Mjuk saffranskaka

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Den här kakan gjorde jag till Ecocaféet i Östersund, där jag jobbar som receptkonsult sen starten för 2 år sedan.

Vill du ha fler tips på goda, glutenfria bakverk så hittar du en hel del gott i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson


Mjuk saffranskaka

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Den här kakan gjorde jag till Ecocaféet i Östersund, där jag jobbar som receptkonsult sen starten för 2 år sedan.

Vill du ha fler tips på goda, glutenfria bakverk så hittar du en hel del gott i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson


Gröt x 2: liberal & strikt
När vi var ute och långseglade åt jag havregrynsgröt med en rejäl smörklick till frukost. Det var både gott, mättande och värmande. När vi kom hem köpte jag faktiskt ett paket ekologiska glutenfria havregryn. Jag har sedan dess ätit gröt som frukost. Jag har experimenterat med lite olika varianter och kör oftast den strikta varianten,  […]
Hårda julklappstips

Snart kommer Tomten, så idag får du lite julklappstips

Populära paket till jul

Knappt en månad kvar till jul, så idag får du lite tips på hårda paket med julklappsböcker att lägga under granen.

Länkarna till kokböckerna i inlägget går till Bokus, men de finns också på de andra nätbokhandlarna och i vanliga butiker.

Jag har inget samarbete med någon nätbokhandel så jag tjänar inget på den här reklamen, tycker bara det är roligt att hjälpa mina bokskrivande vänner.

Bokläsandet ökar i landet igen efter några års nedgång för bokbranschen.

Det har ju även jag märkt av, under 4 år blev det inga nya kokböcker från mig, men nu har jag skrivit 2 stycken på kort tid.

Mycket roligt att så många hittat tillbaka till böckernas värld, det är visst fler än jag som inte är så förtjusta i att läsa en bok digitalt.

Särskilt inte en kokbok, för att få inspiration till både vardagsmat och fest är det ju mer lockande att bläddra i en bok med vackra bilder.

För att inte tala om när man ska använda den i köket, vilket kladd det blir att ha mobilen, paddan eller laptopen med där…

Först ut är Anne Aobadias nya kokbok ”Vardagsgott – LCHF varje dag utan krångel”.

Många känner till Anne från tiden med tidningarna Mat & Hälsa och Matkärlek, som också blev namnet på hennes första kokbok.

Numer jobbar hon som receptskapare hos Kostdoktorn, men här har hon skapat nya, enkla rätter för den som alltså hellre väljer en riktig kokbok framför nätrecepten.

Boken innehåller 52 riktigt lockande recept så du har nåt nytt att prova en gång i veckan, Annes vällagade mat passar nog ofta lika bra på helgen som till vardags.

Här en bild från kokboken på en högrevsburgare med bacon och gräddstuvad spetskål smaksatt med fänkål, riktigt gott låter det tycker jag.

En kokboksdebut blir mitt nästa tips, Sophie Cronquist med fina bloggen Ekofilosophie har precis kommit med sin bok ”Matfilosophie”.

Jag har följt Sophies blogg i ett par år nu, vår matfilosofi stämmer mycket bra ihop.

Bilder från kokboken Matfilosophie

Så det är en kokbok jag verkligen kan rekommendera till dig som gillar naturlig, ekologisk mat utan tillsatser.

Recepten har mycket vackra bilder tagna av Sophie själv och de är förstås glutenfria och de flesta även mejerifria.

Cecilia Nisbet Nilsson som driver den intressanta sidan Swedish Paleo, kommer i årsskiftet ut med sin andra kokbok ”Den läkande maten”.

Cecilia har själv, precis som jag, erfarenhet av att äta sig frisk med hjälp av naturlig mat, så det här är en bok jag ser fram emot att läsa.

Monique Le Roux Svalberg på bloggen Lifezone, som tidigare skrivit flera strikta LCHF-kokböcker, kommer snart ut med boken ”Sköna böna”.

