Lucka 21 – Glutenfri, mjuk pepparkaka och saffransäpplen

Favoriter till julfikat

Idag bjuder jag och Tomten på det bästa vi vet när det gäller julens fika.

Mjuk pepparkaka, gärna med grädde och lingon, ger mig många goda smakminnen från förr.

En ny favorit föddes förra julen, då Lennarts dotter Therese bjöd på saffransäpplen, så gott när man som jag inte äter vanliga lussekatter med gluten.

Hemma gjorde jag dem som tillbehör till stekt halloumi som en lite lättare middag, men du kan ju servera dem med vispad grädde eller kokosgrädde istället.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl grädde eller kokosgrädde

½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (För Paleo ta 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det, blanda ner grädde och pepparkakskryddor i resten.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.

Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med vispad grädde/kokosgrädde, granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

Saffransäpplen 2 port

20 mandlar

½ rött juläpple

25 g smör

1 tsk honung eller annan valfri sötning

½ pkt saffran

Lite flingsalt

4 skivor halloumi/eldost

Hacka mandlarna och rosta dem i torr stekpanna.

Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och honung på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.

Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.

Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill, men jag tyckte det satte extra mycket lussebullesmak på äpplena.

Stek skivad halloumi till eller servera med våfflor och kanske en mugg äppelglögg.

Tycker du om mina recept så kommer du säkert att gilla min kommande kokbok, Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv.

Jag har jobbat med den hela sommaren och tagit alla bilder själv i den jämtländska naturen, här kan du förhandsbeställa den på Adlibris.

Här nedan ser du Tomten med en raw chokladkaka med lingontopping från kokboken och en bild på mig när jag är ute i skogen och jobbar med fotograferingen, den bilden är tagen av Fotograf Jan Andersson.

Lucka 15 – Tryfflar med hallon

Julbollar

Tryfflar utan choklad, går det kanske du undrar; Svar ja, det blir faktiskt väldigt gott.

Särskilt med en smaksättning av hallon och lime, de blir så syrliga och fräscha.

Min lilla julboll blir en perfekt dessert efter all julmat, mer behövs inte för att sätta pricken över i.

Tomten tipsar att du hittar mängder av godsaker som passar till julbordet i mina kokböcker.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken  

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Länken nedan går till Lumio Förlag, som nu har julrea, där finns min och Annika Dahlqvists kokbok för bara 195 kr.

Boken innehåller dessutom recept från min långkokbok, så här får du två böcker i en.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Hallontryfflar ca 15 st

2 dl hallon

2 dl pekannötter

50 g smör/kokosolja

4 osvavlade aprikoser

½ pressad lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.

Skär aprikoserrna i mindre bitar, mixa dem med hallonröran, pekannötter och limesaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Julig ljuslykta

Lucka 13 – Ostkaka med doft och smak av saffran

Luciafrukost

Jag fortsätter på samma tema som i gårdagens inlägg om chiapudding, med den exklusivaste kryddan av dem alla, saffranet.

Tillhör du dem som liksom jag hoppar över saffransbullarna och pepparkakorna till Luciakaffet, så har jag ett riktigt njutbart alternativ om du inte hann med att göra puddingen igår.

En guldgul ostkaka med bär och grädde smakar ljuvligt, särskilt en sån här dag som är så förknippad med doft och smak av saffran.

Vill du baka mina populära saffranskakor så hittar du dem här, de fick stor spridning då de häromåret blev bakade hemma hos Andreas Eenfeldt och hans familj.

Här kan du ta del av det inlägg där jag delade med mig av min syn på Adventsmys inne på Kostdoktorn, den sida som numer bytt namn till Diet Doctor.

Ostkaka med keso 2 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt, mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av om du vill ha mer sälta och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen och grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Trevlig Lucia önskar jag, Tomten och Lussekatten ❤

Lucka 12 – Tomtens chiapudding med saffran, kanel och lingon

Lussepudding

(Inlägget är i samarbete med Kall Naturkompani)

Jag hör nog till de väldigt få inom lågkolhydratbloggvärlden som inte haft med något recept på chiapudding på min blogg tidigare.

Men nu blir det alltså ändring på det, så här lagom till Lucia.

Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt för några år sen, men jag blev aldrig så förtjust i den.

Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.

Men med den här smaksättningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en smakfull chiapudding.

Så testa gärna att göra den till Luciafikat i morgon bitti, om du som jag hoppar över lussekatterna.

Vill du även ha recept på lussekatter, då hittar du ett glutenfritt i länken.

Kall Kombucha Beet med rödbeta och lingon

Något som också sällan förekommer här på bloggen är reklam, de flesta matbloggar har numer en hel del av den varan, vissa formligen svämmar över av allt som ska locka till köp.

Jag har bara haft några få reklamsamarbeten genom åren, det enda som nu ger mig en liten inkomst är samarbetet med Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Margareta Marples på Kall Naturkompani, Åre Höstmarknad

På Jamtli Julmarknad

Jag brukar bjuda på Margaretas goda kombucha när jag är ute och signerar mina kokböcker, jag tar även bilder och bidrar med lite recept till hennes hemsida.

Ett ömsesidigt samarbete, hon bidrar med recept på sin havtornskombucha till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som kommer till våren, du ser min bild på den längst ner i inlägget.

Margareta har precis som jag ätit sig till ett friskare liv och återhämtat sig mycket bra efter en borreliainfektion.

Hon utbildade sig efter det till kost- och näringsrådgivare på Axelsons för att ha möjlighet att hjälpa andra som har drabbats av liknande problem.

Det senaste halvåret har vi stått tillsammans på flera marknader, nu senast Åre Höstmarknad och Jamtli Julmarknad, det är verkligen givande att vara ute och träffa så många av mina läsare och samtidigt ha så trevligt sällskap.

Vid vårt första möte i juni såg jag att hon hade så fina bärnstensarmband i sin gårdsbutik i Sölvsved som ligger strax innan Kall.

Jag har alltid tyckt mycket om bärnsten och har bland annat ett gammalt silverarmband och en ring sen tidigare.

Bärnstensarmband från Kall Naturkompani

Nu fick jag veta att bärnsten sägs ha en förmåga att lindra ledvärk och mildra inflammationer, så då blev jag förstås nyfiken att prova.

Jag ramlar rätt ofta på grund av min nervskadade fot och har slagit i högerhanden flera gånger.

Jag har dragits med värk i höger tumgrepp i flera år sen jag ramlade på asfalt och tog emot mig med handen, det blir särskilt kännbart vid väderomslag.

Så nu tog jag Margareta på orden och har burit mitt bärnstensarmband runt höger handled dygnet runt i ett halvår och faktiskt, så har jag betydligt mindre värk idag…

Vill du också testa så hittar du armbanden här i hennes webshop, där kan du också köpa en lattemix med gurkmeja till riktigt lågt pris, den mix jag skrev om i det här inlägget.

Så, det var första och troligen sista gången du ser mig göra reklam för smycken härinne, nu över till receptet.

 Lyxig chiapudding ca 2-4 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i två glas om du vill ha puddingen som frukost eller i flera mindre glas till en julig brunchbuffé.

Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Kombucha från Kall Naturkompani

Kombucha med havtorn, receptet kommer i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Lucka 9 – Tomtens smoothie och tankar om tidstjuvar

Ett glas grönt

Idag tipsar Tomten om en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.

Många går runt och känner sig hängiga just nu efter den gråaste novembermånad på många år, då kan en energikick behövas.

Jag har tagit långa promenader ute i skogen nu när jag är hemma i Jämtland, det är också riktigt bra för immunförsvaret.

Något jag tänkt en hel del på under mina promenader är hur mycket mobilerna har börjat påverka våra liv.

Min HTC bestämde sig för att gå i pension för en månad sen, så nu gör jag som förr och använder bara telefonfunktionen.

Jag har inga appar längre, som Facebook, Instagram, Messenger och mail, inte heller kameran fungerar i den längre, den stänger bara av om jag tar några bilder.

Och tänk, vilken frid och ro det gett, den är inte något som pockar på uppmärksamhet hela tiden utan jag kan gå där på min promenad och uppleva allt i nuet.

Bilder tar jag ju fortfarande på det vackraste jag ser, men nu med min Canon EOS M50, som jag fick av Bladh by Bladh förlag när jag skulle fotografera till min kommande kokbok.

Förut när jag tog upp telefonen för att ta en bild, jamen då såg jag ju om det kommit något meddelande och kunde inte låta bli att kolla, och så var tankarna någon annanstans än just där och då.

Känner detsamma även hemma, nu använder jag bara datorn till att ”kolla runt” på nätet, förr tog jag ju till mobilen om jag tyckte jag hade lite tråkigt eller tid att slå ihjäl.

Tänk så mycket tid jag fått till mina egna tankar nu, istället för att i tid och otid kolla vad alla andra tänker och tycker…

En lugn hemmakväll med Tomten och Columbus som sällskap

Så jag är mycket glad just nu att jag lyckats rensa bort dessa tidstjuvar ur mitt liv, jag hoppas det fortsätter så ett bra tag framöver, även när jag fått råd att köpa en ny mobil.

Jag har också försökt ha mer kontakt med mina vänner i verkliga livet nu och träffa dem öga mot öga, inte bara via meddelanden.

Känns bra också att vi nu har mer att prata om, än som tidigare när svaret kunde bli när jag började berätta något; Ja, jag såg det på Facebook. End of discussion…

Så, det var mina tankar om mobiler, du kanske älskar din och vill hålla kontakt med alla den vägen, men så här upplever jag det.

Jag försöker hela tiden komma på lösningar till att förbättra hälsan genom att förändra min livsstil, här kan du nu läsa en artikel om mig inne på Kurera.se.

Nu över till Tomtens gröna smoothie, kanske ett nytt inslag till julfrukosten?

Grön energismoothie 1 port

1 dl kombucha

1 kiwi

½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

1 msk pressad lime

1 msk riven ingefära

Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.

Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.

 

Lucka 6 – Chokladtryfflar med passionsfrukt

Passionerade tryfflar

De här passionstryfflarna hittade jag på till jul redan för 9 år sen, men de står sig fortfarande som min egen favorit bland alla de nyttigare godsaker du kan hitta härinne.

Just passionsfrukt ger en så otroligt intensiv smak som passar väldigt bra ihop med en riktigt mörk choklad.

Att koka upp passionsfruktköttet som jag gör i receptet ger den extra smakkicken som gör de här tryfflarna så speciella.

Julskyltat på Gulleboden

 

Nu i helgen är jag med på Jamtli Julmarknad och signerar mina kokböcker, kom gärna förbi till Lusaflokojan där jag står tillsammans med Margareta från Kall Naturkompani.

Du hittar oss längst in på området i närheten av Jamtlis Järnvägsstation, dit du kan åka med ångtåg från Östersunds Central hela helgen.

På fredag mellan 17-19 kommer Lindha Vikström från bloggen Halva Lindha och håller mig sällskap, så kom gärna förbi och prata lite med oss.

Här ser du några bilder från gårdagens fikaträff på mysiga café  Hamngatan 12 i centrala Östersund, så du känner igen oss.

Vill du ha tips på fler av mina godsaker till jul så hittar du många recept som passar i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF, innehåller också en hel del tillbehör som passar till julbordet.

Även om det är en bit kvar till grillsäsongen, så kanske den kan bli en julklapp till någon av alla grillentusiaster i släkten?

