Skillnader även på vilket fiberhusk man använder?

Nu framkommer det att det verkar vara stor skillnad på vilket märke man har på fiberhusken!?

Finax väger mer än Lindroos och det är Lindroos som jag använder.

Så i mina recept där det står fiberhusk är det ALLTID märket Lindroos.
har man då Finax hemma måste mängerna minskas med ca hälften ex i semlan så tar man då 2 msk, kanske öka kokosmjölet till 0,75 ändå?
Detta får var och en prova sig fram till.

Bilden visar Lindroos fiberhusk.

 

 

 

Lammfärsbiffar med Chili, Vitlök och Sesamfrön

Pannbiffar på Turkiska

Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.

Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.

Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.

På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.

Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.

Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.

Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.

Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.

Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.

Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.

Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.

Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.

Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.

Lammfärsbiffar

500 gr Lammfärs

½ dl Sesamfrön

½ dl hackad Persilja

1 dl Grädde

1 msk Chiliflingor

2 tsk torkad Mynta

3 rivna Vitlöksklyftor

Havssalt

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.


LCHF-Camp med Anna Hallén på Gran Canaria

En väg till ett nytt liv

Dagens inlägg blir ett reklaminlägg i repris, vill påminna om att än finns chansen kvar att följa med på ditt livs resa till Gran Canaria.

Nämligen LCHF-Camp på Gran Canaria med Anna Hallén och Gran Canaria Experten.

Som den minnesgode läsaren kanske kommer ihåg, så var jag i maj 2011 iväg på en Zumbaresa med Anna till nämnda ö.

Efter den resan har jag dels fått erbjudande om att hålla en Tapaskurs på Zumbaresan 2012 och även fått förfrågan om jag kan ta hand om meny- och receptplanering till ett LCHF-Camp.

Eftersom jag älskar att resa och brinner för att dela med mig av mina matkunskaper, så är ju det här ett gyllene tillfälle för mig att kombinera de två sakerna.

LCHF-Camp vänder sig till Dig som har problem med en stor övervikt och behöver hjälp att komma igång för att bli av med den.

Det är ett riktigt digert program som erbjuds under den två veckor långa kursen.

Klicka på bannern här ovan, så kan Du läsa mer om vad resan innehåller.

Anna Hallén, Eva Larsdotter, Marie Erlandsson-Tordsjänta och jag kommer att jobba för att deltagarna ska komma hem med massor av ny kunskap om mat, träning, sockerberoende och värkproblematik.

All denna kunskap sammantagen kan öka motivationen att äntligen börja ett nytt liv.

Kämpar du med alldeles för stor vikt för att din kropp ska må bra? Ja, då kan du ha mycket hjälp av den här resan.

Vi kommer också att jobba för att deltagarna ska ha med sig ett antal mindre kilon hem, än när de åkte ner.

Jag lägger här nedan in en kommentar från Lotta på Gran Canaria Experten angående resans pris och möjligheten till delbetalning. Resan kostar 24.900 i delad bungalow med eget sovrum.

Hej!
Vill bara påminna om att finansiering (räntefri sådan) kan erbjudas! Kanske jobbar man på ett trevligt företag som kan tänka sig att erbjuda detta eller en del av detta som ett steg i hållbar hälsa för sina anställda?
Om någon är intresserad av att fråga mer om finansiering så är ni välkomna att höra av er!
Med soliga hälsningar
Lotta // Gran Canaria Experten


Klara Dessers LCHF-kokbok

Vilken superfin LCHF-kokbok, med massor av gott i!

Här blir det svårt att välja vad som ska lagas,beslutsångest för var man börjar helt enkelt. Vi valde nu då att göra kycklingburgare,  supergott!

Måste bara få berätta vad en vännina sa som kom och hälsa på mig över dagen och såg kokboken ligga på köksbordet:
Vilken fin kokbok, detta är den finaste jag har sett inom LCHF! Hon bläddrade och njöt vartenda blad!

Här kommer nu receptet på Kycklingburgare á la Klara Desser!
550 kycklingfilé i små bitar
1 äggula
1 charlottenlök hackad
1 klyfta vitlök finhckad
1 tsk mald korianader
salt och peppar

Gör så här:
Fräs upp löken i smör, låt den bli glansig bara och krydda med koriandern. Lägg kyclingen i matberedare och äggulan och lökfräset  och salta och peppra. Låt den köras i matberedaren tills du har en jämn smet. Stek burharna på medelvärme i ca 5 min på var sida.
Servera på salladsbädd och tzatsiki till.

 

Bloggar etiketter: ,

Pitepalt, potatispalt, eller bara palt!!