Monique har precis som jag och många andra hittat ett ytterligare steg i hälsans utveckling med hjälp av en liten tillsats av probiotika och prebiotika i den dagliga maten.

Jag har inte läst den boken än men ska köpa den när jag kommer hem till Sverige om några veckor.

Ann Fernholm som skrivit succéboken ”Ett sötare blod” ger nu till jul ut en pocketversion av sin bok ”Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar”, en given julklapp till alla småbarnsföräldrar.

Där bidrar jag med några recept på naturliga godsaker.

Tycker du det är bättre att ge pengar till forskning istället för att lägga dem på julklappar, så hittar du här Anns initiativ Kostfonden.

Den finansierar oberoende forskning på lågkolhydratmatens effekter på hälsan.

En annan av mina vänner, kostrådgivaren och skribenten Therese Renåker, har inte gett ut någon kokbok, än, men hon är väldigt duktig på att måla tavlor.

Så vill du ge bort en unik tavla till någon när och kär i julklapp så ta en titt in på hennes hemsida AllMyTesign.

Mandalatavla av Therese Renåker

Här kommer också ett lite mjukare julklappstips för den som föredrar det.

Jag jobbar ju som du kanske sett i mina inlägg härinne som Sverigeambassadör för Wonderbag.

Till den som ”har allt”, passar den icke-elektriska långkokningspåsen riktigt bra.

Den är inte bara energibesparande och därmed miljövänlig, det är även välgörenhet med när du köper en Wonderbag av storlek small eller medium.

Då skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det här är verkligen en julgåva med både själ och hjärta bakom.

Vill du stötta mitt fortsatta skrivande härinne så får du förstås gärna ge bort någon av mina kokböcker i julklapp också.

Klicka bara på bilderna nedan så kommer du till deras respektive sida på Bokus.

Utkommer i mellandagarna

 


Smulpaj med vaniljsås – perfekt efterrätt i ruggigt väder!
Smulpaj tycker jag är en perfekt höstfika när den görs med äpplen. Jag hittade på denna variant och använde mig av infrysta klyftade hemodlade äpplen. I receptet har jag valt att använda lite glutenfria havregryn och söta med torkade fikon. Vill du använda annan sötning eller hellre ta nötmjöl istället för havregryn går det så […]
Syrliga energibollar

Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

Nytt kokboksrecept

Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går.

Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…


Lite om hur maten förändrat mitt liv

Bra mat för magen

Jag har fått förfrågan om att dela ett inlägg här på bloggen som jag la ut på min Facebooksida igår.

För dig som trots att du känner att du gör alla rätt med kosten men ändå har problem med magen, kanske den här artikeln kan hjälpa.

Jag har själv haft magbesvär ända sen barndomen, som nästan helt försvann när jag började med helt glutenfri LCHF, alltså aldrig nåt gluten överhuvudtaget i t ex Finn Crisp eller en pepparkaka till jul.

Efter ca 4-5 år med LCHF, då jag ätit väldigt mycket grädde och ost började magen krångla igen…

Då blev det mer åt Paleo i mitt kök under några år, med uteslutande av mjölkprodukter en tid, det gjorde magen mycket gladare.

Jag började sedan försiktigt prova med get/fårost och yoghurt, nu funkar grädde och vanlig, lagrad ost ibland.

Nyfiken kock som jag är så experimenterar jag ju en hel del med min mat, så för snart 2 år sen började jag med benbuljong mest varje dag.

Det hade ännu bättre effekt på min mage, ledvärken i höfterna försvann, jag blev piggare och starkare.

Nu sen snart ett halvår så är det ett tillägg av lite bönor och mjölksyrade grönsaker som det experimenteras med.

Magen glad och nöjd, 5 kilo ner, en hel del muskler har kommit fram, tom på magen…
Inte magrutor direkt, men för en tant på snart 56 så är det klart godkänt ?

Den största hälsovinsten är mina nästan försvunna klimakteriebesvär, inga myrkrypningar längre i mitt nervskadade ben, en ännu bättre fungerande mage, bättre sömn och en energi och styrka jag inte varit med om maken sen ungdomen.

