Grekiska köttbullar på mitt sätt

Måndagsmiddagstips

Du som följt mig under de senaste 15 åren vet vid det här laget att jag är väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så efter resorna är skafferiet välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Jag använder soltorkade tomater i köttbullarna och föredrar färska i gräddsåsen, de ger så goda smaker.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 msk torkad oregano

1-2 msk torkad mynta

1 msk psylliumhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

Salt

Chiliflingor

Blötlägg de soltorkade tomaterna i kokande vatten en stund.

Skär dem i små tärningar och hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, husk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 färska tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, kokt blomkål eller smörstekt vitkål är också gott till.

Julklappstips i god tid

Om du uppskattar mina recept så hittar du i länkarna nedan mina kokböcker på Bokus, de passar fint som en julklapp med omtanke.

Kokböckerna och E-böckerna finns även på de övriga nätbokhandlarna, du kan be din lokala bokhandlare att beställa hem de inbundna.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör
Söndagsmiddag – Lax med gräddig dillsås

Söndagsmiddagstips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott laxrecept att njuta av så här på en kulen novembersöndag.

Ja, det är ju förstås såsen och inte laxen som har huvudrollen, den krämiga såsen smaksatt med färsk dill.

Såser har alltid varit min paradgren ända sen tiden på 80-90-talen då jag jobbade som kock i många restaurangkök.

En fisk- eller kötträtt likaväl som en vegetarisk rätt blir alltid så mycket festligare om man serverar den med en god sås eller kryddsmör till.

Du hittar mängder med olika såser, röror och kryddsmör i mitt bloggarkiv och i alla mina kokböcker, länkar till dem får du efter receptet.

Lax med dillgräddsås

Festlax med dillgräddsås 2 port

2 bitar lax (helst viltfångad) à 150-200 g

2 msk smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Börja med såsen, låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår.

Krydda såsen med citron, salt och peppar.

Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra.

Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr.

Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan.

Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar.

Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.

Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid.

Jag serverade en sallad med rucola, grön paprika, granatäppelkärnor och dill, med pressad citron och kallpressad olivolja ringlad över.

I länkarna till Bokus här nere kan du läsa mer om innehållet i mina olika kokböcker.

Jag blir riktigt tacksam och glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.

Antingen till dig själv eller som julklapp eller gåbortspresent till alla glöggmingel och julfester som väntar runt hörnet.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Lättlagad husmanskost – Stekt fläsk med löksås

Traditionell mat på nytt sätt

Du som följt mig härinne genom bloggens 15-åriga livstid har nog inte kunnat undgå att märka min förtjusning i vår svenska husmanskost.

Det har ända sen barnsben varit den mat jag gillat allra bäst, min mamma var mycket duktig på att laga riktigt god vardagsmat.

Hon föredrog det färska sidfläsket framför rimmat, så det är oftast det jag också använder.

Här har jag gjort en löksås på rödlök, men du kan förstås använda vanlig gul eller purjolök istället om du vill.

Äppelcidervinägern ger en väldigt god smak till den här såsen, syran lyfter smakerna till högre höjder.

Löksås till stekt sidfläsk 2 port

2 röda lökar

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl steksky från fläsket eller använd 1 dl av min enkla buljong.

3 msk smör

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

300 g sidläsk, färskt eller rimmat

Smör till stekning

Skär löken i tunna strimlor och stek i smöret tills det fått lite färg.

Häll på vinäger, krydda med salt och peppar, låt vinägern koka in i löken.

Stek fläsket i en annan panna, så det får ordentligt med färg.

Jag skar tjocka skivor av det färska sidfläsket, men det blir gott även med tunnskivat, knaperstekt.

Krydda med salt och peppar, bara peppar om du använder rimmat fläsk.

Häll i 1 dl vatten i stekpannan och låt skyn koka ur, häll det över löken.

Tillsätt grädden och låt puttra tills såsen tjocknar.

Servera såsen med det stekta fläsket och kokt broccoli.

Fler lättlagade recept på vår traditionella husmanskost hittar du i flera av mina kokböcker, läs mer om dem alla i den här länken.

Nu är det bara en vecka kvar till Fars Dag, kanske en kokbok kan bli en present med bestående värde till en pappa som vill ta hand om sig och må bättre med åren.

Här ovan ser du omslaget på min och Lars-Erik Litsfeldts gemensamma Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Du hittar kokboken här på Bokus, hos Adlibris och på Akademibokhandeln.

Vill du hellre stötta din lokala bokhandlare så har många boken i sortimentet eller kan ta hem den till dig.

Glutenfri köttfärslimpa och gräddsås med svamp
Köttfärslimpa

Bästa vardagsmaten

Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter.

Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små.

Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.

Blir det några rester över av limpan så kyl den, skär sen i tunna skivor och ät som smörgås, det blir väldigt gott med smör och ost på.

Köttfärslimpa klar för gräddning

Köttfärslimpa med bacon, vitlök och timjan 3-4 port

300 g nötfärs/viltfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ paket bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

1 msk psylliumhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 ask cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint. Skär baconet i små tärningar.

Bryn det i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, grädde, husk och kryddor, låt svälla 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa, blöter du händerna blir den jämn och fin.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda på 175° i 45 minuter. Limpan ska kännas fast när den är färdig.

Du kan också köra ner en provsticka en liten stund och sen lägga mot underläppen.

Det sättet använde jag ofta när jag jobbade på restaurang. Är stickan riktigt varm, då är limpan klar.

Annars kan man använda det moderna sättet med stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Låt vila en stund i formen innan den skärs upp.

Tomaterna la jag i en skål och hällde över lite kallpressad olivolja och vit balsamvinäger.

Lite flingsalt över och några små persiljekvistar till garnering.

Köttfärslimpa med svampsås

Svampsås 3-4 port

3 dl blandsvamp i små bitar

1 dl tärnad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl av min enkla buljong

1-2 msk vitt vin eller citronsaft

½ tsk Tamarisoja (Glutenfri)

Salt och peppar

Bryn svampen några minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt den steka med på lite svagare värme en stund.

Häll på vin, soja, buljong och kryddor, låt koka in i svampen.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Servera tillsammans med köttfärslimpan och tomatsalladen.

Fler av mina bästa tips på husmanskost hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Lättlagad lax och ostsås med örter

Laxfjäril i gott sällskap

Tisdagsfisken blir den här veckan en mycket snabblagad laxrätt med en örtig ostsås till.

Laxfjäril är ett enkelt och gott sätt att tillaga laxen, det serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock.

Så här gör du fjärilen:

1: Ta en bit lax med skinn och skär en skiva rakt över, ner genom skinnet

2. Skär sen ett snitt längs mitten, men denna gång inte ner genom skinnet

3. Vik sen ut laxen som en fjäril och stek i brynt smör eller i ugnen ca 10 min på 175 grader

Laxfjäril med ostsås

1 skiva lax på ca 150 g, gärna viltfångad

1 dl crème fraiche eller smetana

2 msk grädde

1 dl riven, lagrad ost

1 msk färsk, hackad persilja eller dill

1 tsk hackad färsk dragon eller timjan

½ tsk vit balsamvinäger eller lime

2 msk smör

Salt och peppar

Koka upp crème fraiche och grädde i en kastrull.

Salta och peppra och låt puttra en liten stund tills den tjocknat.

Smaksätt med örter och vinäger. Dra från värmen och rör ner osten.

Bryn smöret och stek laxen en minut på var sida, salta och peppra.

Dra stekpannan från värmen och låt laxen ligga kvar en minut så får den steka färdigt på eftervärmen.

Jag serverade laxen med kokt blomkål och lite fint tärnad röd paprika.

En lättlagad fiskrätt som tar mindre än en kvart att få färdig, är ni fler vid bordet så dubbla bara receptet.

Ät, njut och må gott!

Fler snabblagade rätter hittar du i min senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost.

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Söndagsmiddagstips – Fläskfilé och ädelostsås med purjolök

Lättlagat middagstips

En krämig ädelostsås är väldigt gott till såväl fläskkött som kyckling och fisk.

Den passar också riktigt bra till vegetariska kåldolmar fyllda med kantareller om du föredrar gröna rätter.

Som tillbehör blir det extra fint nu på hösten med stavar av morötter och palsternacka eller buketter av blomkål och/eller broccoli som du antingen steker i smör i stekpanna eller rostar i ugnen.

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädelost

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

½ dl vitt vin

½ dl kycklingbuljong

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad dragon

1 msk hackad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, buljong, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.

Strö över buljongpulvret och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.

Jag serverade såsen till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål och paprika samt en sallad på rucola, äpple, avokado, cocktailtomater och pumpafrön med olivolja och pressad citron över.

Fler recept på njutbar mat till både vardag och fest hittar du i mina kokböcker i länkarna här nedan.

Kanske någon kan bli en Farsdagspresent eller julklapp, kokböcker brukar gå hem i alla åldrar.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Fläskfilé med Ädelostsås och rostad Blomkål
Söndagsmiddagstips – Fläskfilé och ädelostsås med purjolök

Lättlagat middagstips

En krämig ädelostsås är väldigt gott till såväl fläskkött som kyckling och fisk.

Den passar också riktigt bra till vegetariska kåldolmar fyllda med kantareller om du föredrar gröna rätter.

Som tillbehör blir det extra fint nu på hösten med stavar av morötter och palsternacka eller buketter av blomkål och/eller broccoli som du antingen steker i smör i stekpanna eller rostar i ugnen.

