Lättlagad hälsokost
Nu har vi varit en vecka i Alanya, vår vintervistelseort på Turkiets Medelhavskust.
I år är det 16 vintern vi bor här nere, vi träffades på min första långsemester hit på våren 2003, då jag åkt hit för att träna upp mig lite inför steloperationen av ryggen.
Jag gick då med kryckor och hade stelkorsett för att överhuvudtaget kunna gå.
Tänk vilken utveckling det blivit i och med att jag i alla år efter det försökt hitta till ett bättre mående med hjälp av maten och träningen.
Bilderna nedan är från året innan min ryggoperation, då mådde jag väldigt dåligt och åt mängder med värktabletter.
Citodon, Dexofen, Lyrica, Cymbalta och smärtblockader i ländryggen var en del av mina ständiga följeslagare i många år.
Nu sen några år är jag helt fri från den typen av piller, numer tar jag varje dag bara Omega-3 och Magnesium.
När jag inte har tillgång till benbuljong tar jag sen i våras Osteo Bi-Flex, en tablett som stärker lederna och innehåller glukosamin och MSM.
Något som också hjälp mycket på vägen är att jag sen våren 2017 dagligen får i mig pre- och probiotika i olika former.
Här kan du läsa ett inlägg om flera vägar till hur maten förändrat mitt liv under de senaste åren.
Jag har tagit det väldigt lugnt första tiden här i Alanya i år, har som du kanske sett härinne haft ett intensivt sommarhalvår.
Något som bidrar till att ge mig ork till alla spännande och roliga uppdrag är att jag sen 3 år får i mig kollagen via benbuljong så gott som dagligen.
Både jag och Lennart har blivit mycket bättre i våra leder under de här åren, han har artros i ryggen och jag har haft problem med mina axlar och höfter.
Under många år har jag inte kunnat ligga och sova på sidan, men nu gör det inte alls ont längre och jag kan sova på sidan i flera timmar.
I vinter kommer jag som vanligt att koka en sats buljong varje vecka på ekologiskt uppfödd kyckling, som vi köper hos favoritslaktaren Güven Et Kasap på 25-metersgatan.
Det har jag hållit på med de senaste åren under våra 3 vintermånader här i Alanya.
Hemma i Sverige brukar jag ofta köpa benbuljong från Standard Ekologiskt, de finns bl a hos Paradiset eller viltfond på någon av saluhallarnas viltbutiker.
Buljonger från kyckling, nöt, vilt, lamm, fläsk, fisk och skaldjur innehåller naturligt kollagen.
Något som är bra inte minst för vår hud, så den slipper bli slapp och rynkig, men det gör framförallt underverk för ledbrosk, bindväv och tarmsystem.
Vi har ända från födseln mycket kollagen i kroppen, men det avtar med åren och därför kan vi bli stelare, få problem med värk, krånglande mage, rynkig hud, sprött hår och sköra naglar.
Något som fått många att bli sämre i sina leder är att vi de senaste ca 50 åren gått över till att använda buljongtärningar istället för att koka grytor med ben och göra vår egen buljong.
De tärningarna innehåller mest bara extrakt av kött och smaktillsatser och därmed har de inte alls benbuljongens läkande effekter.
Idag den 18 november är det Benbuljongens dag, det är mina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak som tillsammans med bloggen Hälsa som livsstil instiftat dagen, som fått mycket stor uppmärksamhet.
De har också kokat ihop en mycket smart matplaneringstjänst tillsammans, du kan läsa mer och gå med i CookEat här.
Vill du ha fler tips på olika benbuljonger och grytor man kan använda dem till, så finns mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Min lättlagade kycklingbuljong
1 ekologisk kyckling eller höna
2 morötter
2 lökar
½ purjolök
2 lagerblad
2 msk äppelcidervinäger eller pressad citron
1 knippe persiljestjälkar
10 vitpepparkorn
ca 1½-2 msk salt
Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.
Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.
Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.
Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.
Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.
Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.
Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.
Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.
Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.
Förvara kycklingbuljongen kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.
Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.
Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.
En klick smör eller kokosolja förstärker både smak och näring, det här är en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig sjuk.
Jag dricker då och då en kopp på kvällen, sover så gott på det.
Här i Alanya har vi gasspis, så för att spara gas och inte behöva stanna inne och passa spisen, så låter jag alltid buljongen lagas klart i Wonderbag.
Läs gärna mer om den icke-elektriska långkokningspåsen i länken ovan, här följer en enkel beskrivning på hur du kokar en riktigt klimatsmart benbujong i den.
Kycklingbuljong i Wonderbag
Följ ingredienslistan i receptet här ovan.
Dela kycklingen i mindre delar och koka upp med vatten, grönsaker och kryddor på spisen.
Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.
Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.
Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan.
Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.
Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.
Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.
Känn efter om buljongen är tillräckligt salt.
Fars Dag
Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden, när man drar ner rejält på kolhydraterna för att få ett stabilt blodsocker.
Så här beskriver Lars-Erik receptet:
Ett kaffe man står sig på. Vanligt kaffe brukar drickas i socialt syfte och för att få en liten energikick.
Det här kaffet kan faktiskt ersätta en hel frukost om det kniper.
Här hittar du boken på Adlibris och här på Bokus, den finns också i vanliga bokhandlar.
Här har jag kryddat kaffet med kanel och kardemumma, det ger en riktigt härlig smak.
Bilderna nedanför receptet visar fler rätter från kokboken, de är tagna av Mikael Eriksson.
Spiced Magic Bullet Coffee 1 port
1 kopp kaffe
1 msk kokosolja
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
Ev lite salt
Blanda lite kaffe med kokosolja, kanel och kardemumma i en kopp, så kryddorna blandas väl.
Häll på resten av kaffet och krydda gärna med lite salt, det förhöjer smaken på kaffet.
Rör om en stund i koppen tills det svalnat lite och drick försiktigt, för kokosoljan lägger sig som ett lock över och bevarar värmen länge.
Du kan också mixa kaffet så fördelas fettet jämnt i hela koppen.
Tipsruta:
Testa gärna att blanda i ett rått ägg för en mer mättande kaffedrink.
Mixa då ägget tillsammans med kaffet, kokosoljan och kryddorna. Du får då en proteindryck med smak av latte.
Hemma i ett grått Östersund
Här kommer några rader från ett grått men vackert Jämtland, på bilden ovan ser du det lilla badhuset som är så vackert beläget i Stavresjön.
Jag tog bilden genom tågfönstret igår på resan upp, har faktiskt lyckats med att få fina bilder på det lilla huset flera gånger på mina resor.
För 10 dagar sen gick jag på stranden i Makrigialos vid Medelhavet, den senaste veckan längs Riddarfjärden på Norr Mälarstrand och nu blir det Storsjöns vatten jag söker mig till på mina morgonpromenader den närmaste veckan.
De är alla platser jag uppskattar väldigt mycket, jag är lyckligt lottad idag som kan njuta både av att gå och att få resa så mycket som jag gör.
Nu är förstås de vackra promenadvägarna vid vattnet en extrabonus, men det är just att träningen blir av som är det viktigaste.
För 15 år sen, när jag var som sämst innan min ryggoperation, så var det bara korta bitar jag tog mig med hjälp av kryckor.
Jag hade då färdtjänst, så det blev inte mycket mer än att ta mig ut till taxin för färd dit jag skulle.
Att promenera var under lång tid väldigt problematiskt, så du må tro att jag njuter av den frihet det ger mig, sen jag tack vare min kostomläggning till glutenfri LCHF för snart 10 år sen fick ork att börja träna upp mig igen.
