Gör smörgåstårta själv – såhär mycket kostar det!

smörgåstårta_charkstubbe
Jag fick ett önskemål av en läsare att lägga upp ungefär vad det kostar att göra en smörgåstårta själv, en man enkelt kan göra till fredagsmyset till familjen utan några större krångel så jag har listat upp ingredienser och cirkapriser. Det är inga kampanjpriset så det går säkert att hitta billigare alternativ, jag har utgått ifrån vad det brukar kosta när jag handlar själv. Som ni också ser så är det inte allt man köper som går åt till en smörgåstårta utan det blir väldigt mycket över allt. Det är ju dock sånt som ofta går åt i ett hushålls såsom frukt, grönt och pålägg så en liten bonus blir det också på inköpen.

Den här smörgåstårtan räcker till 4-6 bitar, eller 3 STORA bitar. Det är tre lager fyllning.

En hel del av inköpslistan finns också säkert redan i ert kylskåp och vill man variera fyllning eller garnering så gör man faktiskt enklast och billigast i att använda det som redan finns hemma. ;-)

Jag brukar säga att runt 300 kr kostar det ändå att handla till en smörgåstårta oavsett hur stor den är, det är ett bra riktmärke. Man tjänar på att göra en större tårta än en liten. Om man slår ut 300 kr på 6 bitar hamnar vi på 50 kr per bit vilket brukar vara genomsnittspris om du köper smörgåstårta på konditori eller i butik. Gör jag den dubbelt så stor med samma inköpslista hamnar vi på 25 kr per bit. ;-) Hänger ni med? Här är en liten skiss i alla fall.

Inköpslista 

  • 12 skivor vitt rostbröd (ca 25 kr jättefranska 1200 gram)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 4 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 hg rökt skinka (ca 30 kr 2 hg)
  • 1 burk konserverade mandariner (ca 17 kr 312 gram)
  • 1 näven vindruvor (ca 35 kr 500 gram)
  • 1 näven körsbärstomater (ca 12 kr 250 gram)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
    Totalt 278 kr 

Brödet brer jag med bregott på alla lager. Det är alltså fyra lager bröd till tre fyllningar. Första lagret med kokta ägg mosar jag ihop med lite smör och salt. Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret använder jag hälften av skinkan och finhackar den tillsammans med hälften av de konserverade mandarinerna och blandar allt med några matskedar av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde samt majonäs, salt och peppar. Denna grundröra täcker jag också tårtan med innan jag garnera med salladsblad, ostskivor, skinkrullar, tomater, vindruvor och mandariner.

rund_smörgåstårta_lax_räkor_skagen
En av de lyxigare och dyrare smörgåstårtorna att göra själv är de med lax, räkor och skaldjur. Det här är en rund variant gjord på hönökaka, ca 12 bitar. Såhär ser inköpslistan ut för den :

Inköpslista 

  • 2 förp hönökaka (ca 25 kr/st 5 i varje)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 1 burk creme fraiche (ca 10 kr 2 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 5 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 burkar räkor i lake (ca 40 kr/st a 170 gram)
  • 1 röd lök (ca 2 kr/st)
  • Stenbitsrom (ca 25 kr 80 gram)
  • 1 kruka dill (ca 15 kr)
  • 400 gram kallrökt lax (ca 100 kr)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
  • 1 citron (ca 4 kr)
  • Gurka (ca 15 kr)
    Totalt 460 kr

Alla brödskivor bres med bregott. Jag sätter ihop halvmånarna av hönökakorna till en rund botten. Första lagret fyller jag med en skagenröra jag gör på hälften av räkorna, en finhackad rödlök, en burk stenbitsrom, finhackad dill och 1/4 av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde, majonäs och salt och peppar och även i den finhackad dill.

Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret fyller jag med kokta, mosade ägg med smör och lite salt. Sen ett lager bröd till innan jag täcker tårtan med resten av grundröran. Garnera med gurkskivor, rosetter av den kallrökta laxen, räkor, ost, salladsblad, citron och dill. :-P

Långresa och smakrik gryta på kalkonbröst
Fiskebåt i Alanya

Fiskebåt i Alanya

På resande fot

Nu är jag i Stockholm igen, den här gången blir det bara en liten mellanlandning på en dag. I morgon bär det av på en långsemester till Alanya i Turkiet igen.

Nu blir det den tolfte vintern jag och Lennart tillbringar några månader vid Medelhavet för att slippa kyla och mörker i Sverige.

Klimatet är ungefär som en jämtländsk sommar och gör verkligen gott för både kropp och själ.

