Lyxig korvmiddag

Läcker snabbmat

Ibland är det riktigt gott med en korv, helst en lokalproducerad med hög kötthalt.

Eftersom jag bor i Turkiet stor del av vintern så är det väldigt gott med svensk korv när jag kommer hem, eftersom den de har därnere har en helt annan kryddning än vår.

Idag får du tips på några riktigt lyxiga tillbehör till korven, som höjer den kulinariska nivån till skyarna.

Jag brukar alltid ha svamp hemma i frysen, antingen om jag plockat själv eller fått från snälla släktingar och vänner.

Så här får den älgkorv jag köpte sällskap av smörbrynta kantareller, en mycket lyckad kombination.

Snabbmat DeLuxe

Lyxkorv 1 port

200 g korv av bra kvalitet

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg, krydda lätt med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter som jag sparat från balkongodlingen.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Vill du hellre ha räksallad till din korv, då hittar du en sån om du klickar på bilden nedan.

Ett glas lördagsgodis

Gammaldags efterrätt

Stekta äpplen är en riktig gammal dessertklassiker från barndomen

Min variant är lite mindre söt än den dåtida, som ofta  bestod av ett ugnsstekt äpple, fyllt med nötter och sirap, med vaniljsås till.

Den här desserten innehåller betydligt färre kolhydrater, men är minst lika god.

Stekta äpplen med vaniljgrädde 2 små glas

1 fast äpple

2 msk smör

1 tsk pressad citron eller lime

1 krm kanel

Några korn flingsalt

1 dl grädde/kokosgrädde

1 knivsudd vaniljpulver

6 valnötter

Skär äpplet i små tärningar, bryn smöret, håll i äpplet och fräs några minuter.

Rör ner citrussaften och krydda med kanel och salt, låt det koka in i äppeltärningarna och ta från värmen.

Saltet lyfter fram äppelsmaken, men var försiktig så det inte blir för mycket.

Vispa grädden lätt med vaniljen, lägg upp äppelkompotten i glas.

Bryt valnötterna i mindre bitar och lägg ovanpå äpplena.

Toppa med grädde och strö lite vaniljpulver över.

Vill du ha fler tips på gamla tiders efterrätter, så hittar du mina favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Lingonparfait
Foto Mikael Eriksson

Mejerifri tacogratäng

Dags för fredagsmys

Idag serveras det helt säkert tacos hos väldigt många, det har blivit fredagsmysets favoriträtt.

Här har jag gjort en variant där alla goda tacosmaker samlats i en gratäng, som i det här fallet även är mejerifri.

Att göra ett gratängtäcke utan ost och mjölkprodukter är inte så krångligt som man kanske tror.

Det blir väldigt gott att blanda en smakrik majonnäs som gratängtäcke istället, recept på min hemgjorda hittar du i länk längre ner i inlägget.

Om du tycker om min typ av mat så passa på att köpa Birgitta Höglunds bästa grilltips (länken går till Adlibris) nu inför sommaren.

Där hittar du mängder med goda recept på mitt LCHF/Paleo-vis, glutenfria är de förstås allihop och de allra flesta även anpassade till mejerifritt.

Boken är en nyutgåva av min slutsålda bok Grillmat LCHF och förordet är skrivet av mina vänner Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak.

Tacogratäng LCHF

Köttfärsgratäng 4 port

500 g nötfärs

2 dl tärnad zucchini

1 dl tärnad svamp

1 dl tärnad grön paprika

1 dl tärnad tomat

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

½ dl kokosolja

ca ½ dl hemgjord tacokrydda

2 msk tomatpuré

1 msk äppelcidervinäger

Salt

2 ägg att blanda i köttfärsröran

Bryn köttfärs, svamp och lök i en stekgryta, låt fräsa tills det fått lite färg.

Tillsätt de hackade grönsakerna och tomatpurén, låt steka med en stund, krydda med salt, tacokrydda och vinäger.

