Lingonparfait till lördagsmiddagen

Parfaitfavorit

Vårt svenska superbär lingonet är ett av mina absoluta favoritbär, dess kärva syra passar mina smaklökar väldigt bra.

Har du lite lingon kvar i frysen sen förra året så måste du testa dagens recept.

Den här parfaiten har jag gjort i många år, hittade på den redan när jag jobbade på restaurang för över 30 år sen.

Då gjorde jag den i en betydligt sötare version, hade även maränger i smeten på den tiden.

Idag vill jag inte ha så söta efterrätter, lingonens smak är så god utan en massa socker.

Du väljer förstås hur mycket eller lite sött du vill ha, eller om du föredrar andra bär än lingon.

Parfait görs oftast på en sjuden äggkräm, det här receptet är betydligt lättare att göra.

Du kan även göra om parfaiten till glass i glassmaskin, det blir också fantastiskt gott.

Lingonparfait ca 6 port

6 äggulor

5 dl grädde eller kokosgrädde

4 dl lingon

½-1 dl valfri sötning

½-1 krm vaniljpulver

Mosa lingonen med hälften av vald sötning, vispa äggulorna riktigt tjocka med resterande halva.

Det tar ca 5 minuter med elvisp, ju tjockare desto krämigare parfait.

Vispa grädden, inte alltför tjock, för då blir parfaiten hård.

Rör försiktigt ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten, vänd sen ner resten med hjälp av en slickepott eller ballongvisp.

Då blir smeten slät och fin, rör så ner de mosade lingonen.

Fyll i formar, glas eller koppar och frys i 4-5 timmar.

Parfaiten blir godast om du låter den tina lätt en kvart i kylen innan serveringen.

Här nedan ser du ett av lingonrecepten från min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Raw chokladkaka med lingontopping

Nya rätter från årets buffé – del 2
Hej på er! Den här vattenmelontårtan kanske inte är helt LCHF eftersom den innehåller frukt. Men, den är ett väldigt bra alternativ till en vanlig söt och sliskig tårta. Dessutom är den snygg, enkel att göra och uppskattas av både barn och vuxna. Jag tycker den funkar som ett lågkolhydratalternativ, och det är ju inget […]
Rabarberpannacotta till Mors Dag

Försommarnjutning

Idag bjuder jag på en liten pannacotta med smak av rabarber och kokos, för att fira alla starka, vackra och fantastiska mammor därute.

Vad vore vi utan dem? Ja, tänk på det en stund…

Jag har lite extra att fira den här helgen när jag åker hem till min snart 88-åriga mamma.

Jag och min fina mamma för 2 år sen…

Jag är äntligen klar med manuset till min fjärde kokbok, det känns fantastiskt skönt att få vila skrivfingrarna några dagar nu i helgen.

Skriver faktiskt med bara två av dem, pekfingret på höger hand och långfingret på vänster, så du kan ju tänka dig vad de har fått jobba hårt den senaste tiden.

Är inte så hemma på det här med datorer, men det funkar ju rätt bra ändå ?

Nu är det lite finslipning av recepten och en hel del korrläsning av det jag skrivit innan deadline 8 juni.

Sen väntar fotografering senare i sommar, den roligaste biten av kokboksskapandet, men också det mest ansträngande rent fysiskt.

Jag kan ju inte som de flesta andra kokboksförfattare jobba järnet under några dagar från morgon till kväll, det klarar inte min rygg.

Så det är lång framförhållning och planering in i minsta detalj som gäller, för att jag ska kunna få det att fungera för mig.

Mina 18 år i olika restaurangkök har gett mig väldigt mycket erfarenhet i just planering vad gäller matlagning, något jag är väldigt tacksam för idag.

I december kommer du att kunna se det färdiga resultatet av Lars-Erik Litsfeldts och min gemensamma bok.

Rabarberpannacotta

2 dl kokosgrädde/grädde

1 dl finstrimlad rabarber

2 msk kokosflingor

1-2 tsk honung eller motsvarande mängd sötning

1 tsk pressad citron

1 blad gelatin

 ½ vaniljstång

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.

Blanda rabarbern med valfri sötning, kokos och citronsaft i en kastrull.

Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i rabarbern, lägg även ner stången.

Smält rabarbern på svag värme i några minuter.

Häll på grädden och koka upp under omrörning.

Ta från värmen, ta upp vaniljstången och mixa med stavmixer, så kokosflingorna finfördelas.

Krama ur gelatinbladet och låt det smälta i den varma blandningen.

Låt svalna en stund, så blir vaniljkornen jämnt fördelade och sjunker inte till botten.

Rör om innan du häller upp pannacottan i portionsformar eller glas, den här satsen räcker till 4 små desserter.

Ställ i kylen för att stelna i några timmar.

Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund  i hett vatten.

För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.


Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj (glutenfritt) – en smarrig glutenfri äppelpaj som alla som inte tål gluten kan njuta av och frossa i. Äppelpaj receptet är supergott och det är väldigt enkelt att göra äppelpajen. Receptet på den glutenfria äppelpajen här nedan räcker för ungefär 6 personer. Ingredienser (6 portioner) Tidsåtgång: ca 50 minuter Pajdeg – 3 dl […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Fransk äppelkaka

Fransk äppelkaka – recept på en riktig god Fransk äppelkaka! Ingredienser Pajdeg 1 rulle färdig pajdeg (finns i frysdisken) eller 4 dl vetemjöl 3 msk socker 1/2 tsk vaniljsocker 1 knivsudd bakpulver 100 g smör, kallt 1 ägg 2 msk vatten Pajfyllning 1 kg syrliga äpplen 2 dl socker 1 citron, saften av 1 msk […]

Inlägget Fransk äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Fransk äppelkaka

Fransk äppelkaka – recept på en riktig god Fransk äppelkaka! Ingredienser Pajdeg 1 rulle färdig pajdeg (finns i frysdisken) eller 4 dl vetemjöl 3 msk socker 1/2 tsk vaniljsocker 1 knivsudd bakpulver 100 g smör, kallt 1 ägg 2 msk vatten Pajfyllning 1 kg syrliga äpplen 2 dl socker 1 citron, saften av 1 msk […]

Inlägget Fransk äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelkaka från Åmål

Skala äpplena och skär dem i stora klyftor. Låt dem koka 2 min. i sockrat vatten och placera dem sedan på ett smörat, eldfast fat. Koka hastigt i en kastrull smöret, mjölet och mjölken och tillsätt mandeln och sockret. Bred smeten över äpplena och grädda kakan i ca 225º värma tills den fått en svagt […]

Inlägget Äppelkaka från Åmål dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelkaka från Åmål

Skala äpplena och skär dem i stora klyftor. Låt dem koka 2 min. i sockrat vatten och placera dem sedan på ett smörat, eldfast fat. Koka hastigt i en kastrull smöret, mjölet och mjölken och tillsätt mandeln och sockret. Bred smeten över äpplena och grädda kakan i ca 225º värma tills den fått en svagt […]

Inlägget Äppelkaka från Åmål dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med vaniljsås i pajen

Äppelpaj – en fantastiskt god äppelpaj som är lite annorlunda än de vanliga och lite tråkiga äppelpajerna. Om du är sugen på en utmanande och belönande äppelpaj så är denna äppelpaj variant den solklara vinnaren! Självklart är det med hemmagjord vaniljsås i äppelpajen. Paj med botten och lock. Pajdeg Blanda 4 dl vetemjöl med 150 […]

Inlägget Äppelpaj med vaniljsås i pajen dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med vaniljsås i pajen

Äppelpaj – en fantastiskt god äppelpaj som är lite annorlunda än de vanliga och lite tråkiga äppelpajerna. Om du är sugen på en utmanande och belönande äppelpaj så är denna äppelpaj variant den solklara vinnaren! Självklart är det med hemmagjord vaniljsås i äppelpajen. Paj med botten och lock. Pajdeg Blanda 4 dl vetemjöl med 150 […]

Inlägget Äppelpaj med vaniljsås i pajen dök först upp på Äppelpaj.se.