Glad Midsommar med sista minuten-tips

God Helg

Idag vill jag önska alla mina läsare en riktigt glad och god midsommar.

Själv tillbringar jag en stor del av dagen på tåget upp mot Jämtland, för att fira helgen i lugn och ro med min mamma.

Jag lägger in några tips som du hinner göra till din midsommarbuffé eller njuta av kommande helgdagar.

Jag har anledning att fira lite extra i helgen, för igår gick min och Annika Dahlqvists kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” iväg till tryckeriet.

Det är en omarbetad nyutgåva av slutsålda LCHF för seniorer med tillägg av många recept från min bok Långkok för LCHF och Paleo.

Alla recept är glutenfria, sockerfria och de allra flesta anpassade även till mjölkfritt.

Hoppas du vill stödja mitt fortsatta skrivande med att köpa boken till dig själv och dina nära, så de också kan få chansen att leva ett friskare liv.

Fram tills den kommer ut i butikerna kostar den 179 kr, sen blir ordinarie pris 249 kr hos Lumio Förlag.

Du kan annars beställa den på Adlibris och Bokus, den kommer även ut i vanliga bokhandlar snart.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till recepten.

Laxpaket med fetaost…

Örtig gubbröra med keso…

Ecocaféets smörgåstårta…

Vegetarisk ostpaj…

Kokospannacotta med rabarber…

Mandelmussla med smultron…

Midsommarblomster…

 


Rabarberpannacotta till Mors Dag

Försommarnjutning

Idag bjuder jag på en liten pannacotta med smak av rabarber och kokos, för att fira alla starka, vackra och fantastiska mammor därute.

Vad vore vi utan dem? Ja, tänk på det en stund…

Jag har lite extra att fira den här helgen när jag åker hem till min snart 88-åriga mamma.

Jag och min fina mamma för 2 år sen…

Jag är äntligen klar med manuset till min fjärde kokbok, det känns fantastiskt skönt att få vila skrivfingrarna några dagar nu i helgen.

Skriver faktiskt med bara två av dem, pekfingret på höger hand och långfingret på vänster, så du kan ju tänka dig vad de har fått jobba hårt den senaste tiden.

Är inte så hemma på det här med datorer, men det funkar ju rätt bra ändå ?

Nu är det lite finslipning av recepten och en hel del korrläsning av det jag skrivit innan deadline 8 juni.

Sen väntar fotografering senare i sommar, den roligaste biten av kokboksskapandet, men också det mest ansträngande rent fysiskt.

Jag kan ju inte som de flesta andra kokboksförfattare jobba järnet under några dagar från morgon till kväll, det klarar inte min rygg.

Så det är lång framförhållning och planering in i minsta detalj som gäller, för att jag ska kunna få det att fungera för mig.

Mina 18 år i olika restaurangkök har gett mig väldigt mycket erfarenhet i just planering vad gäller matlagning, något jag är väldigt tacksam för idag.

I december kommer du att kunna se det färdiga resultatet av Lars-Erik Litsfeldts och min gemensamma bok.

Rabarberpannacotta

2 dl kokosgrädde/grädde

1 dl finstrimlad rabarber

2 msk kokosflingor

1-2 tsk honung eller motsvarande mängd sötning

1 tsk pressad citron

1 blad gelatin

 ½ vaniljstång

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.

Blanda rabarbern med valfri sötning, kokos och citronsaft i en kastrull.

Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i rabarbern, lägg även ner stången.

Smält rabarbern på svag värme i några minuter.

Häll på grädden och koka upp under omrörning.

Ta från värmen, ta upp vaniljstången och mixa med stavmixer, så kokosflingorna finfördelas.

Krama ur gelatinbladet och låt det smälta i den varma blandningen.

Låt svalna en stund, så blir vaniljkornen jämnt fördelade och sjunker inte till botten.

Rör om innan du häller upp pannacottan i portionsformar eller glas, den här satsen räcker till 4 små desserter.

Ställ i kylen för att stelna i några timmar.

Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund  i hett vatten.

För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.


