Gröna, goda rätter lagade med kyckling. I ett par veckor har jag i samarbete med Svensk Fågel lagat lite olika gröna rätter vilket har varit både roligt och givande då det uppskattas väldigt mycket här hemma! Sist ut kommer min egen favorit och det är en himmelskt god, grön, len soppa med kycklingfrikadeller… Ni skulle bara smakat alltså, en riktigt fullträff. En väldigt enkel rätt men ändå full av mustiga smaker och nyttigheter och med relativt billiga ingredienser.
Som vanligt är det svensk fågel märkt med Gula Pippin jag använder.
Du har väl inte missat den Gula Pippin och vad märkningen står för?
Svenska fåglar uppfödda av närproducerande bönder som följer strikta djurskyddslagar med hårda kontroller. Allt för en hållbar avel utan slentrianmässig användning av antibiotika. Fåglar som växt upp och mått bra helt enkelt!
Mer information finns HÄR.
TÄVLING!
Nu är det din tur, du som läser här. Jag hoppas ju att jag har kunnat bidra med lite inspiration för nu kan du tävla med Svensk Fågel på temat ”det naturliga proteinet i en grönare kost” tagga din bild och recept med #gulapippin. Tävlingen pågår i en vecka och vinnare koras den 22:a december.
Vinnaren vinner en årsförbrukning av kyckling. Tvåan vinner Tareq Taylors kokbok ”Kyckling” och kryddor. Trean till femman vinner ett förkläde från svenskfågel med egen bild och recept under temat; ”det naturliga proteinet i en grönare kost”. Läs mer om tävlingen HÄR.
4 port
Kycklingfrikadeller :
400 gram kycklingfärs (märkt med Gula Pippin)
1 msk potatismjöl
3 msk havregryn
1 ägg
2 msk grönsaksfond
1 knippe hackad persilja
1 tsk D’Elidas chilisås
1 tsk örtsalt
Buljong :
1,5 liter vatten
4 msk grönsaksfond
1 msk kycklingfond
1 tsk torkade örter
Grön soppa :
ca 1 liter buljong från frikadellerna
1 stor broccolibukett
3 dl gröna ärtor
100 gram färsk babyspenat
100 gram färskost
salt och peppar
1 dl rostade pumpakärnor
1 knippe ärtskott
GÖR SÅHÄR :
Blanda kycklingfärsen med övriga ingredienserna. Låt stå i kylskåpet en stund innan du rullar ut ca 30 st frikadeller. Koka under tiden upp buljongen och sjud sedan frikadellerna ca 5 minuter.
Använd en liter av buljongen från frikadellerna till soppan. Lägg i små buketter av broccolin och låt småkoka nån minut. Tillsätt ärtor, babyspenat och vänd runt. Mixa soppan slät och klicka i färskost. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Servera soppan i en djup tallrik med kycklingfrikadellerna, ärtskott och pumpakärnor på toppen. Gärna ett grovt bröd till. Smaklig måltid!
Kycklingfärsen blandad med ägg, lite havregryn, persilja, chilisås och kryddor. Rulla och lägg på tallrik redo att doppas ner i den kokande buljongen.
Sjud frikadellerna på medelvärme ca 5 minuter.
Förbered grönsakerna till soppan. Spara ca 1 liter av buljongen från frikadellerna och koka upp broccoli först, tillsätt sedan ärtor och babyspenat.
Mixa soppan slät och koka upp igen med 100 gram färskost. Smaka av med salt och peppar.
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de börjar knäppa lite om dom. Använd till att toppa soppan med tillsammans med ärtskott.
Servera med frikadellerna och en ett gott surdegsbröd.
Väldigt god, grön, nyttigt och mättande måltid!
Hoppas ni provar receptet, eller hittar på ett eget med gröna inslag och kyckling som ett hållbart protein.
Inlägg i samarbete med svensk Fågel
Mer god kokboksreklam
Nu skrivs det mycket om nya kokböcker här på bloggen, både om mina egna och nyutgivna böcker från mina författarkollegor.
Jag tycker nämligen att en kokbok är bland det bästa man kan ge bort i julklapp, den ger ju matglädje hela året.
Igår utgavs Anne Aobadias nya Vardagsgott som innehåller just 52 recept, så man kan testa nåt nytt varje vecka.
Anne som i vardagslag jobbar med Team Kostdoktorn och skriver LCHF-recept, har tidigare förutom att driva tidningen Matkärlek även skrivit två mycket hyllade kokböcker, Matkärlek och Mera Matkärlek.
Den här boken beskriver Anne själv så här, tankar som även jag instämmer till fullo i med mina recept:
1–2 vitlöksklyftor
flingsalt, valfritt
Blanda alla torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt olja och sedan hett vatten och rör om ordentligt.
Låt svälla och kavla eller bred runda bröd på bakplåtspapper eller direkt på köksbänken.
Stek varsamt med eller utan olja i stekpanna tills bröden fått fint färg och jäst ordentligt.
Sätt ugnen på 70 grader och håll bröden varma medan du steker vidare.
Smält smöret och blanda den färskpressade vitlöken i.
Pensla smöret på bröden och smula flingsalt över.
Resten av vitlökssmöret häller du i en skål och doppar brödbitar i.
Julklappstipsreklam
Idag vill jag ge dig ett riktigt gott julklappstips, en mycket läcker kokbok att ge till andra eller dig själv.
Sophie Cronquist som ligger bakom en av mina favoritbloggar, Ekofilosophie, har nyligen släppt sin först kokbok.
Sophie och jag har under året gästbloggat hos varann, du kan läsa mitt inlägg här och hennes på min blogg här.
Vi har väldigt liknande tankar kring det här med ekologisk, näringsrik mat med färre kolhydrater, recepten är liksom mina glutenfria och utan tillsatt socker.
Så här beskriver Sophie själv sin mat i kokboken:
”Mina recept passar alla som vill äta ren, tillsatsfri mat med lågt kolhydratinnehåll utan att allt ska bada i smör, bacon och grädde.
Äter du enligt LCHF, paleo, cleaneating eller din egen tolkning av dessa så är boken något för dig.”
Idag delar hon med sig av de läckra palsternacksplättar som pryder omslaget, en perfekt liten förrätt till nån av julens fester.
Här kan du läsa ett Smakprov på boken och här kan du köpa den direkt från Idus Förlag, här finns den på Bokus och Adlibris.
Kommande dagar kommer jag att dela lite fler smakfulla julklappstips om du har svårt att komma på vad du ska ge bort i julgåva.
Allt i ett-panna
Idag ska du få några riktigt goda tips på vad som kan förekomma hemma hos en kock/kokboksförfattare när det är lite fullt upp i livet.
Jag är hemma i Östersund den här veckan och vill träffa så många som möjligt av mina nära och kära, samtidigt som jag har en hel del eftersläpande datorjobb att ta hand om.
Här en rolig sak jag hittade på Facebook nyss, där Ann Fernholm gör reklam med en liten knorr för Diabeteskokboken.
JULKLAPPSTIPS. Nu är den här! Diabeteskokboken för alla män som (liksom Leif GW:s hjälte Lars Martin Johansson) hellre äter en korv med surkål än en grönsallad med räkor…
Idag blev det dessutom ett långt och trevligt samtal med reportern Maria Coull som intervjuade mig för en artikel i Året Runt om min kommande bönkokbok.
Så här blir det inga större utsvävningar när jag ställer mig vid spisen, även bilden på äggröran blev lite suddig i hastigheten och vintermörkret.
På bilden längst upp i inlägget ser du det mellanmål jag brukar ta innan jag ska iväg på nåt möte.
En kopp kaffe med två matskedar bönsallad blandad med lite mjölksyrade grönsaker, ett kokt ägg och lite smör.
Det håller mig mätt och energifylld väldigt länge.
Snabb äggröra 1 port
2 champinjoner i bitar
2 msk tärnad paprika
2 msk strimlad purjo
2 msk tärnad Forbondekorv
2 msk bönsallad
1 msk pesto
1-2 ägg
1 msk smör till stekning
Salt och peppar
Att strö över:
25 g smulad fetaost
1 tsk oregano
Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.
Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.
Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.
Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut.
Låt glida över på en tallrik, ät, njut och må gott en stund.
Tomten har gett sig ut på äventyr i storskogen idag, han tycker det är trist att jag mest sitter vid datorn.
Ska klä på mig och gå ut en stund jag med i snöandet, ser rätt härligt ut.
Reklam för min femte kokbok
Ett sånt år det här har varit för mig när det gäller kokböcker, 2 nyskrivna och en nyutgåva av två av mina tidigare har fått se dagens ljus.
Det var ju fyra år sen jag skrev någon bok senast, så nu kan vi verkligen snacka om ketchupeffekten.
