Den senaste månaden har jag och Lennart varit nere vid Medelhavet och njutit av god mat, sol, värme och höstledighet, det har varit en riktig hälsoresa.
Som du kanske läst härinne så träffades vi i Alanya för snart 20 år sen och det var dit vi styrde kosan nu när det äntligen är möjligt att resa mer fritt igen efter pandemiåren.
Det blev ju ingen resa förra året när jag fyllde 60, hemmaåren gjorde att vi kunde spara lite av vår pension och istället satsa på en riktigt fin resa i år.
Lennart fyller 80 till våren, så vi passade på att fira oss och livet lite extra, vi har ju båda tagit oss tillbaka efter flera svåra sjukdomar.
Tidigare har vi hyrt privat lägenhet och jag har lagat så gott som all maten själv, men den här gången valde vi att bo först två veckor på fina Kaptan Hotel i hamnen.
Ett mycket trevligt hotell med oslagbar utsikt över Taurusbergen och soluppgången, de har dessutom en fantastisk frukostbuffé.
Jag brukar boka första natten via en bokningssida och sen boka resterande tid direkt i receptionen, då får man oftast ett bättre pris.
Kaptan har ett stort utbud av oliver och gröna blad, alla viktiga komponenter i en turkisk frukost. Ostar är också rikligt tilltagna, det finns nåt för alla smaker.
Hotellet har även en mycket bra restaurang, Kaptans Güverte, som ligger tvärs över gatan.
Där åt vi ofta vår middag, bilden högst upp visar några av deras läckra förrätter, citronmarinerad ansjovis, avokadosallad och bräserade örter med yoghurt och valnötter frästa i olivolja med chili, så gott.
Vi älskar båda den turkiska maten med alla fräscha grönsaker, frukter, ostar, oliver, äggrätter och långkok.
När jag bokar så väljer jag alltid hotell som har vattenkokare och kylskåp på rummet, så det går att fixa till lite enkla sallader och kaffe/te med tilltugg då och då när lusten att äta ute inte infinner sig.
Jag har alltid med mina små bambuskålar, skedar, en liten skalkniv och en liten skärbräda.
Här nedan är skålen fylld med tomat, gurka, grön paprika, päron, fikon, fetaost, mandlar, olivolja, citron, oregano och havssalt.
De resterande två veckorna flyttade vi till våra ”hemmakvarter” vid Kleopatrastranden och bodde på nybyggda Riviera Zen.
Rummen är riktigt fräscha och från vårt hade vi en fantastisk utsikt över Borgen, havet, bergen och solnedgången.
Båda hotellen har mycket sköna sängar och härliga balkonger med fin utsikt, det är väldigt viktiga detaljer för oss när vi väljer var vi ska bo, även kvaliteten på maten är förstås viktig för mig.
Båda hotellen rekommenderas varmt om du vill njuta av en riktigt avkopplande semester.
Frukosten på Kaptan är den bästa jag ätit i Turkiet, den på Riviera Zen är också mycket bra.
På Zen hade vi även halvpension med middag, det var en stor variation av riktigt goda turkiska rätter varje kväll.
Jag fick väldigt bra hjälp av kockarna som berättade vilka rätter som var glutenfria, det fanns alltid flera att välja bland.
Jag kan lova att jag inte saknat att laga mat ett dugg den här semestern, har njutit fullt ut av de turkiska kockarnas yrkesskicklighet och matglädje.
Jag är som vanligt inte sponsrad av något hotell eller resebyrå utan det här är ett restips helt baserat på mina personliga åsikter.
Julklappsreklam
Har du funderat på att köpa några extra njutbara och matnyttiga julklappar i år så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.
Bilden efter länkarna är tagen av Mikael Eriksson och visar en turkisk morotsröra från min grillkokbok.
Den är ett mycket gott tillbehör till julmaten, du hittar även många andra sallader och röror som passar till julens rätter i Gröna, sköna tillbehör.
Nu kommer den härliga tiden på året med ljumma, mörknande kvällar, när det blir läge att träffas efter sommaren och njuta av goda middagar i lyktornas sken.
Jag bjuder på tre favoriter från tre av mina kokböcker, som passar väldigt bra tillsammans med kräftorna.
De passar förstås fint till en grillmiddag eller på buffé också, eller bara som komplement till din vardagsmat.
Först ut blir en paprikadipp med koriander, lika gott till skaldjur som till råa grönsaker, chips eller grillat.
Länken ovan går till Adlibris, där bakboken just nu finns för bara 159 kr.
Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st
150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl
½ dl naturell färskost
2½ dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
1 ägg
½ tsk äppelcidervinäger
Ca 1 krm salt
Kantarellfyllning:
2 dl kantareller i små bitar
25 g smör
Ca 1 krm salt
Ca ½ krm peppar
1 dl finhackad gräslök
2 msk hackad, färsk timjan
Till pensling:
1 uppvispat ägg
Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.
Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.
Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.
Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.
Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.
Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.
Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.
Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.
Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.
Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.
Mitt tredje tips blir en mungbönssallad som kommer från ”Låt bönor förändra ditt liv – kokboken”, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Bilden är tagen av fotograf Veronica Kindblad och där har jag serverat bönsalladen till kräftstjärtar på smörstekta snittar av valnötsbröd, som också finns med i bönboken.
Den är också på sommarrea hos Adlibris, just nu för bara 89 kr.
Alla tre kokböckerna i inlägget har getts ut av Annika Bladh på Bladh by Bladh, den bästa förläggare jag samarbetat med kring mina sju kokböcker.
Ät, njut och må gott!
Mungbönssallad med kräftor på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad
Mungbönssallad ca 4 port
3 dl kokta mungbönor
1 dl kallpressad olivolja
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl fint tärnad röd spetspaprika
2 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
½-1 tsk chiliflingor
Ca ½-1 tsk salt
Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl.
Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.
Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.
Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.
Hoppas du har och har haft en härlig sommar, var du än befunnit dig.
Jag har haft det riktigt bra, trots att vädret varit lite väl upp och ner här i Jämtland.
Tog helt ledigt från bloggandet några månader, men nu tänkte jag börja uppdatera här lite då och då.
Bloggen firade hela 13 år den 11 juni, det har blivit väldigt många timmars skrivande härinne genom åren, så det var skönt med lite ledigt må du tro
Jag har inte bara legat på latsidan under sommaren, så gott som dagligen har jag delat med mig av recept på Facebook och Instagram @birgittahoglundsmat.
Där hittar du mycket smått och gott om du känner att du behöver lite inspiration så här efter semestern och så får du se lite bilder från min sommar, här nedan några av dem.
I länken ovan kan du läsa mer om den på Adlibris där den nu är på rea för bara 159 kr, här finns den hos Bokus.
Bakboken, som blev den andra där jag fick det stora förtroendet att ta alla bilder själv, har blivit riktigt populär.
Jag har fått så många förfrågningar genom åren om jag inte kunde skriva en bakbok, det var verkligen roligt att mitt förlag Bladh by Bladh också tyckte att det var en bra idé.
Här en bild från en artikel med fem av mina bakrecept i tidningen Land förra veckan.
Så roligt att få vara med där, har läst den i många år då vi hade den i mitt barndomshem.
Boken har även uppmärksammats internationellt och utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.
Jag har märkt att vi är många nu som tycker om att använda naturliga ingredienser och smaker i bakverk och matbröd.
Det känns verkligen roligt att få ta del av många positiva röster från de som läst den, både bland dem jag träffat personligen och via meddelanden och mail.
Här en röst om boken som gjorde mig riktigt glad:
”Birgitta Höglund är min favoritkock. Nu har hon kompletterat raden av kokböcker med denna om bakning. Det är en vacker, färggrann bok med inspirerande foto av författaren. Vilka miljöer!
Trots att en del recept innehåller nötter och mandel (som jag inte tål) så finns gott om alternativ för oss allergiker. Författaren visar återigen att det går utmärkt att avstå från gluten och raffinerat socker.
En bok som får mig att njuta av både innehåll och omslag.”
Har du köpt min bakbok så blir jag väldigt tacksam om du vill ta dig tid att dela den i dina sociala medier, skriva en liten recension eller gilla bokens sida inne hos någon av nätbokhandlarna.
Ditt stöd betyder mycket för mig
Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd
3 ägg
1 dl vatten
2 msk kallpressad olivolja
Ca ½ tsk salt
3 dl grovriven zucchini
2 dl riven gräddost
½ dl finhackad, färsk timjan eller 1 msk torkad
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 msk bakpulver
Till garnering: 2 msk kallpressad olivolja
1–2 msk små färska timjankvistar eller 1 tsk torkad
1 msk flingsalt
Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini, ost och timjan.
Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten och låt svälla i 10 minuter.
Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i smeten och släta till med slickepotten.
Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från kanten och botten i glasformen.
Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet skärs upp, så håller det ihop bättre.
Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.
Tips Zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza eller varm smörgås.
Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.
Det här zucchinibrödet passar fint både till augustis kräftskivor eller som botten till en smörgåstårta, i boken hittar du recept på en sån med smakrika fyllningar.
Jag gjorde den som bakelse till bilden nedan, den blev väldigt god kan jag lova.
Vill du läsa mer om mig, min mat och de övriga kokböckerna så gå gärna in via den här länken.
Nu drar sommarens alla festligheter igång, det börjar idag med Mors Dag.
Sen följer alla andra fester, som Studenten, skolavslutningar, konfirmation och semesterfirande.
Varför inte bjuda på en buffé med goda och lättfixade tapasrätter, här nedan får du recept på några av de jag gillar bäst från bloggens 13-åriga historia.
I och med det här inlägget tar jag nu lite sommarledigt från bloggen, men du hittar så gott som dagligen mat- bak- och desserttips på min Facebooksida och på Instagram @birgittahoglundsmat
Fyllda svamphattar ca 4-8 port
16 svamphattar, champinjon, blodriska, kantarell eller liknande
Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.
Fyll korgarna med röran strax innan serveringen, garnera med citronmeliss eller andra gröna blad och ev lite rom på toppen.
Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslorca 4-8 port
8 stora skivor Serranoskinka
1 dl krämig ost, t.ex Cantadou eller min egen färskost
8 valnötskärnor
8 st rökta musslor
Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.
Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.
Som del i en större tapasbuffé räcker det med 1-2 rullar per person.
Gravad älgstek (många portioner)
1 liten älgstek på ca 500 gram
1 msk salt
1 msk valfri sötning
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
5 enbär
5 vitpepparkorn
Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.
Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och vald sötning
Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.
Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.
Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Köttet är gott att äta som det är men du kan också steka det lätt.
Bryn då en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.
Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.
Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.
Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom, närhelst du är sugen på ett gott tilltugg.
På bilden har jag serverat köttet med en lagrad ost och smörstekta kantareller, de inlagda trattkantarellerna här nedan smakar också väldigt gott till.
Chilimarinerad lever 4-8 port
200 g kalv/ungnötlever
½ citron
1 msk oregano
1-2 tsk chiliflingor
ca 2-3 tsk flingsalt
2 msk smör och lite olivolja till stekning
Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften.
Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.
Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.
Hetta under tiden upp smöret och en skvätt olivolja i en stekpanna.
Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.
Lägg upp på en tallrik, häll smöroljan från stekpannan över och garnera med cocktailtomat och persilja. Strö lite extra flingsalt och chiliflingor över.
Levern blir också god som en varm sallad med rucola, citron och tunt skivad rödlök till.
Inlagda trattkantareller (många portioner)
½ liter små trattkantareller frysta eller torkade och blötlagda
1 dl vatten
½ dl ättikssprit 12%
½ dl valfri sötning
1 liten gul lök
1 lagerblad
10 enbär
5 hela kryddnejlikor
5 vitpepparkorn
1 kanelstång
1 krm salt
Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.
Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.
Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.
Det går fint att använda annan svamp också, ta vad du har.
Marinerade ugnstorkade cocktailtomater ca 10 port
500 g cocktailtomater
ca 1 msk flingsalt
2 tsk torkad timjan eller oregano
Kallpressad olivolja eller rapsolja
Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform, strö lite flingsalt och torkad timjan över.
Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.
Det är viktigt att tomaterna är helt täckta med olja, då håller de väldigt länge i rumstemperatur..
Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.
Oljan som blir över när du ätit upp tomaterna kan användas till grillmarinad och salladsdressing.
Pimientos de Padrón ca 10 port
500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón
1 dl olivolja
ca 1 -2 msk flingsalt
Skölj paprikorna och låt dem torka.
Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.
Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.
Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.
Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.
Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.
Avokadosallad med korianderca 6-8 port
2 välmogna avokado
10 cocktailtomater
2 msk grovhackad koriander
½ pressad citron eller lime
2 msk olivolja
Salt och peppar
Skär avokadon i bitar och tomaterna i 4 delar.
Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor, blanda försiktigt.
Syrlig blomkål från min kokbok Gröna, sköna tillbehör
Syrlig blomkål med citron och rosépeppar
1 liter små blomkålsbuketter
5 dl kokande vatten till förvällning
Ättikslag:
5 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
1–1½ msk salt
1 ekologisk citron
2 msk rosépeppar
Lägg blomkålen i en bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå i en minut. Häll blomkålen i ett durkslag och spola en stund i kallt vatten.
