Julgodis
Wienernougat:
 
Espresso fudge:
200 gr mjölkschoklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
1 msk snabbkaffe pulver
Choklad kaffebönor
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Häll i formen och jämna till. Dekorera med choklad kaffebönor.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Creme de menthé fudge:
 
200 gr vit choklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
några droppar Creme de menthé arom
Knivsudd grön chokladfärg
1 dl mjölkchoklad chips
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans utom färg och choklad chips i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Tillsätt grön chokladfärg tills du är nöjd.
Häll i 2/3 choklad chip och rör snabbt om, häll i formen och strö över resterand choklad chip ovanpå.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Chokladkola

100 gr smör
3 msk kakaopulver
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.
 
Vaniljkola

100 gr smör
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.


 

Julgodis
Wienernougat:
 
Espresso fudge:
200 gr mjölkschoklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
1 msk snabbkaffe pulver
Choklad kaffebönor
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Häll i formen och jämna till. Dekorera med choklad kaffebönor.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Creme de menthé fudge:
 
200 gr vit choklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
några droppar Creme de menthé arom
Knivsudd grön chokladfärg
1 dl mjölkchoklad chips
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans utom färg och choklad chips i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Tillsätt grön chokladfärg tills du är nöjd.
Häll i 2/3 choklad chip och rör snabbt om, häll i formen och strö över resterand choklad chip ovanpå.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Chokladkola

100 gr smör
3 msk kakaopulver
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.
 
Vaniljkola

100 gr smör
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.


 

Julgodis
Wienernougat:
 
Espresso fudge:
200 gr mjölkschoklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
1 msk snabbkaffe pulver
Choklad kaffebönor
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Häll i formen och jämna till. Dekorera med choklad kaffebönor.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Creme de menthé fudge:
 
200 gr vit choklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
några droppar Creme de menthé arom
Knivsudd grön chokladfärg
1 dl mjölkchoklad chips
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans utom färg och choklad chips i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Tillsätt grön chokladfärg tills du är nöjd.
Häll i 2/3 choklad chip och rör snabbt om, häll i formen och strö över resterand choklad chip ovanpå.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Chokladkola

100 gr smör
3 msk kakaopulver
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.
 
Vaniljkola

100 gr smör
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.


 

Pavlova med smultron,jordgubbar & nutella.
 
Jag gjorde 2 st bottnar efter detta recept:
 
 
Bredde på Nutella, 5 dl vispad grädde och de jordgubbar och smultron jag hittade i trädgården (kunde dock vara lite mer av bären)
Jordgubbstårta


 
Mandelmarängbotten
150 g mandelmjöl
6 äggvitor
1,5 dl strösocker
 
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. 
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och  vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandelmjölet.
3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.
 
Receptet på botten ur tidningen Hembakat.
 
Vaniljpannacotta:
 
5 dl grädde
0,5 dl socker
3 gelatinblad
1 tsk Vaniljsocker
 
2 liter färska jordgubbar
 
Jordgubbsgelé:
2 dl jordgubbsaft
3 gelatinblad
 
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter.
Värm jordgubbssaften (utblandad med vatten)
Smält sedan ner gelatinbladen i saften.
Låt svalna till rumstemperatur innan den hälls över jordgubbsmoussen.
 
 
 
Görs i en separat form och sedan den stelnat läggs i mitten på mandelmarängbotten.
Lägg botten i en form, fodra kanten med plast.
Placera pannacottan i mitten av botten.
Skär jordgubbar och sätt med skärsidan utåt i formen.
Placera jordgubbar runt hela pannacottan.
Fyll på med jordgubbsmousse och släta till.
Jag använde denna:
 
Låt stelna innan du häller på jordgubbsgelén.
 
Låt stelna i kyl och dekorera med mjölkchoklad doppade jordgubbar.
 
 

Flygande Jakob, i flygande fläng
Bra pris på Grillad Kyckling i butiken gav mig genast inspiration till Flygande Jakob. Så klassiskt, men så otroligt gott och lättlagat.
Jag tjuvkikade på ett recept från recept.nu för att uppdatera mig.

Japp, då hanns det med en liten koll på lillans handbollsträning, promenad i rask takt samt umgänge med min barnaskara.


(klicka på bilden, så får du också ta del av receptet )
Flygande Jakob, i flygande fläng
Bra pris på Grillad Kyckling i butiken gav mig genast inspiration till Flygande Jakob. Så klassiskt, men så otroligt gott och lättlagat.
Jag tjuvkikade på ett recept från recept.nu för att uppdatera mig.

Japp, då hanns det med en liten koll på lillans handbollsträning, promenad i rask takt samt umgänge med min barnaskara.


(klicka på bilden, så får du också ta del av receptet )
Flygande Jakob, i flygande fläng
Bra pris på Grillad Kyckling i butiken gav mig genast inspiration till Flygande Jakob. Så klassiskt, men så otroligt gott och lättlagat.
Jag tjuvkikade på ett recept från recept.nu för att uppdatera mig.

Japp, då hanns det med en liten koll på lillans handbollsträning, promenad i rask takt samt umgänge med min barnaskara.


(klicka på bilden, så får du också ta del av receptet )
Inspiration

IMG_0339var hittar du den, undrar ofta många när jag berättar att jag också är receptmakare.
Hur gör du för att komma på så många recept?
Den frågan får jag oftast privat men den kan dyka upp även på bloggen/facebook.

Tänkte berätta hur det går till och även gick till.

Vid tiden för min första bakbok så fanns det ju som sagt knappt recept med kokosmjölet, de som stod att finna var så konstiga med ”sjuttioelva” andra märkliga ingredienser som inte skulle passa in i LCHF tänket. Jag fann ca 5 recept som var helt ”rena” och som gick att använda att bygga vidare på.

Så fort jag hade kläm på ”hur man bakar och tänker” med kokosmjölet så var det ju lätt som en plätt och är det fortfarande.
Min främsta ”inspiration” hittar jag i mina receptpärmar av urgamla tidningsurklipp. Har haft många favoritrecept därifrån som blivit fullständigt omvandlade till oigenkännlighet.

På tal om avancerat här tidigare så är ju en del inte så avancerat, den eviga och ofta återkommande Pannacottan inom LCHF-sfären är ju ett typ exempel på att man i stora drag bara byter en enda ingrediens och det är med vad man sötar. Det gör att många mousser, puddingar och liknande inte krävs någon ”uppfinning” alls av. Man googlar bara vilken smak man vill ha och får upp massor med socker-varianter, och här kan man bara ta något som känns lagomt mycket och så sötar man om.

Det är när man kommer till den ”torra” delen av kakorna som det avancerad dyker upp. Men även här är det numera lätt att omvandla när man vet hur man ska tänka.

Jag använder oftast mina egen gamla skattkammare av gamla recept och någon enstaka gång kan jag finna inspiration på sajter som recept.nu.
Dock läser jag aldrig andra matbloggar eller mat/bakböcker (har faktiskt aldrig gjort det varken före eller efter), de bloggar jag ströläser är mer de med viktig fakta och information om olika hälsoaspekter. Recept på både det ena och det andra har jag i ”miljarder” i mina pärmar och i huvudet…

Sedan föds det egna idéer om smakblandningar och kakvarianter som faktiskt inte direkt finns inom socker/vetemjöl bakningen heller, det är ju lite extra kul när det händer!

Men det roligaste har nog varit när bloggläsare har givit mig sina favoriter och bett mig omvandla dem! Några har ju kommit i böckerna och några kommer i min kommande bok.

Det händer faktiskt än idag att jag får mail om recept som man vill få omvandlat, fantastiskt roligt  när det händer! Så trycker du på något gammalt favorit recept så får du gärna maila mig och så ska jag se om jag kan hjälpa till.

 

 

Passionfruktscheesecake
http://www.recept.nu/leila-lindholm/kakor-och-tartor/frukt-och-bar/leilas-goda-rabarbercheesecake/

Använde som vanligt Leilas grundrecept men bytte till 3 dl passionsfruktspuré+ 1,5 dl socker och några passionsfrukter.
Gelen ovanpå är 2 dl passionsfruktspuré, 1,5 dl socker,
3 passionsfrukter och 3 gelatinblad.
Jag la gelatinbladen i kallt vatten, blandade passionsfruktspuré, socker och passionsfrukter och värmde detta lite, blandade sen i getlatinbladen och hällde över kylskåpskall cheesecake.
 
Färdig passionsfruktspuré hittar du här: