Torsdagssoppan – Köttsoppa med grönsaker

Enkelt sopptips

Torsdagsreceptet blir en lättlagad soppa på temat ”Man tager vad man haver”.

Jag brukar tärna och spara rester av till exempel grillad kyckling, stekt kött och korv i en burk i frysen och koka en soppgryta när det är tillräckligt.

Ett bra sätt att dryga ut köksekonomin är att ta vara på broccolistjälken till soppa, den är också god i gratänger.

Du kan frysa in även stjälkarna i tärningar eller skivor och ta fram när du har tillräckligt till middagen.

På bilderna ser du den här soppan när jag lagade den på vedspisen i min stuga i nordvästra Dalarna häromåret.

Kött- och grönsakssoppa 4 port

3-4 dl fint tärnat, färdiglagat kött och/eller korv

2 broccolistjälkar

2 stora morötter

1 gul lök

2 dl tärnad zucchini, aubergine, gröna ärtor eller linser

1 liter hemkokt kycklingbuljong ( 9 dl vatten + 1 dl koncentrerad buljong )

2 tsk torkade örtkryddor, jag hade timjan och oregano

En skvätt äppelcidervinäger

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.

Rör ner det tärnade köttet bland grönsakerna.

Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.

Jag serverade soppgrytan med mina frökex och en klick aioli.

Fler tips på både budgetmat och rätter för festligare tillfällen hittar du i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.

Alla mina recept är glutenfria och sockerfria och de allra flesta riktigt lättlagade.

På bilden längst ned ser du min gröna ärtsoppa med purjolök och örter med morotsröra från Stora diabeteskokboken.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Dr Annika Dahlqvist)

Lättfixad lax och gräddsås med paprika och dill

Snabbfixad lax

Idag får du ett snabbtips på en riktigt god och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk.

I det här inlägget från min bloggs barndom kan du läsa om hur du gör för att få till laxfjärilen.

Där finns också recept på en jämtländsk dillgräddsås och en liten chokladmousse om du vill förgylla middagen med en efterrätt.

Paprikagräddsås till Laxfjäril

Paprikagräddsås med dill 2 port

1 röd paprika

1 tomat

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

2 msk av min hemgjorda, sockerfria chilisås/ketchup

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär paprika och tomat i små tärningar, fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, chilisås och citron.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Ta såskastrullen från spisen och rör till sist ner den hackade dillen.

Servera med den stekta fisken och kokt broccoli, blomkålsmos är också gott till.

Kokboksreklam

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat såväl som festmat så ta gärna en titt på någon av mina kokböcker.

De tre nedersta är slutsålda som inbundna böcker men finns att ladda ned till dator, platta eller telefon.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Skriven med Annika Dahlqvist

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost
Lättlagad och mjölkfri broccoligratäng

Grön gratäng

Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som vill dra ner på kolhydraterna nu efter semestern.

Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.

Broccoligratäng serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Då ofta med rökt skinka i men den här har jag gjort helt vegetarisk.

Gratängen går att variera på en mängd sätt, den här nere är mjölkfri för alla som inte kan äta mjölkprodukter.

Broccoligratäng 2 port

4 dl lättkokt broccoli i små buketter

3 ägg

1½ dl av min lättfixade majonnäs

1 röd paprika

½ dl strimlad bladpersilja

ca ½-1 tsk chiliflingor

Salt

Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.

Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.

Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Mer inspiration på smakrik vardagsmat hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.

I boken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till just ett friskare liv.

Även i ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” får du ta del av många hälsotips, den boken har jag skrivit med populäre LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt.

E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” innehåller många lättlagade recept på vår traditionella husmanskost som jag gjort glutenfri och med färre kolhydrater än vad som är vanligt.

Det är en samlad nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, som jag skrivit tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

E-boken innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Det känns verkligen meningsfullt att kunna sprida mina kockkunskaper och 15 års egen erfarenhet av lågkolhydratkost vidare genom de här kokböckerna.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör
Min bästa svampsoppa

Torsdagssoppa

Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu på sensommaren och i höst, det är riktigt bra budgetmat nu i dyrtider.