Så, det var lite kort om hur min LCHF-resa sett ut de senaste 9 åren, hoppas det kan ge dig inspiration att våga testa nåt nytt på din väg mot en bättre hälsa ❤

Fotot här ovan är taget vid Storsjön av Therese Renåker för några veckor sen ?

Här kan du läsa mer om hur bönorna förändrat mitt liv de senaste månaderna.


Glutenfria fiskpinnar DeLuxe

Lyxiga fiskpinnar

Fiskpinnar, kan det vara bra mat?

Ja, med en egen panering av mandelmjöl eller sesamfrön och en sås på vårt svenska superbär hjortron blir det en höjdare både smak- och näringsmässigt.

Många barn kan ha lättare att få i sig fisk om de får den i en form de känner igen.

Fiskpinnar med hjortronsås 2-3 port

400 g fiskfilé, jag hade uer

2 dl mandelmjöl

1 dl pofiber

1 äggvita

Salt och vitpeppar

50 g smör

½ dl kokosolja

Skär fisken i skivor och krydda lätt med salt och peppar.

Vispa upp äggvitan, doppa fiskbitarna med hjälp av en tång och låt äggvitan rinna av.

Häll mandelmjölet i en plastpåse, lägg ner fisken en och en och skaka runt så mandelmjölet fastnar runtom.

Lägg på en tallrik i kylen en stund, så fastnar paneringen bättre.

Stek fiskpinnarna ett par minuter på var sida i lätt brynt stekfett, var försiktig med värmen så det inte bränns.

Servera med en sallad och hjortronsåsen.

Blomkålsmos är gott till, gör det här receptet utan pepparrot så passar det riktigt bra ihop med såsen och blir inte så starkt för barn.

Hjortronsås

Hjortronsås 6-8 port

2 dl hjortron

1 dl crème fraiche

½ dl majonnäs

Salt

Några droppar Worcestershiresauce

Ta av några hjortron att blanda ner hela i såsen, mixa resten och passera.

Har du ingen passersil som den på bilden så går det bra med en vanlig nätsil och pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar.

Passera hjortron

Passerade hjortron

Blanda de passerade bären med crème fraiche, majonnäs och kryddor.

Hjortronkärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, t ex i mitt valnötsbröd.

Rör ner resten av bären i såsen, smaka av om det behövs mer kryddning.

Ställ kallt några timmar innan servering.

Såsen håller sig en vecka i kylen. Har du inte hjortron så blir den också väldigt god med mango.

Vill du hellre panera fisken i sesamfrön så hittar du ett recept om du klickar på bilden nedan.


Ses vi på nåt av höstens event?

Höstföreläsningar

Nu börjar sensommaren krypa över oss med lite mörkare kvällar och kanske även en del tankar på att börja ta lite nya tag med hälsan efter semestern.

Under hösten kan du ta chansen att träffa mig och Therese Renåker då vi ger oss ut till några platser i landet.

Först ut är min hemstad Östersund och Ecocaféet där vi har två event.

Det första är måndag den 28/8 kl 18, då har vi en gemensam bokrelease/vernissage-kväll där Therese ställer ut sina vackra tavlor i vaxtekniken enkaustik.

Enkaustik-tavla av Therese Renåker
Klicka på bilden för att se fler…

Jag signerar min nyutkomna kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt-Recept och tips på glutenfri LCHF och Paleo.

Det är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist med tillägg av recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Vi bjuder på mina Spröda frökex från Huså Bröd med en rökt regnbågsröra från Osterian af Jemtland och lite andra godsaker serverade ur Wonderbag.

Den 31/8 är det dags för nästa, då är det föreläsning av Therese om hur du skapar mindre stress i ditt liv.

Jag finns då med på ett hörn och berättar lite om min hälsoresa, bjuder på frökex och visar upp hur Wonderbag fungerar.

Den 7/9 återvänder vi till restaurang In the Pink i Malmö med samma föreläsning.