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad, blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén, rör om ordentligt och ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig, ställ in i kylen minst 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar, förvara i en burk i kylen eller frys in.

Lucka 2 – Ischoklad med kardemumma

Tomtens julfavorit

Idag får du ett snabbt tips på ischoklad, så du kan börjar förbereda julens goda redan nu och stoppa i frysen.

Jag tyckte inte om ischoklad när jag var liten, men sen jag började göra egen på fin choklad och kokosolja av bra kvalitet då är det en helt annan sak.

Kardemumma har alltid varit min favorit bland kryddor i bakverk och godis, tänk så gott det är även i indisk mat.

Du hittar några av mina indiska favoritrecept i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Ischoklad med kardemumma

100 g mörk choklad 70-90%

50 g kokosolja

1-2 tsk mald eller stött kardemumma

1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Smält chokladen i vattenbad och rör ner kokosoljan.

Blanda ner kardemumma och vanilj, smaksätt med lite salt, det lyfter fram chokladsmaken.

Häll chokladsmeten i ett litermått och fyll upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

2 sorters mousse till efterrätt eller tårtfyllning

Gammaldags Farsdagsdessert

När jag var liten bjöds det ofta på gräddiga mousser och fromage när det var fest.

Nu får man det inte så ofta, så jag slår gärna ett slag för de här näringsrika och läckra små desserterna.

De är perfekta att servera i små glas eller moccakoppar, det behövs inte en stor dessert efter en middag.

Våra äldre släktingar behöver äta mer av både ägg och grädde för att inte bli svagare, då är en sån här efterrätt riktigt bra att ta till.

Moussen passar också bra att ha som tårtfyllning, jag gjorde många såna tårtor när jag jobbade på restaurang.

Här hittar du min sockerkaka gjord med björksocker om du vill ha en tårta som inte höjer blodsockret nämnvärt.

Mousse är också god att ha som fyllning i mandelmusslor, en gammal klassisk juldessert.

Du hittar recept på fler desserter och glutenfria bakverk i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, mitt bästa julklappstips så här i god tid.

Gräddtårta på björksockerkaka

Hallonmousse

4 äggulor

4 gelatinblad

3 dl mixade och passerade hallon

2 dl grädde

ev 1-2 msk valfri sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa gulor och ev sötning riktigt vitt och pösigt, diska visparna och vispa grädden, inte alltför hårt.

Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta på svag värme i lite hallonsås.

Vänd ner den vispade grädden försiktigt i äggulorna.

Blanda ner gelatinröran i resten av hallonsåsen.

Rör ner en sked av gräddsmeten i hallonen, vänd ner tillbaks i grädden, blanda försiktigt.

Häll upp i små glas eller skålar. Den här satsen räckte till 8 små portioner.

Servera med vispad grädde och hallon.

Mangomousse ca 8 portioner

3  äggulor

2 dl grädde

3 gelatinblad

 250 g tärnad mango

1 msk pressad lime

1 msk honung, indiansocker eller valfri sötning

1 krm vaniljpulver

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och mixa mangon nästan slät.

Vispa äggulor och vald sötning riktigt tjockt, diska visparna och vispa grädden rätt tjock i en annan bunke.

Krama ur och smält gelatinbladen i limesaften.

Rör ner lite av äggsmeten i det smälta gelatinet och blanda tillbaks allt i äggsmeten igen.

Rör ner mangopurén och vänd försiktigt ner grädden. Häll upp i små glas, koppar eller skålar.

Ställ att stelna i kylen minst 1 timme.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

 

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri kardemummakaka

Favoritkaka

Kardemummakaka har alltid varit en av mina absoluta favoriter bland mjuka kakor, mammas var alldeles underbar.

Men sen 10 år äter jag inte vanliga mjuka kakor, bakade på vetemjöl och socker.

Så därför kommer här en glutenfri variant bakad på mandelmjöl istället och med den sötning man själv föredrar.

