Rosépepparsås

Oxfilé med roséppepparsås

Rosépepparsås 4 port

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong

1-2 msk grovkrossad rosépeppar

2 tsk grovkrossad svartpeppar

2 msk finhackad gul lök

2 msk finhackad röd paprika

3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

Salt

Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.

Häll över vinägern och låt koka in.

Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter eller tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Stek små skivor oxfilé, fläskfilé eller kalkonbröst och servera tillsammans med såsen.

Kokt blomkål vänd i smör, cocktailtomater och bladpersilja blir goda tillbehör.

Strö lite extra rosépeppar över.


Sallad med grillad karré och fetaost

Varm sallad

Värmande sallad

En stående favorit hos mig på sommaren är att göra en mix av en varmrätt och en sallad.

Köttet eller fisken gör att den mättar ordentligt, grönsaker och örter ger mängder av nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Här har jag använt en kvarbliven skiva grillad karré.

Varm sommarsallad 1 port

En skiva grillad fläskkarré

1 liten, gul lök

2 msk smör

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Till salladen

5-6 blad ekbladssallad

½ strimlad röd paprika

50 g fetaost

Färsk timjan och bladpersilja

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Flingsalt

Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda.

Lägg upp salladsblad runt en tallrik och lägg upp köttet i mitten, med strimlad paprika och smulad fårost runtom.

Garnera med färska örter, lite flingsalt och ringla generöst med olja och vinäger över.


Chilimarinad till grillad fläskkarré

Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Vill du ha fler grilltips så har jag skrivit en hel kokbok om det heta ämnet, Grillmat LCHF.

Chili passar bra till Fläskkött

Grillspett


Souvlaki med tzatziki

Souvlaki med tzatziki

Souvlaki 2 port

300 g fläskfilé

½ pressad citron

2 msk olivolja

1-2 tsk torkad oregano

Salt och peppar

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.

Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.

Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.

Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.


Stekt fläsk med löksås

Fläsk med löksås

Löksås till stekt sidfläsk 2 port

2 röda lökar

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl steksky från fläsket

3 msk smör

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

300 g sidläsk, färskt eller rimmat

Smör till stekning

Skär löken i tunna strimlor och stek i smöret tills det fått lite färg.

Häll på vinäger, krydda med salt och peppar.

Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak.

Stek fläsket i en annan panna, så det får ordentligt med färg.

Krydda med salt och peppar, bara peppar om du använder rimmat fläsk.

Häll i 1 dl vatten i stekpannan och låt skyn koka ur, häll det över löken (eller använd 1 dl buljong).

Tillsätt grädden och låt puttra tills såsen tjocknar.

Servera såsen med det stekta fläsket och kokt broccoli.

Det här är enligt mitt sätt att se på mat en mycket bra tallriksmodell, här kan du läsa mer vad jag tycker om Livsmedelsverkets nya modeller.

Stekt Fläsk med Löksås och Broccoli


Coleslaw med ajvar

Cole slaw och grillad kyckling

Kålsallad

Ett både gott och lättfixat tillbehör till grillat är min coleslaw smaksatt med paprikaröran ajvar.

Härinne på bloggen Under vårt tak hittar du mitt ajvarrecept från kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Vill du inte ha paprika i din kålsallad så blir den väldigt god med senap och lite rivet äpple också.

Coleslaw med ajvar 2 port

3 dl finstrimlad vitkål

1 liten, riven morot

½ dl strimlad purjolök

2 msk crème fraiche/kokosgrädde

2 msk majonnäs

2 msk ajvar

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser till såsen, smaka av med salt och peppar.

Lägg ner vitkål, morot och purjo i en bunke, krama lite med fingrarna så blir det saftigare.

Blanda ner såsen och smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

På bilden har jag grillad kyckling, men coleslaw passar förstås även till fläskkarré, souvlaki eller entrecôte.

Du hittar 80 recept inför sommarens grillningar i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Spare Ribs från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Svampsoppa med knaperstekt bacon

Svampsoppa

Svampsoppa 2 port

2 dl hackad blandsvamp

½ liten gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

Salt och peppar

1-2 tsk pressad citron

2 dl kycklingbuljong

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad gräslök

1 msk hackad timjan

½ dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök.

Krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra. Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Blandsvamp

Blandsvamp


Ugnsstekt sidfläsk med gräddsås

Helstekt sidfläsk med gräddsås

Kaffemarinerat sidfläsk

I mina hemtrakter i norra Dalarna marinerade man förr fläsket i kaffe, kanske för att få bort smaken från ett inte alltför färskt fläsk…

Skär rutmönster i svålen och låt fläsket marinera i 2 dygn, jag brukar låta kött ligga så länge för bäst smakresultat.

Jag lägger köttet i en plastpåse, stoppar den i en bunke och vänder påsen några gånger under tiden.

Färskt Sidfläsk med Kaffe-marinad

Kaffemarinad till färskt sidfläsk 4 port

600 g färskt sidfläsk med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk tamarisoja

ev 1 msk honung

1 tsk Worcestershiresauce

2 msk färsk, hackad rosmarin

Salt och peppar

Börja med att skära ett rutmönster i fläsksvålen med en vass kniv.

Skär inte så djupt, bara genom svålen. Gnid in fläsket med salt och peppar.

Skär rutmönster i svålen

Smält honungen i varmt kaffe och rör i soja, rosmarin och Worcestersås. Låt svalna.

Lägg köttet i en påse, häll över marinaden och knyt igen.

Massera nu in marinaden ordentligt i köttet. Marinera i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Bryn svålen knaprig i stekpannan

Ta fram köttet ur påsen, spara marinaden till såsen.

Bryn smör i en gjutjärnspanna. Torka av svålen och lägg ner med rutorna ner i smöret.

Bryn några minuter på hög värme, vänd och bryn lite till. Krydda inte mer, köttet har fått all smak det behöver av marinaden.

Lägg fläsket på galler över en ugnsform, vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det i formen.

I vattnet droppar det sen ner god köttsaft utan att brännas vid, som används i såsen.

Kör in en stektermometer snett in mot mitten på fläsket.

Stek marinerat färskt Sidfläsk i ugnen

Ställ in fläsket i ugnen på 250° i 5 min, sänk sen värmen till 150° och stek i ca 1 timme tills termometern visar 62°.

Värmen stiger lite till när du tar ut köttet, så det kan bli torrt om du har det inne längre.

Koka under tiden palsternacka, skuren i centimetertjocka skivor på längden.

Koka dem i lite saltat vatten under lock 5 min. Lägg i en form och hyvla en skiva smör över varje palsternacksskiva.

Ställ in i botten på ugnen mot slutet av fläskstekningen och rosta dem där i 15 min, vänd efter halva tiden.

Medan steken står och bryner sig i ugnen, häller du marinaden i en kastrull.

Koka upp och skumma väl. Sila och koka ihop en stund, tillsätt sen 5 dl grädde.

Koka upp igen och låt såsen puttra tills den tjocknar.

Ta fram köttet ur ugnen, sila ner stekskyn i såsen. Koka såsen en stund till så den blir riktigt tjock.

Låt steken vila 5-10 min på skärbrädan, så fördelar sig värmen och all god köttsaft blir kvar i köttet.

Det här receptet passar också bra om man vill göra ett gott smörgåspålägg helt utan nitrit.

Fläsket är också väldigt gott att grilla, hade med det här receptet i min kokbok Grillmat LCHF.

Färskt Sidfläsk marinerat i Kaffe, Soya, Honung och Rosmarin. Garanterat fri från Nitrit

 


Marinerade, grillade revbensspjäll och bloggens bästa tips på grilltillbehör

Tips till grillfesten

Nu drar det ihop sig till midsommarfirande, så många av er har säkert börjat fundera på marinader, sallader, röror och andra tillbehör.

I dagens inlägg har jag samlat många av mina godaste tillbehör från bloggens 15-åriga historia till sommarens kommande grillmiddagar.

Länkar till inlägg med mina olika recept är markerade med fetstil i ingredienslistor och tillbehörslistor, klicka bara på dem så hittar du just det receptet.

Tjocka revbensspjäll är ett av de godaste kött man kan grilla, tycker jag.

Allra godast blir det att grilla över glöd från en björkvedsbrasa, men du tager ju den grill du haver.

Här får du tips på hur jag oftast lagar till spjällen, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen.

Marinaden går förstås fint att använda även till kyckling, kalkon, vilt, nöt och lamm.

020

Marinerade revbensspjäll ca 4 port

Färska, tjocka revbensspjäll i tunnare bitar ca 1 kg

Marinad:

2 dl finhackad timjan

4 rivna vitlöksklyftor

1 dl olivolja eller rapsolja

2 msk Worcestershiresauce alt glutenfri tamarisoja

1 pressad citron

Grovmald svartpeppar

Ev 1-2 tsk valfri sötning för färg och smak

För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong i en timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.

Blanda samman allt till marinaden. Lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen och låt stå där i 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.

Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.

Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.

Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.

Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10-15 minuter beroende på hur tjocka bitarna är, vänd ett par gånger under tiden.

Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.

Cole slaw

Cole slaw med ajvar 2-4 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl av min lättgjorda majonnäs

1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk ajvar relish

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och örter.

Smaka av och ställ kallt en stund innan serveringen.

Valnötsröra

Röra på valnötter och soltorkade tomater 2-4 port

1 dl majonnäs

½ dl turkisk/grekisk/rysk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Mojo

Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt

Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.

Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.

Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.

Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.

Såsen håller ett par veckor i kylen.

Vitlöksmajonnäs 2-4 port

1 dl majonnäs

1 riven vitlöksklyfta

½ dl grovhackade cashewnötter

1 msk min sockerfria ketchup/chilisås

½ tsk chiliflingor

1 tsk finhackad timjan

Salt

Rör samman alla ingredienser och ställ in i kylen.

Du kan variera nötterna eller ta pumpakärnor, det ger lite gott tuggmotstånd.

Gurkmajonnäs

Gurkmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

8 st cornichoner

2 msk kapris

½ dl finstrimlad rucola

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar

Skär gurkorna i små tärningar och blanda med majonnäsen.

Hacka kaprisen och rör ner tillsammans med det kryddgröna, smaka av med salt och peppar.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Här nedanför kommer länkar till tips på fler olika såser, röror och grönsaksrätter som passar bra till grillat, klicka bara på länkarna så kommer du till receptet.

Hamburgerdressing x 3

Kålrotspommes och paprikaaioli

Tzatziki och örtiga tomater

Avokadosalsa med koriander

Het cole slaw med ingefära

Dijonnaise och tomatsås

Tomatpesto med hasselnötter

Sockerfri chilisås

Vitkålssallad med örter och svartvinbärsblad

Rödkålssallad med granatäpple

Ugnstorkade cocktailtomater

Zucchinisallad och svartvinbärsmarinad

Ratatouille och ädelostsmör

Café de Paris-smör

För ännu fler tips på allt gott som hör till grillandet, så finns 80 recept i min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Den är en nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Recepten är i den här upplagan anpassade till mejerifritt så långt det är möjligt, så att så många som möjligt ska kunna njuta av naturligt goda grillrätter.

Ett nytt förord har boken också fått av mina vänner Jenny och Magnus Andersson på populära Paleobloggen Under vårt tak.

Ännu fler tips på vegetariska rätter, såser och röror finns i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Jag blir förstås väldigt tacksam och glad om du köper någon eller några av mina kokböcker, till dig själv, någon när och kär eller som gåbortspresent.

På bilden här nere ser du kaffemarinerat sidfläsk som blir väldigt gott att helgrilla, receptet på marinaden hittar du i min grillbok.

Schnitzel med blomkålspuré och tomatsmör

Sesampanerad Kalkonschnitzel med Blomkålspuré och Aromsmör

Sesampanerad schnitzel 2 port

250-300 g kyckling/kalkonbröst eller färsk skinka

1 ägg

1 dl sesamfrö

Fiberhusk

Havssalt och peppar

Smör till stekning

Tomatsmör i Paprika

Tomatsmör

100 g smör

3 cocktailtomater

2 msk finhackad purjolök

½ tsk timjan

1 krm balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Blomkålspuré

250 g blomkål

50 g fårost

2 msk smör

Dela fågelbröstet längs med i två skivor. Lägg in i en plastpåse och banka till en tunn schnitzel med en köttbank eller en kastrull.

Plasten gör att det går mycket lättare än om man bankar direkt på köttet.

Krydda köttet med salt och peppar och strö över fiberhusk i ett tunt lager på båda sidor. Häll fiberhusken i ett saltkar så går det lätt.

Vispa upp ett ägg i en djup tallrik. Doppa schnitzeln i ägget, låt rinna av.

Lägg den till sist i en djup tallrik med sesamfrön, se till så det fastnar frön runtom.

Lägg på en tallrik och låt paneringen torka fast en stund.

Under tiden rör du ihop det rumsvarma smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med kryddor och vinäger.

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten och passera genom ett durkslag eller använd purépress. Lägg tillbaka i kastrullen med smulad fårost och smör.

Värm purén försiktigt tills smör och ost smält. Krydda med lite salt om det behövs.

Bryn rejält med smör och stek schnitzeln försiktigt på medelvärme, cirka 2 minuter på var sida.

Passa så inte fröna bränns. Stäng av plattan och låt eftersteka några minuter.

God fortsättning på det nya året

Isvindar och bubbelvatten blev det som avslutning på ett fantastiskt 2015.

Ser med spänning fram emot 2016 :) Har en del nytt och skojigt att ta tag i på det nya året.

Följ gärna bloggen under året som kommer, här kommer du att få inspiration att laga god och nyttig mat.

Mitt nyårslöfte till dig är att jag bjuder på ett nytt recept varje dag.

Helt gratis dessutom, du behöver bara laga den själv ;)

(Men vill du hemskt gärna betala lite för mina kostråd, blir jag glad om du köper Grillmat LCHF, nu endast 79 kr på CDON.)

På de snart 7 år som gått sen jag började med min variant av glutenfri LCHF, har jag blivit piggare och starkare för varje år.

Kan jag, så kan du <3

Birgitta Höglund i Alanya

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya...

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya…