Herr Kryddburk har fyllt 40år!

frukostbricka_födelsedag_40år
Hej allihopa! Efter en toppenhelg sitter jag nu här vid datorn och sorterar bilder. Nicke, kära maken fyllde ju 40 år igår. :-P En otroligt mysig helg på alla sätt har vi haft. Han ville inte ha nån större uppståndelse eller stå-hej så firandet har varit endast med närmsta familjerna.

Joline och jag började söndagsmorgonen med skönsång och överraskade Nicke med frukostbricka, blommor och paket på sängen. Vi svängde ihop en stor smörgås med hönökaka, ägg, rökt lax och majonäs – säkert kort där! ;-) Framåt eftermiddagen dukade vi upp smörgåstårta och pinocchiotårta så det blir ett bildregn nu i tårtornas tecken.

ägg_lax_smörgås
Smörgås med kokt ägg och kallrökt lax o majonäs! ;-)

tulpaner
Vackra, färgglada tulpaner i mängder…  tårta_blåbär_gräddtårta
Tårtan jag gjorde som han hade med sig till jobbet i fredags! Vanlig gräddträta med massor av blåbär – han älskar blåbär!! Och självklart blev det USA´s färger också… ;-)

retro_bensinpump_nostalgi_route66
Presenten från mig och Joline; bensinpump ”Route 66″. Retropryl helt i Nickes smak! :-P

födelsedag_kryddburken_nicke_40år
Där på bordet en annan retropryl – en ”bensinpump” i form av bubbelgum-automat! Riktigt cool. Nu ska vi bara fylla upp den också.

liljor_vita

charktårta_smörgåstårta_ägg
Förberedd att garnera smörgåstårtan!

stor_smörgåstårta
Färdiga resultatet! Recept hittar ni i kategorin SMÖRGÅSTÅRTOR

smörgåstårta_bit_ägg_skinka_leverpastej
Fyllningen tre lager består av; Leverpastej/bostongurka, Mjukost/ägg, Rökt bog/mandarin.

blombukett

pinocchiotårta_marängtårta
P
inocchiotårta är den i särklass godaste tårta jag vet! Recept finns ett par stycken, både i långpanna och rund form; klicka HÄR

marängtårta_glömmingetårta_brittatårta_margarethatårta_herrgårdstårta_pinocchiotårta
Självklart fyllde jag den med blåbär, lätt sockrade och rivet limeskal och grädde.

pinocchiotårta_brittatårta_herrgårdstårta_margarethatårta_glömmingetårta

pinocchiotårta_margarethatårta_brittatårta_herrgårdstårta_glömmingetårta_marängtårta
Galet god! Även dagen efter till förmiddagskaffet! ;-)

tulpanbukett

Gör smörgåstårta själv – såhär mycket kostar det!

smörgåstårta_charkstubbe
Jag fick ett önskemål av en läsare att lägga upp ungefär vad det kostar att göra en smörgåstårta själv, en man enkelt kan göra till fredagsmyset till familjen utan några större krångel så jag har listat upp ingredienser och cirkapriser. Det är inga kampanjpriset så det går säkert att hitta billigare alternativ, jag har utgått ifrån vad det brukar kosta när jag handlar själv. Som ni också ser så är det inte allt man köper som går åt till en smörgåstårta utan det blir väldigt mycket över allt. Det är ju dock sånt som ofta går åt i ett hushålls såsom frukt, grönt och pålägg så en liten bonus blir det också på inköpen.

Den här smörgåstårtan räcker till 4-6 bitar, eller 3 STORA bitar. Det är tre lager fyllning.

En hel del av inköpslistan finns också säkert redan i ert kylskåp och vill man variera fyllning eller garnering så gör man faktiskt enklast och billigast i att använda det som redan finns hemma. ;-)

Jag brukar säga att runt 300 kr kostar det ändå att handla till en smörgåstårta oavsett hur stor den är, det är ett bra riktmärke. Man tjänar på att göra en större tårta än en liten. Om man slår ut 300 kr på 6 bitar hamnar vi på 50 kr per bit vilket brukar vara genomsnittspris om du köper smörgåstårta på konditori eller i butik. Gör jag den dubbelt så stor med samma inköpslista hamnar vi på 25 kr per bit. ;-) Hänger ni med? Här är en liten skiss i alla fall.

Inköpslista 

  • 12 skivor vitt rostbröd (ca 25 kr jättefranska 1200 gram)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 4 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 hg rökt skinka (ca 30 kr 2 hg)
  • 1 burk konserverade mandariner (ca 17 kr 312 gram)
  • 1 näven vindruvor (ca 35 kr 500 gram)
  • 1 näven körsbärstomater (ca 12 kr 250 gram)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
    Totalt 278 kr 

Brödet brer jag med bregott på alla lager. Det är alltså fyra lager bröd till tre fyllningar. Första lagret med kokta ägg mosar jag ihop med lite smör och salt. Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret använder jag hälften av skinkan och finhackar den tillsammans med hälften av de konserverade mandarinerna och blandar allt med några matskedar av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde samt majonäs, salt och peppar. Denna grundröra täcker jag också tårtan med innan jag garnera med salladsblad, ostskivor, skinkrullar, tomater, vindruvor och mandariner.

rund_smörgåstårta_lax_räkor_skagen
En av de lyxigare och dyrare smörgåstårtorna att göra själv är de med lax, räkor och skaldjur. Det här är en rund variant gjord på hönökaka, ca 12 bitar. Såhär ser inköpslistan ut för den :

Inköpslista 

  • 2 förp hönökaka (ca 25 kr/st 5 i varje)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 1 burk creme fraiche (ca 10 kr 2 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 5 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 burkar räkor i lake (ca 40 kr/st a 170 gram)
  • 1 röd lök (ca 2 kr/st)
  • Stenbitsrom (ca 25 kr 80 gram)
  • 1 kruka dill (ca 15 kr)
  • 400 gram kallrökt lax (ca 100 kr)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
  • 1 citron (ca 4 kr)
  • Gurka (ca 15 kr)
    Totalt 460 kr

Alla brödskivor bres med bregott. Jag sätter ihop halvmånarna av hönökakorna till en rund botten. Första lagret fyller jag med en skagenröra jag gör på hälften av räkorna, en finhackad rödlök, en burk stenbitsrom, finhackad dill och 1/4 av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde, majonäs och salt och peppar och även i den finhackad dill.

Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret fyller jag med kokta, mosade ägg med smör och lite salt. Sen ett lager bröd till innan jag täcker tårtan med resten av grundröran. Garnera med gurkskivor, rosetter av den kallrökta laxen, räkor, ost, salladsblad, citron och dill. :-P

Den svenska smörgåstårtan

sveriges_nationaldag_smörgåstårta
Igår blev det smörgåstårta till söndagsmiddag, några dagar försenad kan man säga då jag hade tänkt göra den till nationaldagen i torsdags men då fick vi plötsligt gäster och det har blivit grillat för hela slanten denna helg men igår så rensade jag kylen och svängde ihop den.

Jag har väldigt svårt att släppa en tanke om jag nu tänkt att jag ska göra något, så bättre sent än aldrig! :-P Här är den iallafall, den svenska trotjänaren i all sin höghet!

Detta är en klassisk charktårta med skinka, ägg, ost, leverpastej som fyllning. Den som gillas bäst här hemma av både stora och små. Milda smaker och ingen påträngande leverpastejsmak då jag tar väldigt lite av det. Inte så ”majonäsig” och frän utan len, lyxig och rejält tilltagen med smaker och fyllning.

Förbered detta innan du börjar :

  1. Vispa ihop grundröran
  2. Fördela de tre fyllningarna på varsit fat
  3. Kantskär brödet (1 förp formfranska)

Har du gjort detta så har du mycket vunnet i tid och du slipper en hel del ”slabb” i köket och på bänkarna med tusen olika byttor och paket och vispar och röror!

