Parmesanchips med tranbär och pistagenötter, salamichips & fänkålsdipp


Schlagerkvällens drinktilltugg, eller förrättssnacks blev dessa grymt goda parmesan och salamichips. Annorlunda och kändes väldigt äkta och hemmagjort istället för estrellachips och pulverdipp! Fänkålsdippen ska ni absolut prova, riktigt god var den, de kan man inte tro om lite fänkålsfrön bara, att de ger sån smak! (Receptet kommer fr. Coop) 

Fänkålsdipp
2 dl creme fraiche
3 msk fänkålsfrön
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Mortla dom sedan ganska fint, i originalreceptet står det att de ska mortlas grovt men det är inte gott med hårda bitar i dippen. blanda med creme fraichen, smaka av med salt & peppar.

Parmesanchips 30st
4 dl grovriven parmesanost
1 dl torkade tranbär
1 dl pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Riv osten grovt. Hacka tranbär och pistagenötter och blanda ihop med osten. Lägg ut så högar på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 10 min på 200 grader.

Salamichips 20 st
20 skivor salami

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på en plåt. Stek i ugnen ca 10 min på 200 grader. Låt dom gärna ligga kvar på eftervärmen så dom torkar till.

Grovriven parmesan, tranbär och pistagenötter blir grymt goda chips!

Skorpor

Källa: Yvonne Eriksdotter
Portioner:

Ingredienser:
100 g hackad sötmandel
1.5 dl sötningsmedel
500g mandelmjöl
2 tsk bakpulver
3 st ägg
75 g smör
Solroskärnor
Hela linfrön
Rivet apelsinskal



Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och rör ner äggen.
Forma degen i tre lika stora delar.
Använd olja i händerna om det blir för kletigt.
Platta degen med en gaffel och baka i 175C° ca 15 min.
Skär sedan i lagom stora bitar på snedden.
Ju mer frön man har i desto svårare att få den att hålla ihop när man skär den i bitar, men desto godare att äta.
Torka dom i ugnen på 100C°.
Det tar några timmar innan de blivit torr i mitten.

Detta receptet är från början inte mitt...men efter lite justeringar så är det nu en variation av det ursprungliga som jag kan kalla mitt eget.

Tilläggas ska att jag hade aldrig klarat att äta LCHF-kost om jag inte haft bra fikabröd:)
Strul med vikt/mått på lchf-mjöler

Jag tar ju mina mått på en höft, dvs jag hivar upp i dl mått och skakar av och så tar jag det när det ser bra ut. Så har jag alltid bakat och inte misslyckats.
Jag är inget proffs och har  aldrig hävdat det, jag har bara uppfunnit hälsosam bakning…

Nu märker jag att många undrar vad 0,5 dl kokosnötmsjöl och fiberhusken i ex semle receptet väger. Några misslyckas och får de torra och några blött att de upplever de inte kan hantera bullen.

Det ursprungliga semle receptet som finns här och på fler andra ställen är alltså mitt första recept jag tillverkade i februari  förra året. I bakboken är semlan med och har fått en smärre justering.

Det är nog därför det blir lite funderingar.

Men jag har nu vägt upp 0,5 dl kokosnötsmjöl till ca 30 gram och 4 msk fiberhusk till ca 20 gram. Jag lägger till detta nu i de recept som berörs.

 

Bloggar etiketter:

Mjukt LCHF-Bröd med Frön och Halloumi

Smörgås à la Lowcarb

Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.

Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.

Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.

Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.

Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.

Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.

Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;

Vitt formbröd med Kokosnötmjöl

Glutenfria Småfranska med Boveteflingor

Bröd LCHF

Morotsbröd med Halloumi

Mandelbröd

Fröbröd med Halloumi

3 Ekologiska Äggvitor

2½ dl riven Halloumi

1½ dl Sesamfrön

½ dl Linfrön

2 msk kallpressad Olivolja

ca 1 krm Havssalt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.


Schlagermeny, tips + utlottning av matkasse!


Hej allihopa! Hur har ni det? Ska ni kika på melodifestivalen ikväll?? Har ni laddat med något gott framför TV:n kanske? Vi brukar inte följa melodifestivalen, tycker det är för många delfinaler osv. Det var roligare förr när det bara var vid ett tillfälle och en som vann! Men vi ska duka upp lite festligt här hemma ikväll i alla fall och äta lite gott, barnen tycker det är sååå roligt att poppa till melodifestival!! :-P En riktig höjdare vi ofta gör när det ska ätas framför TV:n är grillade kycklingklubbor eller drumsticks, virande med folié i änden är det perfekt att hålla i utan att kladda och med ett gott bröd, lite olika diper och grönsaksstavar till kan man sitta läääänge och plocka framför TV:n!

Menyn för vår kväll ser ut såhär, recept och inspiration kommer från Coop´s schlagerkasse med festivaltips som jag fick hembudat tidigare i veckan! Inte så tokigt alls vill jag lova! Riktigt gott ska det bli!

Snacks/tilltugg 

  • Parmesanchips med tranbär & pistagenötter
  • Torkade salamichips 
  • Fänkålsdipp

Varmrätt

  • Taco de luxe på en riktigt mustig chiligryta med tortilla och alla tillbehör! 

Dessert 

  • Mintchokladkaka med polkaströssel!  

Självklart ska ni få recepten och bilder från kvällen, men först skulle jag vilja ha ert absolut bästa tips på schlagermat, snacks, tilltugg eller ja vad som passar bäst framför TV:n en sån här kväll helt enkelt??

Lämna ditt tips här i kommentarsfältet, senast onsdag 8 februari.
En vinnare kommer att utses som får prova Coops matkasse ”Vår Middag” BAS för 4 personer till ett värde av 599 kr. Läs mer här >>

Så, vad väntar ni på? ;-)

Recept.nu

ok, nu blir man smått fnittrig av upphetsning…

man ramlar in på recept.nu för skoj skull och vad finner man?

Jo, min bakbok lyfts fram och med ganska många recept…

Att se sin bok där bland alla kända kockar är väldeliga overkligt. Smått galet på något märkligt sätt. Man tror liksom inte det är jag, men man ser ju att det är jag, ja jösses vad händer?
Bara för man uppfinner superbakverk blir det så här!!?? Hur kunde det gå till att just jag skulle få göra denna uppfinning?
Att ingen annan gjort detta tidigare är för mig en stor gåta…

ja nu så är då alla här välkomna in där och kika och se hur fint recept.nu gör av min bok och mina recept, det går att klicka sig en del framåt.
man får börja med att scrolla ner…

Härlig helg önskas alla och baka lungt!

ps. Bilden visar mina Whoopie pie, dessa är ett recept som inspirerats av ett amerikanskt och jag hade aldrig sett dessa kakor här i Sverige, när jag la in dem i bakbokens manus i mars/april. I april/maj står Leila och bakar dem i Frankrike, jag hann inte före men vi gjorde dem ca samtidigt, KUL! Dock gör hon dem fulla med socker o vetemjöl, jag gör mina till MAT! ds.

 

Bloggar etiketter: ,

På matbloggs-safari hittar man alltid nya frön att så!


Något som är otroligt kul är att sitta och bläddra och söka efter nya matbloggare, och ibland dyker dom upp utan att jag letat!

Det är jättemånga som mailar till mig som startat matbloggar till höger och vänster, fast egentligen är det privatbloggar med enstaka recept som dom vill att jag ska skriva om här på kryddburken eller att vi ska byta länkar så dom får mer trafik! Vänligt men bestämt brukar jag svara NEJ på såna mail! Vill du ha mer trafik till din sida får du göra som alla andra och jobba dig uppåt och orkar du inte det så kanske bloggandet inte är nåt för dig, vare sig det gäller mat, mode eller annat!

Angående länkbyte så byter jag enbart länkar med de som jag har ett samarbete med av någon form. Länklistor är fruktansvärt ohållbara om man inte ständigt håller sig ajour med vad som uppdateras eller inte, om bloggen är stängd eller länken död, sånt har jag bara inte tid med så därför finns inga länklistor här!

Däremot tycker jag att en BRA matblogg ska visas upp!
En bra matblogg ska liksom kännas på riktigt! Du ska kunna förmedla att du gillar mat, recept, matlagning osv osv… Du ska veta vad upphovsrätt betyder inte ha en massa ”google-bilder” kopierade på din sida utan tillstånd! Du ska ha inbjudande bilder och skriva personligt och inspirerande! Då kan hända att du hamnar i ett litet inlägg här på Kryddburken som dyker upp då och då!

Så här kommer lite inspiration till godo :
Två åt gången får räcka, för jag tycker ni ska kolla upp dom noga och inte missa nåt! ;-)  

  •  Cookies n´Dreams
    Jenny är en ung tjej med stort matintresse som längtar efter eget hus och eget kök! Bloggen är en riktig nyläckt färskning, anno januari 2012! Bilderna i bloggen har hon tagit själv och hon skriver inspirerande om recept varvat med läckra inredningstips, helt i min smak! Hon har en fin start och är på god väg om hon fortsätter såhär!
  • En salig soppa
    En enormt ambitiös blogg som detaljerat och utförligt beskriver både tankesätt och grunden i riktigt lagad mat! Buljongkok, egna fonder, husmanskost varvat med ett grabbigt språk! Det är bra, för det behövs fler grabbar/killar/män/gubbar i matbloggsvärlden! Grym blogg med massor av härliga bilder.
Värmande vintersoppor

Varma soppor i kylan

Även här i Alanya gör sig vinterkylan påmind just nu, snöklädda berg runtom och just nu +5.

Snökaos råder runt hela Turkiet har vi sett på TV, med trafikproblem och inställda flygningar.

Solen lyste idag så i lä blev det rätt skönt ändå.

Är äntligen frisk från förkylningen, så det blev två långa promenader, väl påklädd.

Nu har jag just klivit upp ur ett varmt bad i jacuzzin, så livet känns fint trots vinter och kyla.

Min matkrönika i 100% Östersund har precis kommit ut därhemma, temat den här gången är plånboksvänliga soppor som passar i ett kallt klimat.

Här en snabblänk till mina recept på sidan 26.


Jag blev uttagen till tävlingen!

Tusen tack alla som nominerat mig och jag hoppas många av mina läsare vann vanilj!
Nu ska här tillverkas ett smarrigt recept och jag vet vad…
Tillverkningen blir i helgen och recept + bild publiceras här på bloggen runt den 6/2

och omröstningen på  alla8 recept/bloggar som deltar börjar den 13/2.
Så den 13/2-18/2 sker själva omröstningen av receptbidragen. Givetvis hoppas jag ni röstar på mitt recept då!
Vore ju kul om ett LCHF recept kunde vinna!

 

LCHF recept för Chili con carne

En lättlagad chili con carne där vi byter ut böner mot stekt svamp.

LCHF Chili con carne
Portioner: 4

Ingredienser
500 g köttfärs
2 st lök, gul
2 st vitlöksklyftor
2 st paprika, röd
2 st tomater, stora
1 burk svamp
2 msk smör
0.5 dl tomatpuré
500 g krossade tomater
1-3 krm salt
2 krm peppar
1 tsk starkt paprikapulver eller chilipulver

Gör så här

Börja med att skala och finhacka vitlöken och löken. Kärna och tärna sedan paprikan och tomaterna.

Börja sedan med att steka svampen, så den är klar. Medans du steker svampen fräster du löken, vitlöken, kättfärsen och tomatpurén i smör.

Tillsätt sedan krossade tomater, tärnade tomater, svampen, salt, peppar och chilipulvret (alt paprikapulvret). Låt detta puttra i ca 10 min.

När du har smakat av och du är nöjd så serverar du detta med en redig klick créme fraiche och en fin sallad.