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädelost

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

½ dl vitt vin

½ dl kycklingbuljong

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad dragon

1 msk hackad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, buljong, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.

Strö över buljongpulvret och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.

Jag serverade såsen till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål och paprika samt en sallad på rucola, äpple, avokado, cocktailtomater och pumpafrön med olivolja och pressad citron över.

Fler recept på njutbar mat till både vardag och fest hittar du i mina kokböcker i länkarna här nedan.

Kanske någon kan bli en Farsdagspresent eller julklapp, kokböcker brukar gå hem i alla åldrar.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Fläskfilé med Ädelostsås och rostad Blomkål
Ugnsstekt sill med purjolökssås
Ugnsstekt sill

Gammaldags husmanskost

Är du liksom jag förtjust i husmanskost, då kommer du säkert att tycka om den här rätten.

När jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i mitten på 90-talet hade jag helt fria händer att sätta ihop menyn och då fanns förstås stekt sill med.

Det var mycket uppskattat, några äldre herrar kom till och med in i köket och tackade speciellt för att jag hade med sill på menyn, då det oftast är inte så vanligt på restauranger idag.

Dagens recept är gjort med mild purjolök och med kokt majrova till istället för potatis, det blir väldigt gott.

Här hittar du min sockerfria lingonsylt, det är ett klassiskt tillbehör med lingon till sill i södra Sverige.

Ugnsstekt Sill med gräddig Purjolökssås

Stekt sill med purjolökssås 2 port

4 urvattnade filéer norsk saltsill

3 dl strimlad purjolök

3 dl grädde/kokosgrädde

2+2 msk smör

Salt och peppar

Riven muskot

1-2 majrovor

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sneda skivor.

Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.

Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.

Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Sill med smörklickar färdig för ugnen

Koka under tiden skivor eller klyftor av majrovan mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och lägg i en klick smör och servera till den ugnsstekta sillen med lingonsylt.

Sockerfri lingonsylt
Ugnsstekt Sill med Purjolökssås, kokt Majrova och Lingonsylt

Blev du sugen på att laga mer av den här typen av mat så finns mina favoriter i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där har jag ett recept på stekt sill med den mer traditionella löksåsen på gul lök.

Här hittar du mina övriga kokböcker, jag blir förstås väldigt tacksam om du vill stötta mitt skrivande här på bloggen genom att köpa någon eller några av dem.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Ostfyllda pannbiffar med stuvade trattkantareller och syrlig äppelsallad

Höstmat

Nu är den härliga hösten här, när man kan njuta av skörd från både skog och trädgårdar.

Idag får du tips på en trattkantarellsås, den blir förstås god även med annan svamp.

Den här middagen lagade jag på vedspisen i min stuga i norra Dalarnas fjällvärld, du må tro att den smakade gott efter en dag i lingonskogen.

Pannbiffar med Västerbottensost 2 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ dl grädde

½ msk psylliumhusk

Salt och peppar

Blanda hastigt ihop färsen med husk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost.

Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, gör såsen och äppelsalladen under tiden.

Forma färsen till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.

Trattkantarellsås 2 port

2 dl förvällda trattkantareller

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

½ tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger

½ tsk glutenfri tamarisoja

Salt och peppar

Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soja och vinäger, låt det koka in.

Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Syrlig äppelsallad

1 äpple

1 liten gul lök

½ gul paprika

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor.

Stek allt mjukt i smöret utan att få för mycket färg.

Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Servera salladen varm till pannbiffarna och trattkantarellsåsen, lingonsylt smakar också gott till.

Trattkantareller

Kokbokstips

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller kanske som en gåbortspresent eller tidigt julklappsinköp.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Kålpudding med lingonsky från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Lättfixad lax och gräddsås med paprika och dill

Snabbfixad lax

Idag får du ett snabbtips på en riktigt god och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk.

I det här inlägget från min bloggs barndom kan du läsa om hur du gör för att få till laxfjärilen.

Där finns också recept på en jämtländsk dillgräddsås och en liten chokladmousse om du vill förgylla middagen med en efterrätt.

Paprikagräddsås till Laxfjäril

Paprikagräddsås med dill 2 port

1 röd paprika

1 tomat

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

2 msk av min hemgjorda, sockerfria chilisås/ketchup

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär paprika och tomat i små tärningar, fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, chilisås och citron.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Ta såskastrullen från spisen och rör till sist ner den hackade dillen.

Servera med den stekta fisken och kokt broccoli, blomkålsmos är också gott till.

Kokboksreklam

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat såväl som festmat så ta gärna en titt på någon av mina kokböcker.

De tre nedersta är slutsålda som inbundna böcker men finns att ladda ned till dator, platta eller telefon.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Skriven med Annika Dahlqvist

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost