Juliga frukosttips
Idag får du några recept att njuta av under julhelgens många, långa sovmorgnar.
De går alla fint att förbereda dagen innan så är det bara att ställa fram på en brunchbuffé tillsammans med julens alla goda rester.
Vill du ha en god macka till, så hittar du här mitt vörtkryddade valnötsbröd.
Med det här inlägget önskar jag all mina läsare en riktigt God Jul!
Julens chiapudding ca 2-8 port
4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde
½ dl chiafrön
1 tsk kanel
1 tsk gurkmejamix
½ pkt saffran
Lite smulat flingsalt
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.
Fördela smeten i flera mindre glas, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.
Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.
Julens nyttigaste bärgröt 2-4 port
1 dl blandade bär, t ex blåbär, hallon, björnbär, havtorn, körsbär, hjortron
½ liten banan
1 msk nöt- och kryddblandning (se recept nedan)
1 msk kokosolja
1 msk riven ingefära
1 msk pressad citron eller lime
½-1 dl värmd kokosmjölk eller grädde
Lite smulat flingsalt
Nöt- och kryddblandning som räcker till många grötportioner
2 dl grovkrossade valnötter
2 dl mandelmjöl
1 dl nässelpulver
1 dl kanel
½ dl mald kardemumma
½ dl gurkmejamix
Blanda allt till nötblandningen väl, förvara i en burk i kylen.
Blanda den varma kokosmjölken och kokosoljan så den smälter i en mixerbunke.
Bryt sönder bananen i bitar och lägg ner i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt ihop till en gröt.
Smaka av med lite flingsalt, det gör gröten ännu godare.
Jag serverade min värmd med en smörklick i, det blir väldigt gott och mättande.
Vill du hellre servera den som en smoothie, så tillsätt bara lite mer kokosmjölk när du mixar.
Tomtens müsli ca 8-10 port
100 g valnötter
100 g pumpakärnor
50 g smör/kokosolja
2 msk sesamfrön
1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön
1 msk kanel
ca ½- 1 krm salt
ev lite sötning
Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.
Ta från värmen och rör ner smör, kanel, salt och sötning om du vill, blanda väl.
Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.
Förvara müslin i rumstemperatur, då är den godast.
Jag serverade müslin med lite yoghurt och hallonsylt i små glas.
Kokbokstips
Chiapuddingen i inledningen är en julvariant av ett recept från min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.
Fler naturligt goda bakverk och smårätter att njuta av hittar du i min senaste bok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.”