Det här är de vi har gemensamt, sen kommer jag själv till ett par platser också.

Sällsynt selfie…

Först ut är festivalen Jordens Hjärtslag i Kaxås, Jämtland nu i helgen, den 18-19/8.

Där bjuder jag på frökex och visar upp Wonderbag, jag kommer att vara där tillsammans med mina systerdöttrar som driver Café Kroken i Krokom.

Den 15/9 deltar jag en eftermiddag på en Må bra-vecka i vackra Ottsjöfjällen i Jämtland.

Den arrangeras av Lindha Vikström (Halva Lindha) och sockerberoendeterapeut Maria Kvärnstén, som båda jobbar på Ecocaféet till vardags.

Storsjön, Jämtland…

Den 30/9 kommer jag till en Paleo-weekend på Fågelbrohus på Värmdö i Stockholm, arrangerad av Sandra Owe på NourishNow.

Som avslutning på höstens event tar Therese och jag med oss två grupper till Makrigialos på Kreta, där vi verkligen ska njuta av lugn, ro och god mat tillsammans.

Du kan läsa mer om vår resefilosofi på Harmoniresor.se.

Katten Hampus utövande Cat Yoga…


Kokboksjobb pågår och recept på proteinrik smoothie

Proteintillskott på naturlig väg

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av kosttillskott, vare sig det gäller proteiner, vitaminer eller mineraler.

Köper bara två kosttillskott från hälsokostbutiken, magnesium för mitt nervskadade ben och Omega-3 för dess antiinflammatoriska effekt.

Jag tycker bättre om att få i mig det jag behöver den naturliga vägen, alltså genom mat.

Det är inte så ofta jag dricker min mat, men nu de här senaste dagarna har jag testat en god och näringsrik smoothie när jag haft fullt upp med kokboksjobb.

Den här drinken mättar mycket bra eftersom det är både kycklingbuljong, avocado och kokosolja i den.

Ännu bättre blir det med sällskap av ett par frökex med rejält med smör.

Visste du att mina frökex från Huså Bröd är väldigt proteinrika på naturlig väg?

De med nässlor, vitlök och libbsticka som du ser på bilden innehåller 18,5 g protein och bara 2,39 g kolhydrater

Så de är inte bara ett gott tilltugg, de funkar också bra som återhämtning efter träningen.

Kokar du din egen kycklingbuljong till smoothien så får du även där ett mycket bra tillskott av protein, tillsammans med det viktiga kollagenet.

Efter receptet får du se lite bilder på hur det kan se ut när man gör en kokbok, bilderna är från fotograferingen kring alla mina tre böcker.

Den första såldes slut för flera år sen; LCHF för seniorer, den finns nu i nytryckt och omarbetad upplaga, med tillägg av recept från likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Alla recept är som alltid i mitt kök helt glutenfria och här är så gott som alla anpassade även till mejerifritt à la Paleo.

Du hittar boken som heter ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” på Lumio förlag, här finns den hos Bokus och här på Adlibris.

Bilderna på smoothien och nässelkexen har jag tagit på Ecocaféet i Östersund.

Smoothie på Ecocaféet…

Grön smoothie 2 glas

2 dl varm kycklingbuljong

1 påse bladspenat à 65 g

1 välmogen avocado

Saft av 1 citron

2 msk riven ingefära

1 msk kokosolja

Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills smoothien blivit slät.

Häll upp i glas och garnera med kokosflagor.

Ät gärna smoothien med sked, då mättar den längre.

Vill du ha ännu mer energi i den så kan du mixa ner 1 dl kokta mungbönor och späda med lite mer buljong eller vatten till lagom konsistens.

Här kan du läsa vad som hände med mina klimakterierelaterade värmeböljor (vallningar) när jag började lägga till lite bönor i min mat i våras.

Fotografering på min balkong av Mikael Eriksson…

Kylskåpet var rätt fullt då, det är det nu med…

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo…

Omslagsfoto på gång till Grillmat LCHF…

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson