Birgitta Höglunds 140 bästa tips till påsk

Populära påsktips

Idag får du ett av de mest besökta inläggen här på bloggen i repris, nu med en uppdatering av många nyare recept.

Här jag har samlat mina bästa tips både från bloggens stora arkiv och mina kokböcker, på all slags rätter som passar till påskens festmåltider.

Allt är glutenfritt och sockerfritt, mycket går att anpassa till mjölkfritt så du kan laga något för alla dina påskgäster.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att hitta mina recept på naturligt god mat till påskbordet.

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avokado

Krämig zucchinisallad

Grön och röd coleslaw

Valnötsfyllda omelettrullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avokadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar med zucchiniwok

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Revbensspjäll av lamm med brynt vitlökssmör

Grillspett med lamm, halloumi och äppeltzatziki

Citronmarinerad lammsadel med tomatsås och dijonnaise

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Ugnsstekt kyckling med örter

Grillat, citronmarinerat kycklingspett med kanarisk mojo

Saffranskyckling med ingefärsmajonnäs

Kycklingwok med ingefära

Tacokryddad kycklingpaj

Kycklingleverpaté med havtornsgelé

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med guacamole och fetaostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter och glutenfria bakverk

Chokladmousse med hallon

2 x Chokladmousse med whisky eller kokosmjölk

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och rabarber

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Raw chokladkaka med lingontopping

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse och mangomousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Blåbärsbollar

Drottningtryfflar

Syrliga energibollar

Drycker

Äggtoddy

Sockerfritt iste

Två goda smoothies

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med kardemumma

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Glutenfria matbröd

Hasselnötsbullar

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Mitt bästa vita formbröd

Halloumibröd

Nöt/fröbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd/frökex

Mitt populära valnötsbröd

Kokbokstips

Jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av mina kokböcker, på bilden ovan ser du några av rätterna från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Du kan läsa mer om mina böcker i länkarna nedan, de går även bra att beställa hem till din lokala bokhandlare och de finns också att låna på Biblioteket.

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  79 kr på Årets Bokrea till 26/3

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv  59 kr på Årets Bokrea till 26/3

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Ät, njut och må gott i Påsk!

Tips på 3 rätter till Nyårsmiddagen

Laxpaket med fetaost

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Grönsallad

Tärnad röd paprika

Cocktailtomat

Färska örter, jag tog citronmeliss, timjan och gräslök

Kallpressad olivolja

Vit balsamvinäger

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också.

Oxfilémedaljonger med rosépepparsås 4 port

8 skivor oxfilé ca 600 g

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong

1-2 msk grovkrossad rosépeppar

2 tsk grovkrossad svartpeppar

2 msk finhackad gul lök

2 msk finhackad röd paprika

3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

Salt

Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.

Häll över vinägern och låt koka in.

Tillsätt buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter eller tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Stek oxfiléskivorna i smör, ett par minuter på varje sida och servera med rosépepparsåsen.

Vill du hellre steka tournedos, så hittar du beskrivning på hur du får den perfekt stekt här.

Kokt blomkål vänd i smör, cocktailtomater och bladpersilja passar fint som tillbehör.

Strö lite extra rosépeppar över, det blir både vackert och gott.

Blåbärspannacotta ca 6-10 port

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl blåbär

2 blad gelatin

2 msk honung eller motsvarande mängd valfri sötning

1 msk pressad citron eller lime

1 knivsudd vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och rör ner vald sötning och vaniljpulver.

Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen, rör ner dem i den varma grädden och blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter av den här satsen om du serverar dem i snapsglas, vill du ha större desserter så fyll pannacottan i skålar.


Njutbar weekend i Åre
Hotell Granen, Åre

Hotell Granen, Åre

Njutsemester

I helgen har jag varit på en liten minisemester i Åre tillsammans med bästa vännen Gunilla.

Vi inledde helgen på lördag förmiddag med en fika på mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom.

Jessica och Martina är båda kockar och väldigt duktiga både på matlagning och bakning.

Martina på Café Kroken, bilden lånad från LTZ.se

Martina på Café Kroken, bilden lånad från Länstidningen…

Caféet erbjuder fika för alla, så där finns utöver det vanliga sortimentet även gott LCHF-fika, glutenfritt, laktosfritt, äggfritt och nötfritt kaffebröd.