När man som jag har fibromyalgi så är ett varmt och jämnt medelhavsklimat att föredra framför snö och kyla.

Jag har tack vare de här vinterresorna lyckats träna upp min skadade rygg och ben så att jag idag kan gå i stort sett obehindrat.

Birgitta Höglund i Alanya

På bergspromenad i Tepe ovanför Alanya i våras

Vi får ofta frågan vad vi gör hela dagarna på en långsemester på vintern.

Många tror att man lever som på en charterresa i flera månader och tillbringar den mesta tiden i en solstol.

Men vi lever ju faktiskt ungefär som hemma. Fast med den skillnaden att det blir många, långa promenader och ännu bättre mat på lokalproducerade råvaror.

Kryddor

Det går en hel del tid till att laga maten och göra inköpen av alla fina matvaror på olika marknader och butiker.

Men det är kärt besvär, en av anledningarna till att jag trivs så bra i Turkiet.

Det är verkligen bra kvalitet på den närodlade maten, på gräsbetesköttet vi köper hos vår lokala slaktare, äggen vi handlar direkt av hönsägaren, nötterna och mandlarna som växer på träden uppe i bergen, fisken som dras upp i havet, smöret med en härlig syra och alla fantastiska grönsaker som odlas utan kemiska produkter på gammaldags och naturligt vis i byarna runt stan.

Fredagsmarknaden i Alanya

Fredagsmarknaden i Alanya

Det är en ren fröjd att gå och handla på marknaden, grönsakerna och frukten har så mycket bättre smak här än hemma på Konsum.

Det blir också mycket motion, jag försöker ta ett par, tre promenader på sammanlagt 2-3 timmar per dag.

Så det laddas gott om det nyttiga D-vitaminet i solskenet, läs mer om det här hos Kostdoktorn.

Idag får du recept på en av mina turkiska favoriträtter och en vitlöksyoghurt, haydari, som finns med i Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Passa gärna på att beställa några av mina koböcker redan nu till dina nära och kära till julklapp, du hittar alla 3 här på Adlibris.

Så har du lite mindre att tänka på i julhandelsstressen veckorna innan dopparedagen.

Du kan läsa mer här om vårt vinterliv i Alanya, i en artikel från Hemmets Journal.

Här får du recept på en riktig smakrik kalkongryta, inspirerad av en av mina favoriträtter när vi nån enstaka gång äter ute på restaurang.

Akdeniz Yoghurtlu Kebap brukar vi äta på Kaptan’s Güverte, en mycket bra restaurang som ligger på gatan ovanför hamnen.

Turkisk kalkongryta 2 port

250 g kalkonbröst

50 g smör

6 cocktailtomater

1 röd spetspaprika

2 dl tärnad aubergine

3 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 tsk ekologiskt buljongpulver

1 dl vatten

Salt

Chiliflingor

Skär kalkonbröstet i 2×2 cm stora bitar. Dela tomaterna i halvor och skär grönsakerna i lika stora bitar som köttet. Skiva vitlöken.

Bryn hälften av smöret och häll ner köttet. Krydda ordentligt med salt och chili, låt få färg runtom. Tillsätt vitlöken och låt den med få lite färg.

Häll över i en gryta, vispa ur pannan med ½ dl vatten och häll över. Bryn grönsakerna i resten av smöret i fem minuter. Rör ner tomatpurén mot slutet, så får den mildare smak.

Blanda ner grönsakerna med köttet, vispa ur pannan med resten av vattnet. Häll det i grytan och rör ner buljongpulvret och örterna.

Låt koka upp och puttra i 15 minuter, tills grytan blivit simmig. Smaka av om du vill ha mer kryddning, den ska var riktigt smakrik.

Servera med bladpersilja, oliver, fetaost och turkisk yoghurt eller haydari.

Haydari  från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk kallpressad olivolja

2 msk färsk, finhackad mynta

eller 1 tsk torkad mynta

1 msk finhackad bladpersilja

1 riven vitlöksklyfta

ca ½ tsk havssalt

Vispa ihop yoghurt och olja väl. Blanda ner de hackade örterna och vitlöken.

Krydda med salt och kyl ett par timmar så mognar smakerna fram.  Smaka av om det behövs mer mynta och salt.