Jag är så glad och tacksam att mina recept blivit så uppskattade, det betyder mycket nu när jag inte kan jobba som kock längre.
Så jag hoppas du har överseende med att jag tjatar en hel del om mina böcker nu och att de hamnar i många julklappssäckar
Nu kan du göra din förhandsbeställning på ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Boken levereras vecka 52, du som förhandsbeställer den kommer att få den först av alla.
På bilden här nedan ser du tre av recepten i boken, tagna av vår mästerliga fotograf Veronica Kindblad.
Kokboken är en vidareutveckling av Lars-Eriks och Patriks succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” med nyskapade bönrecept från undertecknad.
Du får recept på smoothies, bakverk, energibars, grytor, soppor, pizza, matbröd, efterrätter, såser, röror och många andra goda tillbehör.
Bönor har verkligen förändrat även mitt och Lennarts liv den senaste tiden.
Nu under resan till Turkiet lyckades han gå ner hela 6 kilo med hjälp av ett tillägg av bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag till vår vanliga lågkolhydratmat à la LCHF/Paleo.
Kilon som varit väldigt bångstyriga tidigare, det brukar ju kunna bli så när man kommit upp i åren.
Lagom med motion hjälpte också till, men vi har inte tränat nån styrketräning som Patrik utan bara gått långa promenader.
Sömnen är bättre och orken likaså, det är härligt att se att min kära sambo sen snart 15 år, är piggare än nånsin nu vid snart fyllda 75
Reklam för min femte kokbok
Ett sånt år det här har varit för mig när det gäller kokböcker, 2 nyskrivna och en nyutgåva av två av mina tidigare har fått se dagens ljus.
Det var ju fyra år sen jag skrev någon bok senast, så nu kan vi verkligen snacka om ketchupeffekten.
Jag är så glad och tacksam att mina recept blivit så uppskattade, det betyder mycket nu när jag inte kan jobba som kock längre.
Så jag hoppas du har överseende med att jag tjatar en hel del om mina böcker nu och att de hamnar i många julklappssäckar
Nu kan du göra din förhandsbeställning på ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Boken levereras vecka 52, du som förhandsbeställer den kommer att få den först av alla.
På bilden här nedan ser du tre av recepten i boken, tagna av vår mästerliga fotograf Veronica Kindblad.
Kokboken är en vidareutveckling av Lars-Eriks och Patriks succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” med nyskapade bönrecept från undertecknad.
Du får recept på smoothies, bakverk, energibars, grytor, soppor, pizza, matbröd, efterrätter, såser, röror och många andra goda tillbehör.
Bönor har verkligen förändrat även mitt och Lennarts liv den senaste tiden.
Nu under resan till Turkiet lyckades han gå ner hela 6 kilo med hjälp av ett tillägg av bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag till vår vanliga lågkolhydratmat à la LCHF/Paleo.
Kilon som varit väldigt bångstyriga tidigare, det brukar ju kunna bli så när man kommit upp i åren.
Lagom med motion hjälpte också till, men vi har inte tränat nån styrketräning som Patrik utan bara gått långa promenader.
Sömnen är bättre och orken likaså, det är härligt att se att min kära sambo sen snart 15 år, är piggare än nånsin nu vid snart fyllda 75
Nyttigt snacks
Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen.
Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre.
På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen.
Reklam för en god sak
Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag.
Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika.
Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag.
Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp.
För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje.
Nu är min kokbok med recept anpassade till bagen i lager i webshopen igen, den har nyss kommit från tryckeriet.
Vill du köpa långkokningspåsen och kokboken i en vanlig butik så finns de hos Ecocaféet i Östersund och på Zandvoort i Sickla köpkvarter i Nacka.
Kryddiga grönkålschips
4 stora grönkålsblad
1 msk olivolja
1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott
Salt efter smak
Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.
Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.
Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.
Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.
Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.
Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.
Nyttigt snacks
Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen.
Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre.
På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen.
Reklam för en god sak
Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag.
Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika.
Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag.
Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp.
För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje.
Nu är min kokbok med recept anpassade till bagen i lager i webshopen igen, den har nyss kommit från tryckeriet.
Vill du köpa långkokningspåsen och kokboken i en vanlig butik så finns de hos Ecocaféet i Östersund och på Zandvoort i Sickla köpkvarter i Nacka.
Kryddiga grönkålschips
4 stora grönkålsblad
1 msk olivolja
1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott
Salt efter smak
Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.
Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.
Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.
Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.
Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.
Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.