Efter steloperationen kunde jag sakta men säkert börja vägen tillbaka till ett rörligt liv, men en nervskada i högerbenet som kom i samband med operationen gjorde att jag fick problem igen.
Periodvis fick jag gå med käpp och jag var tvungen att använda fotskena och specialgjorda skor.
Idag är foten mycket bättre, men tyvärr fortfarande lite svag, så jag ramlar då och då när den viker sig.
Nu i sommar har jag ramlat 6 gånger, så nu har jag börjat träna med hjälp av en balansplatta, det har hjälpt mig en hel del att bli stabilare i foten.
Jag gör också mitt program på ca 1 timme varje dag med mjuka rörelser och lymfmassage, det hjälper mig att hålla kroppen igång.
Träningen tar en hel del tid varje dag, men det är värt varenda minut.
På tisdag kommer jag att berätta om hur jag ätit och tränat mig friskare på en föreläsningskväll på Ecocaféet i Östersund.
Jag och caféets grundare Börje Karlsson berättar då mer om våra respektive hälsoresor.
Vill du ha besök med den här föreläsningen även i din hemstad, så ta gärna kontakt med något studieförbund som kan arrangera det eller kontakta Börje på Ecocaféet.
Här nedan får du ta del av tips på det jag äter under en dag för att få ork till all min träning och så följer några bilder från promenaden idag.
Jag börjar dagen tidigt, då jag är väldigt morgonpigg, så vid 5-6 blir det en kanna kaffe och en skål nötter med smör, det är så gott och ger massor av energi.
Efter morgonpromenaden blir det nu under den kalla årstiden en liten skål med äggröra som jag förstärker med varmrökt sidfläsk, rökt fisk eller räkor, det mättar väldigt länge.
Innan jag äter det tar jag en sked med mjölksyrade grönsaker för att tarmfloran ska må gott.
Jag har ju ätit pre- och probiotika i form av bönor och mjölksyrat dagligen i 1½ år, men nu sen ett par månader har jag dragit ner på bönorna och äter lite av dem då och då.
Vill du ha tips på mina bönrecept och hur du mjölksyrar själv, så hittar du här Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Jag har inte fått tillbaka de klimakteriebesvär som var orsaken till att jag la till ca 1-1½ dl bönor i min mat varje dag, du kan läsa mer om det här.
Nu blir det istället mer av animaliskt protein igen från kött, lever, kalkon, kyckling, fisk, skaldjur och ägg och mer smör i maten, vilket passar mig bättre på vintern.
Till lunch vid 12-tiden brukar det bli en kötträtt, den senaste veckan har det till exempel blivit pannbiff på lammfärs med morotsröra och lite varma grönsaker, en köttfärssås med aubergine och tomat och kycklinglever med stekt lök och stekta champinjoner till.
Jag använder dagligen sen 3 år benbuljong i maten, du kan läsa mer om dess effekter på min hälsa här.
Det blir oftast extra smör till maten, då jag märker att jag mår bättre av lite fetare mat när det är kyligt ute.
Till vardags skär jag helt enkelt en skiva direkt från smörpaketet, till fest kan det vara gott med t ex ett fetaostsmör i paprika.
Jag äter rätt tidig middag, det brukar bli vid 17-tiden, då blir det ofta någon form av fisk eller skaldjur.
Den här fetaostgratinerade skaldjursgrytan är en återkommande favorit.
Fiskgryta med aioli eller ugnsstekt sill är också väldigt lättlagat och gott.
Så, då har du fått lite tips på hur en matdag kan se ut hemma hos mig.
Det blir väldigt sällan några mellanmål, men vill jag ha något extra på resa eller som kvällsnacks så är det gott och mättande med lite Öländska bönchips eller ost, salami och oliver.
Vill du ha mer inspiration så sök gärna runt i arkivet härinne, har nästan 1800 inlägg samlade sen jag började blogga 2009.
Enklast är att skriva in en ingrediens i sökrutan längst upp, då kommer alla inlägg upp som innehåller det.
Vill du hellre läsa recept i bokform och stötta mitt skrivande så blir jag förstås väldigt glad, du hittar alla mina kokböcker här.
Nötfrukost 1 port
10 g paranötter
10 g sötmandel
10 g hasselnötter
10 g valnötter/pekannötter
10 g cashewnötter
ca 25 g smör
Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.
Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över, ät det hela med en tesked.
Tycker du att det är godare med en macka till kaffet så måste du testa mitt valnötsbröd, det har blivit otroligt populärt.
Enkel äggröra 1 port
2-3 ägg
25 g smör
Salt och peppar
50 g varmrökt sidfläsk, rökt renstek eller fisk
Vispa ihop äggen lätt med kryddor.
Smält smöret i en kastrull eller liten stekpanna.
Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.
Servera med stekt fläsk eller bitar av varmrökt fisk och lite grönt.
Kokboksrecept
Idag får du ett av recepten jag skapade till Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt förra året.
Recepten passar förstås lika bra till kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis.
Du kan variera smaksättningen av kålpuddingen med hackade, soltorkade tomater, skivade oliver, oregano och med smulad fetaost istället för keso.
Servera då bara med smörskyn och hoppa över lingonen.
Kålpudding med sky på lingon och smör 4 port
500 g blandfärs
1 vitkålshuvud på ca 1 kg
2 gula lökar
2 ägg
1 burk keso à 250 g
1 dl grädde
1 + 2 dl kycklingbuljong
Ev 1-2 krm kryddpeppar
Salt och peppar
50 g smör till stekning + 50 g att hyvla över puddingen
Lingonsky:
2 dl sky från puddingen
1 dl lingon
50 g smör
Sätt ugnen på 175˚. Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor.
Skär bort den grova mittstocken från klyftorna.
Skär kålklyftorna i centimetergrova strimlor. Skala och hacka löken.
Bryn den strimlade vitkålen med löken i smöret i en stekgryta utan att få färg, bara så den blir genomskinlig. Låt svalna.
Bryt ner färsen i en bunke, tillsätt ägg, keso, grädde och 1 dl buljong.
Krydda med salt, peppar och eventuellt lite kryddpeppar om du gillar den smaken.
Blanda färsen väl med, arbeta gärna med händerna så det blir en slät smet.
Blanda ner hälften av vitkålsfräset i färsen.
Lägg hälften av resterande vitkål i botten på en smord ugnsform som rymmer 2 liter.
Fördela färssmeten över kålen och tryck till med handen.
Strö över resten av kålen och platta till lätt. Fördela 2 dl buljong jämnt över formen.
Hyvla smör direkt från paketet och täck puddingen.
Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Låt stå i 10 minuter att svalna, så blir den lättare att skära i fina bitar.
Smält smör tillsammans med lingonen och häll försiktigt av 2 dl sky från puddingen ner i kastrullen.
Servera kålpuddingen med lingonskyn över.
På bilden nedan ser du en tallrik med fläsk och stuvad vitkål som jag gjorde i bloggens barndom, klicka på bilden så kommer du till receptet.
Skördetid
Jag har fått en del frågor från läsare som undrar vad de ska göra av all zucchini som frodas i grönsakslanden, så idag får du tips på hur du gör ett riktigt saftigt formbröd med den goda grönsaken.
Har du inget eget grönsaksland så är zucchinin billig just nu, så passa på att baka bröd och frys in till vintern.
För att få ett sånt här bröd riktigt gott är konsten att man gräddar det lite längre tid och på lite lägre temperatur i ugnen.
Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till brödet.
Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak.
Men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl och fuktigheten i zucchinin sugs upp bra.
Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.
Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.
Jag smaksatte den här med tahini (sesampasta), sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.
Då det är både glutenfritt och mjölkfritt passar det många, du kan variera smaksättningen med t ex brödkryddor och pomeransskal eller soltorkade tomater och örter.
Jag förvarar brödet i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom, det håller sig i upp till en veckan.
Du kan annars skiva det och frysa in, ta fram eftersom och tina i brödrost.
Brödskivorna blir också riktigt goda att steka som en toast i smör.
Efter receptet följer lite bilder från mitt besök på Skansens Höstmarknad i lördags.
Det är en härligt gammaldags marknad, där både utställare, mat och produkter påminner om hur det kunde se ut på en matmarknad för 100 år sen.
Jag trivs så bra med att vandra omkring i de lugna och vackra miljöerna på Skansen, det är knappt man kan förstå att det ligger mitt i storstan.
Tycker du som jag om vår traditionella mat, ta då gärna en titt på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Där finns många av mina bästa recept på glutenfritt bröd, både till vardags och till fest.
Zucchinibröd med kanel 1 formbröd
4 ägg
3 dl grovriven zucchini
1½ dl kokosnötmjöl
50 g sesamfrön, ca 1 dl
½ dl tahini, sesampasta
2 msk kokosolja
2 msk linfrön
2 msk kanel
2 msk fiberhusk
ca 1 tsk salt
Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.
Blanda ner zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.
Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak.
Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter, min var låg och i ugnsfast glas.
Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp brödet på galler.
Lördagsbrunch
Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med rökt fläsk, renstek eller fisk.
Vi har den senaste tiden ätit äggröra till frukost i lite olika former varje dag, nu när det blivit kallare så märker jag att jag behöver mer av både fett och protein.
Jag får lite mer besvär av min Fibromyalgi på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår jag mycket bättre.
Jag fick ett ryggskott förra veckan när vi var uppe i Östersund, så jag har fått ställa in några boksigneringar.
Jag åker därför heller inte till Göteborg på Bokmässan i år, trots att jag har tre nyutgivna kokböcker med där i år.
Besöker du Bokmässan så kan du hälsa på hos mina tre förläggare Lumio Förlag, Bladh by Bladh och Pagina Förlag och ta en närmare titt på mina böcker.
Här hittar du dem på Bokus, flera finns nu till reapris.
Den här veckan ägnar jag mig istället helt åt att ladda batterierna inför två veckors njutbara Harmoniresor till Makrigialos på Kreta, tillsammans med min kära vän och kollega Therese Renåker.
Tar hand om kropp och själ på det bästa sätt jag vet, genom att vara mycket ute i naturen.
När man som jag är född och uppvuxen i de stora skogarna i norra Dalarna, då är daglig närkontakt med träden ett måste.
Även här i Stockholm finns naturen på nära håll, jag tar ofta långa promenader på vackra Djurgården och varje morgon blir det en vända ner till Stadshuset, bilden här ovan är från igår morse när det var +5.
Följ mig gärna på Instagram på @birgittahoglundsmat om du vill se de bilder och filmer jag lägger ut från mina promenader.
Äggröra med tomater och basilika 1 port
3 ägg
½ dl smetana/kokosgrädde
1 tomat
1 msk hackad färsk basilika
25 g smör eller kokosolja
Salt och peppar
50 g varmrökt sidfläsk, rökt renstek eller fisk
½ röd paprika
Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.
Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.
Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.
Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.
Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.
Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan.
För ännu godare mat
Nu när vi börjar gå mot kyligare tider så äter jag mer smör igen till min mat, till skillnad mot sommarmaten som bestått mycket av sallader med olika röror och olivoljedressingar.
Gott det med, men jag känner att jag inte får riktigt lika mycket energi av det, så nu är det fetare mat som gäller under vinterhalvåret.
Smöret gör mig inte bara mer mätt och belåten, det gör även att maten smakar så mycket godare.
Fett frigör en mängd smaker, tänk bara på smörstekta kantareller, vilken njutning.
