Lucka 14 – Turkisk morotsröra
Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Långsemester

Nu har vi kommit ner till Alanya för långsemester, jag, Lennart och Tomten.

Vi kommer att bjuda på en del godsaker härifrån som passar även på ett svensk julbord, så adventskalendern fortsätter precis som vanligt.

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.

Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.

Röran smakar mycket gott till köttbullar och kallskuret, både kött och fisk. Kanske en ny favorit på julbordet i år?

Det här receptet kommer från min kokbok Grillmat LCHF.

Den finns att köpa på Bokus och Adlibris, kan bli bra som julklapp till grillentusiasten :)

Tomten i Alanya


Lucka 11 – Inlagd sill och senapssill

Inlagd Sill med Ägg och Ost

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl björksocker, sukrin eller honung

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller sötning.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är, eller blanda med olika smaksättningar, idag får du mitt recept på senapssill.

Senapssill

Senapssill

En sats inlagd sill

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

1 msk björksocker, sukrin eller honung

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan. Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Tomte på hal is


Adventskalender med recept på julmat-Lucka 1

Kycklingleverpaté

Receptsamling ända fram till jul

Idag börjar jag att dela med mig av 24 av mina julfavoriter, så du som vill laga ett naturligt gott julbord med få kolhydrater får en hel del gott att välja bland.

Min lilla garntomte som sitter i en valnötsbåt har varit ett uppskattat inslag här på bloggen i juletider i flera år nu, så han kommer också att dyka upp i varje lucka.

Jag önskar att du kommer att njuta av en lugn och harmonisk julmånad, utan alltför mycket stress.

En hjälp på vägen är att börja förbereda julmaten långt i förväg och frysa in.

Den här patén fryser jag in rå, tar fram och tinar i kyl ett dygn innan den gräddas några dagar innan julafton.

Patén blir bara godare om den får stå och mogna ett par dagar i kylen.

Du får också recept på min lingoncumberland och här hittar du inlagda kantareller.

Ett annat mycket gott tillbehör till paté är rödlöksmarmelad, här hittar du en à la LCHF på Lilltäppans kök.

I min kalender kommer recept och bilder hädanefter att få tala för sig själva, både du och jag har nog fullt upp ändå nu i december :)

Kycklingleverpaté

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör/kokosolja

2 ägg

2 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl konjak

1½ msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar. Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret. Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite. Låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén. Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök. Vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter. Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Lingoncumberland

4 dl lingon

1 ekologisk apelsin

2-3 msk dl björksocker eller honung

1 tsk Colemans senapspulver

½ tsk mald ingefära

½ tsk vit balsamvinäger

1 knivsudd cayenne

Några droppar Worcestershiresauce

Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.

Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.

Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.

Fyll upp på burk och förvara i kyl, såsen håller i minst en månad.

Tomten i midvintersol


Lättlagad pannbiffsmörgås till höstens utflykter
Picknick med andligt sällskap...

Picknick med andligt sällskap…

Picknickmat

Nu är jag hemma i Östersund igen efter en härlig vecka på Klämmingsbergsbadets Camping i de djupa skogarna i Sörmland.

Vädret har varit fantastiskt hela veckan, det har inte kommit en regndroppe på hela tiden.

Mycket naturupplevelser har det blivit, något som både jag och Lennart njuter mycket av.

Vi hade en liten hyrbil så vi kunde åka runt på de vackra småvägarna i det kuperade landskapet.

Det blev mest lantliga dagsutflykter och mat lagad hemma, men två gånger åt vi riktigt god mat ute, dels på Gnesta Strand och på Ågården i Trosa.

Rimmad lax på Ågården i Trosa...

Rimmad lax på Ågården i Trosa…

På Gnesta Strand har vi ätit gott många gånger genom åren, men Ågården var en ny bekantskap.

En mycket angenäm sådan, både maten och serveringen var av riktigt hög klass.