Jag tog en liten pannacotta med körsbärskompott och en mycket god 75%-ig chokladtryffel med apelsinskal och cashewnötter till kaffet.

Fika à la LCHF på Café Kroken i Krokom...

Fika à la LCHF på Café Kroken i Krokom…

De två små godsakerna blev perfekt i kombination, ingen störande sötma utan bara helt naturligt gott.

Därefter fortsatte vi upp mot Åre och vårt hotell för en natt, anrika Hotell Granen.

Helt nyrenoverat och tillbyggt på utsidan, men med mycket av den gamla charmen bevarad invändigt.

Vi fick ett fint rum med utsikt över skidbackarna där det var mycket aktivitet i helgen.

Hotell Granen Åre

Störtloppstävlingen Skutskjutet har traditionellt gått sista helgen i april, men nu är den sen några år flyttad till den här helgen, då det är lite säkrare snötillgång.

Det fanns gott om snö i backarna men i byn hade det mesta tinat bort, nu var det redan många cykelåkare som trängdes på Bergbanan.

Vi tog en promenad nerför backen till byn och en god lunch på Åre Crêperie, där vi delade på en glutenfri bovetegalette med chèvre, mandlar och rucola. Mycket gott och trevligt.

Galette på Crêperie och Logi i Åre...

Galette på Crêperie och Logi i Åre…

Åre Torg

Efter en tur runt byn och titt i butiker, på uppträdande och prisutdelning på torget blev det en stunds vila på hotellet.

På kvällen gick vi ner till Vinbaren och åt en härlig middag, vi provade flera av deras små rätter som med lite justeringar blev riktigt bra, glutenfri LCHF.

Här kan du läsa mer om Vinbaren och deras mat i White Guide.

Vännen Gunilla på Vinbaren...

Vännen Gunilla på Vinbaren…

 

Oxfilétartar på Vinbaren, Åre...

Oxfilétartar på Vinbaren, Åre…

 

Cajunlax...

Cajunlax…

Oxfilétartar med vitlöksmajonnäs och chimichurri, tonfisksashimi med sesammajonnäs och sjögräs och cajunlax med avocado, tomatsalsa och limeaioli föll oss väl i smaken.

Kvällen avslutades med ett glas Prosecco i hotellets bar, innan det blev en skön natts sömn i ett tyst och lugnt rum.

Frukosten var även den i vår smak, särskilt den rökta skinkan från Vindeln och gravlaxen tyckte jag om.

Mot eftermiddagen åkte vi hemåt och avslutade helgen med en fantastisk brunch på Kretsloppshuset i Mörsil.

Allt som vanligt hemlagat och ekologiskt, av mycket hög kvalitet och med ljuvliga smaker.

Brunch på Kretsloppshuset...

Brunch på Kretsloppshuset…

Vännen Gunilla är liksom jag kock, vi lärde känna varann när vi för många år sen jobbade på Kvarterskrogen i Östersund.

Vi uppskattar båda kvalitet och service när vi går ut och äter, så du må tro att vi njöt och mådde gott av att få så här god mat serverad.

Nästa år har vi bestämt oss för att ta en tur till Röros och Erzscheidergården, här kan du läsa om mitt förra besök på det hotellet i min gamla blogg på Kostrådgivarna.

Vinbaren, Åre...

Vinbaren, Åre…

 

Kretsloppshuset i Mörsil...

Kretsloppshuset i Mörsil…

 

Brunch på Kretsloppshuset...

Brunch på Kretsloppshuset…


12 förrätter, 12 varmrätter och 12 desserter till nyår!

nyår_skumpa_skåla
Nä, det är inte så att vi ska äta så mycket som tolv rätter av varje, jag tänkte bara ge mina bästa tips från arkivet så ni får lite inspiration till nyårsmaten! 😛 Vi har inte riktigt bestämt vad det blir här hemma. Det pratas om oxfilé och nån annan vill grilla och själv är jag lite inne på en smörgåstårta i vanlig ordning… 😉 Vi får se vad det blir, kanske ett hopplock av allt?! Nu ska jag jobba i tre dar i alla fall sen vid lunch på onsdag har jag nog tänkt ut något.

