Vill du ha recept på andra godsaker till julbordet så finns mängder av såna i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Dr Annika Dahlqvist.
De inbundna böckerna är slutsålda och kommer inte att tryckas upp på nytt.
Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en inbunden nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF, innehåller också en hel del tillbehör som passar till julbordet.
Även om det är en bit kvar till grillsäsongen, så kanske den kan bli en hård julklapp till någon av alla grillentusiaster i släkten?
Idag får du tips på hur du kan grava lax utan socker till julbordet, här använder jag sötman och syran i en apelsin för att ge riktigt god smak.
Du kan grava laxen redan nu och stoppa i frysen, så blir det mindre matstress dagarna innan jul.
Det här är ett av de recept jag skapade för några år sen till en julspecial med få kolhydrater inne hos Diet Doctor, världens största lågkolhydratsida.
Den vackra bilden på gravlaxen häruppe är tagen av Naomi Sherman.
Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé
500 g av mittbiten på laxfilén, gärna viltfångad
1 ekologisk apelsin
3 msk salt
1 msk grovkrossad rosépeppar
2 dl grovhackad dill
Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.
Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.
Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.
Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.
Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.
Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.
Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.
Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.
Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.
Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé
½ dl osötad senap
2 tsk äppelcidervinäger
3 dl majonnäs
½ dl grädde/kokosgrädde
1 dl finhackad dill
Ca ½ tsk salt
Ca 1 krm peppar
Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.
Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.
Tomtens julklappstips
Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.
De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?
Alla recept i mina kokböcker är glutenfria, utan vitt socker och anpassade så långt det går även till dem som inte äter mejeriprodukter.
Något som de alla däremot innehåller är mängder av njutbara smaker.
Du ser några bilder från böckerna här nedan som kan passa fint som en liten förrätt eller att servera som tillbehör på julbordet.
Jag blev tipsad om en intressant glögg från Marthaförbundet i Finland.
Det här var en glögg som passade mig riktigt bra efter lite modifiering, med ingredienser från skogen uppiffat med värmande kryddor.
Min mormor som kom från Pargas utanför Åbo, var med i Marthorna, en kvinnoförening som är aktiv än idag.
Som en hyllning till mina rötter i Finland så fick det på bilden bli glögg i en moccakopp från Arabia.
Jag fick både koppen och guldskeden av mormor när jag var liten på 60-talet.
Den lilla jultallriken med häst och tomte kommer också från Arabia.
Den fick jag av min mamma, den tallriken är alltid det första jag tar fram för att pynta till jul.
Jag plockade alltid kråkbär som barn och enligt min syster ska jag ha sagt att jag skulle hitta på nåt sätt att sälja dem när jag blev stor, nu blev det ju åtta kokböcker istället för bärsaft som skapades i mitt kök.
Vi har ofta skämtat om det här med kråkbär i familjen, för det var ingen annan som tyckte att de var goda, jag är den som är mest förtjust i sura bär.
Jag fick till min glädje en flaska kråkbärsvin av min systerson och hans flickvän, som de hade köpt på Svalbard.
När jag nu såg receptet på kråkbärsglöggen från Mathorna så passade den ju perfekt till att göra min variant av glögg, betydligt mindre söt än den som kommer från Systembolaget.
Det går förstås bra med råsaft från blåbär eller lingon också, om du nu inte har kråkbär på lut i frysen.
Recept på gravad lax innehåller i vanliga fall rätt mycket socker, här får du ett gott recept till jul sötad på ett annorlunda sätt.
Även om inte så värst många kolhydrater från sockret tränger in i laxen, så tog jag fram det här receptet på en äppelgravad lax när jag skrev min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Den största delen av recepten därifrån finns idag i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där finns även recepten från likaledes slutsålda LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist som grundade LCHF-rörelsen för 20 år sedan.
Dagens mattips är en variant av min mammas morotslåda som vi åt på jularna när jag var liten.
Mamma kom från Pargas i Finland, där är det tradition med olika rotsakslådor till julmaten, den med morötter har alltid varit min favorit.
Jag brukade göra hennes morotslåda med ris till julborden på restaurangerna där jag jobbade, tyckte att det var lite för lite vegetariska inslag i våra svenska julmatstradition.
Jag använder ofta morötter i min matlagning vilket du kan märka både här på bloggen och i alla mina åtta kokböcker.
Dagens recept har jag kallat gratäng eftersom den är rätt långt ifrån originallådan.
Hoppas du kommer att tycka om den, det är både nyttig och rätt billig mat.
Morotsgratäng 4 port
2 stora morötter (ca 300-350g)
2 dl hackad, brynt blandsvamp
2 ägg
1 dl keso
1 dl grädde
½ dl hackade nötter eller pumpafrön
1 krm riven muskot
Salt och peppar
Skala och skär morötterna i bitar och koka mjuka i lite lättsaltat vatten.
Pressa i purépress och blanda med svamp, nötter, keso, ägg och grädde.
Rör om ordentligt så det blir en slät smet, smaksätt med muskot, salt och peppar.
Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.
Servera den som på bilden högst upp med skirat eller brynt smör, som tillbehör till varmrätten eller till köttbullar, prinskorv och julskinka på julbordet.
I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker, du kanske börjat fundera på vad du ska önska dig i julklapp eller ge bort till någon du tycker om.
Den turkiska morotsröran nedanför länkarna passar också väldigt bra till julmaten, den vegetariska chilin med morötter är riktigt god vardagsmat.