Blanda ihop ättikslagen, tvätta och skiva citronen tunt och blanda med blomkålen. Häll upp på en ren burk, se till så att lagen täcker blomkålen.
Tips: Jag har gjort den här inläggningen mild så blomkålssmaken kommer fram mer, den passar då även barnen bättre.
Blomkålen håller sig ett par veckor i kylen. Vill du ha en mer hållbar inläggning, tillsätt då mer ättikssprit, salt och eventuellt valfri sötning.
Somrig sallad med örter och citron
Färsk, grovhackad vitkål
Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja
Späda svartvinbärsblad
Späda maskrosblad
Grovhackade cashewnötter eller mandlar
Saft och skal från ekologisk citron
Mild, kallpressad olivolja
Flingsalt
Här har jag inga specifika mått utan gör så mycket sallad som du tror går åt till dina gäster, den håller sig även till nästa dag om det blir över.
Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.
Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.
Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.
Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.
Jordgubbssallad med basilika ca 10 port
250 g jordgubbar
½ dl strimlad basilika
3 msk mild olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Flingsalt
Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.
Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.
Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.
Kex med ost och mandel 10-12 st
2 dl riven ost
1 dl flagad mandel
½ dl sesamfrön
½ dl vatten
1 tsk psylliumhusk
Lite salt
Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.
Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.
Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
En god avslutning, fikontryfflar med apelsin från Baka med frukt & grönt
Fikontryfflar med apelsin ca 15 st
1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
6 torkade fikon
50 g rumstempererat smör eller kokosolja
2 dl skalade hampafrön
Att rulla i:
½ dl skalade hampafrön
Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.
Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.
Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips:
Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.
Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.
Jag blir väldigt glad om du köper någon eller några av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande, de kan bli en fin present att ta med på sommarens fester istället för vin och blommor.
Eftersom jag skriver nya inlägg varje söndag här på bloggen, så får du idag ett riktigt gott och annorlunda våffelrecept att testa på våffeldagen, som i år infaller nu på fredag den 25 mars.
Här nedan ser du en bild från Svenska Celiakiförbundets medlemstidning, där jag delar med mig av tre recept från bakboken.
En bok inte bara för dem som inte tål gluten utan för alla som vill njuta av naturligt goda bakverk.
Den innehåller mängder av godsaker, de söta är smaksatta med frukt, bär och rotfrukter, de salta med grönsaker och örter.
Jag blir förstås väldigt glad om du vill köpa bakboken, till dig själv eller som en vårpresent.
Vill du ta del av mina mattips lite oftare så följ mig gärna här på Instagram eller på Facebook, där lägger jag ut recept så gott som dagligen.
Gröna ärtvåfflor med halloumi ca 4 st
4 dl små, gröna ärter
200 g halloumi
2 äggvitor
Ev ½ krm salt
2 msk smält smör till våffeljärnet
Riv halloumin grovt och mixa tillsammans med ärter och äggvitor. Låt stå och svälla i tio minuter, smaka av om smeten fått lagom sälta av halloumin, annars saltar du lite extra.
Värm under tiden upp våffeljärnet. Pensla ordentligt med det smälta smöret, lägg ihop järnet så det blir riktigt varmt igen.
Häll i ca 1½ dl av smeten i järnet beroende på storleken på ditt järn, bred ut den mot kanterna.
Lägg ihop och grädda i 3-5 minuter, öppna inte förrän mot slutet av gräddningen. Låt svalna på galler och värm 1 minut på 175˚ innan serveringen.
Tips: Servera våfflorna med till exempel en hummus på mjölksyrade rödbetor. Recept på det hittar du i en av mina tidigare böcker, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Våffelhjärtana är också goda att ta med som utflyktsmacka eller serverade som en liten förrätt.
Vill du göra en helt mejerifri variant så vispa 4 msk kikärtsspad som ersättning för äggvitorna och riv tofu istället för halloumi. Tillsätt då 1 tsk psylliumhusk till smeten så håller våfflorna ihop bättre.
Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.
Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen
Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.
Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.
Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkosteller på utflykter.
Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.
Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad
Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st
8 ägg
3 dl kokta kidneybönor
2 dl smetana
150 g smulad fetaost
2 dl strimlad purjolök
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad timjan
1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.
Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.
Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.
Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.
Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.
Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.
Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen
Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.
Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.
Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkosteller på utflykter.
Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.
Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad
Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st
8 ägg
3 dl kokta kidneybönor
2 dl smetana
150 g smulad fetaost
2 dl strimlad purjolök
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad timjan
1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.
Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.
Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.
Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.
Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.
Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.