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya


Fars dag 2014 i bilder

fars_dag_frukost_smörgåstårta
Hej alla fina bloggläsare! Måndag igen och vi lämnar en mysig helg bakom oss. Fars dag har firats med paket och tårta och allehanda påhitt. Barnen älskar när de får överraska och pyssla inför såna här högtider. Ja, det gör jag också… :-P

På lördagen när jag ändå stod och garnerade smörgåstårtor som jag hade beställning på passade jag på att göra en mindre till Nicke som vi fick gömma undan väl i kylskåpet så han inte skulle hitta den. På söndagsmorgonen hjälptes vi åt och förberedde en frukostbricka och plockade fram lite små presenter och kort som barnen gjort. Ni som läst bloggen ett tag vet att Nicke har en enorm förkärlek till just pepparkakor så när vi var och handlade sist fanns dom i affären så vi slog till på en burk hjärtan och självklart en tub ädelost. Till det en lättvinsglögg från Dufvenkrooks och en nivea-kit med duschcreme och deodorant.

Vi smög in i sovrummet till en rävsovande pappa och gratulerade honom. Alla kröp vi ner oss i sängen, inklusive Kean – riktigt mysigt med alla samlade! ♥ Hela smörgåstårtan åt han upp också, med vissa små undantuggor som hette Kean… ;-) Han blev glad för sina små presenter och kort och mätt blev han också!

Denna dag ville Joline dessutom bjuda ut pappa på restaurang helt själv så dom åkte ner till borgholm och hamnade på Sörens och åt riktig god mat. Gulligt av henne… Hamburgare till Nicke förstås och Joline valde en fläsknoisette B/W.

En härlig dag med mycket bus och skratt och goa kramar och pussar, precis som det ska vara! ♥

smörgåstårta_fars_dag_lax_skaldjur
Den ”lilla” smörgåstårtan med skagenröra, mjukost, ägg och laxrosor bara till pappsen! ;-)

fars_dag_frukostbricka
Morgonens förberedelser…

fars_dag_morgon
Och mys i sängen. :-P

sörens_borgholm_fars_dag
Här är Nicke och Joline på Sörens restaurang i Borgholm. Nickes tallrik förstås. ;-)

sörens_borgholm_söndagsmiddag
Och Jolines…

fars_dag_middag_sörens_borgholm
Dom har riktigt god mat på Sörens så dit kan jag rekommendera ett besök.

dennis_bäckman
Och sist men inte minst min egen pappa Dennis som såklart är på tok för långt borta såna här dagar… 140 mil känns som halva jordklotet men vi pratade i telefon i alla fall och han skickade över en bild till mig från en fisketur i fjällen.

Hur en matdag med LCHF kan se ut och om min matfilosofi

Birgitta Höglund

LCHF på mitt sätt

Idag tänkte jag dela med mig lite mer om min matfilosofi och hur jag äter en vanlig dag.

LCHF-kosten är för mig ett mycket njutningsfyllt sätt att äta. Det är inte bara en tillfällig diet jag äter för att gå ner i vikt eller få en bättre hälsa utan det har blivit en riktigt härlig livsstil.

Det är också viktigt för mig att välja så stor del ekologiska råvaror som möjligt och även gynna det lokala mathantverket, bönderna och odlarna som finns i mitt närområde.

Jag svarade på ett inlägg på Facebook häromdagen angående att en del kvinnor i övre medelåldern har svårt att gå ner i vikt, även med LCHF.

Jag skrev så här som svar på hur jag gjort för att gå ner i vikt och må så gott som jag gör idag:

”Jag är 53 år och har sakta men säkert gått ner några kilo varje år i snart 6 år, sen jag började med liberal LCHF.

Jag äter helt glutenfritt, med en hel del grönt, det blir rejäla portioner med mat inklusive mycket smör.

Nötter och smör till frukost, 150-200 g fisk, kött, skaldjur och ägg till lunch och middag. Mycket sällan mellanmål, fika, sötsaker eller alkohol.

Drog ner ordentligt på mjölkprodukterna ifjol, då märktes skillnad. Jag blev sakta men säkert lite slankare och har samtidigt fått mer muskler.

Jag äter LCHF för att det är så bra för min fibromyalgi. Viktnedgången blir en extrabonus när man tar bort de onödiga kolhydraterna från socker, stärkelse och mjöl.

Jag rör mig en hel del, med sjukgymnastik varje dag och promenader, det hjälper till att hålla både mig och vikten i form.

Stressen är en stor bov i dramat för en del kvinnor som har svårt att gå ner, en förhöjd kortisolhalt är nog det som ställer till det för många.

Skogspromenader, spikmatta, yogaövningar, möten med goda vänner i verkliga livet är något att försöka lägga till i sitt liv, tillsammans med bra mat.

Tror det ger större effekt på sikt än att vara superstrikt och dricka fetkaffe istället för att njuta av riktig mat.”

