Frukostförslag – bönbröd, nötsmör & varm choklad
God morgon! Söndag och vad passar då bättre än en extra god frukost! Här kommer tips på bröd, pålägg och värmande dryck :) Ha en härlig söndag! :) Som bröd föreslår jag att du testar mina bönmuffins. Goda små munsbitar som passar perfekt att bre lite smör eller nötsmör på. Nötsmör är lätt att göra […]
Tårta med päron och mandelmassa-mousse
 

Ingredienser & Gör så här

 
Browniebotten
  • 100 gr mörk choklad
  • 100 gr smör
  • 2 st ägg
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 st dubbeldajm krossad

Gör så här

  1. Browniebotten
     Värm ugnen till 200 grader. Smält choklad och smör.
     Vispa ägg med socker och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ihop bakpulver och vetemjöl. Vänd ner chokladblandningen  och den krossade dajmen.
    Häll i en formen med löstagbar kant (som du lagt smörgåspapper som du smort och bröat, men bara i botten )( detta kan uteslutas men tårtan blir väldigt svår att flytta på om du hoppar över det)
    Baka  i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.
 
Päronmoussen kan man göra själv, finns bra recept på näten men jag använder moussepulver från butiken:
 
Mandelmassa-moussen har jag också använt moussepulver men denna gång neutralt:
 
 
Mandelmassa-mousse
 
100 gr Neutralt moussepulver
1 dl vatten
5 dl grädde, vispad
100 gr riven mandelmassa
mandelessence
 
Blanda vatten och moussepulver, vänd ner vispad grädde, vänd sedan ner riven mandelmassa och önskad mängd mandelessence.
 
Jag försökte göra tårtan tvåfärgad men använde för lite grön färg i päronmoussen så det syns dåligt.
 
När mousserna stelnat skar jag upp en stor burk med konserverade päron och la i ett snyggt mönster.
 
Sen gjorde jag pärongelé på päronsaft och gelatinblad.
 
3 dl blandad Päronsaft
3 st gelatinblad
 
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter.
Värm upp saften (det behöver inte vara jättevarmt, bara så att gelatinbladen smälter) Lägg i gelatinbladen och låt dom smälta.
Låt svalna och häll gelén över päronen.
Väldigt viktigt att man nu har en form, plast eller papper som håller tätt, annars rinner gelén av innan det hunnit stelna.
Dekorera sedan efter behag.
 
 
 
 
 

Tårtor 2017
Det har varit lite tyst här ett tag, alltid lättare att lägga upp på Instagram och Facebook.
 
Här är tårtor jag gjort där jag använt mousser från butiken:
 
Tårtan består av köpta marängbottnar, rabarbermousse med jordgubbsbitar, kolasås, grädde och jordgubbar.


Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, skogsbärsmousse och blandade bär, lite florsocker.

Den här tårtan minns jag inte riktigt vad jag hade i men förmodligen sockerkaksbotten, jordgubbsmousse, marsipankant, grädde, chokladganache och sockerdekorationer.

Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, vit chokladmousse, pate decorkant, vit vhoklad ganache, lite candy button dekorationer.

The Walking Dead:
 
Sockerkaksbotten, jordgubbssylt, glasskräm, grädde och sockerplatta med motiv.

Avokadofrossa! Här är avokadomenyer för vegos och veganer
LCHF chokladfudge!
LCHF chokladfudge!
Källa: Evelinas Värld
Portioner:

Ingredienser:
2 dl grädde
100 gram antingen steviasötad eller sockerfri mjölkchoklad
1 msk kakao
1 msk sukrinmelis
50 gram smör
Gör så här:
Smält smöret i grädden på svag värme och sedan ner med chokladen.
Ha i resten av ingredienserna och blanda samman.
Låt stå och småkoka i ca 25 minuter under omrörning, tills
det blir en "seg" smet.
Häll smeten i en form och ställ i kylskåpet över natten.
Dagen efter tar du ut formen och skär ut smeten i fyrkantiga bitar.
Välj om du vill behålla dem fyrkantiga eller göra som jag och rulla
Ihop dem till små bollar.

Förvara i kylskåp!

Ca 1,3 gram kolhydrater per bit på 20 st!
Varm choklad
God morgon på er! Varm choklad kanske spontant inte känns som varken LCHF eller paleo, men det går så klart att göra en lågkolhydratvariant av det hela :) Igår var det ösregn och väldigt blåsigt här. Jag skulle ha stuckit ut på en intervallrunda, men med den kraftiga vinden kändes det för jobbigt. Det blev […]
Skördefesten på Öland 2017

Hej igen alla fina bloggläsare! Jag har haft lite strul med att ladda upp bilderna här på Kryddburken sista tiden men nu verkar det som att det fungerar. Jag ska bjuda på ett litet bildregn från förra helgens Skördefest här på Öland.

Under lördagen åkte vi runt lite mest hemikring Borgholm-Köpingsvik och östra sidan. Besökte Arbelunda gård och fyndade en massa goda Arla-ostar, bland annat deras skördeost som var riktigt god!

Rökt rådjursben, varmrökt lax från Nisses Fisk och enbärsdricka och Ölands skördeost från Ölandsost bland annat.

Jag älskar att handla delikatesser från lokala handlare.

Första kvällen laddade vi upp med en massa gott plock från dagens skörd.

På söndagen tog vi en sväng söderut förbi Ekerum mat och hantverksmässa och Eriksöre bygata som bjöd på hur mycket gott och fint som helst.

Vi stannade till på Ölandschoklad i hamnen i Färjestaden där den i särklass godaste kladdkakan serveras.

En massa fina fynd från helgen och veckan dom gått har verkligen bestått av skördmat alla dagar! ?

Syrliga energibollar

Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

Nytt kokboksrecept

Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går.

Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…


LCHF chokladmousse!
LCHF chokladmousse!
Källa: Evelinas Värld
Portioner: 5

Ingredienser:
150-200 gram sockerfri mjölkchoklad (förslagsvis cavalier mjölkchoklad)
3 st äggulor
5 dl vispgrädde

Gör så här:
Börja med att smälta chokladen över vattenbad, låt svalna en stund och rör sedan ner äggulorna.
Vispa upp grädden och rör försiktigt ner chokladsmeten.
Servera i glas eller skål, toppa förslagsvis med riven mörk apelsinchoklad och låt stå till sig i kylen ca 1-2 timmar.

Blir ca 5 portioner!
Kladdkaka med chokladkräm & kokosflingor
Hej på er! Gillar du avokado? Gillar du choklad? Gillar du kladdkaka? Kanske svarade du ja på en eller fler av frågorna. Bra för idag får du äntligen recept på min variant på kladdkaka! En nyttigare variant som är gjord på få ingredienser och helt utan nötmjöl och mejeriprodukter. Så gott! Lätt att göra och perfekt till […]