 

Nån här som redan bestämt sin meny?
Enkelt, avancerat?
3-rätters eller inte? 

 

Här kommer nu mina bästa tips på 12 förräter, 12 varmrätter och 12 desserter. Klicka på respektive bild för att komma till recepten.

 

FÖRRÄTTER / TILLTUGG

räkcocktail_recept  tunnbrödssnittar_rökt_kött_rådjur_pepparrot  laxröra_snapsglas_kallrökt_lax_påskmat_tilltugg
Tunnbrödskorgar med räkor.
Tunnbrödssnittar med rökt kött och färskost.
Laxröra i snapsglas.

 

laxsnittar_najadlax_laxröra_nyårsbuffé_plockmat  parmesanchips_fänkålsdipp_salamichips  svampfyllda_tarteletter
Smördegsstjärnor med laxröra.
Parmesan och salamichips med fänkålsdipp.
Svampfyllda tarteletter.

 

äggrulle  krustader_fyllningar_tips  prinskorv_inbakad_smördeg_plockmat
Äggrulle med bacon och ost.
12 olika fyllningar till krustader.
Piffad prinskorv till barnen.

 

parmarullar_parmasnittar_mozarella_tunnbrödssnittar  ost_chilisnittar  parmesan_tortellini
Parmarullar med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.
Ost och chilisnittar med honungsdipp.
Friterade tortellini med sweet chilisås.

 

VARMRÄTTER 

file_mingon_black_and_white  plankstek_kryddburken  helstekt_fläskytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Filé mignon Black n White med Jacksonpotatis.
Plankstek med kyckling.
Helstekt fläskytterfile med örtagårdssås och ugnsrostade rotfrukter.

 

entrecote_varmrätt  pulled_pork_pitabröd_per_morberg  röding
Saltbakad entrecote.
Pulled pork i pita med tillbehör.
Helstekt röding med citronsås.

 

ryggbiff_rödvinssås_recept  fläskfilé_kebab_wraps_rulle  tjälknöl_recept
Ryggbiff med rödvinssås.
Fläskfilérulle med vitlökssås.
Tjälknöl.

 

grillad_lammsadel_potatissallad_örter  baconlindad_fylld_fläskfile  fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Grillad lammsadel med örtig potatissallad.
Ostfylld och baconlindad fläskfilé.
Smördegsinbakad fläskfilé.

 

DESSERTER

äppeltarte_vaniljglass  chokladsås  portionsformar_glasstårta_digestivekex_glass
Glaserade äppeltarte.
Vaniljglass med vita harens chokladsås.
Digestive-glasstårtor.

 

godaste_kladdkaka_kladdig_kaka  schweizernötstårta_recept_nötbotten_choklad  tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Kladdkaka med mandel och flingsalt.
Schweizernöttårta.
Toscapäron med vaniljglass.

 

cheesecake_recept  chokladmousse_ljus_mörk  pannacotta_lakrits_lakritspannacotta
Frusen cheesecake.
Vit och mörk chokladmousse.
Lakritspannacotta med jordgubb.

 

gino_efterrätt  pavlova_recept  zuleikatårta
Gino – frukt, gratinerad med vit choklad.
Pavlova.
Zuleikatårta.

 

 

 

12 förrätter, 12 varmrätter och 12 desserter till nyår!

nyår_skumpa_skåla
Nä, det är inte så att vi ska äta så mycket som tolv rätter av varje, jag tänkte bara ge mina bästa tips från arkivet så ni får lite inspiration till nyårsmaten! 😛 Vi har inte riktigt bestämt vad det blir här hemma. Det pratas om oxfilé och nån annan vill grilla och själv är jag lite inne på en smörgåstårta i vanlig ordning… 😉 Vi får se vad det blir, kanske ett hopplock av allt?! Nu ska jag jobba i tre dar i alla fall sen vid lunch på onsdag har jag nog tänkt ut något.

 

Nån här som redan bestämt sin meny?
Enkelt, avancerat?
3-rätters eller inte? 

 

Här kommer nu mina bästa tips på 12 förräter, 12 varmrätter och 12 desserter. Klicka på respektive bild för att komma till recepten.

 

FÖRRÄTTER / TILLTUGG

räkcocktail_recept  tunnbrödssnittar_rökt_kött_rådjur_pepparrot  laxröra_snapsglas_kallrökt_lax_påskmat_tilltugg
Tunnbrödskorgar med räkor.
Tunnbrödssnittar med rökt kött och färskost.
Laxröra i snapsglas.

 

laxsnittar_najadlax_laxröra_nyårsbuffé_plockmat  parmesanchips_fänkålsdipp_salamichips  svampfyllda_tarteletter
Smördegsstjärnor med laxröra.
Parmesan och salamichips med fänkålsdipp.
Svampfyllda tarteletter.

 

äggrulle  krustader_fyllningar_tips  prinskorv_inbakad_smördeg_plockmat
Äggrulle med bacon och ost.
12 olika fyllningar till krustader.
Piffad prinskorv till barnen.

 

parmarullar_parmasnittar_mozarella_tunnbrödssnittar  ost_chilisnittar  parmesan_tortellini
Parmarullar med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.
Ost och chilisnittar med honungsdipp.
Friterade tortellini med sweet chilisås.

 

VARMRÄTTER 

file_mingon_black_and_white  plankstek_kryddburken  helstekt_fläskytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Filé mignon Black n White med Jacksonpotatis.
Plankstek med kyckling.
Helstekt fläskytterfile med örtagårdssås och ugnsrostade rotfrukter.

 

entrecote_varmrätt  pulled_pork_pitabröd_per_morberg  röding
Saltbakad entrecote.
Pulled pork i pita med tillbehör.
Helstekt röding med citronsås.

 

ryggbiff_rödvinssås_recept  fläskfilé_kebab_wraps_rulle  tjälknöl_recept
Ryggbiff med rödvinssås.
Fläskfilérulle med vitlökssås.
Tjälknöl.

 

grillad_lammsadel_potatissallad_örter  baconlindad_fylld_fläskfile  fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Grillad lammsadel med örtig potatissallad.
Ostfylld och baconlindad fläskfilé.
Smördegsinbakad fläskfilé.

 

DESSERTER

äppeltarte_vaniljglass  chokladsås  portionsformar_glasstårta_digestivekex_glass
Glaserade äppeltarte.
Vaniljglass med vita harens chokladsås.
Digestive-glasstårtor.

 

godaste_kladdkaka_kladdig_kaka  schweizernötstårta_recept_nötbotten_choklad  tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Kladdkaka med mandel och flingsalt.
Schweizernöttårta.
Toscapäron med vaniljglass.

 

cheesecake_recept  chokladmousse_ljus_mörk  pannacotta_lakrits_lakritspannacotta
Frusen cheesecake.
Vit och mörk chokladmousse.
Lakritspannacotta med jordgubb.

 

gino_efterrätt  pavlova_recept  zuleikatårta
Gino – frukt, gratinerad med vit choklad.
Pavlova.
Zuleikatårta.

 

 

 

Vinnare av Grillmat LCHF blev…

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Madeléne Johansson

Du har vunnit min kokbokstävling, tack så mycket för din väldigt fina motivation, till varför just du skulle vinna min bok:

”Klart jag skulle bli superglad över att få vinna ett signerad bok av Birgitta Höglund. En bok full med inspiration, vackra bilder och goda recept vore underbart.
Då jag mår väldigt bra, hittat många goda recept via Birgittas sidor och tagit del av goda recept via Facebook som Birgitta delar med sig, gör att jag kommer fortsätta med denna kost, bjuda nära och kära på det och därmed kunna inspirera en och annan att även de ska prova detta med lchf efter sina egna förutsättningar.

Tack Birgitta för den inspiration och trevliga bemötande du har mot oss dina följare. Fortsätt skapa ? ”

Grattis, Madeléne och tack för att du tycker så mycket om mina recept <3

Du som inte köpt boken än hittar den billigast på CDON, där kostar den nu 139 kr.

Det finns inte många ex kvar av den hos förlaget, så skynda på om du vill ha den :)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Vill du köpa den på engelska med titeln Low Carb High Fat Barbecue, så finns den här på Bokus och här på Amazon.

Här bjuder jag på några av Mikael Erikssons vackra bilder ur kokboken.

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

 

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Färskoströra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Kokospannacotta med vanilj Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson


Vinnare av Grillmat LCHF blev…

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Madeléne Johansson

Du har vunnit min kokbokstävling, tack så mycket för din väldigt fina motivation, till varför just du skulle vinna min bok:

”Klart jag skulle bli superglad över att få vinna ett signerad bok av Birgitta Höglund. En bok full med inspiration, vackra bilder och goda recept vore underbart.
Då jag mår väldigt bra, hittat många goda recept via Birgittas sidor och tagit del av goda recept via Facebook som Birgitta delar med sig, gör att jag kommer fortsätta med denna kost, bjuda nära och kära på det och därmed kunna inspirera en och annan att även de ska prova detta med lchf efter sina egna förutsättningar.

Tack Birgitta för den inspiration och trevliga bemötande du har mot oss dina följare. Fortsätt skapa ? ”

Grattis, Madeléne och tack för att du tycker så mycket om mina recept <3

Du som inte köpt boken än hittar den billigast på CDON, där kostar den nu 139 kr.

Det finns inte många ex kvar av den hos förlaget, så skynda på om du vill ha den :)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Vill du köpa den på engelska med titeln Low Carb High Fat Barbecue, så finns den här på Bokus och här på Amazon.

Här bjuder jag på några av Mikael Erikssons vackra bilder ur kokboken.

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

 

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Färskoströra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

 

Kokospannacotta med vanilj Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson


Körsbärs-tider och tips på recept!

körsbär_recept_tips
Dagens skörd! 😛
Stora, fina körsbär bara att frossa i och vi har inte ens plockat av en fjärdedel av träden hemma hos mamma så mer kommer det att bli! De mörkröda är lite surare och passar otroligt bra till sylt, pajer och i kakor. De gulröda är sötare och allra godast att äta som dom är men också lite mjukare så dom kokar jag ofta kräm på.

 

Här kommer några tips på vad ni kan göra mer era körsbär i sommar!

 

körsbärspaj pannacotta_körsbärspannacotta
Små körsbärspajer, recept HÄR!

Körsbärspannacotta, recept HÄR!

 

clafoutis körsbärskräm
Clafoutis, recept HÄR!

Körsbärskräm, recept HÄR!

 

körsbärscupcakes_muffins_körsbärssylt rulltårtsbakelser_jordgubbar
Körsbärsmuffins med cream cheese-frosting, recept HÄR!

Rulltårts-bakelser med jordgubbar och körsbär, recept HÄR!

 

Påskgodis på mitt sätt

Citrontryfflar

Påsktips och föreläsningar om nyttigare mat

Nu börjar det dra ihop sig till påskfirande så idag får du några av mina favoriter bland påskgodiset.

Jag har valt ut 3 godsaker ur mitt stora arkiv av över 1500 recept, då tiden inte räcker till att skapa nya.

Här hittar du mitt inlägg med 130 påskrecept om du missade det häromdagen och här finns några påskrecept från min grillbok hos Sanna Ehdin.

Jag har nu sen jag kom hem från Turkiet i förrgår haft fullt upp med att planera de kommande veckornas event.

Först ut handlar det om Ett sötare blod med Ann Fernholm, den 20 april i Lindesberg, läs mer om det här.

Nästa gång blir det tillsammans med Therese Renåker på restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april, då är ämnet Hormoner i maten.

Jag kommer att vara med och bjuda på lite tilltugg i form av Spröda frökex från Huså Bröd och benbuljong ur långkokningspåsen Wonderbag i pausen.

Den 28 april kan du träffa bara mig på ost/delikatessbutiken Wijnjas i Stockholm, Bergsgatan 24 på Kungsholmen.

Mellan klockan 13-16 bjuder jag på de nya smakerna på frökexen, som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd och som säljs i butiken.

Den 13 maj händer det mycket, då kommer jag och Therese att delta i en Paleohelg arrangerad av Under vårt tak.

Samma dag blev jag också inbjuden att delta i Kostfondens mingelkväll för Smarta Diabetiker.

Då det blir lite svårt att vara på två ställen samtidigt, så kommer Ann Fernholm att servera frökex och min mungbönssallad, bland mycket annat gott.

Vill du komma för att träffa mig och mina duktiga föreläsarvänner på någon av de här eventen, så läs vidare i länkarna ovan.

Nu åker jag till min mamma i Jämtland och firar en mycket lugn och fridfull påsk.

Påskägg

Påskägg hos mamma…

En liten sötsak efter maten

Påsken behöver inte innebära att man frossar i sötsaker, många har ju svårt att sätta stopp om de gräver för djupt i påskäggen.

Jag själv har inget problem med sockerberoende så jag tycker att till fest kan det vara gott med en liten dessert eller godbit till kaffet på maten.

Jag använder oftast bara naturlig sötning med lite honung eller frukt i mina desserter, kakor och godis, men du kan förstås använda vilken typ av sötning du vill.

Citrontryfflar

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Godis LCHF/Paleo

Godis LCHF/Paleo

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde/kokosgrädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra att använda kokosgrädde.

God och Glad Påsk


Tävling: Vinn Grillmat LCHF eller Långkok för LCHF och Paleo
Grillmat LCHF av Birgitta Höglund  Foto Mikael Eriksson

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund
Foto Mikael Eriksson

Tävlingsdags

Idag tänkte jag bjuda på två av mina kokböcker som pris till de som är med och delar det här inlägget på Facebook.

Allt du behöver göra är att dela länken till det här inlägget på din Facebook-vägg, tagga mitt namn (Birgitta Höglund) och skriva en motivation där vilken kokbok av de två du vill vinna och varför.

Tävlingen pågår under helgen fram till söndag kväll kl 18.

Du får förstås dela inlägget även på Instagram och andra sociala medier, men Facebook är det enda jag har.

Jag går in och kollar alla taggningar och motivationer och väljer sen ut den jag tycker var bäst till respektive bok :)

Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ
Foto Mikael Eriksson

När bokrean startade häromdagen så tog Långkok för LCHF och Paleo slut direkt, den hade sålt väldigt bra under förhandsbeställningen.

Den toppade listorna under flera dagar på Bokus som mest sålda bok, alla kategorier.

Så nu finns bara Grillmat LCHF kvar av mina kokböcker att köpa, inte så bara förstås till det superlåga priset och en stundande grillsäsong ;)

Du hittar boken här på Adlibris för 45 kronor och på Bokus för 49 kronor.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Nu är alltså både Långkok för LCHF och Paleo och LCHF för seniorer slutsålda hos mitt förlag, Pagina.

De tänker inte heller trycka upp några nya böcker, tyvärr, utan de är listade som definitivt slut.

Men en glad nyhet i det hela är att det här innebär att jag (LCHF för seniorer med Annika Dahlqvist) som författare nu får ta över utgivningsrätten.

På det viset kanske de kan komma ut i handeln igen framöver, jag ska undersöka hur man går till väga med det.

Vedeldad utegrill

Vedeldad grill där utebilderna till Grillmat LCHF togs

Intresset för böckerna har ju vuxit sig väldigt stort, särskilt nu när de kommer ut i USA om några månader.

Trenden att äta god och nyttig mat lagad på naturliga, glutenfria råvaror växer sig starkare hela tiden.

Jag som har 18 års erfarenhet som restaurangkock har ju en hel del matlagningskunskap som jag vill fortsätta sprida vidare till så många som möjligt.

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, parmesanfyllt kycklinglår  Foto Mikael Eriksson

Så det vore väldigt synd om de här kokböckerna inte skulle kunna inspirera alla de som just upptäckt LCHF och Paleo.

Många av recepten i Grillmat är anpassade efter både LCHF och Paleo, men jag fick på den boken bara ha med LCHF i titeln.

Foliebakad torskrygg från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad torskrygg
Foto Mikael Eriksson

Anna Hallén skriver ett mycket intressant förord i boken om varför det är så viktigt för oss att äta naturlig mat med hög halt av vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen.

Just sån mat som jag skriver om i mina kokböcker, njutbar mat med få kolhydrater men med högt näringsvärde.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto
Foto Mikael Eriksson

Jag hoppas nu att du hjälper mig med att sprida länken så att många fler köper min grillkokbok.

Då kanske den också snart tar slut hos förlaget och jag själv kan ge ut även den framöver, tillsammans med de andra böckerna.

Tack på förhand <3

Kokospannacotta med vanilj  Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson