föreläser om Stress på In the Pink i Malmö…

Här blir vi fotograferade tillsammans med Cecilia Paulsson, som driver bloggen PaulssonsPaleo…