Dagens soppa lagad med gratismat från skogen har blivit en av mina egna favoriter.

Jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök istället för lök och vitlök.

Svampsoppa 4 port

4 dl hackad blandsvamp

4 dl av min enkla kycklingbuljong

4 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

50 g smör

½ dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

ca 1 msk pressad citron

Salt och peppar

1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.

Citronsaften är viktig i den här soppan, den lockar fram mycket smak ur svampen.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Vill du ha en god efterrätt till soppan så hittar du här min glutenfria ostkaka med keso och mandel.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Och nu lite god kokboksreklam

Här nedan hittar du länkar till några av mina kokböcker på Bokus, där får du väldigt många recept på enkel och prisvärd mat.

Många recept är på godsaker från skogens skafferi, alla recept är naturligt glutenfria och de flesta anpassade även till mejerifritt.

Böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Mina tankar om naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar buljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” är min senaste kokbok.

Den är skriven inte bara för diabetiker, utan anpassad för alla som vill hålla sitt blodsocker på en hälsosam nivå.

Den kokboken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, välbekant författare i lågkolhydratkretsar.

För dig som hellre grillar än kokar din mat så finns förstås en bok även för dig, här hittar du ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gratäng med blomkål och rökt fläsk

Lättlagad gratäng

Idag får du ett riktigt lättlagat och gott recept på blomkålsgratäng.

Den påminner om makaronipudding i smaken, som förr var en av mina favoriträtter innan jag slutade äta gluten och drog ner på kolhydraterna.

Istället för grädde använder jag en äggstanning med majonnäs, det blir väldigt gott i den här gratängen.

Vill man göra gratängen ännu mer mättande blir den extra god och näringsrik med ett täcke av riven, lagrad ost, för en mejerifri variant så hoppar du bara över osten.

Gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till stekt eller grillad fisk.

Äter du inte fläskkött så kan du byta ut det mot samma mängd kallrökt eller varmrökt fisk.

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

5 dl blomkål i små bitar

100 g varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl hemgjord majonnäs

2 dl riven, lagrad ost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.

Servera med skirat smör och en sallad på grovrivna morötter, pumpafrön, persilja, lite örtsalt och pressad citron.

Fler recept på god och näringsrik mat med få kolhydrater hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts senaste gemensamma bok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Frasig ostomelett med räkor Foto Mikael Eriksson

Tacofärs på mitt sätt till fredagsmyset

Fredagsfavorit

Tacofärs i olika varianter är många svenskars favoritmat, särskilt på fredagarna.

Majsskalen, tortillas och nachochips är kanske inte den nyttigaste maten för oss som vill undvika alltför många kolhydrater.

Men med en bra krydda och goda tillbehör så kan det bli riktigt bra mat och med färska morotsskivor istället för chips tycker jag att det blir en betydligt bättre smakupplevelse.

De flesta sorters tacokrydda i butik innehåller Glutamat E621, men det finns några ekologiska som är riktigt goda och utan konstiga tillsatser.

Vill du göra egen så hittar du här mitt recept på hemgjord tacokrydda och glutenfria tacopaj.

Köttfärsen är också viktig för att det ska bli ett gott resultat.

Jag köper helst nymald nötfärs på färskt gräsbeteskött eller färs som är vakuumförpackad i rulle.

Den färsen är lite dyrare men så stor skillnad i smaken mot den färs som är packad i så kallat skyddande atmosfär med lång hållbarhet.

Tacofärs 4-6 port

400 g nötfärs

2-3 msk smör/kokosolja

1 röd paprika

6 torra, soltorkade tomater

1 gul lök

2 dl vatten

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk tomatpuré

2 tsk tacokrydda

1 tsk balsamvinäger

1 krm grovmald svartpeppar

Salt efter smak

Morotsskivor

Riven ost

Koka upp vattnet och häll över de torkade tomaterna, låt dem bli mjuka i en halvtimme.

Ta upp och spara vattnet att blanda i färsen.

Hacka lök och paprika, skär tomaterna i små bitar. Fräs lök, paprika och köttfärs i smör/kokosolja.