Grundröran, bara att röra ihop :
3 dl vispgrädde (vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
Salt & peppar

Mina tre fyllningar :

  1. Leverpastej + bostongurka + grundröra
  2. Strimlad rökt skinka + mandariner + grundröra
  3. Kokta hackade ägg + mjukost + grundröra

smörgåstårta_svensk_tradition
För utförligare beskrivning och bilder steg för steg, klicka HÄR!

Smörgåstårtor var det här!


Smörgåstårtor va de här ja! Tyckte de va dags att visa lite färgprakt och kanske börjar ni redan nu klura på nyåret, eller det _vet_ jag att ni gör för det söks både på julmat, julbord och nyårssnittar och menyer till nyårsafton. Som tradition har vi här hemma alltid en smörgåstårta på nyårsafton, det har bara blivit så, och det är ju hur busenkelt som helst att piffa till just en smörgåstårta så den blir extra festlig också! :-P

Dom här två är de som jag gör oftast, det är dom två populärast; Charktårtan med ost/ägg/skinka och så rostbifftårtan med remouladsås. Skaldjurstårtan kommer på 3:e plats men av någon anledning vill folk ofta ha räkor som garnering ovanpå charktårtan!

Det finns ju några stycken att kika på och låta sig inspireras av så ta en titt under kategorin smörgåståror vet ja. Där hittar du det mesta i smakväg, runda, fyrkantiga, avlånga. Italiensk smörgåstårta och tårta med krossade ostbågar, smörgåsbakelser, tutti frutti-tårtan och alla hjärtans dag-tårtan för att nämna några. ;-)


Rostbifftårtan.


Garnerad med ostrullar, rostbiff, physallis, carambola (stjärnfrukt) röda körsbärstomater och vindruvor. Strax före servering spritsar jag på remouladsås och strör över rostad lök.


Två färdiga tårtor till ett stort kalas! (dock inte hos oss) ;-)

The post Smörgåstårtor var det här! appeared first on Kryddburken.se.

Rund smörgåstårta med krossade ostbågar


N
u va det ett tag sen smörgåstårtorna syntes här på burken. Kära svärmor fyller år idag och hade förbeställt en tårta vi skulle ha med oss, sagt och gjort! Denna gången en rund variant på hönökaka, 3 lagers för 8-10 pers. Kanten har jag garnerat med krossade ostbågar. Det är såå mycket godare än man tror och ger en mild fin ”ostig” smak, dessutom tycker jag det är himla snyggt också. :-P

Fyllningen; skinka/fruktcocktail, ägg/mjukost samt leverpastej/bostongurka.

Ost & skinka, gurka & tomat överst och så dom där räkorna som jag inte tycker passar in, men allt enligt önskemål skall ju uppfyllas, inte sant? ;-) Tårtan var omtyckt och svärmor gav tummen upp.

Några tips på vägen tänkte jag passa på att bjuda på; 

  • Gör en STOR sats grundröra som du blandar tillsammans med de olika lagerna. Hackad skinka och fruktcocktail rör du ut med lite av grundröran så du får en lös, bredbar konsistens. Likaså de kokta äggen med mjukost, salta gärna lite där också. Och för en mild smak av lagret med leverpastej/bostongurka rör du ut även de med grundröran.
  • När alla lager är gjorda, avsluta med grundröran runtom hela. Täck med plastfolié och låt stå kallt ett dygn.
  • Kantskär smörgåstårtan strax före du skall garnera den, då går det lättare att skära.
  • Ostbågarna krossar du enklast i en matberedare men en plastpåse och kavel funkar också fint.
  • När du ska få ostbågskanten på plats så var beredd på smulor överallt. Fyll handen med de krossade ostbågarna och ”klappa” in det runtom. När du är klar är det en fördel om du bär ut tårtan utomhus och blåser av det överflödiga.
  • Till garnering; Använd ingen ”ful vacumskinka” utan köp en fin, smakrik skinka från charkdisken, det ser trevligare ut och är bra mkt godare också. Osten jag använder är ofta färdiga skivor som är lite tjockare och större, dom passar bra till smörgåstårta.
  • Låt fantasin flöda och tänk i ”ringar” utifrån och in när du garnerar.
  • Snåla inte med färgerna! ;-)


O
stkanten är på plats. För att enkelt få bort överflödiga smulor, ta tårtan med dig utomhus och blås av den. Stå inte i motvind som jag gjorde idag bara… :-P

10 bitar
Det här behöver du :
Hönökaka (8st halvmånar, eller 4 stora runda)

1 sats grundröra (Vispa grädden och rör ihop med resten) : 
4 dl grädde (vispas lös)
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs alt. mjukost naturell på tub
Salt & vitpeppar

Lager 1 :
Bregott
300 gram finhackad, strimlad rökt bog
1 burk konserverad cocktailfrukt
ca 2-3 dl av grundröran

Lager 2 : 
Bregott
½ tub mjukost
4 ägg, kokta, hackade
2- 3 dl av grundröran

Lager 3 :
Bregott
3 msk bredbar leverpastej (Lindbergs husmorspastej gräddbakad)
2 msk bostongurka
2-3 dl av grundröran

Täcke :
Grundröran runtom hela. (Det blir röra över)
Ställ tårtan i kylskåpet över natten och bred gärna på mer av grundröran andra dagen efter att du kantskurit den. Det räcker gott och väl till att täcka den två gånger.

Garnering : 
150 gram ostbågar
16 stora skivor goudaost
250 gram sotrökt skinka
Små plommontomater
Gurka
170 gram lyxräkor i lake


N
är jag börjar garnera brukar jag tänka i ”ringar” utifrån och in. Sen tar jag alltid den största ingrediensen först, som i det här fallet; ostskivorna som jag rullade ihop. Sen är det bara att bygga vidare, runt, runt, runt…


T
årtan är redo för avfärd.


Vad säger ni? Har ni provat ostbågar på en smörgåstårta?? ;-)

Alla hjärtans smörgåstårta!


Visst var det smörgåstårta vi mumsade på igår på alla hjärtans dag!! Vad annars? ;-) Gjorde en väldigt enkel och sparsam tårta på det som fanns hemma. Fyllningen i två lager består av ägg/mjukost och ett annat lager där jag tänkt skinka/mimosa men väl hemma efter jobbet så hittade jag varken skinka, bog, eller kassler i frysen som jag precis hade för mig att jag hade så det fick bli bacon!

Den knaperstekte jag först av allt och lät svalna och bytte bara ut mot skinkan, blev kanongott och lite krispigt, rökigt med baconsmaken, så det rekommenderar jag verkligen! Man tager vad man haver… :-P

Påläggskinkan ovanpå ville jag just ha ovanpå så den sparade jag till garneringen. Och förutom skinkrosor blev det gurkskivor, äggskivor och osthjärtan utstansade med pepparkaksform! Lite kul och lyxigt sådär en dag mitt i veckan!

Jodå, det blev en dessert också, o lite fint pyssel och presenter, återkommer med detta lite senare…
Jag är nog en obotlig romantiker och tycker visst man kan ösa på med kärlek och hjärtan och små presenter, inte bara en dag som alla hjärtans dag, men det blir alltid lite extra då! :-P

4 port
Hjärtformad smörgåstårta 
9 skivor franskbröd + lite extra småbitar att ”lappa” med…
Grundröra : 2½ dl löst vispad grädde + 2 msk majonäs, salt & vitpeppar
Lager 1 : 
3 kokta ägg
3 msk mjukost
+ lite av grundröran
Lager 2 : 
200 gram knaperstekt bacon
½ burk konserverade mandariner
+ lite av grundröran
Garnering : 
½ gurka
3 kokta ägg
200 gram rökt skinka, tunna skivor
2 skivor ost + pepparkaksform ”hjärta”

Smörgåstårta är aldrig fel! :-P