Låt köttfärssåsen koka ihop på svag värme, gärna så länge som en timme så blir den riktigt god.

Ta från värmen och låt svalna medan du rör ihop gratängtäcket.

Blanda ner äggen i den avsvalnade köttfärsröran.

Hemgjord majonnäs

Majonnästäcke

1½ dl majonnäs

1 dl ketchup

½ dl hackad bladpersilja

1 msk paprikapulver

Chiliflingor efter smak

Salt

Rör samman alla ingredienser, smaka av så majonnäsen får den sälta och styrka du vill ha.

Häll upp köttfärsröran i en gratängform och bred på majonnästäcket.

Gratinera på 175º i 30 minuter. Servera med en grönsallad.

Majonnäs och aioli från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Snabb fiskgratäng

Lättlagad vardagslyx

Även en liten burk makrill kan bli en hel middag, serverad på det här viset blir det dessutom en riktig delikatess.

Vill du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på makrill i tomatsås, gjord på färsk makrill.

Vi behöver få i oss fet fisk lite oftare, speciellt för våra hjärncellers skull.

Ett högt intag av Omega-3 har visat sig vara bra för minnet, så ät fet fisk ofta eller ta tillskott.

Fiskoljan är också bra för lederna, så har du problem med stelhet så lägg till det till kosten.

Makrillgratäng

1 burk makrill à 110 g

4-5 förvällda blomkålsbuketter

5 cm purjolök

2 msk smetana

½ dl riven Västerbottensost

½ tsk torkad timjan

25 g smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.

Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.

Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med paprika, pumpakärnor, citron och olivolja.

Tycker du inte om makrill så klicka på bilden nedan som kommer du till en av mina mest populära fiskgratänger.

Biff Greta med maskrossallad

Favoritpytt

Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat.

När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass.

Jag serverade en sallad på späda maskrosblad till, nu finns det gott om dem att plocka ute i naturen.

De smakar ungefär som rucola, så passa på nu när de finns i överflöd, istället för att köpa dyra blad i påsar.

Fler recept på godsaker att plocka gratis ute i naturen hittar du i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Biff Greta 2 port

300 g ryggbiff, entrecôte eller oxfilé

1 gul lök

2 äggulor

2 tsk Dijonsenap

1 tsk grovkornig, osötad senap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

1 palsternacka

Skär biffen i små tärningar och hacka löken. Blanda köttet i en bunke med äggulor, senap och Worcester.

Krydda ordentligt med salt och peppar. Låt stå och dra åt sig av smakerna en stund.

Skär palsternackan i fina tärningar och stek gyllenbrun och mjuk i smör. Krydda lätt med salt och peppar.

Hetta upp en omelettpanna, bryn smöret och häll ner köttet.

Låt bryna ett par minuter, vänd med stekspade och bryn en liten stund till.

Lägg upp på tallrik med palsternackan.

Ugnsstekt kyckling med gräddsås

Populär vårmat

Ugnsstekt kyckling är ett av mina mest populära inlägg här på bloggen, ser i sökstatistiken att den ligger högt året runt.

Inte så konstigt, det är ju ett både enkelt och gott sätt att laga till kyckling, ett riktigt bra exempel på gammaldags husmanskost.

Köp färsk ekologisk kyckling, så gör du en fin insats för djuren, miljön och dina smaklökar på samma gång.

Örtkryddad kyckling i ugn ca 4 port

1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,3 kg

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver.

Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt.

Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Koka en god gräddsås till på skyn som bildas i formen, du kan följa det här receptet på pepparsås och ta mindre av pepparn.

Grillad lammkotlett och halloumi med ädeloströra

Grilltider

När jag grillar är det alltid tillbehören som är det viktigaste, de lyfter smakerna även på den enklaste fisk- eller köttbit.

Så det var förstås väldigt roligt att få göra en hel kokbok med alla mina favoriter till sommarens grillfester.

Grillmat LCHF som den hette såldes slut för några år sen på svenska, men nu finns den i nytryck med nya titeln Birgitta Höglunds bästa grilltips.