Jag har också fått rätt många frågor senaste tiden i PM på Facebook kring min syn på LCHF och vad jag rekommenderar.

Det är ju så olika från person till person vilken typ av mat som fungerar bäst, så det är svårt att ge generella råd.

Letade fram ett inlägg från början av min bloggkarriär, det här är tankar kring LCHF om hur jag för 4½ år sen såg på LCHF-kosten.

Glädjande nog så har jag samma åsikter idag. Min typ av LCHF är verkligen något som passar mig och jag kommer fortsätta på den här vägen.

Många är det också som undrar hur en matdag kan se ut för mig. Det är så individuellt hur man äter, men det här är vad som fungerar bäst för mig.

Både jag och min särbo Lennart mår bättre av att lägga till en hel del grönsaker, nötter, bär och lite frukt ibland som tillbehör till maten.

Vissa klarar mindre mängd kolhydrater, andra mer, man får helt enkelt experimentera fram sin egen nivå.

Under senaste året har jag ätit mindre mjölkprodukter än tidigare och skrev bloggen Birgitta Höglunds Paleo i sex månader.

Jag startade den för att dela med mig av mejerifria och glutenfria recept, en blandning av LCHF och Paleo/Stenålderskost. Det finns fler likheter än skillnader mellan de olika kostmodellerna.

Många frågade mig om jag inte kunde ta fram såna recept, så det blev en ny utmaning att hitta på god och näringsrik mat utan grädde och ost.

Den bloggen innehåller ca 200 recept som är helt utan mejeriprodukter, men de innehåller ändå en hel del fett.

Framför allt från den nyttiga kokosoljan, animaliskt fett och kallpressad oliv/rapsolja.

Nötfrukost

Nötfrukost

Jag äter oftast 3 mål mat om dagen. Nötfrukost vid 7-tiden, sen en kraftigare lunch vid ca 12 och så en lättare middag oftast kring 17-18.

Lunchen kan vara till exempel kycklinglår med grönsaker och ett kryddsmör i paprika eller en hamburgare på gräsbetesfärs av nöt eller lamm med en god dressing till och wokade grönsaker.

Kycklinglår med smörstekta grönsaker

Hamburgare med dressing

Hamburgare med dressing

Mustig älggryta med rökt fläsk

Eller så kan det bli en långkokt köttgryta som jag har färdig i frysen och bara värmer, med extra smör och en sallad till.

Middagen blir sen gärna en omelett på 2-3 ägg med till exempel tomater och fetaost eller rökt lax och spenat.

Det kan också bli en fisk- och skaldjursgryta med aioli eller en fiskgratäng med broccoli.

Fisk- och skaldjursgryta

Fisk och ägg mättar inte lika länge och är mer lättsmält inför natten har jag märkt. Kött äter jag helst mitt på dagen när jag är mer aktiv.

Jag äter en hel del smör till maten, till och med så mycket så att en del frågar; Hur kan du äta så mycket smör…?

Sill och kräftor

Smör, ost, sill och kräftor

Smöret gör att jag håller mig mätt och inte får något sug mellan målen, jag blir heller inte så trött som förr.

Min fibromyalgi mår helt enkelt bra av rejäl mat med en hel del fett till. Jag klarar inte att äta vare sig 5:2 eller 16:8, min kropp trivs bäst när jag äter ca var femte timme.

Så här kan alltså en matdag med LCHF se ut mitt liv, dela gärna med dig i kommentarerna hur det ser ut för dig.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att sprida alla våra olika sätt att äta, så fler får upp ögonen för hur varierad mat en lågkolhydratkost kan innehålla.

Klicka på bilderna i inlägget så kommer du till recepten.

Torsk med äggsås

Senaste veckorna har min blogg flera gånger legat 2a på Blogtoplist över landets största hälsobloggar.

Så roligt att min typ av mat uppskattas så mycket av så många, tack till alla läsare :)

Träning och bra mat, det är en himla bra kombination för en bättre hälsa, eller hur?

På torsdag flyger jag till Alanya på några månader, då blir det gott om inlägg på min typ av hälsosam mat, hoppas du hänger med på resan i vinter.

Här en bild från en av mina långpromenader i de branta backarna upp mot borgen i Alanya för 2 år sen.

Det var första gången på alla år efter steloperationen av ryggen för 12 år sen som jag klarade den typen av träning.

Birgitta Höglund i Alanya

Bilden nedan är från tiden innan min operation, tagen när jag var 40 år. Då var min vikt på toppnivå och min hälsa och kondition på bottennivå.

