Päron med roquefortost, pistage, pumpakärnor och ringlad honung


Innovativt, roligt och knasigt på samma gång, sånt gillar jag.

Den här förrätten, en liten grön ”sallad” gör det hela lite festligare! Det du ska ha i åtanken bara är att använda mogna, relativt mjuka päron. Dom får inte vara stenhårda så det smäller med besticken i porslinet när man skär bitar, inga våldsamheter här inte! ;-)

Väl päron med omsorg, låt dom mogna så alla smaker blommar ut, välj osten även den med omsorg, en salt, krämig och inte allt för skarp ost som den här roqueforten till exempel, eller StAgur, gorgonzola, cambozola etc.

Gröna små tillbehör i form av babyspenat och nötter; här valde jag pistade och rostade pumpakärnor. Och som avslutning (och lite lim i fogarna) ringla över en god honung! Svårare var det inte, bara himla kul! :-P

Och GOTT!

The post Päron med roquefortost, pistage, pumpakärnor och ringlad honung appeared first on Kryddburken.se.

LCHF recept för Grillad lax med ugnsrostade morötter

Enkel och god rätt nu när det finns bra rotfrukter att tillgå. Är morötter för sött för dig så välj zucchini istället. Crèmen av soltorkade tomater hittar du bland oliver eller krossade tomater i affären.

LCHF Grillad lax med ugnsrostade morötter
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
300 g morötter
1 dl skalade pistagenötter
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
skalet och saften av 1 citron
1/2 dl olivolja
salt
peppar
4 laxfiléer
olivolja
100 g chèvre
2 msk tomatcrème (mixade soltorkade tomater, finns på burk)
1/2 dl crème fraiche

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna. Sätt ugnen på 200 grader.

Skala morötternas och dela dem på längden. Hacka nötterna grovt och skiva vitlöken och ingefäran tunt. Riv skalet av citronerna och pressa saften.

Lägg morötterna i en ugnsfast form och blanda med nötter, vitlök, ingefära, citronskal, citronsaft och olivolja. Strö över lite salt och peppar.

Ställ in i ugnen och baka i 20-30 min beroende på morötternas tjocklek.

Pensla laxfiléerna med lite olivolja och grilla på utegrillen eller i grillpannan. Salta och peppra.

Mixa chèvre med tomatcrème och Crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Parmesanchips med tranbär och pistagenötter, salamichips & fänkålsdipp


Schlagerkvällens drinktilltugg, eller förrättssnacks blev dessa grymt goda parmesan och salamichips. Annorlunda och kändes väldigt äkta och hemmagjort istället för estrellachips och pulverdipp! Fänkålsdippen ska ni absolut prova, riktigt god var den, de kan man inte tro om lite fänkålsfrön bara, att de ger sån smak! (Receptet kommer fr. Coop) 

Fänkålsdipp
2 dl creme fraiche
3 msk fänkålsfrön
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Mortla dom sedan ganska fint, i originalreceptet står det att de ska mortlas grovt men det är inte gott med hårda bitar i dippen. blanda med creme fraichen, smaka av med salt & peppar.

Parmesanchips 30st
4 dl grovriven parmesanost
1 dl torkade tranbär
1 dl pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Riv osten grovt. Hacka tranbär och pistagenötter och blanda ihop med osten. Lägg ut så högar på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 10 min på 200 grader.

Salamichips 20 st
20 skivor salami

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på en plåt. Stek i ugnen ca 10 min på 200 grader. Låt dom gärna ligga kvar på eftervärmen så dom torkar till.

Grovriven parmesan, tranbär och pistagenötter blir grymt goda chips!