För det här är ju sån mat som passar alla, inte bara oss som äter LCHF.

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till grillade lammkotletter som jag marinerade  med olivolja, pressad citron, torkad timjan och chiliflingor.

Lägg kotletterna i dubbla plastpåsar, rör ihop marinaden och häll över.

Stäng igen påsen och massera runt lite så fördelas marinaden jämnt över köttet.

Lägg på ett fat i kylen och vänd några gånger under tiden, marinera dem gärna i 1-2 dygn.

Ta fram kotletterna i god tid innan middagen och torka då av överflödig marinad innan du lägger dem på grillen.

Ädeloströra

2 dl smulad ädelost, min var från Åsbergets Gårdsmejeri

1 dl crème fraiche

1 tsk äppelcidervinäger

Lite Worcestershiresauce

Flingsalt och peppar

Mosa ädelosten med en gaffel tillsammans med kryddor, vinäger och Worcester.

Låt stå en timme, så hinner smakerna utvecklas.

Jag bakade cocktailtomater till lammet, delade dem på mitten och strödde över timjan och chiliflingor.

Skivade vitlök och la en på varje tomathalva, flingsalt och några skivor smör med osthyveln över.

De fick stå i en ugnsfast form på grillen medan den värmdes upp.

Drog den sen åt sidan så den hölls varm utan att bli bränd i botten.

Lammet fick sällskap av halloumi från Skärvångens Bymejeri på grillen, ett halverat gråpäron åkte också med.

Det blev en mycket god kombination tillsammans med ädeloströran.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Viltskavsgryta med pasta i ädelostsås
En vardagsfavorit som är mycket omtyckt här hemma är denna viltskavspanna som jag gör med pasta, allt i ett. Den går snabbt att laga och blir otroligt god med smak av timjan och vitlök och krämig ädelost. 4 port Det här behöver du : 240 gram renskav eller viltskav 3 schalottenlök 1 finriven vitlök solo […]
Krämig fisk- och skaldjursgryta

Favoritgryta

Nu på vårvintern är det riktigt gott med en värmande fiskgryta, här får du tips på en av mina favoriter.

Det här är en rätt jag ofta väljer när jag äter ute på restaurang, den brukar nästan alltid vara riktigt bra och mättar gott.

Anis och fänkål förknippas oftast med smaksättning av bröd, men de passar också mycket fint i en fiskgryta.

Grädden gör så att andra smakdimensioner fram, kryddorna ger en mycket god lakritston.

För variation gör jag den här fiskgrytan på bara fiskbuljong och hoppar över grädden, då är den god med lite saffran i och en klick aioli.

Vill du ha en mer mättande middag, servera då några smörstekta eller rostade skivor av äggbröd eller valnötsbröd till.

 

Krämig fiskgryta 4 port

500 g fisk

2 dl musslor

10 dl fiskbuljong

5 dl grädde/kokosgrädde

50 g smör

2 stora morötter

2 dl strimlad purjolök

100 g cocktailtomater

2-3 vitlöksklyftor

2 tsk krossad anis

2 tsk krossad fänkål

2 tsk smulad dragon

1 msk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Skär morot och vitlök i tunna skivor och skär tomaterna i små klyftor.

Fräs alla grönsaker i smör i fem minuter.

Krydda och häll på fiskbuljong och grädde, koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Skär fisken i bitar och lägg ner dem och musslorna någon minut innan serveringen.

De ska bara sjuda en liten stund, annars blir de torra.

Här nedan får du ta del av lite vårfägring från en promenad till Rosendals Trädgård på Djurgården häromdagen.

Kycklinggryta i krämig sås
Hallå! Hoppas ni alla haft en riktigt härlig och glad påsk och fått njuta av vårvärme och sol! Jag ska ge er ett gott recept på en enkel men så vansinnigt god kycklinggryta som passar utmärkt både till vardags som helg. Den är verkligen smakrik och omtyckt av både stora som små. 4 – 6 […]