Jag är så glad att jag kunde vända min dåliga hälsa till det bättre, genom att börja med LCHF och daglig träning.

Har du problem med hälsan eller vikten, så försök med en kostomläggning till glutenfri LCHF.

Prova åtminstone en månad och se hur det går. Det är aldrig försent att förändra och förbättra sin livsstil. Lycka till <3

Birgitta Höglund innan steloperationen av ryggen


Konsten att steka en perfekt tournedos

Liten köttskola

Idag får du en snabblektion i hur du bäst lyckas med att steka oxfilé.

Så du får den precis sådär lagom stekt som just du vill ha den.

Det här är ett av de inlägg jag fått mest sökningar på här på bloggen genom åren.

Här kommer min köttskola i repris för alla nytillkomna läsare.

Du får också ta del av mina bästa recept på såser och kryddsmör.

Inne på Kostrådgivarna.se bjuder jag idag på ischoklad och andra varianter på chokladgodis.

Ät, njut och må gott :)

Så här steker du en perfekt tournedos 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund så värmen fördelas sakta inåt.

Här nedan hittar du länkar till några av mina favoriter bland kryddsmör och såser att servera till köttet.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika

Brynt vitlökssmör

Pepparsås

Kantarellsås

Bearnaisesås

Ädelostsås

Rosépepparsås


Njutningsfylld nötfrukost

Nötfrukost i Dalarna

Annorlunda frukost

Många har undrat över den nötfrukost som jag ätit nu i flera år. Det har skrivits en hel del om den i olika grupper på Facebook och på många bloggar runtom landet.

Det var på en hälsoresa till Gran Canaria med Anna Hallén som det hela började. Hon berättade om alla de nyttiga ämnen man får i sig genom att äta 1 dl blandade nötter per dag.

Nötfrukost på Gran Canaria

Hade svårt att se hur jag skulle få in en så stor mängd som en deciliter varje dag, eftersom jag sällan äter något mellanmål.

Så då blev det en frukost av det istället, med små smörkuber till. En frukost jag fortfarande inte tröttnat på.

Här har Heléne Löfvendahl beskrivit nötfrukosten på ett mycket bra och informativt sätt, med beskrivning av vilka nyttiga ämnen som finns i olika nötter och frön.

Många föredrar att blötlägga och sen ugnstorka sina nötter först för att göra dem ännu nyttigare, hur du går till väga kan du läsa här på Paleobloggen Under vårt tak.

Jag köper ekologiska nötter och äter dem naturella med smöret till morgonkaffet, ur en liten skål med en tesked. Tar en-två smörkuber och några nötter i varje tugga. Det smakar som att tugga på en grov smörgås.

Ibland strör jag även på en ekologisk kryddblandning, Morning Wellness från Spicemaster, det är både gott och riktigt nyttigt.

Kryddblandningen innehåller gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma. Gurkmeja och ingefära har en inflammationshämmande effekt.

Kanel verkar blodsockersänkande och kardemumman är bra för matsmältningen, så det är riktigt bra att få i sig lite av alla de här kryddorna varje dag.

Birgitta Höglunds nötfrukost

Det tar tid att tugga i sig en hel deciliter nötter, mycket bra tuggmotion blir det och en mättnadskänsla som håller i sig upp emot 5-6 timmar för mig.

Ibland lägger jag till ett kokt ägg till frukosten så jag får i mig mer protein, när jag vet att det dröjer länge till lunch.

Det är även en perfekt liten måltid att ta med i en burk som färdkost på resor och utflykter.

Nötfrukost på Åland

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber. Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över. Ät med en tesked och njut :)

Här får du en näringsberäkning på den här frukosten så du ser att den fungerar även om du äter strikt LCHF.

Energi kcal: 498,10 Energi kJ: 2083,85
Proteiner: 7,84 Fiber: 3,34
Kolhydrater: 6,61 Vatten: 6,32
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 48,96 Kolesterol: 64,00
E-mättade: 19,40 Mättade: 17,48
F-mättade: 9,26
Vitaminer:
A: 166,75 B1: 0,23
B2: 0,13 B3: 0,88
B6: 0,19 B9: 29,55
B12: 0,00 C: 0,40
D: 0,15 E: 6,71
Mineraler:
Fosfor: 230,00 Järn: 2,02
Kalcium: 81,30 Kalium: 287,25
Magnesium: 120,65 Natrium: 121,70
Selen: 6,03 Zink: 1,84
10Gram Valnötter
10Gram Hasselnötter
10Gram Paranötter
10Gram Sötmandel torkad
10Gram Cashewnötter
25Gram Smör 80% fett


Ugnsgratinerad fylld och baconlindad grillkorv med gräddstuvad purjolök

baconlindad_korv_gräddstuvad_purjolök
Korv med mos blev det inte, KORV däremot och en sån sjujäsikens god gräddstuvad purjolök till. Man behöver inte alltid följa vardagsklassikerna. Att göra potatismos tar dessutom längre tid. ;-)

Har ni nån gång provat att gräddstuva purjolök, eller brysselkål, eller vitkål? Det är en sån slående favorit till just KORV!