Igår kokade jag palt hemma! Fy tusan va gott de är, och har man inte kokat palt på länge och liksom gått o funderat och blivit sugen då släpper ju inte det suget om man inte vidtar åtgärd helt enkelt! :-P

Så igår efter en dag i pulkabacken, när vi kommit hem med isfrusna tår och rosiga kinder så kunde jag bara inte låta bli!! Inget smakar så gott som nykokt palt med salt fläsk, smör och lingonsylt och självklart iskall mjölk till! Och bieffekten av paltmiddagen blev därmed en lat söndagkväll i soffan…

Paltrecept är lite som en helig skrift! Alla hushåll i norrland gör på sitt sätt och kallar också sitt sätt för den äkta palten, eller pitepalten! Det receptet jag visar här utgår jag alltid ifrån, men jag måttar sällan utan går lite på känsla och det brukar lite vansinnigt gott hur som haver!

Palt är tacksamt att tillaga, det är inte exakta decilitrar hit och dit, eller exakt vikt på potatisen etc. Den är också tacksam när den kokas. Skulle gästerna dra ut på tiden så kan dom faktiskt ligga kvar i grytan 10-15 min extra utan att det gör ett dugg!

Det är min farmor Eva-Maj förstås som ligger bakom receptet. En del använder kornmjöl också, men inte här. 2 ägg ska de va i smeten, men ibland ”glömmer” jag dom (förlåt farmor) men det är faktiskt helt okej utan, palten blir god ändå! Farmor säger att detta recept är ”Västerbottenspalt” så nu vet ni de! ;-)

Saltet däremot tycker jag är viktigt. Både smeten och kokvattnet ska saltas rejält, annars får man ta extra salt vid bordet!

(12 stora paltar)
Det här behöver du :
16-18st medlestora potatisar (mjölig sort)
ca 8 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk salt
600g rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50-60 min. Servera med lingonsylt och smör.

TIPS!
Häll inte ut kokvattnet, det kan du baka riktigt goda limpor på. Vill du inte baka de närmsta dagarna, häll upp spadet på pet-flaskor och frys in, sen är det bara att ta fram 1 liter till degspad vid senare tillfälle!

DAGEN EFTER!
Dagen efter kan du tärna upp den kalla palten och steka i stekpanna med lite extra stekt fläsk vid sidan om. Eller häll ner en skvätt gräddmjölk i stekpannan och du får en härligt stuvad palt!


Nykokt palt, precis upptagen ur grytan… :-P

Limpor på paltspad >>

Stuvad palt >>

LCHF recept för Kycklinggratäng med ädelosttäcke

En god men ändå snabblagad kycklinggratäng!

LCHF Kycklinggratäng med ädelosttäcke
Portioner: 2

Ingredienser
1 grillad kyckling
2 dl grädde (7 g kolhydrater)
100 g kvibille gräddädel (0.2 g kolhydrater)
5 g tomatpuré (0.7 g kolhydrat)

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Bena ur kycklingen och lägg den i en gratängform. Slå upp 2 dl grädde i en bunke och blanda ner tomatpurén, vispa runt så tomatpurén löser sig. Krydda upp med lite vitlök,vitpeppar,salt och chiliflingor. Häll grädden över kycklingen, smula över ädelosten. Skjuss in i ugnen i ca 10 minuter tills osten fått färg. Ät. NJUT!

4 g kolhydrater per portion

Taco de luxe


Den sista rätten av Coops schlagermeny, nämligen varmrätten taco de luxe! Det recept som imponerade minst av allt! Istället för den klassiska tacofärsen skulle fyllningen här bestå utav en chiligryta på högrev, kokt i mörk öl med chili, spiskummin mm. Jag bryr mig inte ens om att presentera receptet här, men ni kan hitta det på Coop´s sida här >>

Anledningen är ett helt galet recept enligt mig. Med anvisning om att grytan ska koka med lock i tre timmar, sen är den klar är helt uppåt väggarna. Detta hade jag dock med i beräkningarna när jag läste beskrivningen men ville ändå prova.

Min gryta fick sen puttra i 5 timmar, varav sista timmen UTAN lock! Efter endast tre timmar ser inte grytan mycket ut för världen, den är blaskig, tunn, ljus och smaklös. Jag tillsatte tomatpuré, soya, mer oxfond, mer spiskummin, mer chili och mer peppar. Vätska behövs däremot inte tillsättas för det var en ren soppa av allting och inget man kan fylla ett tortillabröd med utan att det rinner av.

Grytan blev efter justering nu mer mustig och fylligare i smaken. Nu fick den koka sista timmen utan lock och såsen reducerades ner och blev härlig krämig och tjock. Köttet blev mört så de bara faller isär och morötterna mosade med baksidan av en träslev mot grytans kant vilket förbättrade konsistensen ytterliggare!


Här ser ni ingredienserna till grytan, från Coop.


När jag äntligen blev nöjd med chiligrytan såg den ut såhär! Men den lilla biten röd chili var inte alls tillräcklig så där behöver man kräma på ordentligt om man vill ha en fin chiligryta som just ska passa till taco! Och även mer syra i form av lime eller citron hade inte skadat!


