Gorgonzolafylld lax med dillmajonnäs

Trevlig Trettondag

En gorgonzolagratinerad laxrulle passar fint att ta till om du vill ha en festlig avslutning på juldagarna.

Receptet är för två personer men är enkelt att göra till fler.

Jag rörde även ihop crème fraiche och mosad gorgonzola som extra tillbehör.

En varm sallad på lättkokta haricot verts med strimlad, skållad mandel, kokt blomkål eller broccoli passar också bra till.

De gröna bönorna fick en dressing av kallpressad olivolja, balsamvinäger, salt och peppar strax innan serveringen.

Gorgonzolafylld lax

2 skivor lax à 150 g

3-4 msk gorgonzola

Salt och nymald peppar

Dra bort benen från laxsidan. Skär ca 3 cm tjocka skivor ner genom skinnet. Skär bort även det, så du har en skinn och benfri laxbit.

Skär en remsa av laxskivan genom att lägga ett snitt från den smala delen, genom den tjocka. Men inte hela vägen, lämna ett par cm vid kanten.

Håll handen pressad mot laxbiten när du skär, så går det lättare.

Vik ut den skurna biten, så laxen blir som en lång remsa. Krydda med salt och peppar och bred över gorgonzolan.

Rulla ihop laxremsan som en rulltårtsbit, fäst med tandpetare. Lägg på en smord, ugnsfast form.

Hit kan du förbereda, för att ta fram och gratinera precis innan serveringen.

Grädda rullarna på 200° i ca 10 minuter. Laxen går fort att gräddas färdig i och med att den är skuren.

Mammas dillmajonnäs

1 dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken

1 tsk finhackad kapris

1 tsk  senap

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche, blanda ner övriga ingredienser.

Ställ in i kylen en timme innan serveringen, då utvecklas smakerna bättre.

Fler tips på smakrika rätter och goda tillbehör hittar du i min senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt, som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.

Pestogratinerad lax med sallad på ägg, chèvre och räkor från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Kyckling gorgonzola


Makalös! Gorgonzola ÄR en makalöst god ost, liksom St Agur, Roquefort, cambozola och andra grönmögelostar… Om man gillar dessa på ostbrickan så gillar man dom garanterat i en sås också, för vad är väl godare än en rykande het spagetti med en krämig sås av gorgonzola som fått smälta ner. Här har jag gjort pastasåsen med kyckling, men du kan även använda lövbiff, fläskfilé eller helt vegetarisk med bara grönsaker och ost. Smaken man aldrig glömmer, till och med barnen här hemma älskar denna sås, trots att dom inte är så förtjusta i mögelostar som dom är. ;-)

4 pers
Det här behöver du : 

500 gram kycklingfiléer
Smör till stekning
Nymalen, grov svartpeppar
1 gul lök
1½ msk vetemjöl (redning)
3 dl kycklingbuljong (vatten +1 tärning)
3 dl mjölk
1 burk majskorn
1 burk champinjoner
150 gram gorgonzola (eller den sort du gillar bäst)
Ev. salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i het stekpanna i lite smör tillsammans med löken så den får fin färg och löken mjuknat. Pudra över vetemjölet som kommer att reda såsen, rör ihop med kycklingen ordentligt innan du slår på buljong och mjölk och låter koka upp. Sänk värmen, låt småputtra ca 10min. Rör ner majskorn och champinjoner. Smula ner osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Servera med pasta och tomater.

* Majs och champinjoner är en personlig favorit till denna pastasås, byt ut mot annan grönsak eller uteslut helt från receptet om ni känner att det inte passar. :-P Rotfrukter i tunna skivor, zucchini, broccoli, sugarsnaps, haricots verts mm är också gott i såsen. 


Redning med vetemjöl när kycklingen är brynt ger en fin konsistens och avrundning på såsen när den puttrat klart.


Gorgonzoooooola! :-P


Osten ska bara precis smälta ner före servering.


En sista avsmakning. Oftast behövs inte mer sälta eftersom osten i sig är ganska salt. Eventuellt något varv med pepparkvarnen.


Servera den något färglösa men ack så goda såsen med lite härliga tomater och persiljekvistar. Varsågoda!