Här har jag valt en korv från stensåkra. Dom har både lunchkorv, frukostkorv och massor av goda krydd och grillkorvar i deras sortiment. Välj den du gillar bäst. Ska de kokas så föredrar jag en lunch eller frukostkorv, eller wienerkorv. Ska de grillas eller stekas i ugn så väljer jag hellre en tjock grillkorv eller annan smakrik kryddkorv. Det funkar med vad man än väljer dock. ;-)

Dagsstatus då?
– Idag går jag verkligen på sparlåga efter förmiddagens göromål. Har varit med Joline på en läkartid i Borgholm på förmiddan, apoteket efter det och sen hämtat ut lite paket till kryddburken. Storhandlat på ICA inför helgen och ett par smörgåstårtor som ska levereras på lördag förmiddag. Och vi har även fixat Fars-dag present till söndag. Ska de va sååå svårt??

Enkel match om det inte vore för foten (fot-fan) som är tvungen att protestera vad jag än gör typ… Blir sååå irriterad på den!!
Ikväll skulle vi ha SOPPA till middag ja… Och jag skulle hunnit bakat bröd till den också men det har jag inte gjort! Näee, vet du vad… :( Köpte med ett pizzakit hem så det får bli kvällsmiddan här hemma idag.
Imorgon har jag dock bara en massa roliga saker framför mig. Som att fixa smörgåstårtor och greja här hemma till fredagsmyset och bar njuta av en mysig stundande helg. Hoppas ni alla haft en bra dag. ♥

4 port
Det här behöver du : 

4 lyxgrillare (Stensåkra eller annan sort)
1 gul lök
Ketcup
senap
120 gram bacon

GÖR SÅHÄR : 
Snitta upp korvarna längs mitten och med några sneda snitt över hela. Fyll med hackad gul lök som du blandat med ketchup och senap av valfri sort. Linda en till två baconskivor runt varje korv och lägg på ett ugnsfast fat. Gratinera i ugn ca 20 min på 220 grader.

Gräddstuvad purjolök
Det här behöver du : 
Smör
1 stor hel purjolök
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl vatten
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med smör. Finhacka purjolöken och lägg ner i pannan. Sänk värmen till medel. Låt purjolöken bli mjuk, tillsätt sedan buljongtärning och vatten och låt vattnet koka in. Slå på grädden och låt allt koka ihop så det blir krämigt. Smaka av med salt och peppar.

baconlindad_fylld_grillkorv_gräddstuvad_purjolök
Förberedd för en god middag.

fylld_korv_recept
Finhackad lök som blandas med ketchup och senap blir vansinnigt gott både som fyllning i korv men också på varma mackor! ;-)

fylld_korv_ugsgratinerad_ugnsbakad
Korvarna, snittade och fyllda.

fylld_tjockkorv_baconlindad_ugnsbakad_recept
Och baconlindade redo för ugnen.

purjolök_lchf_gräddstuvad
Skär purjolök i strimlor eller mindre bitar.

gräddstuvad_purjolök_lchf
Gräddstuva så den blir riktigt krämig och god. Glöm inte smaka av med salt och peppar.

baconlindad_korv_i_ugn
Smaklig spis!

Kalvfond och nyheter om mina kokböckers väg till USA

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund

LCHF till USA

Nu finns mina 3 kokböcker att bevaka på Amazon.com. Översättningen som gjorts av fantastiskt duktiga svensk-amerikanskan Gun Penhoat är så gott som klar.

Det har känts väldigt bra att jag fick förmånen att jobba med Gun, som själv är mycket insatt i LCHF-kostens värld.

Igår såg jag för första gången hur omslagen blev, verkligen roligt att både Slow Cooking och Cooking for Seniors har samma omslag som den svenska utgåvan.

Mikael Eriksson på M Industries är den suveräne fotograf som tagit de vackra bilderna och gjort formgivning och layout till alla mina kokböcker

LCHF Cooking for Seniors Annika Dahlqvist and Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Böckerna är LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist,
Grillmat LCHF med förord av Anna Hallén om de alla viktiga vitaminerna och mineralerna i vår kost.