Jag åt Pulled Pork Burger fast utan bröd, med aioli, sallad och några goda klyftpotatisar på färskpotatis. Lennart tog en riktigt fin rimmad lax med dillstuvad färskpotatis.

Vi bad om glutenfritt, så hans färska potatis var stuvad bara med grädde och dill, mycket gott.

Nu är ju potatis inte vardagsmat i vår LCHF/Paleo-kost, men några gånger per år njuter vi av det som en delikatess.

Min rätt var den godaste dragna gris jag smakat, en fin karré långlagad i en kryddig barbecuesås med extra jalapeños. Ofta är ju barbecuesåser väldigt söta, men inte den här.

Trosa å...

Trosa å…

Vi pratade med ägarna, Therese och Thomas Klarbrant, de satsar på riktigt bra råvaror och håller nere kolhydraterna i maten vilket säkert uppskattas av många fler än oss.

Under veckan åkte vi också till några av våra favoritplatser för mat ute i det fria i trakterna runt Gnesta.

Bara en timmes resa från Stockholm ligger stora skogar och många sjöar att göra dagsutflykter till, så passa på nu under den tid som är kvar av sommaren.

Picknickmaten den här gången blev helt enkelt smörgåsar gjorda på två olika sätt.

Kaffe och ostsmörgås

Jag hade tagit med en bit av det nya formbröd jag bakade häromveckan så en dag blev det en enkel ostmacka med gurka, så gott till en kopp kaffe.

Med i kylväskan hemifrån Östersund fick det också följa med ett paket bisonkalvfärs från Jemtbison i Månsåsen.

Som så mycket annat av det som hamnar på min tallrik, så hade jag handlat färsen på Glada Lådan.

Min favorit bland matbutiker i Östersund, som bara säljer jämtländsk mat till mycket bra priser.

På bisonfärsen gjorde jag riktigt läckra pannbiffar, som sen serverades på smörstekt bröd med stekt lök och nyplockade lingon till.

Vilken njutning att få äta det ute i den vackra naturen vid Marvikarna, med bara några nyfikna änder som sällskap.

Andmamma med två ungar...

Andmamma med två ungar…

 

Paddlande skolklass...

Paddlande skolklass…

Sjösystemet där går ända från Åkers Styckebruk och ner till Trosa, ett paradis för alla som tycker om att ta sig fram per kanot.

Vi passade på att handla goda grönsaker till maten invid Kattnäs kyrka, där odlas ekologiskt av trädgårdsmästare Sven och hans fru Karin.

Försäljningen sker via självplock från ett bord vid vägen, där dagens skörd ligger framlagd. Man väger själv sina grönsaker och lämnar pengarna i en stubbe.

Tomater från Svens Trädgård, Gnesta

Svens Trädgård, Gnesta...

Svens Trädgård, Gnesta…

Vi hade tur och träffade gårdens ägare och blev inbjudna att ta en titt in i det välskötta växthuset.

Vi fick en lång och mycket trevlig pratstund om hållbart jordbruk, biodling och om alla nyttiga antioxidanter, vitaminer och mineraler vi får i oss via ekologiskt odlade grönsaker.

Innan vi for vidare fick vi en burk av parets hemgjorda tomatmarmelad som present, gjord på gröna tomater, citron och chili.

Den passade oss väldigt bra då den bara hade en liten sötma, vi avnjöt den på kvällen till en bit fetaost, citronmeliss och frökex, den smakkombinationen rekommenderas.

Här hittar du mitt vita formbröd och här nedan följer recept på färsbiffar och min röda tomatchutney, så kan du testa det till nån av höstens utflykter ut i skog och mark.

Kvällsnjutning...

Kvällsnjutning…

 

Pannbiff med lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Jag smörstekte också färsk, skivad rödlök till mina pannbiffsmörgåsar, det blev väldigt gott.

Tomatchutney med citron, chili och timjan...

Tomatchutney med citron, chili och timjan…

Tomatchutney

2 askar plommoncocktailtomater

1 gul gök

2 skivor ekologisk citron

2 msk citronsaft

2 msk honung eller björksocker

1 msk färsk timjan

1 tsk chiliflingor

Havssalt

Skala och dela löken i 6 klyftor. Skiva dem tunt. Dela tomaterna i 4 delar på längden.

Dela citronskivorna i halvmånar och skär dem i tunna bitar.

Blanda lök, citronsaft, citronbitar, honung/björksocker och chili i en kastrull. Koka upp under omrörning.

Sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.

Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter. Rör försiktigt så tomaterna inte mosas.

Smaksätt med timjan och lite salt. Häll upp på rena burkar och sätt på locket. Förvara i kylen.

Här nedan följer lite bilder från veckan om gick.

Plocktallrik till middag...

Plocktallrik till middag…

 

Klämmingsbergsbadet...

Klämmingsbergsbadet…

 

Trollslända...

Trollslända…

 

Påfågelöga...

Påfågelöga…

 

Solnedgång över Klämmingen...

Solnedgång över Klämmingen…

 


Lättlagad pannbiffsmörgås till höstens utflykter
Picknick med andligt sällskap...

Picknick med andligt sällskap…

Picknickmat

Nu är jag hemma i Östersund igen efter en härlig vecka på Klämmingsbergsbadets Camping i de djupa skogarna i Sörmland.

Vädret har varit fantastiskt hela veckan, det har inte kommit en regndroppe på hela tiden.

Mycket naturupplevelser har det blivit, något som både jag och Lennart njuter mycket av.

Vi hade en liten hyrbil så vi kunde åka runt på de vackra småvägarna i det kuperade landskapet.

Det blev mest lantliga dagsutflykter och mat lagad hemma, men två gånger åt vi riktigt god mat ute, dels på Gnesta Strand och på Ågården i Trosa.

Rimmad lax på Ågården i Trosa...

Rimmad lax på Ågården i Trosa…

På Gnesta Strand har vi ätit gott många gånger genom åren, men Ågården var en ny bekantskap.

En mycket angenäm sådan, både maten och serveringen var av riktigt hög klass.

Jag åt Pulled Pork Burger fast utan bröd, med aioli, sallad och några goda klyftpotatisar på färskpotatis. Lennart tog en riktigt fin rimmad lax med dillstuvad färskpotatis.

Vi bad om glutenfritt, så hans färska potatis var stuvad bara med grädde och dill, mycket gott.

Nu är ju potatis inte vardagsmat i vår LCHF/Paleo-kost, men några gånger per år njuter vi av det som en delikatess.

Min rätt var den godaste dragna gris jag smakat, en fin karré långlagad i en kryddig barbecuesås med extra jalapeños. Ofta är ju barbecuesåser väldigt söta, men inte den här.

Trosa å...

Trosa å…

Vi pratade med ägarna, Therese och Thomas Klarbrant, de satsar på riktigt bra råvaror och håller nere kolhydraterna i maten vilket säkert uppskattas av många fler än oss.

Under veckan åkte vi också till några av våra favoritplatser för mat ute i det fria i trakterna runt Gnesta.

Bara en timmes resa från Stockholm ligger stora skogar och många sjöar att göra dagsutflykter till, så passa på nu under den tid som är kvar av sommaren.

Picknickmaten den här gången blev helt enkelt smörgåsar gjorda på två olika sätt.

Kaffe och ostsmörgås

Jag hade tagit med en bit av det nya formbröd jag bakade häromveckan så en dag blev det en enkel ostmacka med gurka, så gott till en kopp kaffe.

Med i kylväskan hemifrån Östersund fick det också följa med ett paket bisonkalvfärs från Jemtbison i Månsåsen.

Som så mycket annat av det som hamnar på min tallrik, så hade jag handlat färsen på Glada Lådan.

