Somrig lax i gräddsås

Lax i gräddsås

Lax i gräddig paprikasås 2 port

2 bitar lax à 150 g, helst viltfångad

2 msk smör

1 paprika

½ äpple

½ gul lök

2 dl grädde/kokosgrädde

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär grönsaker och äpple i små tärningar.

Stek dem lätt i smöret några minuter, krydda och pressa över citron.

Häll på grädde och låt puttra några minuter.

Lägg laxbitarna i såsen och låt bräsera några minuter.

Vänd försiktigt och låt ligga några minuter till på svag värme.

Servera med kokta grönsaker och en klick smör.

Lax i paprikagräddsås med kokt morot


Medelhavsmat och ayran

Medelhavsmat

Mat och dryck från södern

Den grekiska och turkiska maten ligger mig varm om hjärtat, efter många års resor till Medelhavet.

Medelhavskosten är bra även för oss LCHF-are, då den ofta innehåller mycket av färska ovanjordsgrönsaker, i sallader,  stekta eller kokta i grytor.

Det äts också stora mängder mjölkprodukter, som smör, yoghurt och ostar av alla de slag.

Det märks tydligt i butikernas mjölkdiskar, utbudet av lokala produkter är mycket stort.

Den godaste korven har jag hittat i Grekland, deras Loukaniko är mycket smakrik.

Bland ostarna är en av mina favoriter den cypriotiska Halloumin.

Sältan och gnisslet, när man tuggar den stekta eller grillade osten, gör den till nåt alldeles extra.

Till maten smakar det mycket gott med ett glas iskall, turkisk ayran.

 Medelhavsmat på mitt sätt 1 port

1 korv med hög kötthalt, smaksatt med örter

Smörstekt aubergine och halloumi

Tzatziki

Ayran 2-3 port

2 dl turkisk yoghurt 10%

5 dl iskallt vatten

½-1 krm salt

Vispa yoghurt, vatten och den mindre mängden salt, kraftigt med elvisp i en kanna.

Den ska bli riktigt skummig. Smaka av om du vill ha mer salt.

Ayran, Turkisk Yoghurtdryck


Low Carbonara med broccoli

Low Carbonara

Klassiker

Här kommer en riktig klassiker i strikt LCHF-tappning.

Den här Low Carbonaran är ända från bloggens barndom för 7 år sen, då jag nyligen hade bytt ut favoritmaten spaghetti mot grönsaker.

Ett val jag absolut inte ångrar idag.

Low Carbonara 2 port

100 g varmrökt sidfläsk

2 dl grädde

2 små huvuden broccoli

50 g ost, gärna vällagrad

2 msk smör

Svartpeppar

2 äggulor

Skär fläsket i strimlor och broccolin i små buketter.

Stek i smör, häll på grädde och låt puttra tills du tycker att broccolin är lagom.

Rör ner osten skuren i tärningar och krydda med rejält med svartpeppar.

Häll upp i tallrik och garnera med en rå äggula.


Lättlagad blomkålsgratäng med rökta musslor och halloumi

Gratng med blomkål och musslor

Musselgratäng för 2

1 litet blomkålshuvud

2 dl bearnaisesås

1 burk rökta musslor

100 g halloumi

½ dl pumpakärnor

Förväll blomkålshuvudet i lättsaltat vatten, tills det blivit halvmjukt.

Skär loss buketterna och lägg runt en ugnsform.

Skiva stocken tunt och lägg i botten.

Bred ett lager bearnaisesås över och täck ytan med musslor.

Skiva halloumin och lägg omlott över musslorna.

Strö pumpakärnor över och gratinera på 175° i 15 minuter.


Baconlindade färsbiffar med paprikamajonnäs

Baconlindade färsbiffar

Baconlindad färsbiff 2-3 port

300 g blandfärs

½ dl grädde

1 ägg

½ tsk Worcestershiresauce

2 msk psylliumfrön eller ½ msk fiberhusk

1 msk sesamfrön

1 msk grovkornig senap

Salt och peppar

6 skivor bacon

2 msk smör

Blanda allt till smeten, bryt ner färsen och blanda försiktigt.

Låt stå i kyl och svälla i några timmar.

Forma färsen till 6 runda biffar, linda en baconskiva runt varje, fäst änden med en tandpetare.

Bryn biffarna ordentligt på båda sidor, salta och peppra.

Låt eftersteka på medelvärme i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka biffar du gjort.

Pannbiff inlindad i bacon

Paprikamajonnäs 2-3 port

1 dl majonnäs

½ röd paprika

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Salt

Finhacka paprikan och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå i kylen en stund så smakerna mognar.

Baconlindad färsbiff med paprikamajonnäs


Hamburgare med dressing och stekt ägg

Hamburgare

Enkel snabbmat

Det här är en av de rätter jag tar till när jag inte har så stor lust att laga mat, perfekt sommarmat med andra ord.

Vill du ha en ännu mer mättande rätt så prova att göra ”pommes frites” av kålrot till.

Hamburgerdressing 2 port

1 dl majonnäs

1 saltgurka

1 msk tomatpuré

1 tsk osötad senap

Salt

Chiliflingor

Rör samman majonnäs, tomatpuré och senap, krydda med salt och chili.

Låt gurkan rinna av och hacka i små tärningar.

Blanda ner gurkan i dressingen, ställ i kyl en stund så smakerna mognar fram.

Servera till stekt eller grillad hamburgare, jag åt min med stekt ägg, cocktailtomat och färsk timjan.


Ratatouille till grillat

Ratatouille med gulbeta

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja

½ dl kycklingbuljong

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Havssalt och vitpeppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchini och fräs med ett par minuter, låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden, låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Skär upp spjällen och låt eftersteka en stund

Mer Matkärlek till folket

Nu är det bara några få dagar kvar på insamlingskampanjen för att få tillbaka tidningen Matkärlek till oss prenumeranter och till tidningskiosken.

Bidra gärna med en liten eller stor slant, så kan svenska folket snart ha en riktigt läsvärd LCHF/Paleotidning i sin hand igen.

Alla har ju inte dator och kan ta del av alla gratisrecept utan vill gärna läsa tidningar och kokböcker istället.

Läs mer om hur du gör för att bidra genom att klicka på bilden nedan så kommer du till insamlingen.

Bilden är från en artikel där jag medverkade i Matkärlek häromåret.

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek

 


Citronmarinerade kycklingspett

Kycklingspett

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk tamarisoya

2 msk honung eller annan sötma om man så vill

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter.

Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

En morotssallad gjorde jag på späda morötter, strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor.

Fetaoströra, örtbearnaise och kanarisk mojo blev gott till.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Kokböcker och E-böcker

Mojon och mängder med andra goda grilltips hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.

Det finns bara ett fåtal exemplar kvar, här hittar du den på Bokus och här på Adlibris.

Vill du ha boken på engelska, så finns den också på Bokus och Adlibris

De svenska nätbokhandlarna har den även som E-bok men med stor prisskillnad.

Bokus tar här 311 kr och här finns den för 258 kr på Adlibris.

På Amazon kostar Low Carb High Fat Barbecue som E-bok på Kindle  för 18.42 USD.

Där upptäckte jag att du just nu kan köpa min och Annika Dahlqvists Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging (LCHF för seniorer) på Kindle för otroliga 2.49 USD.

Mojo från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Mojo från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Omelett med fetaost och nässlor

Nässelomelett

Naturens skafferi

I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren.

Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar för de bränns mer när de vuxit sig större.

Nässelomelette med fetaost

2 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

75 g fetaost

1 dl förvällda nässlor

½ dl strimlad purjolök

2 msk pumpakärnor

Lite salt och peppar

Färsk timjan

Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Eftersom fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten.

Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken.

Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade.

Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan.

När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden.

Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med paprika, cocktailtomat och persilja.


Rosépepparsås

Oxfilé med roséppepparsås

Rosépepparsås 4 port

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong

1-2 msk grovkrossad rosépeppar

2 tsk grovkrossad svartpeppar

2 msk finhackad gul lök

2 msk finhackad röd paprika

3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

Salt

Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.

Häll över vinägern och låt koka in.

Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter eller tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Stek små skivor oxfilé, fläskfilé eller kalkonbröst och servera tillsammans med såsen.

Kokt blomkål vänd i smör, cocktailtomater och bladpersilja blir goda tillbehör.

Strö lite extra rosépeppar över.