På bilden ovan ser du en torskrygg vi åt häromdagen, min svåger var till Nordnorge och fiskade nu i höst så vi fick en rejäl bit torskrygg.
Det blev riktig gourmetmat tillsammans med kantareller från Jämtlandsfjällen, örter från balkongen, tomater från min systers växthus och en bit getädelost från Åsbergets Getgård.
Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.
Brynt vitlökssmör
150 g smör
4 stora vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk hackad persilja
Havssalt och nymald vitpeppar
Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.
Skala och hacka vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret, bara så den blir gyllenbrun.
Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.
Vispa ner vitlöken i smöret med elvisp, kör en stund så det blir fluffigt.
Smaksätt med persilja, salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt.
Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.
Jag väljer också att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar ofta egen buljong på benen.
Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna när jag handlar i en manuell köttdisk.
I min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män finns det gott om den typen av mat, som förstås passar alla som äter en ketogen kost.
Omslagsbilden är ett bra exempel på just den mat som jag tycker bäst om så här års.
Jag köpte entrecôten till fotograferingen av Diabeteskokboken i fjol på Lilla Saluhallen i Östersund.
Den kom från en gräsbetande fjällko från Alsen och blev otroligt god med örtsmör och baconlindad sparris.
Vill du veta mer om fettets betydelse så har Ann Fernholm skrivit ett mycket intressant förord om hur viktigt det är för både vår mättnad och smaksinne i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
De senaste dagarna har vi haft riktigt kyligt på vår semester i Jämtland, här nedan ser du några bilder från höstdagjämningens utflykt till Fjällhalsen i Bydalsfjällen.
Då fick vi vara med om höstens första snöstorm, så det blev fika inne i bilen.
Jag hade med en burk ankleverpaté som jag hade köpt på Wijnjas Grosshandel på Kungsholmen, den smakade väldigt gott till kaffet.
Höstmat
Nu när det går mot höst vill jag ha lite rejälare och fetare mat som mättar och värmer, salladernas tid är förbi för den här gången.
Södra delarna av landet skulle i dagarna få riktigt varmt igen, men när jag skriver det här på tisdagskvällen så är det rätt ruggigt häruppe i Jämtland.
Vi har verkligen skiftande väder i vårt avlånga land, i morse hade vi +7 på promenaden.
Gråkallt väder fungerar inte så bra ihop med min kropp och nu märker jag av min skadade rygg mer än på länge, med ett litet ryggskott som kom efter tågresan.
Men det brukar bli bättre ganska fort bara jag klär mig varmt och rör mig så mycket jag bara kan.
Något som också hjälper till att göra mig bra fortare har jag märkt, är att äta ordentligt med mat, så kroppen får bästa möjlighet till reparation.
Så nu har vi laddat kylen med jämtländskt kött, fisk, ägg och andra nyttiga godsaker.
Här i Jämtland finns väldigt många duktiga mathantverkare och grönsaksodlare, jag handlar oftast på Odenhallen i Östersund, de värnar om det jämtländska.
Idag får du tips på min typ av rejäl höstmat, stuvad vitkål är en riktigt gammal husmansklassiker, här lite uppiffad med curry.
Currystuvad vitkål 2 port
½ lit strimlad vitkål
2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde
5 cm purjolök
½ svenskt äpple
2 msk kycklingbuljong
2 msk smör
1-2 tsk curry
½ tsk paprikapulver
Salt
Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen.
Låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.
Skär äpplet i små bitar och strimla purjon.
Rör ner efter några minuter och krydda med curry, paprika och salt.
Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.
Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.
Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.
Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.
Diabeteskokboken är just nu prissänkt med 40 kr i länken till Bokus, här nedan ser du några av min fotograf Mikael Erikssons fina bilder.
Recepten i båda kokböckerna är mina favoriter i vår nordiska husmanskost, så de passar förstås till alla som uppskattar naturligt god mat.