Min favorit bland matbutiker i Östersund, som bara säljer jämtländsk mat till mycket bra priser.

På bisonfärsen gjorde jag riktigt läckra pannbiffar, som sen serverades på smörstekt bröd med stekt lök och nyplockade lingon till.

Vilken njutning att få äta det ute i den vackra naturen vid Marvikarna, med bara några nyfikna änder som sällskap.

Andmamma med två ungar...

Andmamma med två ungar…

 

Paddlande skolklass...

Paddlande skolklass…

Sjösystemet där går ända från Åkers Styckebruk och ner till Trosa, ett paradis för alla som tycker om att ta sig fram per kanot.

Vi passade på att handla goda grönsaker till maten invid Kattnäs kyrka, där odlas ekologiskt av trädgårdsmästare Sven och hans fru Karin.

Försäljningen sker via självplock från ett bord vid vägen, där dagens skörd ligger framlagd. Man väger själv sina grönsaker och lämnar pengarna i en stubbe.

Tomater från Svens Trädgård, Gnesta

Svens Trädgård, Gnesta...

Svens Trädgård, Gnesta…

Vi hade tur och träffade gårdens ägare och blev inbjudna att ta en titt in i det välskötta växthuset.

Vi fick en lång och mycket trevlig pratstund om hållbart jordbruk, biodling och om alla nyttiga antioxidanter, vitaminer och mineraler vi får i oss via ekologiskt odlade grönsaker.

Innan vi for vidare fick vi en burk av parets hemgjorda tomatmarmelad som present, gjord på gröna tomater, citron och chili.

Den passade oss väldigt bra då den bara hade en liten sötma, vi avnjöt den på kvällen till en bit fetaost, citronmeliss och frökex, den smakkombinationen rekommenderas.

Här hittar du mitt vita formbröd och här nedan följer recept på färsbiffar och min röda tomatchutney, så kan du testa det till nån av höstens utflykter ut i skog och mark.

Kvällsnjutning...

Kvällsnjutning…

 

Pannbiff med lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Jag smörstekte också färsk, skivad rödlök till mina pannbiffsmörgåsar, det blev väldigt gott.

Tomatchutney med citron, chili och timjan...

Tomatchutney med citron, chili och timjan…

Tomatchutney

2 askar plommoncocktailtomater

1 gul gök

2 skivor ekologisk citron

2 msk citronsaft

2 msk honung eller björksocker

1 msk färsk timjan

1 tsk chiliflingor

Havssalt

Skala och dela löken i 6 klyftor. Skiva dem tunt. Dela tomaterna i 4 delar på längden.

Dela citronskivorna i halvmånar och skär dem i tunna bitar.

Blanda lök, citronsaft, citronbitar, honung/björksocker och chili i en kastrull. Koka upp under omrörning.

Sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.

Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter. Rör försiktigt så tomaterna inte mosas.

Smaksätt med timjan och lite salt. Häll upp på rena burkar och sätt på locket. Förvara i kylen.

Här nedan följer lite bilder från veckan om gick.

Plocktallrik till middag...

Plocktallrik till middag…

 

Klämmingsbergsbadet...

Klämmingsbergsbadet…

 

Trollslända...

Trollslända…

 

Påfågelöga...

Påfågelöga…

 

Solnedgång över Klämmingen...

Solnedgång över Klämmingen…

 


Dags för kräftor

Kräftor med Dill

Kräfttid

Senaste veckan har jag tillbringat i vackra Sörmland, i Lennarts hyrda stuga på Klämmingsbergsbadets Camping utanför Gnesta.

Vi har verkligen haft tur med vädret den här veckan, det blev inte långa stunder vi var inne i stugan på dagarna.

Ostmacka på mitt glutenfria formbröd

Det finns många fina ställen att besöka på nära håll. Förutom lite fina picknickar ute i naturen så har det blivit bilturer till Mariefred, Malmköping och Trosa.

Malmköping var det första gången vi besökte, det blir absolut fler kommande somrar.