Krydda med salt, peppar, tomatpuré och tacokrydda.

Låt fräsa i fem minuter, rör runt i färsen så den blir finfördelad.

Häll på vatten, vinäger och grädde. Koka upp och låt småputtra en halvtimme.

Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Vill du inte ha grädde i din tacofärs så kan du utesluta den, blanda ner lite mer vatten eller buljong istället.

Servera färsen med riven ost över och morotsskivor. Persilja ger god smak och färg.

I länkarna här nedanför hittar du några tillbehör som alla passar bra att servera till tacofärsen.

Vild och vacker sommarsallad

Kiwisalsa med limepicklad chili

Lättfixad aioli

Guacamole med mynta

Vill du göra egna glutenfria tortillachips till tacomyset så hittar du här ett fint recept på Paleoskafferiet.

Kokbokstips

Vill du ha fler av mina recept så hittar du mängder med godsaker i kokbokslänkarna nedan.

På min bild nedanför länkarna ser du två sorters grönkålschips från Gröna, sköna tillbehör, med sesamfrön och parmesan och med tacokrydda.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Krämig broccolisoppa med räkor, kräftstjärtar och ägghalva

Sensommarsoppa

Nu är det säsong för broccolin, en av våra mest uppskattade svenska sommargrönsaker.

Broccolisoppa hör till favoriterna hos många, det märks inte minst på alla besök mina olika varianter fått genom de 15 år som gått sen jag startade bloggen.

Torsdagssoppan den här veckan är förstärkt med en rejäl portion räkor och kräftstjärtar, så proteininnehållet blir högre.

Olika sorters skaldjur är riktigt bra mat att äta då och då, de är ju så goda och dessutom mycket rika på mineraler.

Soppan är för två men du kan enkelt dubbla receptet om ni är fler.

Broccolisoppa med skaldjur 2 port

250 g broccoli

2 dl grädde eller kokosgrädde

2 dl av min enkla buljong

½ dl riven, lagrad ost

1 liten gul lök

2-3 msk smör

Salt och peppar

Till servering:

1 dl skalade räkor

1 dl kräftstjärtar

1 mjukkokt ägg

Skär broccolin i mindre bitar, ta även med stjälken, finhacka löken.

Bryn smöret lätt, lägg i grönsakerna och låt fräsa några minuter utan att få färg.

Krydda lätt med salt, peppar och häll buljongen över, låt puttra en liten stund.

Rör ner grädden, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i ca 20-30 minuter, smaka av när broccolibitarna är lagom mjuka.

Pressa eller mixa broccolin med stavmixer direkt i kastrullen och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.

Servera soppan med en kokt ägghalva och färska örter.

Jag ringlade lite kallpressad olivolja med citron över, det blev riktigt gott.

Vill du ha en god kaka till kaffet efter soppan så hittar du här mina glutenfria nötchokladkakor.

Det här soppreceptet finns också med i Gammaldags husmanskost, du ser Mikael Erikssons bild på den här nere.

Fler sopprecept och annan husmanskost, grillat, tillbehör, såser, matbröd, desserter, fikabröd och annat gott utan gluten och socker hittar du i mina kokböcker.

Länkarna går till Bokus, de finns också i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Lättlagad lax med krämig tomatsås

Snabbt, enkelt och gott

Det här är en riktigt snabblagad rätt som jag kom på när kylen var rätt tom och jag inte hade så mycket tid över för matlagning.

Majonnäs, lök och tomat finns för det mesta hemma hos mig, de är riktigt bra basingredienser som passar till såväl kött som fågel, fisk, ägg och grönsaker.

Det går att laga väldigt mycket gott med majonnäs om du vill ha variation på rätter där det vanligtvis används grädde eller crème fraiche.

Man tänker kanske inte så ofta på att det går att använda majonnäs i varm mat, men bara man inte kokar den går det fint att ha i en varm sås.

Den fungerar också mycket bra som gratängtäcke, det kommer recept på det viset framöver.

Den här typen av rätter är inte minst väldigt bra för alla som måste undvika mjölkprodukter.

Receptet är för en person men det är enkelt att dubbla om ni är fler.

Lättlagad lax

Lax med varm tomatmajonnäs 1 port

1 bit laxfilé, gärna ekologisk eller viltfångad

4 cocktailtomater

2 msk pumpafrön

1 liten, gul lök

2 msk smör/kokosolja

1 msk vatten

½ tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

2 msk av min lättfixade majonnäs

1 msk hackad, färsk citrontimjan eller vanlig timjan

Skär tomaterna i fyra delar och löken i klyftor. Bryn smöret och stek grönsaker och pumpafrön några minuter så de får lite färg.

Krydda med salt och chili. Häll på vatten och vinäger och låt småputtra ett par minuter medan du steker laxen.

Ta grönsaksröran från värmen och rör ner majonnäs och timjan. Servera genast till den stekta fisken.

Kokt broccoli eller blomkål blir gott till om du vill ha ett matigare tillbehör.

Fler lättlagade mattips hittar du i mina kokböcker, länkarna går till Bokus.

Böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem i din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grillade pilgrimsmusslor med limeaioli från min grillkokbok Foto Mikael Eriksson
Lättlagad husmanskost – Korv Stroganoff

Den bästa korvgrytan

Nu när många går tillbaka till vardagen efter semester och sommarlov kommer jag att dela med mig av mina bästa tips på god, näringsrik och lättlagad husmanskost och annan vardagsmat.

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta från lokala charkuterier.

För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup, nu när det är högsäsong för tomaterna.

Det här blomkålsmoset passar riktigt bra om du inte vill ha hela broccoli/blomkålsbuketter till.

Du kan också riva broccolin eller blomkålen och förvälla eller steka i smör till ris.

Det blir extra gott och näringsrikt om du steker med lite finhackad paprika, lök och örter, glöm inte salt och peppar så det blir riktigt gott.

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl av min enkla buljong eller 1 dl vatten+1 tsk eko buljongpulver

1 dl rödvin eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk Dijonsenap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.

Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.

Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, buljong, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

Falukorv med ketchup

Fler recept på lättlagad husmanskost hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Gammaldags husmanskost skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.

Stora diabeteskokboken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, han är upphovsman till många populära LCHF-böcker.

Korv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Söndagsstek och gräddsås med äpple och rosmarin

Gammaldags festmat

När jag var liten på 60-talet lagade mamma ofta stek på söndagarna, en fin tradition som jag gärna håller vid liv.

Dagens recept har härlig smak av äpple som steken får koka färdig tillsammans med och sen passerar jag ner det i såsen.

Jag smaksatte också med calvados som jag fått från min kusins gård i Tyskland, har du inte calvados så kan du ta äppelmust eller lite äppelcidervinäger istället.

Söndagsstek med äppelgräddsås

1 kg stek med ben, jag hade rådjur

2-3 msk finhackad rosmarin

2 msk salt

1 tsk peppar

1 gul lök

1 äpple

3 msk smör

Till gräddsåsen:

5 dl grädde/kokosgrädde

1 dl calvados

1 dl vatten

½ dl av min enkla buljong

1 msk ekologiskt buljongpulver

Gnid in steken med rosmarin, salt och peppar.

Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn, vänd efter halva tiden.

Skär lök och äpple i tärningar.

Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.

Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg.

Häll på calvados, vatten, buljong och buljongpulver.

Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock.

Vänd ett par gånger under tiden.

Ta upp steken och svep in den i folie ett tag, så behåller den all god köttsaft.

Så här gör du gräddsåsen:

Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.

Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull.

Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.

Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.

Ju längre den kokar, desto godare blir såsen.

Smaka av om du vill ha mer calvados.

Tycker du också om vår traditionella husmanskost så hittar du mina bästa recept i kokböckerna Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Diabeteskokboken är skriven tillsammans med populäre diabetesförfattaren Lars-Erik Litsfeldt.

Gammaldags husmanskost är en nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och många av recepten från Långkok för LCHF och Paleo.

Den inbundna kokboken är slutsåld men i länken ovan kan du ladda ned den till dator, platta eller telefon.

Husmanskostboken har förord av både Dr Annika Dahlqvist och vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.