Den malda mandeln gör kardemummakakan väldigt saftig, serverad med bär och grädde, smetana eller kokosgrädde blir den som en bakelse.

Kardemummakaka

3 ägg

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

2 dl mald mandel

2 msk honung, lönnsirap, björksocker eller annan sötning

2 msk fiberhusk

½-1 msk mald eller stött kardemumma

1 tsk bakpulver

1-2 krm vaniljpulver

1 nypa salt

Smör och sesamfrön till formen

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt, ta lite av det och smörj en avlång bakform, strö i sesamfrön så det blir jämnt fördelat.

Vispa smör och valfri sötning kraftigt med elvisp, tills det blir vitt och fluffigt.

Knäck ner äggen i smöret, ett i taget, vispa kraftigt emellan, så smöret och äggen går ihop.

Rör samman den malda mandeln med fiberhusk, bakpulver, vanilj, kardemumma och lite salt.

Vänd ner blandningen i smeten, tillsammans med grädden, smaka av så du fått lagom sötma, sälta och kardemummasmak.

Häll upp i formen och grädda på 175° i ca 30 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en stund, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan svalna en stund, den blir saftig och fin om den sen får kallna under formen.

Vill du ha fler tips på glutenfria bakverk så hittar du en hel del av mina favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, här nere ser du några bilder från den kokboken.

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Lime- och pistagebollar från bakboken Nyttigare Gott

Nyttigare Gott av Jenny och Magnus Andersson
Isaberg Förlag

Njutbara och nyttigare bakverk

Häromdagen fick jag äntligen se Jenny och Magnus Anderssons nya bakbok Nyttigare Gott, som är utgiven på Isaberg Förlag.

Jag har följt deras fina blogg Under vårt tak i många år och vi har även blivit vänner i den riktiga världen, utanför internet.

Jag beundrar deras hängivna arbete med att sprida Paleo/Stenålderskost, det är många som liksom Magnus behöver äta ren och naturlig mat för att förbättra sin hälsa.

Här hittar du min recension av deras tidigare kokbok, med just titeln Ren & Naturlig Mat.

Det här är en bakbok helt i Paleo-kostens anda, alltså helt glutenfri, mjölkfri (förutom ghee) och utan vitt socker, de läckra bilderna är fotograferade av dem själva, hemma under deras tak.

Boken innehåller många fina recept på matbröd, frökex, knäckebröd, foccaccia, fröbars, mjuka kakor, småkakor, bollar, bullar, tårtor, ghee, lemon curd, ja du hör ju så mycket gott som ryms i den.

Jennys och Magnus ödmjukhet och vänlighet lyser alltid igenom i det de skriver på sin blogg och i andra sociala medier, så även i den här bakboken och föregångaren Ren & Naturlig Mat.

Varmt tack till er båda för boken, er fina dedikation och för att ni skapat en så här vacker och viktig bok fylld med så många goda och samtidigt nyttigare bakverk.

Den här boken kommer att göra väldigt många bakglada ännu gladare 🙂 ❤

Läs mer och beställ ett signerat exemplar direkt från Jennys och Magnus blogg Under vårt tak.

Här finns boken att beställa hos Adlibris och Bokus.

Lime- och pistagebollar ca 12 st

100 g cashewnötter

50 g pistagenötter

100 g urkärnade, färska dadlar

1 msk smält kokosolja

Zest från 2 st lime

0,5 dl pressad lime

Topping:

50 g finhackade pistagenötter

Mixa lätt ihop cashewnötter och pistagenötter i en matberedare med knivblad.

Tillsätt dadlar, smält kokosolja, zest och pressad lime med nötblandningen.

Mixa till en kladdig deg. Rulla degen till bollar.

Rulla bollarna i hackade pistagenötter.

Förvara i en burk i kylen och plocka fram när du önskar.

Spröda kardemummaskorpor från Nyttigare Gott