Långkok för LCHF och Paleo har ett mycket intressant förord av Ann Fernholm om fettets viktiga betydelse i vår kost.

Böckerna lanseras i USA på förlaget Skyhorse Publishing i New York nästa år, LCHF Barbecue i juni och de andra två i augusti.

 

Det roligaste är att jag tog den här kontakten helt själv, efter att jag blivit tipsad om förlaget Skyhorse av mina bloggvänner i USA, Nina och Clark på Left Coast LCHF.

Vi har haft mailkontakt ända sen jag började blogga härinne för 5½ år sen och jag har skickat dem mina böcker.

Nina är fotograf och har hela tiden uppmuntrat mig att böckerna är så bra så de borde ges ut även på engelska.

Jag hittade deras blogg via Jimmy Moores Livin’ La Vida Low-Carb. LCHF var på uppgång i USA redan då och växer sig bara större och större.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Mina recept är väldigt populära här i Sverige märker jag på de ständigt ökande besökssiffrorna här på bloggen, hoppas nu att många kommer att få glädje av dem även utomlands.

Idag bjuder jag på min kalvfond från långkokboken, ett recept som jag använde mycket under de 18 år jag jobbade på olika restauranger.

Den är väldigt enkel att göra och ger en fantastisk smak och mycket näring till allehanda soppor och grytor.

Klicka på länken ovan så hittar du mängder av varianter att prova på, perfekt mat nu i höstrusket.

Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Kalvfond

Huggna kalvben ca 1½ – 2 kg

Paryrer, senor och annat puts från kött

2 stora morötter

1 stor gul lök

20 cm purjolök

10 vitpepparkorn

3 lagerblad

3 msk tomatpuré

Några kvistar rosmarin, timjan och persiljestjälkar

Vatten så det precis täcker köttet

ca 1-2 msk salt

Skala och skär grönsakerna i bitar. Lägg i en smord långpanna med de övriga ingredienserna, utom vattnet. Tomatpurén klickas ut överst, så den blir väl brynt, då blir den lätt bittra smaken mildare.

Bryn benen ordentligt på 225° i 40 minuter tills de fått fin färg. Ta ut pannan efter halva tiden och rör om bland benen så de får färg runtom.

Lägg över benen och grönsakerna i en stor gryta med hjälp av en hålslev. Häll över vatten så det knappt täcker, salta med den mindre mängden.

Koka upp och låt puttra på låg värme i 8 timmar utan lock. Fyll på med lite mer vatten då och då eftersom det kokar bort.

Ta upp benen och sila över fonden i en annan gryta. Låt koka ihop till hälften utan lock.

Att koncentrera köttbuljongen så här är det som skiljer en buljong från en fond, smaken blir då mycket kraftigare.

Kalvfond kokas oftast utan salt men jag tillsätter lite grann, för jag brukar ta vara på köttet från benkokningen när det blivit mört. Du kan sen smaksätta den färdiga fonden med mer salt efter din egen smak.

Sila igen och låt svalna. Om jag har fonden i kylen, så låter jag fettet vara kvar. Det bildar ett lufttätt lock som fungerar som konservering.

Annars skummas fettet av och fonden fylls i istärningslådor. Frys in, lägg sen över tärningarna i en fryspåse och ta fram dem eftersom att blanda ner i en soppa eller sås.

Du får på det här viset en fond helt utan tillsatser, till skillnad mot den som köps på flaska.

Att jag tar bort fettet vid infrysningen beror inte på att jag vill ha en mager fond. Det är bara för att det inte blir så gott av den långa kokningen, fettet oxiderar.

Birgitta Höglunds kokböcker

Mina kokböcker på Bokus


Frökex med hemlagad färskost på LCHF-bjudning

Färskost på fjällfil

I fredags var det dags för mitt och Lindha Vikströms (Halva Lindha) första LCHF-gig tillsammans, där vi informerade om LCHF och bjöd på diverse godsaker.

Det fina namnet på vår LCHF-bjudning hittade Lindhas man på, lite roligare än att bara kalla det hela en matdemonstration ;)

Vi blev inbjudna att prata om vår typ av mat på ICA Matmästaren här i Östersund, som också stod för råvarorna till det vi serverade.

Vi bjöd på gulaschsoppa från min Långkokbok och en hemgjord färskoströra från Grillmat LCHF.

Färskosten serverade vi till Spröda frökex från Huså Bröd, som bjöd på smakprov till alla.

Här kan du läsa mer om hur vårt samarbete startade för 3 år sen, kring det LCHF-frökex som de nu bakar efter mitt recept.

LCHF-klubben bjöd på sitt Fröknäcke och så delade vi ut informationsbroschyrer om LCHF för nybörjare från Kostdoktorn.

Det blev en mycket lyckad eftermiddag, både gulaschsoppan och frökexen blev mycket uppskattade och många stannade för att prata med Lindha och mig.

Lindha Vikström, Halva Lindha.se

Lindha Vikström och Birgitta Höglund

Vi har båda fått stora hälsovinster av att äta LCHF, det var många som ville veta mer om det.

Lindha, som skriver den populära bloggen Halva Lindha.se, har gått ner fantastiska 70 kilo de senaste åren och jag har blivit i stort sett symptomfri från min fibromyalgi.

Magbesvär och migrän som jag haft sen barndomen är också borta, så det här är en kostmodell vi båda kommer att hålla oss till. Vi vill absolut inte tillbaka till de svårigheter vi hade innan.

Det var så roligt och givande att träffa så många som följt våra bloggar, så vi vill gärna göra fler såna här evenemang tillsammans.

Det är ett väldigt bra sätt att sprida information om LCHF, både till dem som redan känner till vårt sätt att äta och till de som fortfarande tror att det är en konstig modediet som innehåller bara kött och smör.

Tror vi lyckades övertyga flera att prova på, det roligaste var att så många unga är nyfikna på det här med att äta naturlig mat.

Det har verkligen spridit sig bland den yngre generationen att socker och mjöl inte alls är bra för hälsan.

Idag får du recept på min lättlagade färskoströra och några olika användningsområden för osten.

Här på Halva Lindha kan du läsa mer om vår trevliga matdag tillsammans.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning. Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt. Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Den är också god naturell eller varför inte med kardemumma och lite honung eller annan sötning på ett frökex, så blir det lite mer smak av kaffebröd.

Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslor

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl färskost

1 dl valnötskärnor

16 st rökta musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten. Lägg en mussla på osten och rulla ihop.

Som del i en tapasbuffé räcker det med två rullar per person, annars blir receptet till en mättande lunch för 2 med en grönsallad och kokta ägghalvor till.

Färskoströra från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Färskoströra med kapris och dill

1½ dl färskost

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad dill

1 tsk rapsolja med citron

Lite salt och vitpeppar

Blanda alla ingredienser utom kryddor i en bunke. Rör om väl med en slev eller elvisp tills det blir en smidig röra.

Smaka av med salt och peppar. Kaprisen är väldigt salt i sig, så ta det lite försiktigt.

Forma små ägg av röran med en sked doppad i varmt vatten. Servera till stekt fisk eller kyckling.

Färskost på fil


Halloween pumpa-cupcakes

halloween_pumpa_cupcakes_bakelse_muffins
Nu ska ni få se våra söta små pumpa-cupcakes vi gjorde igår! Riktigt roligt att sitta och pyssla med barnen och fantasin får flöda. Det blev många olika varianter och så ruskigt goda. Jag gjorde en morotskaka-smet och en frosting på philadelphiaost… Kan inte bli godare, min favoritkaka i ny tappning!

Vad tycker ni om Jolines makeover då? Scary white lady….!!! :-P
Hon är väldigt duktig med smink och kan sitta framför spegeln i timmar för att bara prova nya penslar, ögonskuggor, eyelines och hon överraskade stort när vi fick se det färdiga resultatet. Halloween-discot hade ju dessutom en tävling om bästa utklädnad… Hur det gick för Joline kan du läsa längst ner i inlägget. ;-)

10 – 12 st små
Det här behöver du :
3 ägg
2 dl socker
1 dl finriven morot
¾ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggen och sockret poröst, vänd ner riven morot. Sikta ner dom torra ingredienserna och rör försiktigt smeten slät. Fyll 12 muffinsformar. (Jag använde silkonformar) Grädda i 200 grader ca 15 minuter.

Frosting 
50 gram philadelphiaost
ca 2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Hushållsfärg (röd + gul)

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop färskosten med florsocker, vaniljsocker och hushållsfärg. Blir frostingen för lös använd mer florsocker.

Dekorera med frosting, grön marsipan, salta pinnar o ev. kokos.

muffins_cupcakes_halloween_pumpa

halloween_cupcakes_pumpa

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup
Jolines halloween-makeover igår till discot… ;-) Många timmars förberedelser, utprovningar av smink och blod och sår… Klänningen har hon köpt själv med grymt snygg korsett och blodfläckar på.

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup_fest
JA – HON VANN!!! :-P :-P :-P