Birgitta Höglunds 140 bästa tips till påsk

Populära påsktips

Idag får du ett av de mest besökta inläggen här på bloggen i repris, nu med en uppdatering av många nyare recept.

Här jag har samlat mina bästa tips både från bloggens stora arkiv och mina kokböcker, på all slags rätter som passar till påskens festmåltider.

Allt är glutenfritt och sockerfritt, mycket går att anpassa till mjölkfritt så du kan laga något för alla dina påskgäster.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att hitta mina recept på naturligt god mat till påskbordet.

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avokado

Krämig zucchinisallad

Grön och röd coleslaw

Valnötsfyllda omelettrullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avokadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar med zucchiniwok

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Revbensspjäll av lamm med brynt vitlökssmör

Grillspett med lamm, halloumi och äppeltzatziki

Citronmarinerad lammsadel med tomatsås och dijonnaise

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Ugnsstekt kyckling med örter

Grillat, citronmarinerat kycklingspett med kanarisk mojo

Saffranskyckling med ingefärsmajonnäs

Kycklingwok med ingefära

Tacokryddad kycklingpaj

Kycklingleverpaté med havtornsgelé

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med guacamole och fetaostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter och glutenfria bakverk

Chokladmousse med hallon

2 x Chokladmousse med whisky eller kokosmjölk

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och rabarber

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Raw chokladkaka med lingontopping

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse och mangomousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Blåbärsbollar

Drottningtryfflar

Syrliga energibollar

Drycker

Äggtoddy

Sockerfritt iste

Två goda smoothies

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med kardemumma

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Glutenfria matbröd

Hasselnötsbullar

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Mitt bästa vita formbröd

Halloumibröd

Nöt/fröbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd/frökex

Mitt populära valnötsbröd

Kokbokstips

Jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av mina kokböcker, på bilden ovan ser du några av rätterna från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Du kan läsa mer om mina böcker i länkarna nedan, de går även bra att beställa hem till din lokala bokhandlare och de finns också att låna på Biblioteket.

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  79 kr på Årets Bokrea till 26/3

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv  59 kr på Årets Bokrea till 26/3

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Ät, njut och må gott i Påsk!

Grillad, äppelgravad lax

Gravad och grillad viltfångad lax

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit lax på ca 400 g, jag hade viltfångad chumlax

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill. Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet jämnt över laxen.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Äppelgravad lax

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Grillad lax

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Servera fisken med örtaioli och en sallad.

För fler grilltips, ta gärna en titt på min kokbok Grillmat LCHF.

Aioli med citronmeliss och rucola

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Rosépepparbiffar LCHF och Paleo

Rosépepparbiffar

Rosépepparbiffar 2 port

300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk majonnäs

1 msk mortlad rosépeppar

2 msk smör

Salt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar.

Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem.

Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga.

Röd grönsaksröra 2 port

8 cocktailtomater

1 röd paprika

1 liten rödlök

2 msk smör

2 msk finhackad, färsk timjan

2 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar. Hacka rödlöken fint.

Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg.

Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar.

Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan. Låt allt bli varmt.

Servera till biffarna och stekt zucchini. Ett brynt vitlökssmör är gott till.

Fler tips på goda tillbehör hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.

Den är, precis som mina andra två kokböcker, snart slutsåld.

Så vill du ha många goda grillrecept att testa till sommaren, skynda dig att köpa en nu:)

Brynt Vitlökssmör

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Planti – krämigt och gott från växtriket!

soygurt_planti_soja
Vi har under en tid här hemma provat lite nyheter ur soygurt-sortimentet från Planti. Dom har en rad spännande smaker att välja på men mina favoriter föll till slut på dessa två rabarber och vanilj. Soygurten är galet krämig och len i smaken. Den är helt växtbaserad och utan gluten och laktos samt gjord på GMO-fri soja och berikad med kalcium.

 

Här blev den direkt populär både hos barnen och oss vuxna. Supergod till frukost eller mellanmål och toppad med härliga bär, nötter, kokosflingor mm. Känns som ett sunt alternativ att servera.

 

På Planti kan du läsa mer om dessa produkter och även havre och kaffedrycker, samt krämiga gräddprodukter till matlagning.

 

De första 5 som kommenterar detta inlägg skickar jag ut
4 st ”prova-på-kuponger” till så även ni får chansen att smaka! 😛

 

planit_soygurt
Extra plus för de snygga förpackningarna också! 😉

 

planti_soygurt_rabarber
Produkterna finns att köpa på ICA, Coop, Citygross, Hemköp, Bergendahls och axfood.

 

soygurt_planti
Inlägg i samarbete med Planti
Planti är ett nordiskt varumärke
Alla produkter är 100% från växtriket
Miljösmart val att äta växtbaserat
Överskottet från Planti går till välgörande ändamål – läs mer på www.planti.se

 

 

Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Plocka fläderblommor och koka saft

fläderbuske_fläder_fläderblommor_äkta Jag hoppas ni alla haft en fin midsommar med god mat, firande och härligt sällskap! Här har långbordet stått uppdukat i garaget i helgen med tanke på vårt ”fina” sommarväder med regnskurar titt som ätt. Men himla mysigt har vi haft ändå! 😉

Jag har fått många frågor och mail i helgen om fläder och flädersaft och hur man vet att man hittat just äkta fläderträd och inget annat så jag tänkte visa er lite bilder och goda recept på saft.

Här på Öland blommar flädern just nu och träden är enkla att känna igen med sina stora cream-vita och platta blomställningar med små vita blommor och ljusgula ståndarknappar. Bären är svarta.

Druvflädern och sommarflädern som är giftiga har mer ”druvformad” blomställning och gulgröna blommor och röda ståndarknappar. Bären är röda.

äkta_fläder_fläderblommor
När du plockat en blomställning ska du kunna ställa den upp och ner utan att den ramlar, det brukar vara ett känt tecken på äkta fläder då blommorna växer som en konformad plattform.

fläder_fläderbuske
Hemma hos oss har vi några träd och buskar med fläder, blir en fin skörd som räcker till en hel del saft.

Recept på min godaste flädersaft : 

fläder_flädersaft   fläder_flädersaft_fläderblommor flädersaft_glasflaskor_loppis
ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

Blandad sommar och flädersaft : 

flädersaft_blandsaft_recept  koka_saft_flädersaft_blandsaft

ca 8 – 10 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

rabarbersaft_syren_saft_recept
Rabarber & syrénblomssaft, recept – klicka HÄR!

koka_saft
Körsbärssaft, recept – klicka HÄR!

Plocka fläderblommor och koka saft

fläderbuske_fläder_fläderblommor_äkta Jag hoppas ni alla haft en fin midsommar med god mat, firande och härligt sällskap! Här har långbordet stått uppdukat i garaget i helgen med tanke på vårt ”fina” sommarväder med regnskurar titt som ätt. Men himla mysigt har vi haft ändå! 😉

Jag har fått många frågor och mail i helgen om fläder och flädersaft och hur man vet att man hittat just äkta fläderträd och inget annat så jag tänkte visa er lite bilder och goda recept på saft.

Här på Öland blommar flädern just nu och träden är enkla att känna igen med sina stora cream-vita och platta blomställningar med små vita blommor och ljusgula ståndarknappar. Bären är svarta.

Druvflädern och sommarflädern som är giftiga har mer ”druvformad” blomställning och gulgröna blommor och röda ståndarknappar. Bären är röda.

äkta_fläder_fläderblommor
När du plockat en blomställning ska du kunna ställa den upp och ner utan att den ramlar, det brukar vara ett känt tecken på äkta fläder då blommorna växer som en konformad plattform.

fläder_fläderbuske
Hemma hos oss har vi några träd och buskar med fläder, blir en fin skörd som räcker till en hel del saft.

Recept på min godaste flädersaft : 

fläder_flädersaft   fläder_flädersaft_fläderblommor flädersaft_glasflaskor_loppis
ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

Blandad sommar och flädersaft : 

flädersaft_blandsaft_recept  koka_saft_flädersaft_blandsaft

ca 8 – 10 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

rabarbersaft_syren_saft_recept
Rabarber & syrénblomssaft, recept – klicka HÄR!

koka_saft
Körsbärssaft, recept – klicka HÄR!