Olika sorters benbuljong från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Lättlagad hälsokost
Nu har vi varit en vecka i Alanya, vår vintervistelseort på Turkiets Medelhavskust.
I år är det 16 vintern vi bor här nere, vi träffades på min första långsemester hit på våren 2003, då jag åkt hit för att träna upp mig lite inför steloperationen av ryggen.
Jag gick då med kryckor och hade stelkorsett för att överhuvudtaget kunna gå.
Tänk vilken utveckling det blivit i och med att jag i alla år efter det försökt hitta till ett bättre mående med hjälp av maten och träningen.
Bilderna nedan är från året innan min ryggoperation, då mådde jag väldigt dåligt och åt mängder med värktabletter.
Citodon, Dexofen, Lyrica, Cymbalta och smärtblockader i ländryggen var en del av mina ständiga följeslagare i många år.
Nu sen några år är jag helt fri från den typen av piller, numer tar jag varje dag bara Omega-3 och Magnesium.
När jag inte har tillgång till benbuljong tar jag sen i våras Osteo Bi-Flex, en tablett som stärker lederna och innehåller glukosamin och MSM.
Något som också hjälp mycket på vägen är att jag sen våren 2017 dagligen får i mig pre- och probiotika i olika former.
Här kan du läsa ett inlägg om flera vägar till hur maten förändrat mitt liv under de senaste åren.
Jag har tagit det väldigt lugnt första tiden här i Alanya i år, har som du kanske sett härinne haft ett intensivt sommarhalvår.
Något som bidrar till att ge mig ork till alla spännande och roliga uppdrag är att jag sen 3 år får i mig kollagen via benbuljong så gott som dagligen.
Både jag och Lennart har blivit mycket bättre i våra leder under de här åren, han har artros i ryggen och jag har haft problem med mina axlar och höfter.
Under många år har jag inte kunnat ligga och sova på sidan, men nu gör det inte alls ont längre och jag kan sova på sidan i flera timmar.
I vinter kommer jag som vanligt att koka en sats buljong varje vecka på ekologiskt uppfödd kyckling, som vi köper hos favoritslaktaren Güven Et Kasap på 25-metersgatan.
Det har jag hållit på med de senaste åren under våra 3 vintermånader här i Alanya.
Hemma i Sverige brukar jag ofta köpa benbuljong från Standard Ekologiskt, de finns bl a hos Paradiset eller viltfond på någon av saluhallarnas viltbutiker.
Buljonger från kyckling, nöt, vilt, lamm, fläsk, fisk och skaldjur innehåller naturligt kollagen.
Något som är bra inte minst för vår hud, så den slipper bli slapp och rynkig, men det gör framförallt underverk för ledbrosk, bindväv och tarmsystem.
Vi har ända från födseln mycket kollagen i kroppen, men det avtar med åren och därför kan vi bli stelare, få problem med värk, krånglande mage, rynkig hud, sprött hår och sköra naglar.
Något som fått många att bli sämre i sina leder är att vi de senaste ca 50 åren gått över till att använda buljongtärningar istället för att koka grytor med ben och göra vår egen buljong.
De tärningarna innehåller mest bara extrakt av kött och smaktillsatser och därmed har de inte alls benbuljongens läkande effekter.
Idag den 18 november är det Benbuljongens dag, det är mina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak som tillsammans med bloggen Hälsa som livsstil instiftat dagen, som fått mycket stor uppmärksamhet.
De har också kokat ihop en mycket smart matplaneringstjänst tillsammans, du kan läsa mer och gå med i CookEat här.
Vill du ha fler tips på olika benbuljonger och grytor man kan använda dem till, så finns mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Min lättlagade kycklingbuljong
1 ekologisk kyckling eller höna
2 morötter
2 lökar
½ purjolök
2 lagerblad
2 msk äppelcidervinäger eller pressad citron
1 knippe persiljestjälkar
10 vitpepparkorn
ca 1½-2 msk salt
Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.
Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.
Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.
Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.
Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.
Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.
Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.
Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.
Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.
Förvara kycklingbuljongen kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.
Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.
Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.
En klick smör eller kokosolja förstärker både smak och näring, det här är en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig sjuk.
Jag dricker då och då en kopp på kvällen, sover så gott på det.
Här i Alanya har vi gasspis, så för att spara gas och inte behöva stanna inne och passa spisen, så låter jag alltid buljongen lagas klart i Wonderbag.
Läs gärna mer om den icke-elektriska långkokningspåsen i länken ovan, här följer en enkel beskrivning på hur du kokar en riktigt klimatsmart benbujong i den.
Kycklingbuljong i Wonderbag
Följ ingredienslistan i receptet här ovan.
Dela kycklingen i mindre delar och koka upp med vatten, grönsaker och kryddor på spisen.
Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.
Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.
Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan.
Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.
Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.
Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.
Känn efter om buljongen är tillräckligt salt.
Jag på vinterns första Fredagsmarknad