Här får ni mitt recept på Texas chili istället >>

Rösta på mitt bakverk och var med i utlottningen av 1 bakbok!

DU bloggläsare som nominerade mig till Vaniljimportens tävling kan nu snart rösta på mitt bakverk i Vaniljimportens tävling om bästa recept!
När du följer och röstar via vaniljimportens mail till alla som nominerade mig så deltar du samtidigt i en utlottning av min bakbok, Baka med LCHF

Är du en läsare av Vaniljimportens nyhetsbrev så är du väldigt välkommen att rösta på mitt bidrag också och delta i samma utlottning av min bok.

Dragningen av vinnaren av boken blir när röstningen är slut 24.00 den 18/2.
Självklart är boken signerad. :D

Nu hoppas jag alla som nominerade mig också röstar på mitt lchf bakrecept. Receptet hittar ni här:
Kokos- och svartvinbär tarteletter

Kokos- och svartvinbär tarteletter

 ALLA som röstar på mitt tävlingsbidrag i vaniljimportens tävling
deltar också i min utlottning av en Bakbok - 
Baka med LCHF

Här är mitt tävlingsrecept

Kokos-och svartvinbär tarteletter 12-14 st
(Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.)

Börja med kokosfyllningen:
2 dl grädde
2 dl kokosflingor
1  madagaskar vaniljstång
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 äggula
50 gram mjukt osaltat smör
Gör så här:
Koka upp grädde och sötning och vaniljfrön från den urgröpta vaniljstången, låt gärna stången också koka med. Låt dra i 5 minuter.  Fiska upp vaniljstången. Lägg i 2 dl kokosflingor  och rör runt. Rör sedan ner en äggula  och sedan smöret i omgångar. Vispa kraftigt till en jämn kräm. Ställ krämen svalt i kylskåp.

Baka kakorna:
125 gram osaltat smält smör
2 ägg
2 smk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 dl kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 madagaskar vaniljstång
Gör så här:
Smält smöret och vispa ägg, fröna från en halv urgröpt vaniljstång  och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten.
Klä en mazarinform med degen, ganska tunt och upp högt på kanterna. Vill du snygga till kanterna som här med en penna och trycka till en spetskant så går det utmärkt då kakorna behåller formen under gräddningen. Grädda i ugnen 175 grader i ca 8 minuter. man behöver inte stödja upp några kanter  när man bakar med kokosnötsmjöl. ta ut dem när de känns lite torra och fasta. Låt svalna helt.
Gräddar du en paj låt den stå i ugnen i ca 15 minuter.
Lägg sedan lagom mängd kokoskräm i varje form och ställ svalt igen.

Gör vinbärsgelen (svartvinbärsjuice):
1,5 dl svarta vinbär ( eller 2 dl frysta jordgubbar)
0,5 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 gelantinblad
Gör så här:
Koka upp bär, sötning och vatten. Låt de safta sig ordentligt (inte koka torrt) och ev skumma bären. Sila av i silduk. Låt saften silas ner i en liten kastrull. Värm ev saften igen.
Lägg gelantinet i kallt vatten i 5 minuter.
Krama ur bladen och rör ner den i den varma saften. Låt det svalna och halvstelna, går fortare i kylskåp/frys.
Bred den halvstelnade gelen över kokoskrämen och ställ kallt i kylskåp.

Vid serveringen garnerar man med några få svartavinbär och kokos, eller bara kokos. ( eller om du valt jordgubbar, en skiva färsk jordgubbe)

Tips:
Koka svartvinbärsjuice och frys in, styckfrys lite bär också att ha över vintern.  Kakorna kan frysas tomma och bara ta fram och fyllas med kräm och garnera.
Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.
*Hur man förvarar vaniljstänger

 

Bloggar etiketter: , , ,

Mintchokladkaka med polkaströssel


Desserten till gårdagens schlagermeny var denna kanongoda, mintchokladkaka, eller snarare kladdkaka! Den både innehåller och är täckt av smält choklad och ovanpå ett polkaströssel som bryter av smaken fint! Mariannekarameller finns det inuti också! En riktigt chokladbomb med massa mintcrispig smak! (Receptet kommer fr Coop) 

Det här behöver du : 
200 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad med mintcrisp
100 gram krossade mariannekarameller

Glasyr & topping 
100 gram mörk choklad med mintcrisp + 1 dl krossade polkagrisar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält chokladen i vattenbad eller microvågsugn. Vispa ner den smälta chokladen i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt. Vänd ner de krossade karamellerna. Smörj och bröa en rund springform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 40-45 min, 175 grader. Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller microvågsugn och ringla över kakan. Strö över krossade polkagrisar.


Kakan blir allra godast om den får kallna ordentligt i kylskåp före servering, så gör den gärna dagen innan eller tidigt på morgonen!


Supergod, men mäktig! :-P