En riktigt fin köping, med mängder av gamla hus och en lång historia som militärstad.

Där blev det en mycket god vaniljglass från den lokala tillverkaren Grinda Gårds-glass, intagen till en kopp kaffe på Fållökna hembageri som är beläget i Stadshuset vid det lilla torget.

Som tur var fick vi en plats i skuggan under ett parasoll, det har verkligen varit högsommarvärme den här veckan.

Fållökna Hembageri, Malmköping

Glass

Ett besök på favoritrestaurangen Gnesta Strand blev det på fredagen, där serverades bräckt oxbringa med senapscrème och pepparrot.

En fräsch salladsbuffé hör till, bra alternativ för den som inte vill ha potatis till varmrätten.

Vi satt länge och njöt av den goda maten i skuggan av ett äppelträd på uteserveringen alldeles vid Frösjön.

Det blev också kräftpremiär, här en bild på de nyfångade läckerheter vi fick förra sommaren av våra vänner Robban och Caroline som driver campingen, fiskade i sjön Klämmingen.

Kräftor

I dagens inlägg får du tips på några goda tillbehör till kräftorna. Här nedan följer först länkar till de glutenfria brödsorter jag tycker passar bäst till kräftorna.

Vill du ha ännu fler tips på goda såser, så finns det många recept i min kokbok Grillmat LCHF, där finns även en grillad kräftvariant med vitlökssmör.

Just nu kan du köpa boken via Smarta Diabetiker för bara 129 kr, du hittar erbjudandet här.

Lowcarb-Muffins med Västerbottensost och Frön

Västerbottensmuffins med kummin

Formbröd LCHF och Paleo

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Valnötsbröd

Fröknäckebröd

Hemgjord majonnäs

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

½-1 krm salt

Lite vitpeppar

1 tsk vit balsamvinäger

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke.

Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke, det ger bra träning :)

Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.

Ingredienser till Aioli och Majonnäs

Majonnäs med tomat, rosmarin och vitlök

2 tomater

1 liten gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk finhackad rosmarin

1 tsk balsamvinäger

½ dl vatten

1 dl majonnäs

ev ½ dl grekisk yoghurt

Salt och peppar

Hacka tomat och lök i små tärningar. Värm oljan försiktigt i en gryta, häll ner hacket.

Låt fräsa några minuter utan att få färg. Rör ner rosmarin och kryddor.

Låt puttra på svag värme i en halvtimme. Rör då och då. Späd med vattnet under tiden, så röran inte kokar torrt.

Mosa med en gaffel och låt svalna lite. Blanda i majonnäs och yoghurt.

Ställ kallt någon timme, smaka av om det behövs mer kryddor eller vinäger.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja

2 äggulor

2 dl macadamiaolja

1 stor klyfta vitlök

½ pressad citron

ca 1 tsk flingsalt

Riv vitlöken fint, blanda med salt och äggulor i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Rhode Islandsås till räkor

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås. Smaksätt med citron, whisky och kryddor. Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.

Kräftor med Lime och Chili på Muurika

Heta kräftor à la Ernst Kirchsteiger


Dags för kräftor

Kräftor med Dill

Kräfttid

Senaste veckan har jag tillbringat i vackra Sörmland, i Lennarts hyrda stuga på Klämmingsbergsbadets Camping utanför Gnesta.

Vi har verkligen haft tur med vädret den här veckan, det blev inte långa stunder vi var inne i stugan på dagarna.

Ostmacka på mitt glutenfria formbröd

Det finns många fina ställen att besöka på nära håll. Förutom lite fina picknickar ute i naturen så har det blivit bilturer till Mariefred, Malmköping och Trosa.

Malmköping var det första gången vi besökte, det blir absolut fler kommande somrar.

En riktigt fin köping, med mängder av gamla hus och en lång historia som militärstad.

Där blev det en mycket god vaniljglass från den lokala tillverkaren Grinda Gårds-glass, intagen till en kopp kaffe på Fållökna hembageri som är beläget i Stadshuset vid det lilla torget.

Som tur var fick vi en plats i skuggan under ett parasoll, det har verkligen varit högsommarvärme den här veckan.

Fållökna Hembageri, Malmköping

Glass

Ett besök på favoritrestaurangen Gnesta Strand blev det på fredagen, där serverades bräckt oxbringa med senapscrème och pepparrot.

En fräsch salladsbuffé hör till, bra alternativ för den som inte vill ha potatis till varmrätten.

Vi satt länge och njöt av den goda maten i skuggan av ett äppelträd på uteserveringen alldeles vid Frösjön.

Det blev också kräftpremiär, här en bild på de nyfångade läckerheter vi fick förra sommaren av våra vänner Robban och Caroline som driver campingen, fiskade i sjön Klämmingen.

Kräftor

I dagens inlägg får du tips på några goda tillbehör till kräftorna. Här nedan följer först länkar till de glutenfria brödsorter jag tycker passar bäst till kräftorna.

Vill du ha ännu fler tips på goda såser, så finns det många recept i min kokbok Grillmat LCHF, där finns även en grillad kräftvariant med vitlökssmör.

Just nu kan du köpa boken via Smarta Diabetiker för bara 129 kr, du hittar erbjudandet här.

Lowcarb-Muffins med Västerbottensost och Frön

Västerbottensmuffins med kummin

Formbröd LCHF och Paleo

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Valnötsbröd

Fröknäckebröd

Hemgjord majonnäs

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

½-1 krm salt

Lite vitpeppar

1 tsk vit balsamvinäger

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke.

Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke, det ger bra träning :)

Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.

Ingredienser till Aioli och Majonnäs

Majonnäs med tomat, rosmarin och vitlök

2 tomater

1 liten gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk finhackad rosmarin

1 tsk balsamvinäger

½ dl vatten

1 dl majonnäs

ev ½ dl grekisk yoghurt

Salt och peppar

Hacka tomat och lök i små tärningar. Värm oljan försiktigt i en gryta, häll ner hacket.

Låt fräsa några minuter utan att få färg. Rör ner rosmarin och kryddor.

Låt puttra på svag värme i en halvtimme. Rör då och då. Späd med vattnet under tiden, så röran inte kokar torrt.

Mosa med en gaffel och låt svalna lite. Blanda i majonnäs och yoghurt.

Ställ kallt någon timme, smaka av om det behövs mer kryddor eller vinäger.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja

2 äggulor

2 dl macadamiaolja

1 stor klyfta vitlök

½ pressad citron

ca 1 tsk flingsalt

Riv vitlöken fint, blanda med salt och äggulor i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Rhode Islandsås till räkor

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås. Smaksätt med citron, whisky och kryddor. Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.

Kräftor med Lime och Chili på Muurika

Heta kräftor à la Ernst Kirchsteiger


Formbröd LCHF och Paleo till varma mackor

Mackjärn från Eldmark i Sorsele

Matlagning ute i det fria

I våras fick jag ett mail från friluftsföretaget Eldmark i Sorsele med frågan om jag kunde ta fram en formfranska som passade till deras nytillverkade mackjärn av stål.

En spännande utmaning förstås, så jag tackade ja. Är själv väldigt förtjust i att vara ute i naturen och laga mat över öppen eld, så det passade mig riktigt bra.

Jag har ju varit på resande fot mycket den senaste tiden, så det dröjde ända till förra veckan innan jag kom mig ut i skogen till en perfekt grillplats där jag kunde testa brödet och järnet.

Mackjärn från Eldmark.se

Eleonor Jakobsson på Eldmark hade en önskan att jag skulle göra ett bröd i storleken av en formfranska typ jättestor Raskens, för deras mackjärn är anpassat efter den storleken.

Nu är min bakform lite mindre och när man bakar ett glutenfritt bröd utan jäst, så sväller ju inte degen upp på samma sätt så mina brödskivor blev ungefär hälften så stora som butikernas gigantiska skivor.

Det blev ännu bättre för den typ av singelsmörgåsjärn jag fick prova, för nu fick jag plats med två smörgåsar bredvid varann, så vi kunde äta våra varma mackor samtidigt.

Varm macka i mackjärn från Eldmark

Mitt bröd av typen LCHF/Paleo blev dessutom så späckat med näring, så en smörgås av större format skulle vi helt enkelt inte orkat med.

Järnet är mycket lätt eftersom det är tillverkat i stål, så det var också enkelt att ta med i ryggsäcken. De järn i aluminium jag testat förr väger betydligt mer.

Fyllningen hölls kvar mycket bra i brödet, jag serverade mackorna i varsitt melittafilter så det blev riktigt enkelt och kladdfritt att äta de varma smörgåsarna.

Varm macka

Brödet fungerar också mycket bra att rosta eller att steka i smör. Många bröd bakade med kokosmjöl blir rätt smuliga, men det här håller ihop väldigt bra.

Mitt recept är helt mjölkfritt, men om du vill kan du byta ut kokosmjölken mot grädde eller cashewnötsmjölk.

Jag tillsätter äppelcidervinäger i smeten, det ger en god smak till lowcarb-bröd och här neutraliserar det samtidigt kokossmaken som en del kan ha svårt för i matbröd.

Mackorna fylldes med tunnskivat, varmrökt sidfläsk från Hedmans i Strömsund, Skärvångens Chèvre och lite senap.

Bröden las ihop och jag bredde lite smör på utsidan, så fastnar de inte i järnet.

Jag grillade dem ca 10 minuter över den falnande elden, vände järnet ofta under tiden.

Mackorna smakade himmelskt gott denna regnmulna dag.

Så passa på att baka ett riktigt gott bröd att ta med på höstens utflykter i skog och mark, jag lovar att du får ordentligt med energi att orka med både bärplockning, jakt och fiske :)

Formbröd LCHF/Paleo

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfröm

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Glutenfritt formbröd

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Det blev lite efterrätt också därute i skogen. Nyplockade blåbär och rädisor från Ås Trädgård.

Blåbär

Ekologisk rädisa från Ås Trädgård


Jordgubbar på 3 sätt
Jordgubbskaféet på Rödön

Jordgubbskaféet på Rödön

Besök på Jordgubbslandet

Nu har de jämtländska jordgubbarna äntligen mognat, det tog lite extra lång tid den här kyliga sommaren.

Jämtgubbar har en speciellt god smak. Det är ljust långt in på nätterna, så gubbarna får maximalt med sol och ljus när de mognar.

En del som äter LCHF utesluter alla bär ur sin kosthållning.

Jordgubbar är en av de njutningar som jag absolut inte skulle vilja vara utan.

För mig fungerar det riktigt fint att äta dem som dessert eller tillbehör till en måltid.

Jag drar hellre ner på de alkoholhaltiga dryckerna eller mörk choklad och gläds åt vår korta bärsäsong.

Jordgubbar

Idag får du 3 olika varianter på temat jordgubb, två sallader som tillbehör till maten och en liten vaniljparfait med jordgubbar som avslutning på en god middag.

Bor du i Jämtland och vill njuta av nyplockade jordgubbar eller plocka själv, så kan du ta en tur till Jordgubbslandet på Rödön.

Jag och mamma var där och köpte varsin låda nu i helgen, den smaken på jordgubbar får man aldrig på dem som kommer från sydligare delar av landet.

Först ut bland mina 3 recept här nedan kommer ett fräscht tillbehör till en grillmiddag.

Vill du ha fler tips så får du gärna köpa min kokbok Grillmat LCHF, den hittar du här för endast 129 kr.

Sallad med jordgubbar från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Sallad med jordgubbar från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Jordgubbssallad med basilika

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Getostsallad med jordgubbar

Jordgubbssallad med getost, rosmarin och citron 2 port

Några salladsblad, jag hade romansallad

100 g getost

6 jordgubbar

Strimlat skal av ½ ekologisk citron

1 msk finhackad rosmarin

3 msk 0livolja

1 msk mörk balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt två tallrikar. Smula över osten och lägg på delade jordgubbar.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö det över salladen.

Avsluta med att ringla över generöst med olivolja och vinäger.

Vaniljparfait med jordgubbar

Vaniljparfait 4 små port

1½ dl grädde

2 äggulor

½-1 msk honung eller annan sötning

ca ½ tsk vaniljpulver

Vispa äggulor och den typ av sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver, men inte alltför hårt för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små koppar eller glas. Dubbla satsen om du vill göra en större form.

Ställ i frysen några timmar. Jag tar fram parfaiten och ställer i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Ett fjärde tips att äta jordgubbar och kanske det godaste, solmogna gubbar naturell :)

Picknick med jordgubbar

Jordgubbspicknick på Isön, Storsjön


Annorlunda tillbehör till midsommarmaten

Sallad med svartvinbärsblad och citron

Sommarsallad och surkålspesto

Hittills i år har sommaren verkligen lyst med sin frånvaro här i Jämtland, temperaturen har legat kring +5-10 grader sen jag kom hem från USA-resan.

Isvindar blåser in med stor kraft från de ännu snöklädda fjällen, kryddat med en hel del regnskurar mellan solglimtarna.

Förhoppningsvis blir det varmare närmare midsommar, då kommer jag att göra den här salladen jag komponerade vid ett besök förra sommaren hos Ylva Forsberg, grundaren av Huså Bröd.

Vi började ett samarbete kring mitt fröknäckerecept för några år sen, det som nu finns i butikerna under namnet Spröda frökex.

Om spröda frökex från Huså Bröd

Ylva och jag har många intressen gemensamt, inte minst kärleken till naturlig och ekologisk mat.

En varm och solig försommardag för precis 1 år sedan hyrde jag en bil och åkte till hennes och familjens hem, Hurtiggården i Gåxsjö utanför Hammerdal.

Det blev en härlig träff där vi lagade mycket god mat i det stora lantköket på gården, med en hel del örter från trädgård och växthus.

Det blev också väldigt mycket prat om ekologisk mat, miljön, att äta sig frisk, framtiden, LCHF, en hållbar livsstil och inte minst frökex runt matbordet i trädgården i det härliga sommarvädret.

Sommarmiddag i Gåxsjö

Sommarmiddag

Ylva bjöd på en mycket annorlunda och smakrik pesto till frökexen, med en bas på surkål istället för basilika.

Den passade mycket bra ihop med de olika ostar och kallskuret kött som middagen bestod av, tillsammans med en gratäng som jag gjorde på strimlade, ugnsstekta rödbetor och chèvre.

Till brunch dagen efter lagade jag en grekisk musselgratäng med fetaost och en kålsallad med örter.

Örter till sommarsallad

Jag fick lära mig av Ylva att de spädaste bladen på svartvinbärsbusken är riktigt gott till sallader och innehåller mycket C-vitamin.

Hon kan väldigt mycket om olika örter i naturen och dess användningsområden, så roligt att få lära mig mer om det.

Så jag blandade ihop en mycket läcker sommarsallad med vinbärsbladen som smaksättning.

Sommarsallad

Sommarsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen. Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen. Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Surkålspesto och oliver till Spröda frökex från Huså Bröd

Surkålspesto från Huså Bröd

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät. Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta. Förvara i en burk i kylen. Täck peston med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Här på min nya, engelska blogg LCHF Made in Sweden hittar du ett översatt recept på peston, sprid det gärna vidare till släkt och vänner runt världen.

010

Glad Midsommar

Glad Midsommar